Total Pageviews

Bayam Brazil

16:10

Peghak jap kakak fiezz baru ni masa balik umah mak mertua, mama perkenalkan k.fiezz dengan bayam brazil..k.fiezz dgr bayam brazil.. Hah, bayam Brazil?

1st time dengar, mama..haha..

www.fiezasani.xyz
Ni hah bayam brazil.. Daun dia jenis kecik2.. Bila pegang daun dia, jenis crunchy2 gitu.. Rangup la bahasa melayunya.. 

Haritu baru pasan mama ada tanam bayam brazil ni.. Selalu, x pasan.. Pdhal letak kat kawasan dpn umah je.. Obvious sgt tau, jenis x alert ngan menda sekeliling.. 

Mama bitau sedap buat kerabu.. Masa tu mama nak antar k.fiezz ke umah mak.. Mama ingtkan nk bgi kat mak k.fiezz.. Tapi k.fiezz ckp, mak selalunya menda pelik2, dia x makan..

Sampai umah mak, citer ngan mak.. Oo upenya mak tahu kewujudan bayam brazil ni sbb kat sekolah tmpt mak k.fiezz keja, ada cikgu & murid2 sekolah situ yg buat aktiviti sampingan, menanam / pertanian ni.. Ada la dorang tanam bayam brazil ni.. Dorang ada bagi kat mak.. Mak k.fiezz buat masak sayur goreng... Rangup daun dia.. Tapi mak k.fiezz tak makan.. Dia bagi opah k.fiezz.. Hehe.. Agak dah mak k.fiezz.. Selalu mak menda pelik2 atau dia x penah mkn, mmg x la mak nak cuba mkn..

Korang penah makan bayam brazil ni? Tdi ternmpk kat group masakan dlm facebook, ada org share masak bayam brazil goreng belacan..Rasanya kalau google, banyak lagi resipi lain.. 

Btw, ni antara khasiat bayam brazil, hasil carian k.fiezz kat mr google..

  1. Melawan kanser
  2. Mengekalkan kesihatan mata
  3. Sumber vitamin K
  4. Menguatkan tulang
  5. Membantu menurunkan berat badan
  6. Meningkatkan sistem imuniti badan
  7. Membantu sistem penghadaman
  8. Mengelakkan daripada sembelit
  9. Membantu melancarkan darah
  10. Mencegah anemia
  11. Mengatasi masalah gusi
  12. Mutrisi yang baik untuk pembesaran
  13. Mengekalkan stamina
  14. Mengekalkan kesihatan mulut
  15. Mengikat kalsium
  16. Mencegah penuaan pramatang
  17. Mengekalkan kesihatan ibu mengandung

You Might Also Like

5 Comment

  1. Wah...banyak betul khasiat dia erk..bagus makan bayam brazil ni..campur dalam pasta untuk aglio olio pun ok..

    ReplyDelete
  2. Banyaknyaa khasiat bayam brazil ni tapi tu lah Nani tak makan sangat. Heheh :)

    ReplyDelete
  3. First time Rabia dengar bayam Brazil ni. Wow banyak khasiat nya . Rabia tak makan bayam heheh

    ReplyDelete
  4. Wah 1st time dengar nama n namoak gambar bayam ni ..hahah, lepas ni bolehlah try makan .. Khasiat pun byk.

    ReplyDelete