Jenjalan @ 2 Muzium

12:27

Jenjalan @ Muzium Negara

Warga Tempatan

Tiket :  RM2.00 untuk Dewasa
            RM1.00 untuk Warga Emas

Harini kita belajor sejarah yea semua..aku baru nk tergedik2 update pasai gi Muzium Negara & Muzium DiRaja masa bulan Mei ritu..masa ni kitaorg cuti coz  nak hantar adik ipar aku gi attend interview untuk further study degree.. lepas dia setel interbiu, kitaorg bawak gi jenjalan kat Muzium coz dengar citer dia tak penah smpai ke Muzium..kalau x silap aku le..dah banyak berubah Muzium Negara ni..dulu2 masa aku & adik2 aku kecik, mak & abah mmg feberet bawak kitaorg gi jenjalan ke Muzium Negara ni..rasa aku kalau nengok album gambor masa kecik2 byk kot gambar kitaorg gi Muzium & Zoo Negara..hehe..boley ar..mak & abah nak bawak jenjalan naik flight @ gi jauh2 sikit kurang mampu..gi 2 tempat tu je la yg termampu..aku okey jer..yea ar aku kecik masa tu mana ada fefeling sangat..dah bawak gi jenjalan tu pun dah kira best..eh, dah melalut mengimbas memori zaman kecik2 lak..okey, ni aku tepek gambor je lah..x de la byk mana tapi leh tahan gak le w/pun pakai camera hp je..
Mama a.k.a Mak Mertua ku depan Pelamin Diraja rasanye..

Aku ler....
Manuskrip Champa
Manuskrip Champa

Mama & Mr Hubby..aku tak tau nak pnggil ni apa tapi gambar tu Hang Tuah..atas nya tulis 'ta kan melayu hilang di dunia'

Mr Hubby & Uter..ni aku x sure pasal sejarah apa..x ingat..bukan main khusyuk 2 beradik ni nengok apa ntah..
Kitaorg ler..Depan pelamin DiRaja..

Uter

Bunga Mas
Mr Hubby menunjuk ke'SASA-an'
Aku snap ni sebab ada tulis Kuala Kangsar..kampung aku tu..bangga..
ni le Perahu Sagor nye yg jumpa kat Mukim Kuala Kangsar tu..
Mr Hubby, aku nak snap gambor, dan dan dia pandang bawah..


Jenjalan @ Muzium DiRaja

Warga Tempatan :
Dewasa - RM5
Warga Emas - RM3
Kanak/Pelajar Beruniform - RM2
Pelajar Tidak Beruniform - RM3

Warga Asing
Dewasa - RM10
Kanak/Pelajar Beruniform - RM5








Yang kat Muzium DiRaja ni, mmg gambar aku je la tapi kat depan Istana tu je..Kat area Istana & dalam Istana tak dibenarkan amik gambar..kalau korang masuk je kat dalam, dah nampak signboard gambor kamera dipalang (maksudnya tak boleh)..huhu..Masa nak masuk dalam Istana tu pun, ada petugas akan inform tak dibenarkan amik gambar..kalau kata korang nak curi2 amik gambar pun, ada staff tunggu kat dalam Istana tu & akan perhati je korang..Tapi idok le dorang ikut je kita..dorang cuma perhati je kita..Dalam Muzium DiRaja ni..korang leh tengok ar Bilik Beradu, Bilik Santapan, Bilik Tetamu Kehormat menunggu, Bilik Solek Permaisuri, Bilik Ayor, Bilik Wayang & Bilik-bilik lain ler..paham je la Istana,kan..baper banyak bilik..tepi2 dinding pun ada le gambar2..boley ar dibaca..dah abis tour dalam Istana ni, masa nak kuar ada buku tetamu..korang boley tulis le apa korang nak..mama a.k.a mak mertua aku suruh tulis 'nak tengok istana baru..mesti lagi canggih & moden ;) '

You Might Also Like

4 Comment

  1. lama x ke muzium.. byk yg baru-baru

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah, mmg pun..dh up 2 date..sesuai ar nk bawak anak2..

      Delete
  2. teruja tengok gambar2 dalam muzium tu..tehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, mummy lama mghilang..bby sihat ke?

      klu tgk dpn2 lagi teruja..hehe

      Delete