AFB Feeds

Tg.Malim - Bank Negara

11:01

Pagi2 ni, aku kena naik tren gi keje sebab mr hubby kena gi ofis dia kat Bangi..huhu x suka x suka naik tren benornya..sejak2 dah kawen ni manjer terlebey..sume gi memana mesti naik motor @ keta je..sekali harini no choice kena gak naik tren..okey fine....

sampai kat stesen kajang, terus beli tiket..nasib beratur tak panjang sangat, udah le lambat tadi..masa beli tiket tanya kat staff kaunter, nak ke stesen Bank Negara, naik tren ke mana?staff tu bitau naik tren Rawang..okey..pi ar ke platform 2 tunggu tren Rawang..tengok kat jadual, tren Rawang dijangka sampai 7.32pagi..aku pun jalan slow2 je ar coz masa tu baru kul 7.20 camtu..udah le kena memanjat tangga nak ke platform 2 tu, adoi mengah jap..

sampai kat platform 2, tunggu dalam 5 minit camtu, tren sampai..tengok kat situ, tren Tg.Malim..ah sudah, tadi staff kat kaunter cakap naik tren Rawang..aku dah blur blur..nak naik ke idok tren ni..try tanya dengan 2-3 orang kat tepi aku masa tu..tren Tg.Malim ni stop kat Bank Negara tak?dorang geleng kepala, x tau..ada sorang chinese girl tu siap cakap kat aku 'i dont understand B.Melayu'..aku dah serba salah nak naik ke idok tren Tg.Malim ni..tapi yang chinese girl tu inform kat aku, mungkin ada pertukaran tren kat KL Sentral..aku pun dengar KL Sentral, terus je le naik..dalam tren tanya jugak dengan 1-2 tapi sorang pun tak tau tren tu benti ke idok kat Bank Negara..aku pasrah je ar..dalam hati dah set, nak turun kat KL Sentral pas tu tukar naik tren lain ke Bank Negara..masa sampai kat stesen mana ntah, orang cam dah lenggang sikit..kebetulan ada sorang lagi chinese girl berdiri kat aku..aku pun saja le tanya, tren ni benti tak kat Bank Negara..sekali chinese girl ni cakap ada stop kat Bank Negara..alhamdulillah..aku terus cakap kat chinese girl ni 'tq so much coz dari tadi ai tanya dengan orang lain, sume tak tau'..fuhhhh legaaaa..tak yah aku nak tukar2 tren kat KL Sentral,terus je direct ke Bank Negara..masa kat stesen Kuala Lumpur, aku dapat tempat duduk..sebelah aku tu indian girl lak..saja nak dabel confirm, tanya dengan indian girl tu lak..tren ni stop tak kat Bank Negara.indian girl ni angguk..legaaaa okey..

macam x pernah naik tren je aku ni padahal dulu sebelum kawen, komuter adalah pengangkutan utama gi koje..sejak2 dah kawen ni, sangat manjer plus mengada2..hihi 
tapi awat le staff kat kaunter Kajang yang aku tanya tadi tak habaq selain tren Rawang, boley naik tren Tg.Malim jugak untuk stop kat Bank Negara..buat aku confuse je..

wedding

Kreatif

20:34

Masa bukak2 surat tadi, sekali nengok mcm gmbr kat bawah ni..kreatif sungguh..at 1st aku ingat passport bos aku..mula ar aku dah pikir bukan2 (hihi..sowy boshhh..ingat bos nak pasang ehem ehem..hehe)..sekali bukak2, lorrrr..senyum sorang2 jap aku..kreatif sungguh bakal2 pengantin sekarang..ni sah2, family M.A.S..hehe..x de pengantin koje M.A.S, mak pak pengantin koje M.A.S..sampai kad kawen buat ala2 tiket flight, siap kaver kad macam passport lagi..curlassss..

senget le sikit kepala nengok gambar ni..malas nak betulkan..hehe
tertipu jap aku masa mula2 bukak sampul kad ni..sesapa yang coming soon nak kawen tu, x de idea nak buat wedding card, boley ar cilok sikit idea ni..kalau ada budget lebey..

Cybershot

20:14

Minggu lepas, aku & mr hubby gi jenjalan kat Low Yat..at 1st tak tau mr hubby nak ke sini..mr hubby tanya, nak gi mana..aku bgi cadangan nak tengok wayang.tapi bila tengok senarai movie terbaru kat TGV..erm, tak baper menarik sangat..tambah2 citer The Conjuring tu, lagi le aku pangkah besor2..x mo aku nengok..citer seram..aku tak suka citer seram2 ni..menakutkan diri sendiri jer sbb banyak aksi2 terkejut..pas tu kalau aku yang nengok, aku asik le nak kaver mata dengan tangan..serupa tak yah tengok je..

so back to the topic..pas dah sampai kat Low Yat, kitaorg gi cari amenda ntah ~ PS3 kowt..n media player..jangan le tanya aku apa fungsi 2 menda alah ni..idok aku tau..aku folo je mr hubby ke situ..mr hubby memang tempat feberet dia Low Yat tu..kat situ mr huby memang suka cari barang2 komputer le, hp le @ apa2 gadjet I.T..masa kitaorang gi situ minggu lepas kitaorang duk cari salah satu 2 menda alah yang aku mention kat atas..cari punya cari punya cari punya cari..lotih kaki berjalan..bila mr hubby stop kat mana2 kedai nak tanya, aku pun sibuk duduk kat kerusi situ..hehe..kadang2 aku tengok saja je mr hubby tanya banyak2 kat salesman/salesgirl situ sebab bagi chance aku duduk sat..penat kowt turun naik, turun naik walaupun ada eskalator..penat memusing satu floor ke satu floor..

cari punya cari yang kitaorg beli :D

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
kamera..kitaorang punya kaler silver..hehe..x kena mengena..cari menda lain, yang dapat Sony Cybershot ni..hamikk..
memang dah lama planned nak beli kamera sebab kamera yang sebelum ni dah rosak..

LifeStyle

RM***.00

20:42

Alhamdulillah..aku n mr hubby dapat balik duit deposit yang kitaorg bayor untuk booking keta..
Al-kisahnye, sebelum raya haritu kitaorg gi tgk2 keta..nak tukar..bukan sebab tukar kitaorg ni banyak duit tapi nak kurangkan komitmen bulanan kitaorg..nak jual keta kitaorg yg ada ni n nak amik keta 2nd hand..at 1st berkenan keta buatan msia kat 1 kedai area ampang..terus submit dokumen sume untuk apply loan, tapi lepas submit kedai tu x folo up ngan kitaorg..macam slow je..even bank2 pun x de kol kitaorg..so okey x pe..cari keta kat kedai lain lak..gi kat kedai yg ke-2, area jalan klang lama..ofismate mr hubby yg suggest kedai ni..kitaorg pun usha2, macam minat dengan 1 keta ni walaupun x baper nak berkenan sangat..buat2 cam minat, boley????buatan obersee tapi tahun lama -2005..tapi kitaorg proceed jugak sebab nak kurangkan bayaran  bulanan punye pasal..terus submit dokumen on the spot tanpa pikir panjang..lepas dh submit sume, sekali staff tu keluarkan buku resit padahal dorang x inform pun masa mula2 tadi kena bayor deposit..kena le bayor deposit RM***.**..dorang inform kalau loan tak lulus, kitaorg dapat balik full deposit yang dah bayor tu..okey, fine....so lepas raya ritu, ada le bank tepon tapi macam x lulus je..and as expected betul, x lulus..jadiknye kitaorg mintak ar balik deposit yang dah bayor tu..kitaorg paham, x de nye kedai tu akan bayar full amount..mesti dia nak tolak duit kertas le, duit fail le n lain2..so mula2 dorang nak refund tak sampai separuh pun..lepas diskuss dengan mr hubby, x puashati sbb banyak sangat dorang amik untung @ komisyen. aku tepon balik kedai tu nak mintak lebey lagi..kalau dorang x nak bayor, kitaorg nak buat aduan kat tribunal pengguna..call2, staff tu cakap akan diskuss dengan bos dia dulu..masa kol tu, mmg aku buat sore tegas n tak puashati..aku x inform kalau dorang x mo bayar amount macam aku mintak tu, aku nak buat aduan kat tribunal..kira cam nak buat senyap2 je (if x dapat)..dalam petang, kedai tu tepon balik..dorang setuju bayor RM***.** macam yang aku mintak..(nasib baik dorang setuju, kalau x, c u in court)..
Petang semalam aku n mr hubby gi amik duit refund kitaorg tu..alhamdulillah..
Akceli panjang story kitaorg nak beli keta ni tapi aku buat ringkasan je..klu x panjang lebor entry aku ni..menyampah lak orang nak baca (konon cam ramai benor orang baca..hehe)..

LifeStyle

macam best jerrrr

21:26

aku adalah jenis yang tak baper nak ghajin masuk ke dapor tapi kalau time coti2 tu, gigih jugak le masuk ke dapor sebab nak masak..kalau tak lapor le..ingat ada orang gaji kat umah nak tolong masakkan untuk kitaorg..oleh sebab sifat aku yang tak baper nak ghajin ni, aku tak baper nak amik kisah bile nengok orang sume duk pakat2 beli pemanggang ajaib tu..aku macam perlu ke beli??sebabnya aku tak gheti nak guna walau dengor2 orang citer, kata senang je nak guna..senang nak bakar, senang nak masak stim, kukus..kira sume senang2 je la..

tapi baru2 ni masa balik kg, mr hubby kowt request kat mama nak pinjam pemanggang ajaib ni sebab nak suh aku masak yang jenis bakar2, stim lepas mr hubby dah operate nanti..so, aiolls okey je ar..

so udah pun rasmi kan walaupun mr hubby belum operate lagi, saja ngetest dulu..hehe..bile dah guna, 'eh, cam senang je'..terus hint2 kat mr hubby macam nak beli jugekkkk..hihi

festime menggunakan pemanggang ajaib ni..


Sebelum

Selepas
**hasil = sedap..ngeeee

Aidilfitri

Raya as TTC #2

15:11

Story pasal raya lagikkkk..ngeee..kali ni nak story pasal TTC pulak..macam entry yang aku ada up kan sebelum ni Raya as TTC..ni aku buat part #2 lak..

dalam entry 1st tu, aku ada bagi tips kat diri sendiri & geng TTC tapi aku tak praktikkan sebab sorang je yang tanya soklan tu ngan aku so oleh sebab sorang je, tak de hal kat aku..aku jawab lebey kurang je..

okey, raya baru ni aku tak stress sebab x ramai orang tanya..BEST BEST BEST..masa kat kg aku ada la sorang akak ni tiap kali aku balik kg, dia suka tanya soklan tu..so akak ni je ar tanya..orang lain tak de tanya..masa akak ni tanya, aku tengah lepak2 kat buai depan umah opah aku..akak ni datang dengan anak dia nak beraya kat umah opah aku..dia nampak aku, menyinggah le sambil duk bz body tanya 'anak dah baper orang?'..reaksi aku..sentap jap..nak jawab soklan dia tu dengan rasa menyampah aku buat2 pandang kiri kanan n aku ulang ayat dia 'anak baper orang yeak..?'saja je aku wat macam tu sbb kalau aku ada anak, sah2 le anak ada kat aku..menyampah..at the same time aku dengar abah aku jawab 'belum ada rezeki lagi'..dah abah jawab cam tu aku pun jawab je ar 'x de lagi..' then akak ni cakap 'eh..belum ada lagi?' derrrr..yang aku jawab tu hapa??eh, dia lak yang susah hati aku tak de anak lagi..bila aku citer ngan mak aku, aku jawab cam tu mak aku cakap 'jawab je belum ada rezeki lagi'..okey, fine aku paham mak aku suruh jawab dengan sopan santun..tapi aku x leh ar ngan akak tu, kalau aku dah ada anak, jangan wisau memang aku bawak gi umah dia..tunjuk kat dia..&*%$#@

masa raya kat belah mr hubby..okey, aku sangat cool n rileks..tak de sorang pun sedara mara mr hubby menanya..even masa kitaorg gi beraya kat rumah salah sorang bapak sedara mr hubby, masa turun dari kereta aku duk dukung si Ariff..so ada sorang sedara mr hubby, ingatkan Ariff tu anak kitaorg..masa dia nak amik Ariff dia cakap 'ni hah lama nunggu..'aku senyum je ar walaupun aku paham napa dia cakap camtu.masa mama nak amik Ariff dari sedara dorang tu, mama bitau tu anak adik mr hubby..kitaorg masih ber2 lagi..so sedara dorang ni duk mintak maaf ngan aku..aku senyum je..tak terasa pun sebab ayat sedara dia tu tak sakitkan hati aku pun..tapi yang best & aku tabik spring toing, toing, toing kat mama okey..masa kitaorg gi beraya umah sedara mara dorang, tak pasti le ada yang tanya ngan mama ke apa tapi  aku terdengar mama cakap 'tahun ni fieza pinjam anak syikin (biras aku~anak dia Ariff)..tahun depan fieza bawak anak sendiri'..aku senyum je bila mama cakap camtu..tQ mama :D tak de terasa pun bila mama cenggitu..ayat yang keluar dari mulut ibu ni doa kan, jadik aku tak terasa @ sentap pun..bagi aku bila mama cakap camtu, seperti mendoakan aku & mr hubby akan dapat baby sendiri nanti..Aamiin..

tapi raya ni memang syok sebab hatiku tak di sakiti..cewah..hehe..ada le disakiti sikit oleh akak yg kat kg aku tu tapi dia sorang je..overall raya ni mmg sangat santai & rileks coz aku tak stress dengan soklan 'TU'..

Aidilfitri

Riang Raya 2013

14:39

Nak share gambor2 Aidilfitri 2013 kitaorang..this year, turn Ipoh dulu..aiolls okey je..hehe.. sorry entry ni panjang sikit sebab banyak gambar2 raya..

Start gambor kitaorg dengan Ariff (our 1st nephew)..kata 1st kan harussss le dia jadik tumpuan kitaorg plus ariff ni pun tak banyak ragam..sesapa amik nak pegang, dia rela je..

ni masa kitaorg nak berbuka kat KFC Tesco Ipoh..see Ariff, berpass2 kitaorg pegang..muka rilex je..

1st Raya~ Ipoh
Hasil snap dari adik ipar aku a.k.a abah Ariff..photographer tangkap gambor..al paham2 je ar..berseni

ni hasil tangkap gambar syok sendiri..tu yang tak baper nak berseni sangat..

 
mama (my M.I.L)

Abah Ariff & Ariff..mama Ariff bertugas di Hari Raya..

Mak Su Ariff

 
mr hubby test snap pic kitaorg tanpa perlu orang tangkap kan..cuma sebut snap, smiles apa ntah lagi..tak ingat..tu yg mr hubby mulut cam tu..

love tis pic..profile pic baru aku kat fb.. ;)



Gambor aku ber2 dengan mr hubby tak banyak sebab masa kitaorg gi raya kat umah2 sedara mama, mr hubby tak ikut..so mmg banyak gambor aku sorang je sebab adik ipar aku amik..rasanya cam ada lagi gambar aku kat kamera adik ipar aku..tapi ni je yang dia upload kat fb dia..boley ar..

Awat la aku buat leher lagu tu..kenkonon nak tiru ala2 model selalu pose tapi ni cam hapa je aku nengok..ah, x kisah le..

Baju raya aku..cun tak?aiolls jual okey baju ni..(pomot sikit)..hehe
2nd - 3rd Raya ~ @Kuala Kangsar

Masa kat belah aku ni, tak gi raya mana2 pun..lepak kat umah opah aku je & gi jenjalan kat Kuala Kangsar..ni gambar masa attend majlis pertunangan cucu pada opah sedara aku..layanzzzzz :)

bakal pengantin berbaju kelabu tu (ala nengok baju pun dah tau)

Walaupun gambar gegar2 tetap letak kat sini jugak..ngeeee
aku dengan mak sedara, bakal adik sepupu, adik sepupu & mak aku..
ala gambar aku nampak sekerat je..tak kira, letak jugak kat sini..ngeeee

mr hubby

@ Pusrawi Hospital

21:19

Harini menemani mr hubby ke Hospital Pusrawi..mr hubby baru dapat detect menghidap sakit batu dalam hempedu..aritu seminggu sebelum raya mr hubby kena gastrik..so gi check kat klinik biasa je..sekali Dr.buat ultrasound, dapat detect ada batu dalam hempedu..mmg sebelum ni mr hubby selalu kena gastrik..so buat x tau je ar..ingt kena gastrik cam besa sbb sebelum ni penah gak buat treatment kat PPUM tapi dr bitau, sume normal.nothing seyes but still mr hubby selalu kena gastrik..sekali check kat klinik besa je, dapat detect ada batu dalam hempedu..jadik dr kat klinik tu advise mr hubby buat rawatan lanjut kat hospital..ikut pada dr kat klinik, mebi kena operate sebab batu dalam hempedu mr hubby penuh..dah x nampak bentuk hempedu..huhu..so dah dapat referal letter dari klinik ni, terus pilih hospital pusrawi coz mr hubby cover by insurance company..boley ar pilih hospital berbayar..alhamdulillah..

Simptom2 sakit batu dalam hempedu ni yg mr hubby alami:~
**gastrik yg kronik

Share sikit gambar masa kat hospital tadi..

Aidilfitri

Good boy

23:23

Gambor raya 2013..intro dulu..yg ni gambar aku n ariff (anak sedara pertama kitaorg sebelah mr hubby)..suka gilerrrr pegang dia, x banyak karenah..dia nangis kalau nak tido, yak yak ataupun lapar..selain dari 3 tu, ariff sangat le baikkkkkk okey..jarang aku jupe baby yang x banyak ragam macamni..suka, suka, suka....
sapa comey..mak long ariff ke @ ariff?  Hehe

Aidilfitri

Terperangkap

19:32

Keta kitaorg antara yg terperangkap dalam kesesakan ni pagi smlm..gigih kitaorg bangun pukul 5pagi nak gerak awal balik KL untuk elakkan jammed, sekali tersangkut jugak..perghhhh dah ar masa stuck kat sini, aku dan dan le nak terkucil..jenuh menahan, x leh jugak..ingat aku je, sekali ramai gak yang cari port nak melepaskan hajat..ngeeee..x yah ar aku citer detail..experience sungguh untuk aku..

kitaorang stuck dari pukul 7 lebey camtu..sampai ar 9 lebey baru gerak..sampai kay ell pukul 11am..alhamdulillah..

Harini masuk koje..ikutkan aku dah apply cuti tapi aku postponed cuti esok sampai khamis..esok nak meneman mr hubby ke spital, maybe kena ward n operate..later2 aku story, yeak..

TTC

Babysitter & Treatment

00:16

Selamat Hari Raya sume..nak story xtvt aku sehari sebelum raya :D orang sume sibuk buat lemang, rendang bagai..aku update blog..ngeeee

Pagi tadi jadik babysitter..mama n mr hubby keluar kejap pagi tadi..adik ipar aku a.k.a abah baby keluar koje..terpaksa le ahkak jadik babysitter..akceli adik ipar aku yg pompuan tu ada tapi dia tido kat tkt.atas..so memandangkan baby ariff x banyak bunyik,okey je la aku jaga.. tak pe..praktis..hehe..nanti2 ada anak sendiri dah tau nak buat apa..konon..padahal tadi baby ariff menangis sebab yak yak..terus aku naik panggil adik ipar aku.. sonok masa mula2 tapi masa dah t/h sikit, baby ariff start menangis..aku try to be rilex..buat susu sebab susu yg pagi tdi dah abis..sumbat susu..stop nangis jap..pas tu sambung balik.try tgk kat pampers..yak yak upenye..terus naik panggil adik ipar aku..adik ipar aku yang tolong..hihi..aku boley je buat tadi (cewahhhhh..tapi aku x konpiden sebab kata mama n adik ipar aku, baby ariff ada ruam merah2 kat 'tut' dia..risau lak aku..nak lap2 je ke dengan wet tissue @ terus basuh dengan air..tu yg kejut adik ipar aku..dia dah jadik babysitter few days sebab biras aku a.k.a mama baby kena koje raya ni so dia mintak tlg mama jaga)..lepas adik ipar aku dah setelkan yak yak baby ariff, terus mandikan..

Petang tadi lepas jadik babysitter, misi mencari baju melayu mr hubby lak kat Greentown Mall & kasut raya sekali..adik ipar aku pun folo, nak cari kasut raya..lepas dah setel, dapat baju melayu terus cari salon lak..aku nak wat treatment kelemumur..selalu tiap kali raya aku buat rebonding tapi baru sedor diri ada kelemumur yg agak teruk, ni yang buat treatment kelemumur..rebonding, rebonding tapi kelemumur penuh kat kepala..aku dari dulu lagi ada kelemumur tapi selalu aku percaya 100% kat syampu..bersemangat aku guna syampu yang anti dandruff..kenkononnya tapi padahal hasil sama je..tak kisah le syampu apa pun..so aku decide nak try buat treatment kelemumur kat salon..kata budak kat salon ni, dia guna yang herbal..dibuat dari buah mengkudu..memang bau dia pahit then masa mula2 dia letak herbal ni, macam pedih2 sikit..aku senyap je sekali budak salon ni cakap "ada rasa pedih2 tak?"..aku angguk..dia cakap memang sebab herbal nak meresap kat kulit kepala..

Ni gambor tgh buat treatment..masa buat ni gatal2 plak..nak garu x leh sbb letak herbal mengkudu..tahan je la..


Aidilfitri

Raya as TTC

09:01

Tiap kali raya soklan yang paling feberet untuk TTC adalah jeng, jeng, jeng..korang pun tau kowt soklan apa..aku pun TTC so aku tak terkecuali dengan soklan cepumas ni especially time kitaorang balik kg mak aku..mmg kitaorg tadah telinga je la..rasa kalau time sedara mara,jiran2 kampung datang ke umah beraya, nak elak2kan diri..sebab dorang2 yang tau aku & mr hubby dah lama kawen, nampak je muka kitaorang..tu ar soklan yg pertama kuar..bile kena tanya soklan tu ar yang membuatkan aku rimas, rimas, rimas & rimas..nak je aku jerit kat dorang2 sume RIMAS ar woiiii..tak yah tanya boley..kalau gi raya umah sedara mara,jiran2 sekampung ni aku dah tau mesti kena tanya punya soklan tu..kenkadang naik stress nak menjawabnya..kalau aku dah ada anak, sah2 le aku bawak sekali gi raya umah dorang2 sume nak tunjuk yang aku dah ada anak,kan..ni kalau nampak aku & mr hubby datang ngan famili members yg lain & aku @ mr hubby tak dukung baby pun, maksudnya kitaorg tak de anak lagi der..tu pun susah ke dorang nak pikir..tetap nak jugak tanya soklan tu..

aku ada terbaca tips dari 1 blog ex TTC..alhamdulillah onwer blog ni dah pun berjaya pregnant & dah bersalin pun..muda lagi dari aku tapi dia TTC 3 tahun lebey kalau tak silap. menarik jugak aku baca tips dia tu..ni aku copy paste entry tips dari blogger JayFarhana..

Soalan Bila nak ada baby? Atau Dah ade isi ke belum? Pastinya akan menjadi soalan hangat setiap tahun raya.
Jangan lari. Memang kena punya.
Tipsnya ialah jangan TAKOT sangat dengan soalan tu. Jangan terlalu nak anticipate soalan yang menyakitkan hati. Kalau orang tanya jugak, senyum just ckp takde belum lagi. Then cepat2 susuli dengan soalan ko pulak. Takyah la tunggu die je tanya tanya tanya...yang ko menyirap tapi terpaksa senyum, annoying kan buat macam tu?

Bile die tanye je, ko jwp then cepat2 tanye die balik. Tanye lah ape2, die keje mane skang? Dok kat mane? Ape2 lah! Asalkan jangan biar dieeee je tanye kite.

Tahun lepas ade cousin laki aku tanye. "Awak lom pregnant2 lagi eh"
Aku jawap "Belum :) Eh awak dah rase ke kek yang mak buat?"
"oh yang tu buat ke?"
"buat laa..penat tau kite tolong..bnlaalbalbla"

Yo-yoo je aku. MIL aku beli sbenanye kek tu. Saje je aku nak suh die diam. Secara tak lansung, kalau kite tukar topik, si penanya mungkin faham yang kite tak suke ditanya macam tu.

Daripada kau biar je die tanye, pastu kau pun jawap la the USUAL jawapan like "belum ada rezeki..doakan lah..blablabla..." kompem die lagi bizi bodi nak tanye soalan lain seperti "tak buat treatment ke? awak try la produk itu ini..blablabla"
Kepada yang selesa bercakap tentang TTC dgn orang yang takpaham TTC, silakan.
Aku dulu cuma selesa ckp psl TTC dengan orang yg FAHAM TTC je. Yang PERNAH mengalaminye. Yang tak penah, aku mmg boring nak cite. Jadi sebab tu aku lebih suka tukar topik dari menyakitkan hati sendri.

Atau boleh juga macam ni,
"Dah ada isi?"
"Dah kot..hahaha..." (sambil buat muke kering)
cakap je KOT...mane tau jadi betul2..haha..aku buat mcm tu lah last year. Bile aku jawap Ada kot?
Orang terus cakap Alhamdulillah...bukan kite nak tipu tapi kite cakap KOT je. KOT tu maknenye belum check, mane tau check2 ada? Jadi jawap je ADA KOT.
(kata2 tu kan doa) eheh..

Manusia ni suka judge. Dari setiap inci celah kain ko pun die nak judge.


Kredit to JayFarhana  

Tips nya jangan TAKUT dengan soklan tu..so geng2 TTC time balik kampung nanti kita jangan lari2kan diri dari sedara mara, jiran2 sekampung (aku le yang selalu buat camtu)..jadiknya raya ni bior kita tunjuk muka kita yang cun ni kat dorang so bila dorang tanya kita jawab je dengan konpidennya..mesti dorang cakap 'eh, kesiannya..dah lama kawen tak de anak lagi'..lepas tu nanti dorang mesti duk membebel suruh makan ubat itu le,ini le, gi berurut ar @pun dorang suh gi check Dr le pdhal tak tau yang kita ni dengar je tukang urut tu bagus terus tanpa was2 menyerah diri gi urut, keluar masuk klinik/hospital jumpa pakar sakit puan,ubat/supplement jangan cakap le..bitau je kat mana nak beli, for sure kita akan beli tapi if kita citer kat dorang, dorang paham ke jadik dalam situasi cam ni cepat2 le kita cari topik lain..tak yah ar kita nak kontrol2 cun, masa dorang cakap tu kita angguk2 padahal dalam hati menahan je perasaan..

Macam JayFarhana tulis kat entry dia, kita TTC lebih selesa bercakap mengenai TTC dengan orang yang pernah mengalaminya je..dengan yang tak pernah alaminya memang BORING nak cite..sebab dorang tak pernah paham situasi kita & tak tahu apa treatment yang pernah kita buat @ apa supplement/ubat yang kita kena telan..so adalah sangat borinkkkk citer dengan orang yang tak pernah TTC..buat penat ko citer je, bukannya dorang paham pun. lepas tu nanti ko kena jugak w/pun ko dah explain panjang lebar..trust me, aku pernah mengalaminya tahun lepas..aku dah citer bagai nak rak, pi jupe Dr bagai..makan ubat Dr sume..tapi masa nak keluar dari rumah sedara aku tu, aku terdengar dia cakap 'kesian, dah lama kawen tak de anak lagi'..aku dalam hati 'derrrr..tadi aku citer apa????'

1 lagi yang pada aku boleh dijadikan tips sekiranya orang tanya soklan cepumas tue aku baca kat blog Adieyza, depends pada orang yang tanya soklan tu..kalau elok dan berhemah cara menanya..sopan dan berhemah le jawabnya..kalau kasar soklannya, kasar jugak ar cara jawabnya..maaf terpaksa buat camtu sebab nak jaga hati sendiri..malas asik kitaorang yg TTC ni je asik jaga hati orang lain..tapi orang lain tak pernah pun nak jaga hati kitaorang yg TTC.. 

Yes,insan2 TTC ni adalah sangat sensitip dengan soklan ZURIAT..

if korang ada adik-beradik, sedara-mara @ kawan2 yang seperti aku & geng TTC lain, tak payah ar time raya nanti nak tanya soklan tu..mmg kalau ko tanya, dia senyum tapi dalam hati, ko tau x dorang memendam perasaan. korang tanya la soklan lain selain dari soklan ITU..banyak lagi soklan lain boley ditanya..kenapa perlu nak tanya soklan yang sensitif itu jugak..

Panjang lebar entry aku ni..sedikit luahan as TTC & tips beraya untuk TTC :)

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIIN    :D

Aidilfitri

Kad Raya

10:56

kepada kengkawan, famili & pembaca blog http://chintahati81.blogspot.com, card raya for uollss.. :D

esok aku & mr hubby gerak balik Ipoh lepas keje..this year raya turn Ipoh, ptg raya pertama balik kampung aku lak kat Kuala Kangsar..Nasib kitaorg dua2 satu negeri (so tak de la adegan tarik tarik rambut cuma adegan muncung2 je..hehe..guwau2 je..dont take it serius lak)..memandangkan time coti2 raya nnti mesti cam malas nak update blog tambah lak line tenet kat kampung mesti tak baper nak clear sangat..jadik tengah ghajin ni meh ar aku tepek kad raya..kebetulan mmg tengah free ni sebab bos dah start coti, tue yang ghajin mengedit2 buat kad raya..sekarang kan canggih manggih..sume pakai teknologi jer..

 Terima la pantun aku yang tak seberapa kat atas ni..ngeeee..cari kat mr google..kang korang cam kagum lak, aku karang pantun sendiri..hehe..


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI  
& 
MAAF ZAHIR BATIN

dari FiezaSani
kepada semua kengkawan, famili & readers http://chintahati81.blogspot.com

Hasil @ KWC

16:24

Hasil menyopping @ KWC minggu lepas. at first meneman je mama (mak mertua) & adik ipar aku sopping..tak de niat pun nak jugak..hehe..kononnnnn

pas tu masa temankan adik ipar aku sopping tu, kat KWC pada sesapa yg tak tau kalau nak murah beli borong..ada kedai dia bagi borong 6pcs, ada kedai dia bagi borong 3pcs..ada yg bagi borong sama item @ lain2 item..terpulang pada kedai tu..masa jenjalan kat KWC tu, aku tertarik kat 1 kedai ni..dia offer baju RM15 jer..murah kowt..aku le yang start masuk dulu, kalau x silap..pas tu adik ipar n mama pun folo sekali..masa tengok2 baju kat c2, eh cam berkenan plak..aku le..adik ipar aku masa tu tak pasan dia ada yg berkenan ke tak..tapi dah salesgirl tu cakap boleh beli borong minimum 6pcs..laju je kitaorang pilih..aku & adik ipar aku..aku pun tumpang sekaki..amik punya amik..total 10pcs..dapat harga borong..aku dapat 5 helai, adik ipar aku pun 5 helai..setel..

balik rumah, adik ipar aku semangat ni nak try baju2 dia beli tadi, aku rilex je..sekali dh try amik kooooo..3 baju yg adik ipar aku beli, tak muat..macam balut nangka (adik ipar aku yang cakap, aku tak cakap..hehe)..baju2 tu sesuai untuk size S-M..tapi masa tengok kat kedai tu, nampak cam besar..haha..lepas tu adik ipar aku duk cari sapa mangsa dia nak suh beli 3 baju dia tak muat tu..pas tu kitaorang duk pakat gelak kat adik ipar aku..dia membebel2 lepas tu..pas tu mr hubby offer kat aku, aku muat tak baju2 yang adik ipar aku punya tu..mmg aku ada try..kat aku okey je..kira baju2 tu memang size aku le..so mr hubby amik 2 baju yg adik ipar aku tak muat..lagi 1 tu, aku tak baper berkenan sangat..so hasil @KWC macam dalam gambar :)..dalam konon2 masa mula2 tak nak tu..ni baru baju2 macam blouse, skirt..yang untuk baju raya, aku dah aim hat online punya.. ;)

moral of the story ~ kalau korang menyoppink kat KWC ni, ada sesetengah kedai boleh try sebab ada fitting room..ada yang tak boleh try..jadik kalau badan jenis besar, if tak boleh try, tak payah amik..kang tak memasal korang cari orang nak jual balik..even baju2 dia jenis kain strechable tapi untuk yang bersaiz besar, tak recommended..

Flickr Images

ShopLink Asia

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.