Bersosial

17:04

Bersosial?????hmmm..perlu ke?mesti la perlu..maksud aku bukan la bersosial pergi clubbing..bersosial maksud aku kat sini bercampur dengan masyarakat sekeliling..bukan dengan dunia sendiri jer..macam tak heran pun dengan orang sekeliling..semua orang perlukan kawan..kalau nak cari kawan baik pun, kita amik masa nak kenal dengan seseorang tu secara rapat..apatah lagi kalau kita baru di tempat yang baru contoh macam sambung belajar so baru dengan asrama, kawan2 yang baru kenal..tu sume memang amik masa nak kenal dengan kawan2 baru, nak serasikan life di asrama..memang amik masa..tak de la harini masuk, esok dah rasa best..mana2 pun aku rasa kat tempat keje ke, tempat belajar ke memang beberapa bulan pertama tu kita amik masa untuk sesuaikan diri..dalam masa nak sesuaikan diri tu, kita kena bersosial dengan rakan2 sekeliling..tak kira ar officemate ke, housemate ke..bila kita start bersosial slow2 kita akan sesuaikan diri di tempat baru tu..and bila dah bersosial tu baru kita kenal attitude kawan2 yang baru tu..kat situ kita boleh nilaikan sendiri, kawan tu boleh dibuat kawan ke @ tak?kalau rasa tak sesuai nak jadik kawan, idok le sampai tarik2 rambut pulak..tegur2 jugak la macam besa cuma dah tau tak boleh nak masuk dengan kawan tu, tak payah rapat sangat..tapi still bertegur dengan dia..jangan masam2 pulak,kan..dah tau tak masuk dengan kawan tu, cari kawan lain..macam kawan tu sorang je kita kenal..ramai lagi kat tempat keje @ tempat belajar tu kawan lain, x kan la sorang pun kita rasa tak boleh nak masuk..tapi yang penting kita kena pandai menyesuaikan diri & pandai bawak diri untuk bergaul, baru orang pun selesa nak berkawan dengan kita..

kat mana2 tempat pun (tempat keje, tempat belajar) kalau ada sorang yang pelik @ perangai dia lain sikit memang kena jadik bahan le ngan member2 lain..kat sini pun uji ketahanan yang jadik mangsa kutukan tu..samaada kuat ke tak?@ bila member2 lain kutuk2, si mangsa tunjuk perangai macam mengiyakan apa yang dorang kutuk tu..salah disitu,okey..kalau orang kutuk2 kat belakang..lawan balik..lawan maksud aku bukan la pi serang kawan yang kutuk tu..lawan dengan tunjuk sifat kita yang sebenar..so biar orang nilaikan sendiri kita ni camne..jangan lembik sangat..orang kutuk2, pasrah je..nangis2..hello, tak setel masalah kowt dengan menangis..member2 yang kutuk tu gelak2 riang ria dengan yang lain..yang kita menangis, menahan perasaan..kalau contoh ada masalah kat tempat belajar, cuba pi jumpa dengan Unit Kaunseling tempat belajar tu..story apa masalah..dapatkan nasihat dari pakar..nangis tak setel masalah, derrrr..itu lah gunanya Unit Kaunseling..kalau student tak story apa masalah, Unit Kaunseling ni tak tau, dorang expect student2 ni tak de masalah..ada mulut, bukak..luah apa yang rasa terpendam kat hati tu..

kalau give up nak belajar sebab masalah tak boleh nak get along dengan kawan2, adalah sangat rugi..kalau kita give up, kawan2 yang kutuk tu melonjak kegembiraan sebab berjaya membuatkan kita give up..

if kita bercinta masa tengah belajar ni, jangan mixed up dengan study kita..sebab bila mixed up, tu yang kalau bergaduh ngan bf/gf mula ar emosi x tentu pasal..kalau rasa tak mampu nak buat 2 tugas dalam 1 masa..Hold on dulu ar bercinta tu..kejar study dulu..mana penting..BF/GF @ STUDY?pikir2kan yang mana lebih menjamin masa depan..

Yang penting, apa tujuan nak belajar tu????nak tolong mak ayah kat kampung, nak gaji besar????pikir2kan..

Note ~ sesapa nak cari baju2 baru boleh visit chintafiezzshoppe 

nak reply dengan pantas, terus 

text/WhatsApp/LINE 0126805640 @ WeChat ~ ChintaFiezzBoutique


You Might Also Like

2 Comment

  1. ckp pasal bersosial..ermm sue kat ofis ni tak bersosial sgt..sbb staff lain semuanya cina..hahaha.. so bila time ofis mmg slalu sorang2 la :)

    ReplyDelete