Krabi - Day 3

16:25

Aktiviti hari ke-3 di Krabi

Phi Phi Island

 Wokey, hari ke-3, kitaorang tour ke Phi Phi Island..Dalam trip ni, kitaorang akan di bawa ke beberapa pulau ( Bamboo Island | Hin Pae | Monkey Bay | Phi Phi Don | Pi Leh Bay | Viking Cave | Maya Bay).. aktiviti mandi & snorkelling..Seperti biasa, van akan amik kat hotel dalam pukul 8.00pagi..just standby siap-siap tunggu awal kat lobi..

Kitaorang amik pakej, naik speed boat..kalau nak murah, boleh try long tail boat tapi aku baca review kat blog-blog yang pernah ke sana, naik longtail boat ni agak adventure sikit..

trademark bot kitaorang, ada patung monyet..sebab setiap kali benti kat pulau, ada banyak bot..so kena ingat no.bot..memandangkan bot kitaorang ada patung ni, senang nak ingat..

Chicken Island..lalu je..


Sebenarnya sebelum naik bot ni, aku wisau takut aku mabuk laut..dah bawak minyak cap kapak ngan asam sesiap..nasib takkkk mabuk laut, kooo..


1st stop - Bamboo Island..masa sampai kat sini,panas terikkkk sangat..aku mula-mula nak pakai kasut..sekali mr hubby kata tak payah..bila dah pijak pasir dia, mak aihhhh..terjengket-jengket cari tempat teduh..kat sini nak mandi-mandi pun boleh..tapi kitaorang tak mandi pun sebab panas nau-nau..ada gak mat ngan minah salleh yang mandi..dorang kan memang suka panas-panas ni sebab negara dorang sejuk..


cantik tak..ni Long Tail Boat..trademark ni..




dalam ni ada disediakan air mineral & air botol (coke)..selain tu, untuk snorkelling, peralatan disediakan..no worry..yang penting jangan hilang kan..kalau tak, sila bayar..


makan tengah hari disediakan..ni kat Phi Phi Don..HALAL..Restoran orang islam punya..
Lepas dah abis makan, boleh ar jalan-jalan kat sekitar sini..ada kedai cenderamata..nak lepaks tepi pantai pun boleh..ada kerusi disediakan tapi kena sewa le, yeak..tak de nya free..heee

Kedai jual cenderamata tapi mahaiii..nak cuci-cuci mata boleh ar..




kitaorang bergambar je la..

Ni kat Viking Cave..lalu je..amik gambar..



ni kat Maya Bay..Katanya lokasi penggambaran filem 'The Beach'..aku tak pernah tengok citer nya..ni antara pulau yang paling cantik dalam trip Phi Phi Island ni..kat sini, baru aku & mr hubby mandi..


macam ni la dalam bot..memang cuci mata mr hubby..sebelah dia, 2 orang pompuan filipina pakai bikini je ko..jernih biji mata mr hubby..heeee

Snorkelling time..ada 2 tempat yang akan benti untuk snorkelling..mr hubby je snorkelling..aku duk atas bot je la..tak gheti berenang kan..tak yah nak gedik sangat snorkelling bagai..



mr hubby snorkelling tapi kejap je..life jacket mr hubby problem..yang masa kali ke-2 snorkelling, mr hubby try lagi sekali..elok masuk dalam air, aku nampak ada sorang minah salleh ni tegur mr hubby 'are u okey'..sebab dia tengok mr hubby macam nak lemas kowt, dia tolong angkat mr hubby naik balik atas bot..nasib budak-budak yang keja dalam bot ni, memang standby je kat tepi bot..dorang pun tolong sekali..

Ni masa nak sampai kat pantai..dah abis trip Phi Phi Island..



Masa kitaorang dah abis aktiviti ni, mama & adik mr hubby pun baru je sampai kat Krabi..so perbelanjaan, ada la kitaorang share sikit sorang..Dinner hari ke-3 ni, kitaorang try kat Restoran Lemon plak..sebelah je dengan Bamboo Restoran yang mahai tu..

Pancake : Mama belanja
Ayam & Udang Goreng : Mama belanja
Smoothie Mangga : 80 Bhat (RM8.80)
Tut-Tut : 120 Bhat (RM13.30)
Makan Malam : 525 Bhat (RM58.25)
**Tom Yam Seafood
**Telur Dadar
**Nasi Kosong (4 orang)
Air Mineral (Besar)
**Teh Ais  : 70 Bhat (RM7.76)
**Fanta : 25 Bhat (RM2.76)

TOTAL PerBelanjAan Hari Ke-3

725 Bhat (RM80.05)

You Might Also Like

4 Comment

  1. byknye gambar...jeles tgk, Me dah pegi, tapi nape tah tak bwk kamera..so x bykla gambar...huhuhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala..napa tak bawak camera..cantik pemandangan kat sana..kalau ikut, rasa nak letak sume gambar kat sini tapi kang hoverrr plak kan..jenuh scroll..hehe

      Delete
  2. Assalam fieza,
    laaa
    kalo pakai life jacket tu boleh ja kan berenang walopun tak gheti berenag kan3???
    he3
    bukan ker dia terapung????

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam..memang pakai life jacket tu sepatutnya terapung tapi mr hubby saya comel..life jacket yang ada sume size XL paling besar..bila mr hubby pakai, memang sendat..masuk je dalam air, terus butang kat life jacket tu terbukak sendiri..tu yang mr hubby tak konfiden nak snorkelling..

      Delete