Total Pageviews

birthday

Pandora..Bracelet + 2 Charm Alphabet Pilihan Hati

16:02

Apa la yang istimewanya Pandora ni yeak?padahal dah tak baper nak in dah brand Pandora ni..dulu2 agak hot jugak..masa tengah hot lagi, k.fiezz memang dah jatuh cinta dengan Pandora ni..suka tengok pandora orang yang penuh dengan charm...tapi bila tahu harga original dia..plus harga bracelet lain..harga charm lain...uishhh..sokay la..kelip-kelip mata je la..

tapi bila baru-baru ni mr hubby tanya, nak hadiah apa sempena birthday..aihh..jenuh berpikir..nak beli beg..dah melambak..kasut...kang kasut dah rosak ke apa..k.fiezz buang..so nak hadiah yang tahan lama..fikir punya fikir..pilih PANDORA...lama dah berkenan kan..hehe..kebetulan orang dah offer ni..

ada gak k.fiezz tanya opinion kat fb pasal pandora ni?masih relevan kah?majoriti cakap, baik pilih emas..buat pelaburan...tapi pada k.fiezz tengok pada citarasa dan bajet memasing..kalau rasa cam bosan asik emas je..boleh la bertukar angin ke pandora lak cam k.fiezz...hihi...

PILIH Design & Charm PANDORA DI WEBSITE..

Masa dah decide nak pandora ni, k.fiezz dah usya kat website dia..nak tengok design apa yang nak..sekali dengan charm dia...ingat kan boleh beli online ke apa..upenya tak..website pandora tu cuma rujukan kita cari design & charm bentuk yang macamana..nnti pi ke butik dia, kita tunjuk je..oo baru tahu cara beli pandora..mana la nak tau..first time...

akceli sebelum beli pandora ni pun, k.fiezz & mr hubby dah usyar cara-cara nak beli & apa-apa info pasal pandora kat You Tube..kalau search tu, byk gak la sharing dari you tuber pencinta pandora dari luar negara..bagus sangat la perkongsian dorang..membantu untuk newbie macam k.fiezz ni yang baru nak terjebak dengan pandora...

TIPS BELI PANDORA

Kat website Pandora ni ada macam-macam..selain bracelet..ada cincin, rantai, anting-anting,..so ikut suka la nak yang mana yea..k.fiezz ni pilih bracelet...warna pun ada yang silver..rose gold..tengok la pada bajet memasing yea..ikut hati suka kaler rose gold tapi mahai sikit..so k.fiezz amik silver je...

Masa ke butik Pandora di Empire Subang Gallery, mula-mula staff tu tunjuk koleksi bracelet..lepas tu k.fiezz request design bracelet yang k.fiezz dah pilih awal berdasarkan dalam website dia..Ada stok design tu cuma saiz dia besar sikit..dan design yang k.fiezz nak tu, datang dengan size besar...tak ada size kecil..macam tangan k.fiezz ni size 16..Yang design k.fiezz nak tu, size 17 paling kecil..okey tu okey..tapi macam tak selesa sebab besar..dia tak ada la terlucut ke apa...lagi pun yang design k.fiezz pilih mula-mula ni, keras sikit...dia memang bentuk bulat betul...masuk kat tangan, memang dia statik gitu je..

Untuk size jangan risau, masa kat butik staff akan assist kita...sales person yang layan k.fiezz tak amik ukuran pun..dia tgk je dah tau, baper size k.fiezz..pro gituuu...

lagi satu kalau berdasarkan pada you tuber yang k.fiezz rujuk, saiz ni kalau amik yang besar sikit dari tangan kita pun tak pe sebab nanti kita tambah charm, bila dah ada charm yang bergayut-gayut ni, bracelet kita akan jadi ngam2 saiz kita...

PILIHAN DI HATI

jadi tukar amik yang dalam gambar ni untuk bracelet...jenis lembut sikit..

www.fiezasani.xyz

as inform by sales person kat Pandora ni, untuk permulaan bracelet ni keras sikit..nanti selalu pakai, dia akan lembut...charm tu pulak nanti-nanti boleh tambah lagi..semalam masa beli, birthday k.fiezz so staff Pandora tu inform kalau jadi member, birthday next year boleh beli apa2 kat Pandora & dapat diskaun 20%..wahhh sangat tau...nanti bebila ada duit lebih, boleh la top up charm lagi..hehe..

Insyaallah..nanti ada rezeki lebih duit job dari blogging, boleh top up beli charm pandora..nampak gak duit tu ke mana..kalau tak, k.fiezz ni kaki shopping..ntah menda2 je la k.fiezz beli...tau-tau dah abis..hehe..

ni dah ada charm huruf F & S..so next, aim untuk alphabet P & A pulak..F&S nama k.fiezz & mr hubby..P & A..nama mak abah k.fiezz..

betul la orang cakap pandora ni setiap charm dia ada penceritaan kenapa kita guna charm tu...sesuai la ngan tagline dorang Unforgettable Moments...

www.fiezasani.xyz
Set Pandora pilihan k.fiezz..bracelet + 2 alphabet charm

dapat apa?

**Bracelet Pandora + charm..of course...hehe
**Polishing Cloth
**Resit
**Guarantee Card
**sticker Pandora...

Ada waranti..Detail warranty ada kat kad waranti pandora ni...

Selain tu untuk polish, boleh buat sendiri kalau tak teruk..kalau teruk sangat, just bawa je ke mana-mana butik Pandora dalam Malaysia..Kalau ada masalah apa-apa dengan Pandora kita pun, just bawa ke butik Pandora..Bagi no.telefon kita je... dorang dah ada rekod kita once kita beli...tue la untung beli yang original kat butik Pandora....

ELAKKAN -

Untuk pastikan barang pandora kita ni dalam keadaan elok dan tahan lama..sila elakkan
KENA AIR, PERFUME, LOSYEN atau apa-apa bahan yang ada campuran kimia..Jangan pakai dengan emas..contoh macam k.fiezz, tangan sebelah kiri, k.fiezz pakai gelang emas..jadi kena pakai bracelet Pandora ni di belah kanan..Tak boleh mix dengan emas...Nanti warna emas tu tarik warna bracelet pandora kita ni...so cepat pudar la warna...

birthday

Ber Pandora Uolls dan Lunch Di Secret Recipe

23:21

Happy Birthday to me..happy birthday to me...hehe..yang ke-tettt..rahsia..haha..masa nak dekat birthday k.fiezz, mr hubby tanya nak hadiah apa?aihh..jenuh pikior tau dak..nak apa..haha..nak pikir mintak hadiah apa kat mr hubby pun, jenuh..

bukan susah apa, sebab kalau bukan time birthday pun mr hubby bagi je apa2 yang k.fiezz nak..so dah lama kahwin ni macam-macam dapat..alhamdulillah..idak la tiap masa dapat je..ikut bajet mr hubby jugak..kalau bajet kureng, KIV la dulu...

so untuk hadiah birthday tahun ni, request PANDORA uollls...gedik la hai..haha..orang dah tak baper nak pakai pandora, baru k.fiezz gediks2 nak ber PANDORA..haha..tak pe la, masa tengah in brand PANDORA ni, tak mampu nak beli...so orang dah tak mau pakai..kita baru nak pakai...tak kisah la kan...yang penting..orang dah lama ada pandora..k.fiezz pun ada..walaupun baru je beli..hehe...

tadi pi beli bracelet  PANDORA ni kat Cawangan Empire Subang...

Tadaaa..design pilihan k.fiezz..


www.fiezasani.xyz

very da simple je pilihan k.fiezz..satu bracelet + 2 charm..K.fiezz pilih charm jenis alphabet..Huruf F & S..stand for FIEZA & SANI..alolo suwittt plak..hehe..

sebelum nak beli ni, memang k.fiezz dah usyar dulu kat website PANDORA nak design bracelet yang macamana & bentuk charm dia...jadi ni la ghupe pilhan k.fiezz...cantik ke idak...cakap cantik..mahai tau dak ni..haha

Lepas beli PANDORA k.fiezz ni, kitaorang pi makan kat SECRET RECIPE...

so beli sekeping kek & lunch kat sini...

Pilih kek kat secret recipe yang slice je..makan berdua..jenuh nak abiskan kalau beli yang sebiji tu..Jadi kita beli satu slice & share gitu..romantik la kann..hehe


www.fiezasani.xyz

Kek chocolate banana kalau tak silap nama dia...sedap gak..k.fiezz kan penggemar coklat..so anything related with chocolate, memang sedap je ikut tekak k.fiezz...


www.fiezasani.xyz

Ajak adik ipar k.fiezz joint sekali lunch kat Secret Recipe ni...
Nanti k.fiezz review makanan kat Secret Recipe..ececeh....first time makan kat Secret Recipe ni..selalu beli kek je...

Health

Pandan Leaf Essence Untuk Jadi Minuman Tonik Harian dan BAKING

09:00

Daun pandan kalau masuk dalam masakan macam bubur ke, nasi lemak wangi semerbak..berselera nak makan...kalau kuih pulak, selalunya yang guna daun pandan ni buah melaka..yang k.fiezz tahu la...atau apa-apa kuih yang nak guna warna hijau, kita boleh kisar daun pandan untuk dapatkan warna dia..lagi elok sebenornya buat sendiri cuma macam leceh la sikit nak proses dia tu kan..

kalau k.fiezz ni part kuih-kuih ni memang failed la..bukan failed apa..malasss..haha..leceh nak buat..tapi kalau bubur ke, nasi lemak..yang tak perlu nak proses nak dapatkan warna dia..hah, laju je k.fiezz buh daun pandan..sebab suka la bau dia...wangiii..

EKSTRAK DAUN PANDAN ASLI

Nak tau tak sekarang ni ada esktrak daun pandan asli..hah..dah siap dibotolkan..sonang kerja..proses pembuatan dia terjamin oleh BIO-NUTRICIA MARKETING (GMP,HACCP, JAKIM HALAL) MALAYSIA...Ekstrak Daun pandan asli yang k.fiezz nak share ni, ada dua jenis..satu untuk masakan..satu untuk minuman..hah..bestkan...yang untuk masakan tu lepas ni tak susah hati mak-mak macam kita ni nak buat kuih yang memerlukan daun pandan..

PANDAN LEAF ESSENCE KELUARAN BIO-NUTRICIA MARKETING MALAYSIA

Korang tak perlu ragu-ragu dengan pandan leaf extract keluaran BIO-Nutricia Marketing Malaysia ni sebab pihak Bio-Nutricia Marketing Malaysia ni merupakan sebuah bioteknologi makanan yang ditubuhkan pada 2017 yang menumpukan pada pengeluaran dan mengkomersialkan ekstrak dari bahan semulajadi tempatan yang mendapat pengiktirafan sijil GMP, HACPP & JAKIM HALAL..

Bio-Nutricia sendiri fokus penggunaan teknologi hijau untuk memproses bahan herba semulajadi tempatan menjadi bahan makanan & bahan aktif yang pelbagai khasiat..

Antara bahan makanan & bahan aktif yang dihasilkan oleh Bio Nutricia Marketing Malaysia seperti dibawah.

BAHAN MAKANAN

Pandan Leaf Extract
Kaffir Lime Leaf Extract
Black Coffee Extract

BAHAN AKTIF

Tongkat Ali Extract
Kacip Fatimah Extract

Setiap proses ekstrak dari bahan herba semulajadi ni menggunakan 100 peratus teknologi hijau yang mengeluarkan produk berkualiti tinggi untuk memenuhi piawaian antarabangsa dari segi kualiti, keselamatan & memenuhi standard.

Fungsi Bio-Nutricia Marketing

>> Pengekstrakan & pengasingan - sebatian biomarker herba
>> Pengetahuan melalui penyelidikan inovasi
>> Proses pengekstrakan berkaitan bioteknologi
>> Pembuatan ekstrak tumbuhan serbuk & cecair
>> Terokai pasaran yang berpotensi untuk herba tradisional
>> Ekstrak sebatian aktif untuk tujuan komersil
>> Menghasilkan minuman & minuman inovatif dengan faedah kesihatan tambahan
>> Menghasilkan bahan makanan yang boleh digunakan secara tempatan & untuk tujuan eksport

2 PRODUK YANG DIHASILKAN DARI PANDAN 

Dari tadi k.fiezz duk cerita pasal ekstrak daun pandan, meh nak kenalkan ghupe dua produk yang dihasilkan dari daun pandan..Ada dua jenis tau ekstrak ni..


www.fiezasani.xyz

Satu untuk masakan & satu untuk minuman..untuk minuman k.fiezz?hah la..ada la..daun pandan kan kita kita buh dalam masakan..apsal plak tak leh minum air dia..banyak khasiat dia tau..tambah-tambah Bio Nutricia sendiri membuat kajian sebelum mengeluarkan produk tersebut mempunyai khasiat untuk kesihatan macam pandan leaf extract.


www.fiezasani.xyz

Pandan leaf extract untuk minuman tonik harian yang mempunyai kelebihan sebagai tinggi anti-oksidan, menyejukkan badan, memulihkan tenaga, minuman yang menenangkan & mengandungi alkali..

Cara bancuh - Campurkan 2 sudu pandan leaf extract dengan 250ml air suam. Gaul sekata & sedia untuk diminum sebagai minuman harian..Boleh juga dicampur dlm minuman (kopi, teh, topping aiskrim)


www.fiezasani.xyz

Untuk masakan -  boleh dicampur dalam apa-apa bahan untuk bakery yang menggunakan pandan seperti pencuci mulut, kek, roti, krim & jeli..

Kalau nak tahu lebih lanjut produk-produk keluaran Bio-Nutricia Marketing Malaysia, boleh rujuk di bawah..


Alamat - 41 Jalan TSB 1, Taman Perindustrian Sg.Buloh, 47000 Kota Damansara,
Selangor, Malaysia

No. Telefon : 03-61568363 / 016-6618507 / 012-6618157

Waktu Operasi : Isnin - Jumaat (8.30pg - 5.30ptg)

beauty

Flavettes Vitamin C Murah Kat Guardian

10:33

K.fiezz sekarang kan setia dengan pengambilan Vitamin C brand Flavettes..so boleh kata tetiap bulan mesti restock vitamin C ni...Selalunya k.fiezz beli kat Watson je sebab ada kat SOGO...bila stok abis je, sebelum naik tren kat SOGO tu, singgah kat Watson SOGO ni, pi beli Vitamin C iolls ni...

Kebiasaan harga Flavettes ni kalau kat Watson RM34.90 untuk 30 biji..kira mahal gak la..tapi untuk kesihatan, tak yah nak berkira sangat, boleh..

tapi kalau dapat beli harga murah sesekali, eh mana boleh lepaskan peluang kan...hehe

Ni nak citer, k.fiezz baru ni pi ke Mid Valley dengan biras...nak temankan dia pi tukar duit (Money Changer), so dah kebetulan ada kat dalam Mid tu, singgah Guardian..nak cari Vitamin C ni..macam penah nampak hujung tahun lepas, harga Flavettes Vitamin C ni, murah compare dengan Watson..saja la pi usya kat Guardian..kot harga murah lagi la...

eh..sekali betul la..murah..ada sales kot...

k.fiezz beli Flavettes Vitamin C ni, dapat rega RM25.98 untuk 30 biji..uihhh..beza RM8.xx  dari kat Watson..okey sangat la...terus grab 1 kotak (30 biji)...


www.fiezasani.xyz

Setakat ni k.fiezz amalkan vitamin C ni, memang terasa perbezaan...part antibodi tu, salah satu la..kalau tak, k.fiezz ni tak boleh kena panas sangat atau hujan, mesti lepas tu demam..tapi lepas amalkan vitamin C, jarang demam...kalau nak baca kelebihan pengambilan Vitamin C ni, korang boleh terjah entry k.fiezz 


dari segi kecantikan, tak sure..k.fiezz kan hari-hari je cantik..haha...

yang k.fiezz amalkan ni Vitamin C 1000mg tau..bukan hat Glow yang macam si Nadine (citer pujaan hati kanda) tu promote dalam drama...selalunya hat Glow ni mahal sikit...tak pe la..k.fiezz amik hat biasa ni pun okey dah...nak cantik camne lagi, kan..memang dah cantik..eh..haha

life

Cik Ti...oo Cik Ti..Ganggu Je Tau

21:11

citer kelakar harini...penah tak,korang tengah sedap membuang hajat besor sekali mencicit cik ti a.k.a tikus dari arah luar masuk dalam toilet yg ko tengah guna..haha..

ni la yang jadi kat k.fiezz pagi tadi...tengah sedap feel membuang..haha..sowwy, citer pasal membuang plak kat sini...tapi nak citer gak sebab bila ingat balik, rasa kelakar pun ada gak tadi..

masa tu la nak buka pintu bilik air, macam ketat..padahal sebelum ni helok je..yang lagi best masa nampak cik ti tu masuk toilet k.fiezz tu, k.fiezz tak dan nak cuci helok tau..adeh..menci cik ti ni...ganggu je...

Bila nampak je cik ti tue laju2 masuk kot belah bawah pintu toilet yang k.fiezz tengah guna, memang menjerit dulu la citer dia..sesambil lari kat pintu nak keluar..eh dan dan tu gak la pintu tu cam tersekat tak leh bukak plak..paip air memang pesen k.fiezz suka membazir air..time membuang, suka bukak air... so dah kelam kabut nak keluar tadi, tak bertutup la citer dia...dengan tak flush..haha...perangai kalau dah takut,kan...

nasib la masa kejadian ada sorang je officer bahagian k.fiezz..and nasib baik dia jenis pendiam,kalau dia jenis bercerita kat orang lain, ai maluuu..haha...

k.fiezz menjerit tadi, dia kat toilet sebelah dah cuak...dia dengar sore k.fiezz dia tanya, kenapa?k.fiezz cakap la ada cik ti masuk toilet yg k.fiezz tengah guna...nasib masa tu officer ni kat sebelah tak keluar lagi..kak fiezz dengan tak cuci bersih lagi, kain tersingkap..haha..laju2 masuk toilet yang kosong, pi cuci..haha..adeh..serius kelakar plak bila ingat kejadian tadi..

nak masuk toilet pun seriau ni, haha..guna toilet OKU la buat sementara nak lupa kejadian tu...

masuk toilet before lunch tadi pun, ngan member tau..tapi memang tak la nak guna toilet yang cik ti kacau k.fiezz tu..masuk toilet lain...

tadi lepas kejadian, call mr hubby citer kat dia..dia cakap cik ti tu saja nak bergurau..eh, tak yah la bergurau bagai...kita takut, awakk...mr hubby cakap tikus tu pun takut ngan orang..k.fiezz pun jerit nampak dia..dia pun jerit nampak k.fiezz..haha..

K.fiezz beritahu mr hubby masa k.fiezz keluar dari toilet tu, air paip tak tertutup pas tu tak flush..haha..mr hubby cakap pi tutup..dah kata takut, kan..so sesambil on the phone ngan mr hubby, masuk balik toilet..tengok cik ti memang dah tak ada kat situ..laju2 tutup paip air & flush toilet..haha..adeh...nasib baik in between lepas kejadian tadi, tak ada orang masuk toilet..kalau tak, sure perasan paip air terbuka..dengan air meleleh kat lantai toilet yang k.fiezz guna tu...

Dapur FiezaSani

Dapur FiezaSani - Lala Pedas

10:57

Menu resipi lagi..hehe..ate kalau hari cuti, memang memasak le kejanya..kalau tak de ke mana..duk umah je..kebetulan minggu lepas adik ipar & isteri dia datang tido kat rumah..Kebetulan bahan-bahan basah dalam peties dah abis..k.fiezz & mr hubby pi top up la barang basah ni kat pasar Chow Kit..Dah kebetulan k.fiezz nak cari buah avokado << BUAH AVOKADO >>, so sekali la...

Masa beli bahan basah tu, ternampak lala ni..beli la sebungkus..harga RM8.00 lebih kurang...tak ingat exactly harga dia..tapi bawah RM10.00...

Balik rumah, tanya mr hubby nak masak apa lala ni.haritu k.fiezz masak ikut resipi mama (mak mertua), mr hubby komen tak sama rupa macam mama masak..haih, banyak citer tau..ni kita suh dia pilih nak masak apa..dia cakap nak masak macam sup-sup sikit..

Ni hasil google resipi..mr hubby yang cari..jom tengok

BAHAN2 -
  • Sebungkus lala (bersihkan)
  • 1 Sudu Besar Cili Kisar
  • 5 biji Cili Api (di ketuk)
  • 3 ulas Bawang Putih (di ketuk)
  • 1 batang Serai (di ketuk)
  • 1 cm Halia (di ketuk)
  • Beberapa helai Daun Limau
  • Garam

SOS
- 1 Sudu Besar Sos Tiram
- 1 Sudu Besar Sos Tomato
- 2 Sudu Besar Sos Cili
- Sikit Kicap manis

HIASAN

Daun Bawang/Daun Sup (di hiris)

**k.fiezz tak letak sebab tak ada stok kat rumah..


www.fiezasani.xyz

CARA MASAK -

  • Tumis bawang putih, halia, cili kisar hingga naik bau.
  • Masukkan sos-sos (tomato, cili, tiram, kicap manis) & cili padi, daun limau purut. kacau sebati.
  • Masukkan lala & tambah air sikit. Biar hingga lala masak..
  • Lepas tu baru masukkan garam & tabur daun bawang sebagai hiasan.
  • SIAP

Dapur FiezaSani

Dapur FiezaSani - Air Avokado

12:59

k.fiezz pernah ternampak Dato' CT sebelum dia pregnen dulu, dia kongsi minum jus avokado ni..so masa nampak Dato' CT share jus avokado ni, k.fiezz dh boleh agak untuk apa coz pernah terbaca  artikel pasal avokado ni salah satu yang boleh membantu kesuburan..

BELI AVOKADO di MEDAN

Tahun lepas masa cuti-cuti ke Medan, k.fiezz ada beli buah avokado ni sebab kat sana harga dia murah kot..lupa plak harga baper..tapi dapat banyak gak la ..Masa beli tu, amik hat yang belum masak lagi..so bila sampai kat Malaysia ngam2 la dia masak atau kena peram beberapa hari.. Cuma silapnya k.fiezz pi letak dalam peties, kawan k.fiezz inform avokado jangan peram letak dalam peties..memang tak masak lerrr..haha..adeh...mana ku tahu...

Lepas beberapa hari buh dalam peties, k.fiezz amik sebiji...k.fiezz tak tahu nak check dah masak ke belum..main amik je sebiji..try  & error...tapiiii rasa dia tak leh nak go kat tekak ni, adeh..

terbuang la gitu je buah avokado hat lain yang dah kecut..tapi tahun ni k.fiezz nak serius berusaha untuk hamil memandangkan umur dah meningkat...jadi k.fiezz gigih beli avokado ni lagi sekali..kat sini, k.fiezz pi beli kat pasar Chow Kit..Member ofis beritahu, kat situ murah sikit..dalam beberapa biji, RM10 cam tu...

TIPS - Untuk peram buah avokado, balut avokado dengan surat khabar dan biarkan..nanti check je kalau rasa lembut tu, dah masak ler...

CARI BUAH AVOKADO di PASAR CHOW KIT

Minggu lepas, k.fiezz ajak mr hubby pi ke pasar chow kit..nak beli buah avokado ni..anggaran harga 3-4 biji, RM10-12..tak dapat la harga yang macam member ofis k.fiezz beritahu, 6 biji RM10..mungkin kuantiti dah dikurangkan dari tahun lepas...but sokay..beli je lah...

k.fiezz dapat beli yang harga 4 biji RM10..

RESIPI AVOKADO SUAM

Memandangkan tahun lepas k.fiezz pernah buat air avokado ni tapi percubaan gagal..sebab tak sedap..jadi k.fiezz tanya sorang member ofis k.fiezz yang ex-ttc (trying to conceive)..dia ni banyak pengalaman n tahu pasal masalah kesuburan ni..since dia pun dah ada anak ni, dia ada citer buat puree anak guna avokado & masa k.fiezz cakap nak resipi jus avokado ,dia pun beritahu avokado ni bagus untuk kesuburan...

Jadi meh la kita cuba resipi avokado suam k.fiezz ni...kawan k.fiezz share resipi jus avokado.. k.fiezz panggil avokado suam sebab k.fiezz tak buh ais kiub..hehe..kalau korang nak buh ais, sila la letak yea....


www.fiezasani.xyz

AVOKADO SUAM k.fiezz..

Rasa dia lemak-lemak, ada manis sikit..so okey la..k.fiezz boleh abiskan secawan...

BAHAN-BAHAN

Avokado (setengah biji)
Susu cair/fresh (secawan) 
Susu pekat (2 Sudu Besar)

**K.fiezz guna 1 sudu kecil je sebab k.fiezz tak mau manis sangat...
**Susu ni kalau tak mau, boleh gantikan dengan gula organik atau madu pun okey..
lebih sihat gituuu...

Pilihan untuk add on -

Serbuk coklat (2 Sudu Besar)
Milo (2 Sudu Besar)

Nak tambah ais kiub pun boleh..so ada rasa sejuk2...nak minum pun sedap..sejuk je lalu kat tekak..

CARA BUAT

- Kisar semua bahan diatas...dan siap untuk diminum..

KHASIAT AVOKADO UNTUK KESUBURAN

Avokado mengandungi vitamin E yang tinggi..Fungsi Vitamin E ni untuk meningkatkan pergerakan sperma..Pergerakan sperma ni penting untuk membolehkan persenyawaan telur berlaku..

Selain tu, avokado ni kaya dengan folik asid yang penting untuk kesuburan wanita..Fungsi folik asid ni mengurangkan risiko kecacatan tulang belakang bakal baby kita..Kalau sekarang ni, wanita yang merancang untuk hamil, boleh amik supplement asic folic yg boleh dibeli kat mana-mana farmasi..tapi kalau malas nak makan supplement, boleh la cuba avokado ni...cuma kena rajin kisar je...

Avocado juga mempunyai kandungan lemak baik yang dikenali sebagai ‘monosaturated fat’ yang penting untuk mengawal sistem hormon di dalam badan dan boleh membantu merendahkan kolesterol.


Selain dari buat air avokado macam k.fiezz share ni, korang boleh klik link kat atas ni..ada yang kongsi makan gitu je buah avokado ni cuma tambah susu untuk bagi rasa sedap...

yang mana sedang cuba untuk hamil macam k.fiezz..good luck uolls..n good luck to me tooo..hehe

Dapur FiezaSani

Dapur FiezaSani - Daging Masak Merah

11:31

Sunyi plak blog k.fiezz..meh la share menu cuti minggu lepas...Resipi ni k.fiezz dapat dari mak k.fiezz..Dulu selalu gak masak menu ni..tapi dah lama tak masak, lupa plak resipi dia..so apa lagi, k.fiezz hello-hello la dengan mak melalui phone..

Jom tengok bahan-bahan dia..

Bahan-Bahan

- Daging (kuantiti terpulang)
- Kulit Kayu Manis
- Santan
- Garam
- Air (1 @ 1 1/2 cawan)

Bahan untuk dikisar 

- Bawang Merah (2 biji)
- Bawang Putih (beberapa ulas)
- Halia (sikit je)

Untuk diperap 

- Daging
- Rempah Kurma (1 peket kecil)
- Serbuk Cili (1 peket kecil)
- Kerisik (1 peket kecil)
- Gula
**Gaul kesemua bahan & perap seketika..anggaran 1-2 jam..untuk bagi bahan yang kita buh ni, meresap dalam daging...

CARA MASAK -

  • Tumis bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis.
  • Dah naik bau, masukkan daging yang telah diperap. Kacau-kacau bagi sekata.
  • Biarkan sehingga daging masak/kecut. Kalau kering, tambah air...Biarkan seketika.
  • Tengok air dah hampir kering, daging dah masak, masukkan santan..Gaul untuk bagi sekata. Biarkan sehingga masak..



www.fiezasani.xyz

SIAP...

Nama menu ni walaupun daging masak merah tapi bukan la macam yang masak merah biasa tu, tau..lain..bukan daging masak merah yg besa kita order kat kedai tu...takut kang korang salah faham plak...hihi..

k.fiezz pun tak tahu kenapa nama resipi ni daging masak merah..mak k.fiezz yang bagi resipi ni..follow je...

beauty

HAPUSKAN JERAWAT DENGAN ALOE AC CLEAN BUBBLE CLEANSER

21:08

perempuan dengan skincare memang bestfriend kan...perempuan, mana boleh tak ada skincare..tak lengkap weeiii, kalau tak ada skincare...salah satu rutin wajib dalam penjagaan skincare, mesti la cleanser..tu paling wajib...

cer fikir, ada tak perempuan yang tak basuh muka dengan pencuci muka..guna air gitu je..penah jumpa tak...rasa susah nak jumpa kan..memasing ada cleanser..macam k.fiezz,kalau tak basuh muka elok2 dengan pencuci muka, rasa tak bersih je muka...kan kan..risau je kalau basuh muka tak helok,kang ada la masalah jerawat la, muka berminyak,  kulit kering,kulit kasar..ishhh..na mo la..kalau dah berumur macam k.fiezz ni, paling risau masalah jeragat la kalau tak jaga elok-elok..na mo la..kang lagi terserlah ketuaan ku..haha...

MASALAH JERAWAT

Untuk mengatasi atau elakkan masalah muka macam yang k.fiezz mention kat atas ni, k.fiezz mencuba ALOE AC CLEAN BUBBLE CLEANSER dari Hansaegee Nature100 % Made in  Korea..untuk korang yang ada masalah jerawat terutamanya, sangat-sangat disyorkan cuba Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni..Menggunakan 10 jenis ekstrak tumbuhan, Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni merupakan sejenis pencuci soft bubble yang merawat masalah kulit muka yang biasa kita alami seperti JERAWAT...

www.fiezasani.xyz

2 BAHAN UTAMA TERDIRI DARI SUMBER ALAM

K.fiezz pilih ALOE AC CLEAN BUBBLE CLEANSER ni sebab 2 dari kandungannya terdiri daripada Aloe Barbadensis Leaf Juice & Tea Tree Leaf Oil...setiap kandungan ni ada fungsinya sendiri yang memang terbukti bagus untuk kulit...

Aloe Barbadensis leaf Juice - 

Melembapkan kulit
Membersihkan kulit
Meredakan sunburn
Merawat jerawat
Anti-inflamasi
Mengurangkan parut

Tea Tree Leaf Oil - 

Melembutkan kulit
anti-fungus
Merawat jerawat
Mengurangkan infeksi

JOM CUBA ALOE AC CLEAN BUBBLE CLEANSER

Dah baca apa fungsi Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni, meh kita cuba plak..takat ni k.fiezz cuma ada masalah parut-parut jerawat je..tapi takkan la sekali pakai, parut hilang kan..tak pe, kita konsisten guna..tengok hasil dia camne...

tadaaa..saja nak tunjuk ghupe botol Aloe AC Clean Bubble Cleanser kat korang..kang tanya plak mana ke ghupe dia...hah..gini botol dia...

www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz

Seronok plak main dengan buih-buih cinta eh..buih-buih Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni...walaupun dalam Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni sikit berair, bila tambah dengan air yang kita basuh muka sebelum apply Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni, lagi la banyak buih dia...lagi banyak buih, lagi rasa lembab kulit...


Sebelum guna Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni, basahkan dulu muka & tangan kita..nanti buih dia jadi lagi banyak...lagi best kita nak gosok-gosok muka sambil bersihkan kawasan muka kita ni...buih-buih ni fungsinya untuk bersihkan jauh ke dalam liang pori kita sambil melembabkan kulit..jadi lepas cuci nanti, boleh rasa kulit lebih lembab..

Meh bagi setepek bideo cara guna 


TEKSTUR ALOE AC CLEAN BUBBLE CLEANSER

okey, untuk korang yang tertanya-tanya acane rupa Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni..Boleh tengok gambar kat bawah ni...Aloe AC Clean Bubble Cleanser ni bila kita pump, dia akan keluar buih-buih halus cam gambar bawah ni...Tekstur buih-buih dia tu jenis soft bubble, lembut, ringan, rasa lembab & sikit berair..bau pun sedang-sedang je..ala-ala ada tak ada bau dia...but sokay part bau, yang penting fungsi dia tu boleh merawat masalah JERAWAT..

www.fiezasani.xyz

once pump je botol, dia akan keluar soft bubble camni...


www.fiezasani.xyz

close up sikit..nampak tak buih-buih dia jenis kecil-kecil je..sangat soft...best...

Hasil guna Aloe AC Clean Bubble Cleanser untuk pertama kali - halah halah (trademark kak su #pujaanhatikanda..haha), eh best sangat tau masa apply soft bubble ni kat muka..lembutttt je duk sapukan pada muka...dia memang ada berair sikit...so bila sapu kat keseluruhan muka, sambil urut-urut tu, main-main dengan buih-buih dia, boleh rasa buih2 tu mencuci bersih segala kotoran kat muka k.fiezz ni..Nak pula, lepas bilas dengan air biasa. Rasa kulit sendiri, lembutnyaaa..moist-moist gituuu...

Jadi k.fiezz rasa dengan fungsi buih-buih dia yang mencuci bersih sehingaa ke liang pori, boleh membantu masalah jerawat..Kebiasaan jerawat ni muncul sebabkan kotoran yang tersumbat pada liang pori kita ni..Dengan fungsi ALOE AC CLEAN BUBBLE CLEANSER ni yang membersih hingga ke liang pori,dapat membantu merawat masalah jerawat yang biasa dialami oleh kita...

Dengan kandungan AC CLEAN BUBBLE CLEANSER yang menggunakan ekstrak tumbuhan, sumber alam lagi menambah rasa yakin untuk gunakannya...

Maklumat lanjut seperti di bawah -

www.fiezasani.xyz

🍁Company name: Hansaegee Nature 

LifeStyle

LRT Buat Hal

15:11

Adeh..tak memasal lambat harini tau..gara-gara LRT buat hal pulak..

Pagi2 masa k.fiezz tengah tunggu LRT ni dari stesen kat rumah, pihak LRT dah buat pengumuman yang tren sampai Bandar Tasik Selatan (BTS) je..lepas tu kena tukar naik shuttle bus yang disediakan dari BTS ke Chan Sow Lin bagi yang nak ke Kuala Lumpur..harus la k.fiezz antara yang kena naik shuttle bus ni sebab k.fiezz nak turun kat SOGO...

adeh..dah nak kena tukar-tukar tren pulakkk..

Sampai je kat stesen LRT BTS..tu diaaa orang beratur macam dalam gambar ni...so keluar-keluar dari tren, terus beratur balik..yelah tgk orang beratur, kita pun ikut la sekali padahal tadi dah announce dekat stesen yang k.fiezz naik, kena amik shuttle bus..tengah duk beratur..ada pengumuman sesapa yang nak menghala ke Kuala Lumpur, boleh naik shuttle bus yang disediakan..

Naik ke tingkat atas, k.fiezz decide nak tanya staff LRT..then dia bitau, untuk yang menghala ke Kuala Lumpur, boleh tunggu kat platform sebelah (yang menghala untuk balik ke rumah k.fiezz semula)..rasanya tinggal satu lane je pagi tadi..yang sebelah tu problem agaknya...yang mana tak nak naik tren, boleh tukar naik shuttle bus atau pun naik KTM, ERL..yang nak naik ERL, k.fiezz tengok dorang bagi kupon...free la kot...

Macam k.fiezz malas nak tukar-tukar naik ktm ataupun bas...ktm dah sah-sah lambat as we know...bas pulak, time jammed tu weiii...So k.fiezz turun semula ke bawah, tunggu tren yang menghala ke Kuala Lumpur macam diberitahu oleh staff LRT.. orang jangan cakap la..ramaiii..yelah time peak hour kot..

time2 ni la LRT nak buat hal...waktu pagi hari bekerja, orang memang ramai sebab semua nak pi kerja..ada sorang akak tu cakap ngan k.fiezz..dia biasa naik LRT je nak pi kerja..kalau naik pengangkutan awam lain, dia tak tau..k.fiezz jawab 'sama la kita, kak'..haha...

k.fiezz pun blur gak tadi..1st time kena macam ni..k.fiezz just follow je arahan staff LRT...duk fikir tadi nak EL je tau..tapi duk fikir2, k.fiezz ni dah la suka bercuti..haih, kuatkan jugak hati ni pi kerja..kalau ikut napsu tadi, dah cuti..haha


www.fiezasani.xyz

Turun kat platform yang diberitahu suh tunggu tren menghala ke KL, sampai je tren menghala ke Kuala Lumpur, berduyun orang serbu..nasib k.fiezz dapat tempat duduk..fuhh..legaaa...tapi duk risau gak takut kena tukar tren lagi kat Chan Sow Lin..Tapii nasib baik, tak...sampai kat SOGO tadi dalam pukul 8.05 macam tu..lambatttt...

dah lambat tadi, singgah la beli breakfast..duk kejar nak punch in pun, tetap dah lewat..minta bos sign je la kat kad sebab lewat...

punch in 8.21am...adeh..

sesekali lewat gituuu...

althea

Penjagaan Muka dan Bibir Dengan Produk Althea

23:09

k.fiezz dengan mask memang dah jadi favourite gituu..kat rumah ada stok mask jenis clay ni gak tapi brand lain..yang Innisfree Jeju Volcanic Pore Clay Mask ni, k.fiezz dapatkan di Althea <<Produk Althea Yang Dalam Wishlist Haritu >>..dah kenapa nak innisfree ni plak ,k.fiezz..halah halah (trademark k.su #pujaanhatikanda)..hehe..k.fiezz duk baca review ramai cakap best Jeju Volcanic Pore Clay Mask ni..mana k.fiezz ni tak tertarik..tambah-tambah brand Innisfree ni...so wajib lah grab kan...

INNISFREE JEJU VOLCANIC PORE CLAY MASK

Fungsi utama untuk remove sebum, mencerahkan ton kulit, dan masalah kulit yang lain.

Kandungan mineral jeju volcanic clay membersihkan liang pori kulit, membantu memperbaiki tesktur kulit serta memudahkan kulit mudah di solek..

Sesuai untuk semua jenis kulit - oily, combination


KANDUNGAN INNISFREE JEJU VOLCANIC PORE CLAY MASK

Ekstrak Jeju Volcanic - Berfungsi untuk mengeluarkan kotoran dan sebum dari liang-liang

Ekstrak bunga Camellia - kaya dengan vitamin dan mengekalkan kulit sentiasa lembap

www.fiezasani.xyz

Komen pasal Jeju Volcanic Pore Clay Mask ni - k.fiezz boleh cakap lepas bilas tu, terasa lembuttt je kulit ni..tekstur dia jenis tanah liat...halus..nak apply kat muka, senang je..calit-calit je kat muka & ratakan...dah siap ratakan, biar dalam 15 minit..lepas tu baru bilas dengan air..masa pemakaian mask ni, cuma rilex & layan handphone, tv ke...sesambil nak nunggu dia kering & menjalankan tugas dia untuk mengeluarkan sisa kotoran dari liang pori muka...masa proses ni, tak ada rasa apa pun..macam gatal-gatal ke..menda merayap kat muka ke..hehe

hasil - memang puas hati..patut la ramai yang bagi review mask ni best..

so nak nampak awet muda, kena la selalu rajin tepek mask ni...baru la muka nampak fresh, tak kusam, jerawat pun malu nak bertandang bila muka bersih dari segala kotoran..cewaahhh..bajet cun sangat tau..haha

Item kedua yang k.fiezz cuba, yang ni...untuk bibior pulak...asyik muka je kan..bahagian lain pun kena jaga juga...

www.fiezasani.xyz

GINGER SUGAR LIP SCRUB

Tengok nama pun dah tau la kan fungsi dia..skrub untuk bibior ni..Berfungsi untuk membuang sel kulit mati dari kawasan bibir kita...

Diperbuat dari fine sugar granules bersama shea butter serta ekstrak halia yang mempunyai fungsi masing-masing.

Butter Shea - Melembapkan dan menyuburkan, menghalang kekeringan

Ekstrak halia - Mencipta lapisan pelindung di bibir

Fine Sugar Granules [Gula halus] - Meningkatkan keanjalan dan peredaran darah untuk menguatkan kulit

The best part is, tak ada sebarang wangian tiruan & pewarna sintetik dalam Ginger Sugar Lip Scrub..

Rajin la k.fiezz scrub bibior lepas ni weiiii..memang lepas skrub tu, lembutnya kawasan bibir ku ini..rasa nak makan-makan je..nasib baik bibior sendiri..haha..

kebetulan masa k.fiezz guna scrub ni, bibir k.fiezz macam kering-kering sikit..lepas je skrub & bilas dengan air..terasa kelembutan bibir..

tekstur ginger sugar ni kasar sikit, yea la nama pun skrub kan..dari segi bau, just nice kat deria bau kita ni...Campuran shea butter & ekstrak halia menghasilkan bau yang sesedap bau...Ginger Sugar Lip Scrub ni seberat 12g je..tapi k.fiezz rasa boleh tahan lama sebab kita bukan skrub bibir selalu..Paling tidak pun 2-3x seminggu...Itu pun kalau rajin..kalau malas, 1x seminggu...Lagipun kuantiti setiap kali kita guna sikit je...

Cara guna - 

Ambil sikit & gosok pada keseluruhan bibir secara perlahan dalam 1-2 minit..lepas tu boleh bilas dengan air atau lap sahaja dengan kain bersih..

Bawah ni video k.fiezz guna dua-dua produk dari Althea..