Lepas Kejadian Dapur Terbakar Tempohari

19:23

Kalau korang pembaca blog kak fiezz ni, mesti korang tahu kes dapur rumah kak fiezz terbakar 2 minggu lepas..Keadaan dapur rumah kak fiezz selepas terbakar, boleh rujuk gambar kat bawah..Lepas je kes terbakar dapur ni  haritu  terus kak fiezz contact dengan uncle yang pernah buat grill dapur ni..Kali ni mintak uncle tu terus pasang awning & tambah besi kat belah tengah utk jadi rak..Sebab pasang awning, nak elak kejadian terbakar lagi..Harap lebih kukuh guna besi compare guna papan hat sebelum ni..Esoknya selepas kes terbakar ni, uncle dtg untuk ambil ukuran..dan dia mmg dah ckp hari sabtu baru dia datang untuk pasang awning..kak fiezz & mr hubby okey je la..tak rushing..cuma sementara tu seminggu gak la periuk,kuali bersepah kat ruang tamu..hehe..apa nak buat..tak ada tempat nak letak..


Pagi hari sabtu dalam pukul 9 lebih uncle dah sampai..Awal weii..x dan nak masak breakfast..terus brunch je haritu...Uncle ni start buat dari pukul 9pg sampai 1ptg..Masa dia buat tu, siap kena sound dengan org dari tkt.12 sbb bising..Yelah,guna drill bagaikan..mmg la bising sikit..Uncle tu dengar mcm suara budak yg sound dia..Uncle tu suruh kak fiezz atau mr hubby naik atas,bagitau nak pasang awning..Jadi bising sikit untuk sementara..sebabnya uncle tu ckp,suara yang sound tu bagi warning kat dia..bagi masa 1/2 jam..kalau bising jugak,dia nak turun..amboii..kak fiezz ckp dgn uncle tu,x pe 'uncle buat je..kalau dia turun..biar saya jawab'..sbb punca terbakar tu pun dari rumah dia,okey..kak fiezz bagitau dengan mr hubby pasal uncle tu kena sound..Mr hubby naik ke atas..Sekali rupanya yang sound uncle tu budak2..Sbb masa mr hubby naik,tanya mana mak dengan ayah budak2 ni..katanya mak ayah dorang dah lama keluar..so mr hubby cakap sapa marah uncle yang buat bising tu..dorang tunjuk kat adik dorang yang kecik..dorang 3 beradik..kisahnya dorang tgk cerita kat tab tapi tak dengar sbb bising..adeh,sabar je la..budak2 zaman sekarang,kan...Masa uncle tgh buat awning ni, jiran datang nak tengok..Sambil2 tu sembang dengan dia dan dia cerita pasal punca terbakar haritu..Jiran kak fiezz ni cakap, punca terbakar haritu punca dari 3 beradik ni dengarnya sbb masa hari kejadian ada jiran2 tkt.12 nampak dorang main lighter dgn kertas..Lepas tu siapa ntah marah,dorang masuk dalam rumah plak..duk sambung main kat dalam rumah..tgh ralit main,mak dorang tegur agaknya 'buat apa tu'..kelam kabut dorang campak kertas yang dah terbakar ke bawah..Nak jadi cerita, sangkut kat tingkat 11 sambung kat tkt 10 & umah kak fiezz pun terkena jugak..Tue mr hubby cakap, ada naik kat tingkat atas masa hari terbakar tu nampak kertas2 yang dah terbakar kat tepi tangga..hmmm..tak pe la kejadian dah berlaku pun..nak buat camne,kan..tapi untuk mak pak yang ada anak2 tengah membesar tu, sila pantau kegiatan anak..terutama kalau bapak merokok..lighter tu sila la letak di tempat yang tersorok..Kadang budak2 ni, dorang suka eksperimen..hah mcm kes ni, eksperimen sampai orang lain pun tanggung akibatnya...

Total yang kena keluarkan untuk buat awning & tambah besi kat tengah haritu,RM180..

Ni la rupa lepas dah siap awning & rak kat tengah tu..Kak fiezz letak periuk & kuali je...Nanti bila2 balik kampung, angkut bawak ke kampung...

You Might Also Like

7 Comment

  1. budak2 zaman skrg dah reti sound org tua.. hmmm..

    ReplyDelete
  2. Amboiii kemain kecik2 dah pandai sound org tua...adab dekat mana?dahlah dapur terbakar angkara dorg gak...aishhh..sabar sajalah

    ReplyDelete
  3. Ada hikmah semua yang terjadi. Amboi budak2 sekarang suka jew sound orang tua. Adab mana adab

    ReplyDelete
  4. Ouch!! mujur tak merebak besar.
    Sabar yolah bebudak zaman sekarang berani tu sound orang dewasa.

    ReplyDelete
  5. Aduhai...budak- budak kan nak explore sebab tu org tua ckp diorang bukan ada otak nak fikir apa akibat kalau main api..seronok tgok benda terbakar..kalau SA salahkan mak ayah diorang..letak merata lighter dah kenapa kan?

    ReplyDelete