Passport

23:46

Harini misi membuat passport..ngeeee..later2 ai story yea pasal buat passport ni..sepraisssss..

Mula2 tak plan pun nak buat passport ni..tapi tetiba lak terbuat,boley ;)..kitaorg gi UTC Pudu..tak ramai orang tapi kitaorg kan tak pernah ada passport, kira ni 1st time nak buat passport..prosedur pertama bawak fotostat ic & gambar 2 keping..gambar nak backgroud white..tak mau background blue macam kita tangkap gambar ic..nasib dekat utc tu, sume pun ada..1 floor dengan imigresen tu ada kedai gambar n fotostat..senang keje..tapi kalau uolls tak nak kelam kabut, bawak le gambar 2 keping (background white) & fotostat ic..macam kitaorang tadi tak tau, jadik tak bawak gambar @ fotostat i.c..kena le tangkap gambar kat kedai gambar dalam utc tu & fotostat i.c. sekali..mr hubby siap mintak diskaun sebab nak tangkap gambar 2 orang..tapi budak tu tak bagi ar..hehe..


Lepas dah bayar semua kat kaunter pembayaran, kena tunggu 1 jam untuk passport siap..sementara tunggu passport siap, aku & mr hubby gi makan dulu..t/hari tak makan..terus lunch merangkap minum petang di KFC..hihi..

Total untuk buat passport
Tangkap gambar ~ RM12 (6 keping) x 2 = RM24.00
Fotostat ic ~ RM0.30 x 2 = RM0.60
Buat passport ~ RM100 (untuk 2 tahun) x 2 = RM200.00
Total keseluruhan = RM224.60
Yeayyyyyyy..sudah ada passport, boley ar cuti2 di luar negara..ngeee

You Might Also Like

4 Comment

  1. Passport zara dah nk expired plak.. Bbaki tmpoh 6 bulan lg..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zara..kalau selalu travel obersee renew le 5 tahun, sonang..nak gi cuti, passport dh redi je..hihi

      Delete
  2. hi..dah jejalan ke mana tu ? :)

    ReplyDelete