Total Pageviews

Dapur FiezaSani - Dua Resipi Dengan Pisang Tanduk

12:19

Besa la kalau balik kampung, time nak balik ke Kay Ell macam-macam bekal dari mak & abah kat kampung..Salah satunya pisang tanduk ni..Kak fiezz masa mula-mula mak bagi pisang ni, macam berpikir jap..nak masak apa ni?Mak pulak macam paham-paham persoalan yang bermain dalam pikiran anak dia ni..mak k.fiezz cakap pisang tanduk ni boleh buat goreng atau pengat...

Lepas mak cakap tu, baru la terjawab persoalan..first time ni nak masak pisang tanduk..tue yang tak tau..sebab pisang ni ada jenis-jenis dia kan yang sesuai buat goreng..buat pengat..makan gitu je..haih, pening kakak fiezz..tu tak baper expert pasal pisang-pisang ni...


www.fiezasani.xyz

Pisang tanduk ni saiz dia besar..mak k.fiezz bagi satu ni je..walaupun satu je tapi k.fiezz  dapat buat goreng & pengat...

RESIPI PERTAMA dengan Pisang Tanduk ๐Ÿ‘‡

๐Ÿฅฃ Pengat Pisang


www.fiezasani.xyz

Bahan2 ๐Ÿ‘‡

๐Ÿ’–Pisang Tanduk
๐Ÿ’–Santan
๐Ÿ’–Daun Pandan
๐Ÿ’–Gula Melaka (1/2)
๐Ÿ’–1 @ 2 Cawan Air
๐Ÿ’– Sikit Garam

Cara Masak ๐Ÿ‘‡


๐Ÿ’—Masukkan semua bahan dalam periuk, kacau-kacau seketika & biar sampai gula melaka dah cair.. Rasa la ikut selera memasing. Kalau kurang manis, tambah gula.. Kalau semua dah okey, SIAP...

Resipi kedua dengan Pisang Tanduk ๐Ÿ‘‡

Goreng 


www.fiezasani.xyz

Bahan2 ๐Ÿ‘‡

๐Ÿ’– Pisang Tanduk
๐Ÿ’–Tepung Goreng Pisang (Adabi) ๐Ÿ’– Sikit Air
๐Ÿ’– Sikit Garam

Cara Masak ๐Ÿ‘‡

๐Ÿ’—Gaul pisang bersama tepung + garam + air..
๐Ÿ’—Panaskan minyak..
๐Ÿ’—Mula goreng pisang satu per satu hingga masak.. 
๐Ÿ’—SIAP

Boleh la dihidang untuk minum petang...kalau tak mau minum petang, terpulang pada korang la nak makan time bila pun...hihi..k.fiezz buat ni untuk minum petang..

You Might Also Like

4 Comment

  1. Pisang tanduk memang sesuai digoreng atau buat pengat.
    Rebus aje pun boleh makan dengan kelapa parut.

    ReplyDelete
  2. Lama dah tak makan pengat pisang..fuhhhh sedapppnnya..hantar kat rumah rabia kak fieza.hehehe..cod2 kat rumah rabia.

    ReplyDelete
  3. pisang tanduk i loooike masam2 tu sedap goreng n pengat. lagi kalo goreng cicah gulaaa aaargh !!!

    ReplyDelete
  4. Nampak sedap je yang goreng tu. Esok nak cari la

    ReplyDelete