Total Pageviews

Tips Nak Elak Soalan Dari Acik Bawang

12:17

Makcik bawang di mana-mana..huh..kita ni seboleh-boleh tak nak masuk dalam kategori makcik bawang ni sbb tak mau soalan atau perkataan yang kita nak keluarkan dari mulut ni menyakitkan/menyinggung perasaan orang lain..tapi tapi..tue cuma kita la yang nak elak jadi makcik bawang..luar sana, ramaiiiii lagi makciks bawang..

dorang ni sedar tak soalan-soalan sensitif yang patut dielakkan tanya pada orang lain..mungkin pada diaorang, eleh tanya soalan pun marah..weiiii..untuk ko soalan tu simple..tapi yang kena tanya tu, very da sensitive kot..bila ko tak berada dalam situasi orang tu, ko tak kan paham..

apa soalan-soalan sensitif kita patut elak tanya pada orang


>>Jangan tanya soalan pasal anak bila ko tahu orang tu belum ada rezeki anak lagi..
..maybe nak beramah mesra atau cuma nak amik tahu dah baper orang anak dia skrg..tapi rasanya tak perlu la sebab orang yang belum ada anak, soalan tu sangat sensitive...kalau lama tak jumpa, and terserempak tanya khabar je la..better gitu...jangan la tanya, tak buat rawatan kesuburan ke..berurut ke..citer anak pada jiran pada adik ko pi berurut/berubat ngan si polan, dah dapat anak..dalam tak sedar ko citer tu, macam nak kata dia ni tak buat apa-apa pun..pdhal ko tahu ke idak usaha dia somi isteri sana sini pi berubat tradisional, hospital, makan macam-macam ubat/supplemen..cuma dia malas nak cerita sebab orang yang tak berada dalam situasi ni, mmg tak akan FAHAM..doakan je moga insyaallah ada rezeki dia somi isteri nanti...tak perlu la nak tanya soalan sensitif ni...tanya khabar atau citer pasal general / isu semasa je la...

>>Bila nak kahwin?
..ni satu lagi..dah tau orang tu still single..bila jumpa, duk tanya..bila nak kawin..eh..kalau orang tu nak kawen, tahu la dia jemput ko si Makcik bawang..supaya mulut ko tutup tak bertanya soalan bila dia nak kawen

>>Anak sorang je?
..ehhhh..ni lagi satu..habit betul..ada anak sorang busybody..tak ada anak, lagi la busybody..huhu..sebenarnya apa yang ko tak puas hati ni, s*t*n...

>> Anak semua lelaki?
...soalan pasal anak gak...contoh anak semua lelaki..soalan..tak nak ke anak perempuan?allah..allah..menyampah betul orang yang tanya gini...lelaki ke perempuan ke, rezeki dari Allah..stick that on your mind...Kalau 10x beranak, dah Allah tentukan anak-anak dia semua lelaki..tu rezeki dia...ko plak yang susah hati,kenapa?

>> Gemuknya skrg..
..hmmm..ni memang menyampah gak..sukahati la dia nak gemuk ke kurus...kalau kurus, cakap sakit plak..gemuk pun ko sibuk gak..skrg ni badan ni sapa yang bawak..dia ke ko?huh...

>> Kurusnya..
..hah, ni satu lagi duk komen orang kurus..allah allah...mungkin dia diet, jaga pemakanan so kurus la badan dia.. Tak macam ko semua pun bedal..pas tu orang kurus, nak cakap dia sakit..Jangan negatif sangat boleh..musykil gak yang tanya soalan ni, kalau dia kurus sebab sakit, ko ke yang temankan dia pi hsptl atau bila kena tahan kat wad, byr bil-bil hsptl dia..

ke sibuk nak tahu sebab boleh jaja kat orang lain 'ehh..si polan tu sakit sebab sakit dot dot dot'..tue je kan point sebenarnya nak tahu orang tu kurus sebab sakit..kalau sebab sakit la..be positive okey..skrg ramai orang dah sedar pentingnya jaga kesihatan..so mungkin dia jaga kesihatan..bersenam..jaga makan..hasilnya kurus la badan..ko plak tak nak jaga kesihatan ke?

Rasanya part bentuk badan ni tak payah tanya la sebab masuk dlam kategori soalan sensitif jugak...badan dia, dia jaga..badan ko, ko jaga..abis citer...so tak yah nak nilai badan orang tu gemuk ke kurus ke...

*Banyak lagi soalan sensitif..Ni antara yang biasa k.fiezz penah dengar...kalau korang ada dengar soalan sensitif lain selain dari atas ni, jom la share kat ruangan komen*

Okey, atas ni soalan sensitif kan?macamana nak elak plak?


>> cut the conversation with larikan diri..kalau  kata masa terserempak tu, dekat luar..terus jadi aktres terbaik, cakap nak cepat..end conversation...kalau situasi berlaku bukan di luar..mungkin kat pejabat, apa lagi buat-buat la sibuk...kalau kat rumah..pi la amik air ke biskut ke..bagi penuh mulut si Makcik bawang tu supaya busy makan & tak menanya soalan sensitif..ni kalau si makcik bawang yang datang umah kita..kalau kita plak yang ke rumah dia sbb ada hal atau sesaja nak melawat..apa lagi...handphone kan ada..main handphone..bitau ada kerja opis plak masa tu..dan dan ada keja ofis..haha..biarkan lantak..janji tak melayan si makcik bawang...pas tu cepat-cepat la ajak cik abang balik rumah...

>> tukar topik lain...kezah la topik apa pun...as long lari dari topik yang ditanyakan..

>>buat-buat busy main handphone..ni cara paling berkesan di zaman teknologi ni...ataupun masa kena tanya tu, terus buat-buat jawab call...and sesambil tu bla dari situ...kang kantoi plak sebab handphone tak nampak macam ada call masuk pun...

>> dengar lagu kat earphone/headphone...so tak payah nak mesra ngan orang lain..
..kadang kita ni bukan nak jadi sombong tapi dari hati sakit melayan orang yang tak ada perasaan tanya soalan, bek la kita buat hal sendiri..

>> tengok citer/movie kat handphone..YouTube ada, Netflix ada..Iflix ada..buat-buat busy tengok citer...

>> yang suka baca novel,bawak la novel ke mana-mana..boleh jadi penyelamat novel ni time kena tanya soalan cepumas ngan makcik bawang... makcik bawang baru nak tanya, terus laju2 keluarkan novel dari beg..haha..

**Kalau ada tips lain, jom la share...

Kenapa K.fiezz Membebel Pasal Makcik Bawang?

Dah kenapa k.fiezz membebel pasal makcik bawang pepagi ni..kezahnya pagi ni, masa naik lif..terserempak dengan sorang akak bawang ni..dia tegur k.fiezz tanya pasal makcik k.fiezz yang penah kerja sama kementerian ngan k.fiezz ni..tapi makcik k.fiezz tu dah berhenti & sekarang kerja kat kampung...

ni conversation k.fiezz & akak bawang tu

akak bawang : anak buah ko yang kerja sini dulu dah ada anak?
k.fiezz : hah...anak buah (dalam hati bila pulak anak buah k.fiezz dah besar ni..tahu dah akak bawang tu salah sebut)
akak bawang : eh..anak buah plak..makcik ko
k.fiezz : senyum je tapi senyum menyampah...

**ting..lif benti tingkat akak bawang tu**

akak bawang tu keluar..tapi sempat lagi tanya soalan yang sama..k.fiezz cecepat tekan butang pintu tutup lif
k.fiezz : sorry kak..saya rushing ni...

menyampah... dah lama tak jumpa makcik k.fiezz..tanya la khabar dia ke apa..sibuk tanya soalan tu..
mesti korang macam 'ala..jawab je la k.fiezz'..bukan tak nak jawab tapi tak nak akak bawang tu menjaja plak citer makcik k.fiezz & k.fiezz kat orang lain, macam nak beritahu kitaorang ni bermasalah plak dari segi tu..Dari dia menjaja citer kitaorang better la k.fiezz ignore je soalan dia..kurangnya dia tak buat dosa menjaja cerita kitaorang..

alaaa..confident je k.fiezz ni akak bawang tu nak menjaja citer k.fiezz & makcik...confident uolls...mungkin dia tak cerita sekarang..tapi akan datang, mana kita nak tahu...dia terjaja cerita kitaorang...

so take note..kita ni bila nak bercakap atau nak tanya soalan pada orang lain..hati-hati menutur kata..kalau tak ada menda nak di tanya..better keep quiet & smile..

**that's why k.fiezz pagi-pagi on the way nak ke ofis, k.fiezz suka dengar lagu kat headphone sebab malas nak bertegur sapa ngan orang lain**..pangai sangat kan..biar la..siapa nak jaga hati sendiri kalau bukan diri sendiri..orang lain, memang tak la...so to avoid makcik bawang,  cuba la tips-tips kat atas ni..coz makcik bawang is everywhere...

You Might Also Like

4 Comment

  1. Mmg kak.. Sakit ati kalau layan.. Chill chill je kita ye hehehe

    ReplyDelete
  2. Kebanyakkan tips kat atas tu SA buat tiap kali bertembung dengan soalan makcik bawang ni...skrg ni kan SA Secretary big boss, selalu melawa jer la sebab dah tentu2 etika secretary..lagiiii banyak soalan makcik bawang..siap ada yang cakap..SA berlagak sejak jaga boss besar..hahahaha

    ReplyDelete
  3. mak cik bawang ada di mana-mana nak elak pun mesti ada jadinya miza amalkan konsep " lantak kat hang"

    ReplyDelete
  4. Makcik bawang ni mmg gitulah kerja mereka, kita ni yg kena bijak larikan diri.. Mmg rimas bah kan kalau ditanya mcm2 soalan yang merapu mcm tu .. Eeeiii ndak sukanya.

    ReplyDelete