Total Pageviews

Dapur FiezaSani - Ayam Masak Palembang

12:02

Dah kata suka cuba resipi baru..eh, suka ke?ke malas atau bosan asik menu yang sama..haha..haritu ternampak kat FB, ada orang share resipi ayam masak palembang ni..hmm..ayam masak palembang..tengok cara masak & bahan-bahan dia..

okey, simple..lulus..

meh la kita cuba..

AYAM MASAK PALEMBANG

Bahan-Bahan 

3 labu bawang besar (dikisar)
8 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
3 keping asam gelugor
Segenggam daun kari
Kicap manis secukupnya
Kiub pati ayam(pilihan)
1-6 sudu besar cili kering dikisar(boleh letak lebih kalau nak lebih pedas), k.fiezz letak 2 sudu besar je sebab cili kering k.fiezz jenis pedaih...
Santan secukupnya(k.fiezz guna separuh kelapa)
Sekilo daging ayam dipotong sederhana kemudian digoreng separuh masak
Serbuk perasa (x guna)..


www.fiezasani.xyz

Cara Masak -

1) Ayam digoreng terlebih dahulu sehingga separuh masak..(sebelum goreng, gaulkan dengan serbuk kunyit & garam)
2) Tumis bahan kisar sampai air kering, kemudian masukkan cili kisar. Kacau-kacau sekejap & biarkan sehingga pecah minyak
3) Masukkan kicap manis
4) Masukkan pula ayam yang dah digoreng tadi, diikuti dengan santan
5) Masukkan asam keping, daun kari & kiub pati ayam (kalau ada)
6) Biarkan sampai ayam empuk. Tambah air & kicap.Kalau kurang, masukkan garam sikit..
Untuk kicap, k.fiezz guna kicap lemak manis. Jadi k.fiezz tak letak gula sebab rasa manis tu dah ada dari kicap..
7) SIAP..

Hasil Ayam Masak Palembang

Memandangkan pertama kali k.fiezz mencuba ayam masak palembang ni, rupa dia macam ayam masak kicap..mr hubby k.fiezz ingatkan ayam masak kicap memula..haha..k.fiezz iyakan je la..dari segi rasa, untuk k.fiezz yang tak pernah rasa ayam masak kicap ni, sedap jugak..more rasa kicap sebab kita guna kicap sebagai bahan utama...

nak tahu sedap ke idak?cuba la sendiri..hehe..Cara masak dia pun very da simple...

You Might Also Like

7 Comment

  1. First time rabia dengar ayam palembang ni heheee

    ReplyDelete
  2. Menarik menunya.. Sekali pandang memang nampak macam masak kicap..

    ReplyDelete
  3. sedapnya..nt saya try resepi ye kak..

    ReplyDelete
  4. 1st time dengar ayam masak palembang ni, nnt nak try..siap siap dah bookmark ...

    ReplyDelete
  5. dia macam ayam masak kicap sket. ni tiap kali raya mesti ada menu ni ehehe..

    ReplyDelete
  6. first time pulak dengar ayam masak palembang ni. nak try la

    Btw, jemput datang join segmen bloglist Myra yang pertama! :D

    Myra | The Grey Lines Between Segment | Blog List For the First Half of 2019

    ReplyDelete