Total Pageviews

LifeStyle

Kenapa Perempuan Kalau Keluar Rumah Baru Melawa

14:46

Haritu kak fiezz ada up status di Facebook pasal topik seperti tajuk ni..agak hot isu ni rupanya..ramai kaum2 wanita yang komen kat status kak fiezz tu..haha..Balik rumah kak fiezz tanya kat mr hubby ada baca tak komen2 kat status kak fiezz tu, ada yang dia baca..ada yang dia tak dan nak baca..siap dia cakap, ada persatuan ke apa yg komen-komen tu..hah tue la suh tanya lagi...berderet semua ada alasan masing-masing kenapa time nak keluar baru pakai lawa-lawa, mekap bagai..dan majoriti setuju dengan jawapan yang kak fiezz bagi kat mr hubby..

Status ni kak fiezz up di facebook sebab mr hubby tetiba tanya soalan cepumas ni..terkelu jap masa nak jawab..at first ingatkan mr hubby nak bahan k.fiezz ke apa..maklum la k.fiezz time keluar je melawa bagai..kat rumah, selekeh..haha...yea la secara logik takkan nak mekap kat rumah kan...

SOALAN CEPUMAS 



www.fiezasani.xyz

Tapi dah mr hubby beria tanya..jadi kita bagi la jawapan yang logik selogiknya...

Kat bawah ni antara rumusan dari komen-komen yang kak fiezz terima di status atas ni...

Kenapa perempuan nak keluar rumah baru melawa 

Nak keluar baru melawa untuk 
*Self confidence - 
Untuk diri sendiri berdepan dengan orang ramai terutama yang bekerja..Tapi yang tak bekerja pun, waktu keluar mesti kita akan berjumpa / terserempak dengan orang ramai..Jadi dah tentu kita nak nampak cantik..plus bila kita cantik, orang pun puji 'ooo..cantik bini dia..pandai husben dia jaga'..see nak jaga air muka suami...

*Faktor kerjaya
Betul..ramai wanita sekarang berkerjaya..Jadi keperluan untuk nampak cantik bagi kepuasan diri sendiri bila nak berdepan dengan orang ramai macam yg k.fiezz mention kat atas ni...

*Untuk Suami
Tak nak suami pandang perempuan lain yang mekap lagi tebal dari kita..padahal kita mekap sikit2 je cuma nak nampak cantik..So mekap & pakai baju cantik2 bila nak keluar dengan suami untuk jaga pandangan nakal suami beralih kat perempuan lain...

Kenapa tak boleh nak melawa kat rumah..

*Kat rumah bukan tak boleh nak bergaya tapi secara logik, tak rimas ke nak buat kerja rumah pakai baju lawa-lawa..Nak mekap pun rasa membazir sbb nak kena buat kerja-kerja rumah terutama kalau suami tak membantu langsung..dan seperti yang kita tahu la bila buat kerja-kerja rumah ni, mmg cepat la berpeluhnya..ate nak mekap macamana...Jadi bila keluar baru kita nak melawa sebab tak ada nak buat apa..Memang nak keluar berjalan..dan kita keluar dengan husben..sekali lagi nak jaga air muka husben..tak ada la orang cakap 'eh..apa pakai baju macamtu, suami dia tak beli baju ke..ketinggalan fesyennya'...hah, tau je la kan mulut-mulut makcik bawang ni..aihhh...

*Kalau yang ada anak-anak berderet pulak, bukan tak nak melawa tapi kalau suami tu tolong buat kerja rumah sesama tak pe la..ada gak masa si isteri nak membelek muka kat depan cermin..ni semua harapkan isteri, suami lepak je sambil main handphone..rasa-rasa, dan ke nak membelek muka depan cermin...

*Masa untuk mekap yang agak lama tu boleh save untuk kita buat kerja rumah..cepat siap, cepat rehat...hehe

Dan boleh je nak cantik-cantik depan suami di rumah..Kita pakai baju seksi-seksi sikit..suruh dia belikan..Okey la tu kan..Cuma part mekap tue tak la coz nak buat kerja rumah...

So korang ada nak tambah tak?jom share selain dari reason kat atas ni...

advertorial

Kempen Jom Pi Pasar Bantu Golongan Berpendapatan Rendah

10:49

Jom korang..jom pi pasar..kat pejabat k.fiezz, setiap Selasa & Khamis hari pasar..Macam-macam bahan mentah ada..Kak fiezz pun salah sorang pengunjung tetap pasar tue..sebab beli bahan basah macam ikan, daging, makanan laut seperti udang.. Harganya pun lebih murah & segar gitu..Sayur pun ada..Kalau kawan pejabat k.fiezz paling suka beli sayur kampung sebab kat pasar je ada..pasaraya macam Aeon, Tesco, Giant..Susah nak cari..Kak fiezz rasa bukan kitaorang je yang suka ke pasar untuk dapatkan bahan-bahan mentah samaada kering ataupun basah..Semua pun suka..Sebab paling utama, harga lebih murah sikit dari pasaraya & barangnya lebih segar..

Kempen Jom Pi Pasar

www.fiezasani.xyz
Sumber : Google

eh..dah kenapa kak fiezz cerita pasal pasar pulak ni,kan..okey, sebenarnya nak story kat korang mengenai kempen 'Jom Pi Pasar' ni yang di laksanakan oleh pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur..Korang tahu tak inisiatif pihak DBKL ni untuk warga yang tinggal di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur khususnya terutama di kawasan perumahan awam seperti PPR (Program Perumahan Rakyat), pihak DBKL telah mengadakan kempen 'Jom Pi Pasar' ini sejak awal tahun 2017. Program ini dilaksanakan untuk membantu meringankan keluarga yang berpendapatan rendah. Semasa kempen Jom Pi Pasar ni dilaksanakan di kawasan pasar yang terpilih, kupon sebanyak RM20 diedarkan untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan..

Mesti nak cakap, ala RM20 je..eh..rezeki jugak tu dapat kupon RM20..siapa nak bagi tu..Zaman ni serba serbi mahal chuolls..dan kempen ini pun disasarkan di kawasan yang mempunyai penduduk berpendapatan rendah..dan k.fiezz layak rasanya dapat kupon tu sebab k.fiezz duduk di kawasan perumahan yang dikategorikan itu..hehe...Nak check la bila kempen 'Jom Pi Pasar' ni akan buat kat area rumah k.fiezz pulak.. Nak jugak berbelanja secara berhemah di pasar..#janganjeles, hokay..hehe

Kempen 'Jom Pi Pasar' membantu golongan yang berpendapatan rendah


Selain dari mendapatkan bahan-bahan mentah di pasar, kak fiezz suka ke pasar kerana senang nak dapatkan produk seperti mihun, mee, kuew tiow dan banyak lagi makanan segera (fish cake, fish ball dan lain-lain) yang dikeluarkan atau diusahakan oleh usahawan bumiputera..Seperti kita tahu,produk yang dikeluarkan oleh usahawan bumiputera ni,kita dah tahu proses pembuatan produk tersebut..Jadi kita lebih yakin menggunakannya..

Secara tidak langsung menaikkan permintaan terhadap produk keluaran bumiputera.

Eh dah tercerita pasal produk bumiputera pulak..okey, sebenarnya nak share dengan korang kempen 'Jom Pi Pasar ni, pada kak fiezz sangat-sangat wajar diteruskan dan dilaksanakan secara berterusan kerana tujuan utamanya adalah untuk membantu golongan yang berpendapatan rendah. Terutama buat mereka yang mempunyai keluarga besar, sumber makanan yang diperlukan juga lebih besar..Dengan harga barang yang boleh didapati dengan murah di pasar serta kupon RM20 ini, sikit sebanyak dapat mengurangkan beban ketua keluarga...Kebanyakan keluarga dari golongan berpendapatan rendah ni, hanya ketua keluarga sahaja yang mencari rezeki..manakala isteri di rumah menguruskan rumahtangga..Jadi faktor pembelian barang mentah samada basah mahupun kering, perlu dibeli mengikut bajet yang bersesuaian...

Jom pi pasar!!

Jom kongsi kenapa korang pun suka membeli bahan-bahan mentah di pasar?

souvenir for my reader

Siapa Yang Bertuah Dapat Sample Althea Bare Essential?

17:06

Sample Althea Bare Essential

Dalam entry INI, kak fiezz ada cerita pasal produk Althea Bare Essential yang best ni..dan kak fiezz mencari dua pengomen bertuah yang mengikut syarat yang ditetapkan untuk mencuba sendiri Althea Bare Essentials ni...dan tadaaa..dah jumpa pengomen bertuah tu..tahniah Miza Talib & Shafyqah Azry...Korang terpilih untuk mencuba sample bare essentials dari Althea ni...

Selamat mencuba Althea Bare Essentials , kalau serasi boleh la teruskan penggunaan Bare Essentials ni...

www.fiezasani.xyz

Cenderahati Dari Medan

Selain dari sample althea bare essentials ni, kak fiezz selitkan cenderahati dari Medan untuk dua orang yang bertuah ni...Kalau nak pos sample tu je nipis la plak..Kebetulan k.fiezz memang ada beli extra cenderahati masa kat Medan untuk pengomen blog kak fiezz..Jadi kak fiezz selitkan sekali cenderahati ni..

LifeStyle

Redeem Digi Reward - Kit Kat Chocolatory Di Mid Valley

11:01

Redeem DiGi Reward 

Semalam k.fiezz share pasal redeem Digi rewards, beli Elianto Brilliant Riche Lip Color..Yang ni kak fiezz redeem di Kit Kat Chocolatory pulak..Beli satu percuma satu Kit Kat..Harga bergantung pada jenis coklat yang kita nak..so redeem Digi reward untuk kit kat ni dua sebab dua nombor Digi..jadi dapat 4 kotak..Yang redeem ni bergantung pada offer tau jenis coklat yang dapat free..Masa k.fiezz redeem Digi Reward untuk Kit Kat Chocolatory ni, dapat perasa Almond & Orange..

Kit Kat Chocolatory

Kat kit Kat chocolatory ni, kita boleh beli flavour yang jarang ada kat pasaraya..Nak customized ikut selera sendiri pun boleh..Pilih la kombinasi yang korang nak..Antara flavour yang unik - Ice kacang, Nasi Lemak, Durian dan banyak lagi pilihan..Ni antara yang kak fiezz ingat sebab unik..Sebelum beli tu, kalau nak rasa tester, ada disediakan..Korang boleh rasa..Haritu k.fiezz cuba Ice kacang..memang rasa ice kacang sungguh..Nasi lemak, bila makan rasa bubur kacang hijau pun ada..bukan k.fiezz je cakap..adik ipar, mr hubby pun cakap yang sama..Kata staff Kit Kat Chocolatory, tourist ramai beli perasa Nasi Lemak tu...


www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz

Harga bergantung pada jenis perasa coklat yang kita nak..Haritu k.fiezz & mr hubby pilih Caramelized Pecan & Green Tea Almond..dan free  Almond & Orange (2 kotak)...Redeem untuk 2 nombor Digi...so total 4 kotak...

Rasa & Rupa Kit Kat di Kit Kat Chocolatory?

Coklat..kan..harus la sedap..kak fiezz ni memang peminat coklat so sedap je pada deria rasa lidah k.fiezz ni..eh, sapa tak suka coklat..semua suka...

Dari segi saiz,lebih tebal sikit dari yang biasa kita beli di pasaraya dan dalam bentuk 4 jejari...Kekacang pada setiap coklat ditabur di bahagian belakang..Nak makan kena lapik kalau tak berterabur..

Kalau korang bosan dengan flavour yang biasa ada kat pasaraya, boleh cuba di Kit Kat Chocolatory ni..Unik flavour yang ada, as kak fiezz beritahu tadi..Nak customized pun boleh..Sesuai la kalau nak bagi hadiah ke kat sesapa..Boleh pick flavour dan topping yang korang suka...

Kit Kat Chocolatory yang kak fiezz pi ni di Mid Valley..ada 2 lokasi dalam Mid Valley...Satu di bawah [LG] nak naik ke eskalator & berhadapan dengan farmasi (sorry tak ingt nama farmasi tapi kat hujung..Dekat dengan Aeon)..Satu lagi di tingkat SATU, memang kedai Kit Kat Chocolatory..Macam butik gitu..Keluar dari situ lepas beli kit kat, terasa cam orang Ada-ada je..haha...mau tak rasa gitu, beli kit kat ada paper bag..kelasss...

beauty

Redeem Digi Reward - Elianto Brilliant Riche Lip Color

16:23

Elianto Brilliant Riche Lip Color

Hi korang, kak fiezz in action lepas beberapa hari blog ni senyap..sorry, tak tahu nak update apa uolls..tak ada story menarik nak share..tapi kan bila kak fiezz check kat pageview dashboard blogger ni, alhamdulillah walaupun tak update beberapa hari tetapi jumlah pengunjung yang dtg ke sini mencecah 3k sehari..thank you..ai is terharu sangat (acah-acah retis dapat award gitu..haha)..

Sila abaikan mode verangan kak fiezz tu, meh nak share dengan korang lipstick baru kak fiezz ni iaitu Elianto Brilliant Riche Lip Color..Ni hasil redeem guna Digi reward..Harga asal RM33.90 tapi sebabkan redeem dari Digi Reward ni dapat harga RM9.90/satu..Kak fiezz redeem 2 sebab ada dua no. DIGI iaitu kak fiezz & mr hubby..Satu lagi lipstick bagi pada adik ipar kak fiezz..

DIGI REWARD 

Eh suka tau jadi pengguna DIGI ni memacam reward ada..Kalau guna bil macam kitaorang ni, korang boleh semak senarai reward yang boleh redeem kat dalam My Rewards tu..Kalau tak tahu ada reward - reward ni sila bukak kat apps DIGI korang tu...Lepas tu pilih la mana korang nak redeem..Kak fiezz & mr hubby ada la jugak beberapa kali redem guna DIGI rewards ni...dapat diskaun, beli satu percuma satu..eh okey la..di zaman serba serbi mahal ni, dapat beli barang dengan harga murah hooray hooray weiii..contoh macam kak fiezz beli Elianto Brilliant Riche Lip Color ni, tahun lepas kak fiezz pernah beli harga dia RM29.90..masa beli baru ni kat Mid Valley, harga asal dia dah naik jadik RM33.90..Dah naik dari tahun lepas tapi oleh sebab kak fiezz pengguna Digi, dapat harga lagi rendah..yeayyy..jimat di situ...

www.fiezasani.xyz

Best ke Elianto Brilliant Riche Lip Color?

Kak fiezz dah penah beli elianto brilliant riche lip color ni tahun lepas..kalau sebelum ni beli warna jenis NUDE, so kali ni pilihan kak fiezz menyerlah sikit..Kak fiezz suka Elianto Brilliant Riche Lip Color ni sbb best & dari jenis matte..tahan lama..even lepas makan/minum warna dia masih kekal di bibir..Kalau nak solat, kena guna makeup remover atau tisu basah untuk tanggalkan warna dari bibir..Hah..nampak..tahan lama sungguh...Kandungan dia pun jenis likat & tak perlu celup banyak kali untuk bagi warna tu terang..ambil sikit je lepas tu oles secara rata pada bibir...SIAP...dan serlahkan bibior mu itu..haha

Warna yang kak fiezz pilih kali ni - Oren (kod - N04)

LifeStyle

Dah Ada Penapis Air Coway Di Rumah

23:28

Penapis Air Coway

Sampai dah penapis air Coway kakak fiezz kat rumah..yeay..jimat masa tak payah nak masak air..nk minum air sejuk pun, terus je tekan..mudah sungguh ada penapis air Coway ni..Dulu kak fiezz ni macam ketinggalan sikit, apa la beza air dari penapis air ni dengan masak air paip tu kan..air jugak kan..Penapis air Coway ni pun amik air dari air paip jugak..so apa special dengan penapis air ni, hah..Mak kak fiezz dulu pun masa kitaorang duk sekali suka suh abah kak fiezz beli air dari mesin penapis air kat bawah flat ni..kena bayor berapa sen ke untuk baper liter..kak fiezz ni kedekut sikit?Duk set dalam minda, ala guna sumber dari air paip jugak...

Lepas tu bila duk sembang2 dan info dari kawan-kawan yang banyak pasang penapis air ni kat rumah..baru ku tahu kenapa ramai lebih suka minum air dari penapis air ni...sebab lebih bersih kerana ditapis dahulu..

Baru ni adik ipar kak fiezz nak masak air, dia tanya kenapa air dalam cerek letrik tu warna kuning sbb cerek k.fiezz ni warna jernih..Jadi mmg nampak la warna air tu...haha..adeh...nampak tak rupa air paip kita camne...Tue la air yang kita minum hari-hari..masak hari-hari...Yang mana ada duit, boleh la beli penapis air camni..Yang tak berduit..hmmm..Kak fiezz pun tak ada la kaya benor..Tapi tak salah la ketepikan sikit duit gaji untuk beli penapis air camni..Demi kesihatan sendiri & keluarga juga... ;) Sila jangan contohi sikap kedekut kak fiezz tu..haha...

www.fiezasani.xyz

Penapis Air Pilihan Kak Fiezz

Memandangkan sekarang ada beberapa pilihan penapis air yang ada di pasaran..Kak fiezz memilih Coway sebab dah well known brand...Yang lagi satu brand tu murah cuma tempoh panjang sikit berbanding Coway ni...

Ni la penapis air pilihan kak fiezz kat rumah dari brand Coway...Saiz boleh tahan jugak..Bayaran RM125 sebulan..Baru dipasang tadi..Excited kakak fiezz try..Maklum la sebelum ni minum air ditapis ni kat pejabat je..haha..ni dah ada kat rumah sendiri..Lepas ni bawak air dari rumah la..Selamat diminum untuk kesihatan..cewah..sebelum beli penapis air ni, boleh je minum air paip yang dimasak tu,kan..Gedix sangat aih k.fiezz ni...

Selamat Berkhidmat Penapis Air Coway...

Kalau yang berminat nak pasang penapis air Coway ni boleh la contact agen coway yang kak fiezz berurusan ni...Bawah ni no.dia 

Adeeb >> 012384 6005

Ni bukan review berbayar tau..kak fiezz kongsi info sebab kak fiezz guna penapis air ni untuk kegunaan sendiri...

segmen

Segmen Bloglist Blog #CeritaMak

09:53


Mak buat segmen..jom joint..Mak tengah cari bloglist untuk bulan Mei ni...Memandangkan k.fiezz tak ada cerita baru so kak fiezz joint la segmen mak ni..eh!!korang jangan ingat mak ni dah tua pulak tau sbb kak fiezz panggil mak..Haha..nama dia Lin, lagi muda dari kak fiezz..Tapi kat blog, dalam IG/FB kat group Lin ni suka bahasakan diri dia Mak..So kadang-kadang kak fiezz pun terikut panggil mak...Kak fiezz suka Lin ni walaupun tak penah jumpa depan-depan lagi, kak fiezz rasa lin ni kelakar..kalau baca caption dia kat ig ke, fb ke gelak sensorang k.fiezz baca..Jom kenal dengan Mak @ Lin...Syarat tak susah pun nak joint segmen Lin ni..Kak fiezz mmg dah follow Lin kat IG & FB..dan kitaorang dalam satu group yang sama..Jadi meh kita support segmen Lin ni...

Nak joint, klik je banner kat atas ni...

pregnant

Perempuan Mengandung Boleh Makan Durian

16:38

Makan Durian Semasa Mengandung


Okey ni kisahnya minggu lepas, kak fiezz & family in law pi makan durian kat Kedai Durian SS2 area P.Jaya..Masa baru nak duduk tu, kak fiezz ternampak la sorang lady yang tengah pregnant..Ingatkan kot dia temankan sesapa makan durian kat situ..Sekali ternampak baik punya dia makan durian..kak fiezz terus macam 'eh..boleh ke makan sbb mengandung'..yelah macam kita tahu la kan, durian ni sifatnya panas..Jadi agak musykil pulak kak fiezz..Maklum la kita tak ada experience lagi..mana kita tahu..Tanya mak mertua, boleh ke perempuan mengandung makan durian..Mak mertua kak fiezz pun tak berapa pasti..sbb reaksi muka mak mertua kak fiezz masa tu macam teragak-agak..ataupun mungkin masa tu mak mertua k.fiezz tengah feel makan durian..tetiba menantu dia yang #moodmembawang bebila masa ni sibuk je menanya soalan2..haha...

So kak fiezz pun saja tanya kat facebook..Dan dapat respons dari ramai kawan-kawan yang berpengalaman..ada yang kongsi pengalaman adik-beradik..wahhh...bagus gak kan..Ilmu baru untuk kak fiezz  & boleh share kat blog..Kak fiezz tahun mesti ramai perempuan-perempuan yang mengandung cari info boleh ke makan durian semasa mengandung ni..Selalunya masa pregnant ni la memacam nafsu nak makan..Menda yang tak boleh tu la, yang paling nak..kan kan..Tahu dah..so kak fiezz simpulkan dari info-info yang kawan-kawan kak fiezz kongsikan kat situ...

Boleh ke Tak Perempuan Mengandung Makan Durian?

Kesimpulan dari info yang kak fiezz dapat dari status FB kak fiezz tu, kebanyakan komen terpulang pada penerimaan badan masing-masing..Ada je yang hari-hari makan durian masa mengandung & tak ada masalah..Ada yang melantak sampai sebiji durian tapi penyudahnya keluar balik sebab perut memulas..Dan ada juga yang keguguran lepas makan durian..Jadi apa-apapun berpada-pada untuk ibu mengandung kalau teringin sangat nak makan durian..Kat bawah ni antara tips-tips yang kak fiezz pendekkan dari komen-komen di fb kak fiezz...

>> Digalakkan makan selepas kandungan mencecah 5 bulan ke atas sebab masa tu kandungan dah kuat

>> Kalau masa awal-awal kehamilan teringin sangat, ambil dalam seulas dua je untuk lepaskan mengidam

>> Elakkan makan durian kalau esoknya ada check up atau kena minum air gula..Kang tinggi bacaan air gula walaupun kena berpuasa mulai dari 12.00t/malam..Kalau tinggi bacaan air gula tu, tak memasal je kena pantau dengan klinik/hospital

Melantak Durian Lepas Tempoh Berpantang

Okey yang ni, kalau dah lepas tempoh bersalin & berpantang sukahati korang la nak melantak durian banyak mana..Cuma masa tempoh tak boleh tu, cuba-cuba kawal diri & set mind supaya tak ikut sangat perasaan dan emosi semasa mengandung..Cuba ingat baby dalam perut tu..Sian dia..Mak dia sedap makan durian, dia yang kena kesannya kalau mak jenis badan tak tahan...Ececeh..macam kan ada pengalaman..haha..Takut kang time diri sendiri, lagi hoverr..hentak2 kaki tak dapat..haha..


review

Siapa Tak Makan Sayur?Ni Ada Penyelesainya

09:00

Minuman Kesihatan

Siapa sini amalkan minuman kesihatan?meh share info dengan k.fiezz minuman kesihatan apa korang amalkan tu?Kak fiezz nak share dengan korang satu minuman kesihatan ni iaitu Bio-Organic..Khusus untuk korang yang tak makan sayur..tak kisah la anak ke suami ke (macam suami k.fiezz pun tak makan sayur), jadi Super Bio-Organic ni memang sesuai sangat dengan golongan ni..sbb kandungan Super Bio-Organic ni adalah dari pelbagai jenis bahan organik serta sayuran yang mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh badan kita..Hasil dari gabungan pelbagai sayuran serta bahan organik dalam Bio-Organik ni memberi makanan seimbang dalam rutin seharian kita serta meningkatkan sistem imun dan membuang toksin dalam badan kita..

Seperti yang kita tahu dengan gaya hidup kita sekarang ni dan dengan kewujudan pelbagai makanan segera, menyebabkan ramai kurang titik beratkan soal pemakanan..Janji perut kenyang & tak perlu menunggu lama untuk order makanan..sap sap, siap...Jadi bila dengan cara pemakanan kita yang tak sihat ni  + kurang bersenam, lepas tu sayur pun tak nak makan sebab kaler hijau..tak selera katanya..hah!!siap sedia la toksin yang terkumpul dalam badan tu..so dari sini la datang macam-macam masalah kesihatan..

Jadi di sini la Super Bio-Organic boleh membantu masalah-masalah kita ni..

www.fiezasani.xyz
Bahan-bahan:

Golden grain husk crimson lentils, white wheat, red lentils, black beluga lentils, gold lentils, red grains, red wheat, green lentils, coicis seeds, spinach, mushroom, peanuts, carrots, black sesame, pumpkin seeds, celery, lotus seeds, oats, pine seeds, lotus root powder, flax seeds, soy beans, wild rice, yam, gingko, wheal germ, alfalfa, fennel seeds, asparagus, artichoke, spirulina, chlorella, wheat grass, barley grass and Japanese green tea.

Super Bio-Organic

Jom kita tengok apa keistimewaan Bio-Organic ni pada tubuh badan kita. Antara fungsi Super Bio-Organic

*Merawat sembelit 
*Mencegah dan mengurangkan buasir
*Menurunkan kolesterol secara semula jadi dengan mengurangkan tahap kolesterol yang tidak baik (trigliserida).
*Meningkatkan kesihatan kardiovaskular
*Meningkatkan penghadaman
*Memberi bantuan daripada sindrom usus.

Sesuai sangat Untuk:

Mereka yang mengalami sembelit dan buasir.
Orang yang mengalami keletihan, ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian dan ingatan.
Orang dewasa menderita hyposthenia.
Orang yang mengalami pencernaan yang buruk.
Wanita yang mengalami masalah haid.
Orang yang mengalami bau badan atau masalah kulit kerana pelepasan toksin yang tidak betul.
Orang-orang dengan lepuh muka dan bintik-bintik kerana pelepasan toksin yang tidak betul.
Pesakit dengan buah pinggang dan hati yang terjejas akibat ubat-ubatan jangka panjang.
Orang yang sering terdedah kepada racun perosak, baja, antibiotik atau hormon.
Orang yang berlebihan berat badan.
Orang dengan nafas berbau.
Kanak-kanak atau orang dewasa dengan sistem imuniti yang lemah

Jadi korang yang mementingkan penjagaan kesihatan, boleh cuba minuman Super Bio-Organik ni..

www.fiezasani.xyz

Selain dari Super Bio-Organik, korang yang mementingkan penjagaan muka, boleh cuba minuman kesihatan dari gabungan Glycine & Wild Berry Fruits untuk membantu menghapuskan kedutan & garis halus pada wajah dalam masa 15 hari..wahhh sangat ni..Maklum la seiring dengan peningkatan usia, kolagen semakin berkurang..Kolagen memainkan peranan penting dalam kehidupan kita kerana menggalakkan pertumbuhan kulit, tulang, gigi, kuku, rambut, ligamen dan saluran darah...dan seiriing dengan peningkatan usia seperti yang k.fiezz inform tadi, kolagen semakin berkurang 1.5% setahun dan menjadikan kulit semakin kurang anjal. Jadi dengan adanya LiveCollagen ini dapat membantu dengan menggalakkan pengeluaran kolagen dalam badan kita..Kalau korang yang nak mencuba ni, boleh buat tempahan di 


Untuk reader kak fiezz, ada diskaun untuk korang..Sila gunakan diskaun kod dibawah semasa membuat tempahan

DISKAUN CODE : fiezasani5

movie

First Time Cuba D-Box Sambil Layan Tomb Raider 2018

12:03

D Box

Haritu k.fiezz & mr hubby tengok wayang citer Tomb Raider ni..Mr hubby saja try amik D-Box ni..kak fiezz masa mula-mula, apa menda la D-Box ni..haha..maklum la ketinggalan sikit..Lepas dah masuk tu, baru tau apa ke menda D-Box ni..Rupanya kerusi yang akan bergerak-gerak ikut pergerakan dalam citer nanti..Boleh adjust nak gerakan yang kuat atau sederhana..kak fiezz  pilih yang sederhana je..Neves gak ni, acane la dia punya gerak tu kan..Harga tiket..ermmm, boleh tahan..korang zoom la kat tiket bawah ni..Sesekali boleh la..Kalau selalu, mau vengsan..haha..

Best ke citer Tomb Raider ni?

www.fiezasani.xyz

Review Tomb Raider pada kak fiezz 


Berkisarkan pasal Lara Croft..harus la kan..tapi yang ni versi dia masa muda remaja..Bagi kak fiezz jalan citer dia pasal Lara masa baru nak berkecimpung dengan dunia adventure..Best la jugak sbb macam kita tahu la citer ni penuh dengan aksi-aksi..Cuma mr hubby tak suka sebab katanya Lara yang ni lembik..Kena pukul..Kalau Lara (anjalina jolie), dia yang pukul orang..tough..tapi Lara hat remaja ni dia yang kena pukul..Bila terjatuh, dia dah mengaduh duh duh..haha...tapi overall jalan cerita dia boleh tahan & best pada kak fiezz..Penuh dengan aksi dan tak boring tengok...

Duduk pulak kat kerusi D-Box ni, memang terasa gerakan setiap aksi-aksi..jantung berdegup pun ada rasa gak...haha...

Sinopsis Tomb Raider 2018

Lara Croft (versi remaja) mencari misteri kehilangan ayah dia beberapa tahun yang lepas. Semasa proses untuk menandatangani surat menerima harta dari ayahnya, Lara terjumpa clue mengenai ayah dia..Dari clue tersebut, ayah Lara telah mengamanahkan dia untuk memusnahkan segala bukti mengenai hasil kajian ayahnya mengenai suatu penemuan bahan bersejarah tetapi Lara mencari ayahnya di tempat sejarah tersebut kerana ayah dia hilang di situ..

Akhirnya Lara berjaya sampai ke tempat tersebut & ditemui sekumpulan orang yang menghuni pulau tersebut, yang juga untuk mencari bahan sejarah seperti hasil kajian ayah Lara..tetapi kumpulan tu baik kah?Berjaya kah Lara menemui ayah dia?

Tunggu ditayangkan di TV..kat panggung, tak pasti masih ditayangkan lagi ke tak sbb citer ni release bulan March haritu..

beauty

Tak Perlu Solekan Tebal Dengan Set Skincare Bare Essentials Althea

09:30

Althea

Korang..kenal tak brand Althea ni..Dari Korea uolls..Althea ni memang dah dikenali dengan barisan produk kecantikan dari Korea yang menjadi kegilaan ramai wanita-wanita kat luar ni..Dan terbaru Althea telah mengeluarkan produk set skincare iaitu Bare Essentials yang kak fiezz ada buat unbox "membawang" di facebook, korang boleh rujuk video di bawah. Membawang bukan sebarang membawang..Membawang untuk kongsi dengan korang produk set skincare terbaru dari Althea ni khusus untuk penjagaan muka sebelum mekap..Kebiasaan kita ni suka concentrate pada mekap je sbb boleh tutup bahagian-bahagian muka yang ada masalah macam jerawat, parut jerawat, liang pori besar dan macam-macam lagi..tapi tahu tak korang, dengan langkah penjagaan muka dari step yang semudah a,b,c dari Bare Essential ni, kita boleh menjadikan muka lebih sihat, licin berseri tanpa penggunaan mekap yang tebal..


www.fiezasani.xyz
Apakah dalam ni?Jom tengok video unbox kak fiezz buat ni..



Sesi membawang dengan produk Althea iaitu Bare Essentials

Set Skincare Bare Essentials

Okey, dah tengok kan video unbox kat atas ni..Jom kita fokus pada setiap produk dalam set skincare Bare Essentials ni..Konsep Althea dengan Bare Essentials ni adalah dengan 3 langkah asas - Cleansing, Toning, Moisturizing boleh menjadikan kulit wajah kita lebih cerah berseri dan cantik..Penjagaan muka dengan set Skincare Bare Essentials ni menjadikan kulit kita tampil lebih sihat dan mengurangkan kuantiti mekap yang kita gunakan setiap hari. Maksudnya tak perlu mekap yang tebal untuk menutup segala cela pada pada wajah, cukup dengan penjagaan kulit muka dengan Bare Essentials.

www.fiezasani.xyz
Contour Cleanser

Mengandungi micro capsules seperti skrub. Cuma letakkan sikit air & ratakan pada keseluruhan wajah kita..Mengandungi Ice Plant & ekstrak Lemon Myrtle, contour cleanser ni boleh membantu peredaran perjalanan darah dan dengan konsistensi penggunaanya, mampu membentukkan wajah kita seperti V...

I feel sexy, patut rasa muka dah bentuk cam V..haha..kak fiezz memang dah guna cleanser ni sekarang..memang best sangat..lepas cuci muka, boleh rasa sejuk macam mint gitu pada muka..rasa nak basuh muka selalu je, tau...Harga pun tak mahal untuk k.fiezz..Cuma RM23.00 untuk 150gram..Kak fiezz rasa boleh tahan lama sebab tekstur dia pekat likat..Masa nak basuh muka, picit sikit je pada jari...


www.fiezasani.xyz

Primer Water

Okey primer water ni gabungan antara primer & toner. Mengandungi dewdrop technology (Macro Fluidic Dispersion technology) yang berfungsi untuk mengecilkan liang pori serta boleh menembus jauh ke dalam lapisan kulit. Mengandungi ekstrak Snow Lotus yang memberi kulit lebih berseri dengan sempurna.

Yang ni tak perlu guna facial cotton untuk sapu pada muka..Hanya letak sikit pada tapak tangan & sapu secara keseluruhan pada muka..Kak fiezz guna ni, rasa kulit lebih tegang dan lembap..

Harga RM43.00 (200ML)

www.fiezasani.xyz

Fixer Cream 

Tak berminyak, cepat meresap ke dalam kulit untuk memberi kelembapan pada kulit selama 24 jam. Mengandungi Trehalose - berfungsi mengekalkan kelembapan pada kulit, Green tea - menghidrat, menenangkan kulit serta bersifat antioksidan, Baobab Tree Extract - ejen pelembap yang tidak berminyak untuk membantu menggalakkan pengeluaran kolagen

Hasil pemakaian fixer cream ni, kak fiezz boleh rasa kulit lebih lembap tambah-tambah dengan kak fiezz yang kerja dalam pejabat..Kena aircond je, jadi fixer cream ni memberi kelembapan pada kulit kak fiezz..serta boleh rasa kulit anjal gitu...

Harga RM50.00 (50G)

Lepas selesai langkah-langkah diatas dengan 3 produk Bare Essentials ni, baru la kak fiezz teruskan dengan proses mekap pula..Maklum la kak fiezz + mekap, bff gitu...Tak perlu pakai foundation tebal pun..Nipis pun dah nampak muka licin berseri..cewah..haha..ni member-member yang selalu komen kat ig bila k.fiezz selfie..haha..tak tahu la sebab effect beauty atau memang original flawless..eh...tapi tapi kak fiezz tak suka pun effect beauty kat kamera sbb nampak fake sangat..Jadi rasanya memang ori flawless..hehe..Tak pe la yang penting, kak fiezz dah fall in love dengan Althea Bare Essentials ni..sangat-sangat memuaskan hati k.fiezz..

www.fiezasani.xyz

sample set skincare Bare Essentials

Sapa nak?meh follow blog kak fiezz & Like page kak fiezz..
Nanti komen je kat entry ni, 'done' beserta e-mail...Nanti k.fiezz akan e-mail selanjutnya..
Terhad untuk 2 orang sahaja...setiap seorang, kak fiezz bagi 2 set...


www.fiezasani.xyz

Hadiah dari Althea dengan set skincare Bare Essentials
-Cermin Muka & Marmar Althea...

Kat mana nak beli set skincare Bare Essentials ni?

Untuk 3 produk dalam set skincare bare essentials ni hanya RM116 serta diskaun 10% + percuma cermin special edition dari Althea ni di www.althea.kr..Jadi jangan lepaskan peluang mencuba set skincare bare essentials yang super duper best ni..berbaloi dengan kualiti..

produk review

Lulur Badan Dengan Serbuk Bunga Rambai

10:52

Serbuk Bunga Rambai

Siapa kat sini suka skrub badan di hari cuti?kita geng, hokay..kak fiezz salah sorang yang suka buat skrub badan ni kat rumah..Dari zaman anak dara lagi, kak fiezz memang suka beli serbuk bunga rambai ni kat Mydin..Harga pun murah je..Boleh beli yang 1 peket atau dah siap dalam 1 bungkusan 3 peket..Kak fiezz selalu beli 1 plastik (3 peket) sebab mr hubby bukan jenis rajin nak ulang ke Mydin..Weekend is us time kat rumah konsepnya..Okey berbalik pada topik serbuk bunga rambai ni, kalau korang berminat nak cuba boleh cari di Mydin..Tempat lain kak fiezz tak pasti ada ke tak..Yang biasa k.fiezz beli kat Mydin je...Jom baca review kak fiezz pasal serbuk bunga rambai ni & kenapa kak fiezz suka...

ww.fiezasani.xyz

Review Serbuk Bunga Rambai

Review jujur Kak Fiezz sebagai pengguna skrub serbuk bunga rambai ni..Bukan review berbayar tau...Kak fiezz suka sangat sebab lepas skrub, korang boleh rasa kulit badan korang lebih licin..Kak fiezz bila part nak cuci serbuk2 ni lepas proses skrub, nampak benor banyak sangat daki melekat kat badan..Haha..Jadi digalakkan untuk proses skrub badan ni seminggu sekali untuk menghilangkan daki & peluh pada badan serta sekaligus mengharumkan badan kita..Baru la confident berdepan dengan orang ramai, kan..terutama yang kerjanya banyak berurusan dengan orang luar..


Kenapa Serbuk Bunga Rambai Jadi Pilihan

Kak fiezz pilih serbuk bunga rambai ni sebab bahan-bahannya menggunakan berbagai jenis herba & bunga-bungaan untuk beri kesan kulit kita lebih licin, berseri serta lembut..Tekstur serbuk ni korang boleh tengok gambar di atas ni...Kak fiezz sangat-sangat berpuashati dengan hasilnya yang memberikan kulit badan kita lembut & licin..Bau dia pun best..1 peket serbuk ni boleh buat 2-3 kali..Jimat di situ...

Jadi kalau korang yang mencuba scrub badan sendiri di rumah tanpa perlu keluarkan duit di SPA, sila la cari serbuk bunga rambai ni..

Kalau tanya kak fiezz ni, mmg k.fiezz penggemar proses lulur badan ni sbb me time kak fiezz di rumah..Kalau dapat review SPA, tu laju je kak fiezz buat..sbb minat..hehe..ada ke sesapa nak suruh review SPA..meh e-mail tepi..eh!!haha

vacation

Nak Tahu Tak Bajet Ke Jepun?

11:47

BAJET KE JEPUN

Lama pikior tau nak share ke idak bajet masa cuti-cuti ke Jepun tahun lepas..berapa bulan duk pikir..eh yea ke fikir k.fiezz..ke Malas..haha..Ada jugak yang bertanya kos cuti-cuti ke Jepun..kak fiezz teragak2 nak beritahu..kang beritahu, takut orang cakap eksen pulak..macam banyak duit..padahal tak tau menabung tu, tau..tapi kak fiezz share juga la sbb sharing is caring...Kalau korang bercadang nak jadikan Jepun salah satu wishlist untuk bercuti, memang kena spare duit sikit..Harga makanan ke apa memang mahal...fuhhh..lap peluh..tapi kita fikir nak bercuti,kan..rilekskan minda, nak tengok negara orang..kita buat-buat tak perasan la angka yang kita keluar tu..Kalau duk sayang duit je..memang tak ada la istilah cuti-cuti...duk je lah kat rumah..

okey, meh kak fiezz kongsi bajet masa cuti-cuti ke Jepun tahun lepas..Bawah nanti k.fiezz kongsi entry Jepun..

Tambang Kapal Terbang (Thai Airways) Pergi - Balik : RM901.90 / seorang
**Transit di Bangkok* [KL-Suvarnabhumi -Narita / Narita-Suvarnabhumi -KL]
Booking terus di website..Mr hubby rajin check & kebetulan masa tu dapat harga murah ni..

Hotel Shirobara Inn Asakusa (7 Malam) : RM3,085.08
**25 Ogos 2017 - 1 September 2017
Booking melalui Agoda


Hotel Narita Tobu (1 Malam) : RM522.47
**1 September 2017** Bermalam di sini sebab dekat dengan airport Narita..Takut terkejar dari Tokyo nak ke Narita..Flight pukul 11pg, 2 September 2017
Booking melalui Agoda

Tiket Tokyo DisneyLand (StarLite) : RM200.00 / seorang

Mount Fuji Tour : RM360 / seorang

Kad PASMO (Tren) - RM400 / seorang
**Pasmo ni macam kad T&G kita untuk naik tren..Kat Jepun ni kita byk turun naik tren, jadi digalakkan beli kad je..senang..Kalau nilai dalam kad ni tak habis, jangan risau..Nanti boleh pulangkan balik kad di mana-mana stesen yang kita turun & dapatkan balance semula**

Total keseluruhan utk atas ni : RM6531.35

Duit perbelanjaan kak fiezz & mr hubby : RM*000.00
Memandangkan kitaorang tak ambil pakej dengan mana-mana agen untuk 8 hari di Jepun, makan semua sendiri..Kecuali trip sehari ke Mount Fuji tu je, kitaorang guna agen...Yang lain semua sendiri, jadi duit perbelanjaan kitaorang bawa lebih sebab sekali untuk kad PASMO + beli barang + makan + cenderahati...Untuk makanan, kitaorang bawa juga makanan segera dari Malaysia selain dari makan kat luar untuk perbelanjaan berhemah konsepnya..Korang boleh rujuk kat SINI...

Entry JEPUN

kursus

Jalan-Jalan Di Melaka Outlet Premium

23:02

Melaka Outlet Premium

Orang lain dah berapa kali ulang ke sini agaknya..kak fiezz baru 1st time jejak kaki kat sini..Itu pun sebab berkursus di CREaTE JKR di Melaka..Yang kebetulan dekat dengan Melaka Outlet Premium ni..Selalu nampak orang share gambar berlatar belakangkan kincir angin ni..Bila kak fiezz cuti-cuti ke Melaka, terpikir juga belah mana la tempat ni..Rupanya bukan di bandar Melaka tempat yang jadi tumpuan pelancong..Dia dekat Alor Gajah kot tak silap kak fiezz..

Masa lepas check in bilik di Pusat Latihan CREaTE JKR, kak fiezz & beberapa orang member pejabat jenjalan kat sini..Mana ke ghupenya..Yang kak fiezz tahu mana-mana yang ada Premium ni, barang-barang dia, harga boleh tahan..barang-barang jenama..

Walaupun tahu kurang berkemampuan dari segi harga nak membeli kat sini, kita cuci mata je la..

Shopping di Melaka Outlet Premium

Eh..tadi kata tak mampu..ni shopping pulak..shopping kah?haha..moh tengok gambar...

www.fiezasani.xyz
Oo..ni la gambar kincir angin yang orang selalu duk share tu...

www.fiezasani.xyz

eh..shopping kak fiezz..ter shopping..ala tak mahai pun sebab masa ni nak Tahun Baru Cina..
kat Butik Cotton On ni ada sales..Harga memang melampau murah untuk k.fiezz..harga yang mampu dibeli..Kebetulan masa kat sini, kawan2 ofis kak fiezz bagitau kitaorang ada aktiviti senaman..kak fiezz serius tak tahu..aturcara dah diedarkan awal..tapi biasa la kak fiezz..mana check detail..hah..memang saja la suruh shopping baju t-shirt & legging kat sini untuk pakai masa senaman..Dapat lah RM15/sehelai..total RM30 untuk dua item tu...

www.fiezasani.xyz
Lepas shopping, kita pusing-pusing kat dalam ni..Banyak barang-barang berjenama..Usya dari luar je la..nak masuk beli, huhu...

www.fiezasani.xyz
Ni la sales kat Cotton on yang kak fiezz mention kat atas tadi..50% ko...
tak rasa rambang bijik mata k.fiezz


www.fiezasani.xyz

Geng ofis..

www.fiezasani.xyz

Dalam Melaka Outlet Premium

www.fiezasani.xyz

Ni pun ada sales kalau tak silap kak fiezz..nak jugak usya, sekali saiz semua besar-besar..
dah dah sedar diri, jenis comey..tunggu kat luar je...

Overall okey la Melaka Outlet Premium ni..Nak kata tak best tu, tak la..Kalau yang berkemampuan, boleh la menyopping kat sini...kak fiezz hat murah-murah kalau ada sales macam t-shirt & legging yang kak fiezz beli tu, boleh la beli..hat lain, cuci mata je lah...

vacation

Medan Trip - Day 5 (Jalan-Jalan Shopping dan Bajet Ke Medan)

15:37

Medan Trip - Day 5

Entry penutup untuk trip cuti-cuti k.fiezz & family ke Medan..Ada yang nak tau bajet..so..kat bawah ni, kak fiezz bagitau bajet sekali...Sebelum tu, jom kak fiezz story hari kelima kitaorang kat Medan..Hari kelima ni, kitaorang balik ke Malaysia tapi flight pukul 8mlm..Jadi pagi-tengahari, time to shopping..yeay...

Pak supir bawak kitaorang shopping antaranya ke kedai menjual kain batik, telekung, kek dan tempat untuk beli buah tangan...Kedai-kedai ni bukan di satu tempat yang sama yea..Berlainan tempat..

Antara cenderamata yang k.fiezz shopping di sini - telekung, t-shirt, beg, purse & kek..kek yang famous kat Medan ni..Bika Ambon..selain dari ni, kak fiezz beli jugak kek lapis perasa kayu manis dorang...

www.fiezasani.xyz

Selepas shopping, pak supir bawa kitaorang makan tengah hari di sini..cawangan Cindelaras jugak kalau tak silap kak fiezz..yang makan tengah hari ni tak ada dalam pakej..bayar sendiri...

www.fiezasani.xyz
Menu k.fiezz & yang lain-lain kecuali mr hubby..dia kurang sikit ayam penyet ni..
Set ni dah sekali dengan air..air jeruk nama dia..sedap weii..k.fiezz rasa dia guna limau manis...bukan macam limau sunkist tu, tau..satu lagi limau tu.banyak jual kat sini..k.fiezz ada rasa limau ni masa kat pasar buah..memang manis..jadi k.fiezz rasa air jeruk ni, dorang guna dari limau ni...


www.fiezasani.xyz
Tempat kitaorang shopping beli barang cenderahati..kat sini k.fiezz beli t-shirt, purse & sling beg...

www.fiezasani.xyz
Bika Ambon..kek yang famous kat sini..Menurut owner nya, kek ni tak guna sebarang bahan pengawet..kalau letak di luar, boleh tahan 4 hari..Kalau dalam peties, 1 minggu...

So meh kita tengok bajet k.fiezz & mr hubby ke sini..

Tambang kapal terbang [Air Asia] - RM248.22 (pergi-balik) untuk dua orang
Penginapan Hotel (hari sampai pd 20.3.2018 di Kuala Namu) - RM125
Pakej 4H 3M - RM550 / seorang 
**Pakej termasuk makan (3x sehari) & penginapan serta tour di Medan**
Duit yang dibawa untuk perbelanjaan di sana - RM1,000.00 
**tips dari k.fiezz & mr hubby untuk supir termasuk dlm duit perbelanjaan ni** 

Total Keseluruhan - RM2,473.22

Untuk duit tips ni kitaorang kumpul beramai-ramai sbb total yang joint trip ni seramai 16 orang..dan duit ni kitaorang bagi masa pak supir hantar kitaorang di Airport untuk balik ke Malaysia..

Pakej yang kitaorang ambil ni dengan Pak Ibrahim..Servis pakej dengan pak ibrahim ni memang tip top..kitaorang puas hati sangat..sbb pekerja pak ibrahim ni memang ikut je karenah kitaorang & tak banyak cerita...dan diaorang bawak kitaorang mengikut itinerary..

Kalau korang bercadang nak ke Medan, boleh cuba contact pak ibrahim di +62 811-616-289

Entry yang lepas untuk cuti-cuti ke Medan seperti di bawah -

medan trip day 1 hotel the crew dan pakej murah
medan trip day 2 danau toba tour
medan trip day 3 air terjun sipiso piso berastagi
medan trip day 4 ke pasar buah melawat ladang sapi dan jalan jalan cari makan