Peristiwa sebelum PRU 13

13:15

AMARAN : hehe..amaran le sangat..entry ni panjang sangat sebab luahan ketidakpuasan hati aku..kalau boring nak baca, tak perlu baca (perasan cam ramai benor orang baca blog aku ni)..

Holaaaaa..6 hari x update blog..bz ko..bz dengan pilihanraya..jadik petugas katanyeeeee...semalam aku cuti sbb tak larat penat sangattttttttt..maklum ar nebes festime bertugas masa pilihanraya..dah tu terus jadik ketua lak..sebelum pilihanraya ritu, aku terpaksa berdepan dengan situasi yg tak baper nak best sangat..

kisahnya, last week hari khamis aku duk tepon sorang yang akan jadik kerani aku..aku nak inform dia suh datang hari sabtu kat sekolah yang kitaorg kena bertugas tu untuk kemas2 meja, tampal poster sume..then aku nak bagi baju & pas petugas..hari selasa masa aku m.c.yang aku kena sakit mata tu, aku dapat cakap ngan kakak yg jadik kerani aku ni,dia inform ngan aku dia tak nak datang (boley pulak suka suki dia tak nak datang..eh, duit ko nak, keje tak nak..nak keje senang je..dalam erti kata lain dia nak datang bertugas masa hari piliharaya je..padahal duit elaun kitaorg dpt tu untuk 2 hari bertugas [sebelum & semasa hari pilihanraya] )..dia suh bagi baju & pas petugas dengan kawan dia yang jadik kerani pengundian jugak tapi bilik lain..masa tu aku cam serba salah, aku pun cakap okey  je la.. 

then aku tepon salah sorang urusetia sekretariat, dia tak bagi aku pass baju & pas petugas kat orang lain..kakak tu kena dtg amik sendiri ngan aku..so dari hari khamis aku tepon sampai le hari jumaat..langsung tak de jawapan..aku dah cuak, kakak ni nak bertugas ke tak?buatnya dia buat hal..naya aku masa hari bertugas, aku tak cukup kerani pengundian..tepon punya tepon still tak dapat..aku pun inform urusetia sekretariat pasal aku tak dapat kontek kerani aku ni..urusetia suruh aku refer ngan penyelia kat sekolah yang aku kena bertugas tu..aku pun tepon le..sekali penyelia tu cam lepas tangan plak..dia suruh aku setelkan @ inform ngan urusetia..bile aku call balik urusetia, dia mintak no.tepon kerani aku tu..aku pun bagi je lah..

tak lama lepas tu urusetia mesej aku, suruh cari pengganti sebab dia try tepon kakak tu pun tak dapat..urusetia bagi masa kat aku sampai pukul 4pm hari jumaat tu untuk bagi nama pengganti..

aku pun terus sms dengan kakak ni..aku mintak dia reply sms aku before 3.30pm..kalau dia tak reply, aku anggap dia tak berminat..lepas 3.30pm still kakak ni tak reply mesej aku (kalau yea pun bz,xkan le langsung tak nengok hp kot)..tapi aku still bagi masa lagi kat kakak tu smpai pukul 4pm..tunggu punya tunggu..smpai 4.00pm still tak de reply, aku pun bagi nama pengganti kat urusetia..dalam pukul 7pm macam tu baru kakak ni tepon aku..aku bagitau terus terang le dh ada pengganti..kakak ni tak puas hati dengan aku..dia ckp nk komplen dengan penyelia sekolah yang aku tepon ptg tu..aku ckp terpulang ar kalau dia nak komplen..aku siap bagi no.penyelia tu..sekali kakak ni boley reply mesej 'oooo....itu my boss'..(eh, boley pun kakak ni reply sms..yg aku sms kat dia ptg tu, tak jawab2 apsal)..aku pun geram jawab 'okey :) ** siap buat smiley face lagi..yea ar kakak tu kenal dengan penyelia tu kan senang le nak komplen pasal aku..masa kakak ni kol pukul 7pm tu, dia bagi alasan tempat keje dia tak dapat coverage..setahu aku kalau tak de coverage, terus masuk voicemail..yg aku kol dia 2 hari berturut2, memang ringing tapi no answer..

hari sabtu lak lepas kitaorg dengar taklimat, kena gi ke sekolah masing2 & susun meja sume..kakak ni dia sms kat aku masa aku tengah dgr taklimat, dia suruh inform smpai sekolah sms dia..dia nak jupe aku..aku pun okey je la..sampai2 je sekolah,aku terus call kakak ni..againnnnn TAK JAWAB..aku pun terus gi ke bilik darjah yg aku kena jaga tu, susun meja sume..then kakak ni tepon..tapi bukan tepon kat hp aku (pdhal aku baru je tepon dia dari hp aku)..dia tepon kawan dia yg jadik kerani gak kat bilik sebelah,pas tu kawan dia pass kat aku..masa cakap ngan dia dalam phone tu, dia suruh aku tunggu lagi 20 minit..dia nak amik baju & pas..baru le ckp elok2 ngan aku..ritu masa dia call hari selasa yg dia ckp suruh bagi baju & pas petugas kat kawan dia, cara dia cakap cam eksen je ngan aku..mentang2 sekolah tu tempat dia keje..so dia kenal semua kat situ..masa dia ckp nk dtg amik baju & pas petugas, aku cakap tak pyh le dtg sbb dah ada pengganti..terus kakak tu cakap nak komplen ngan penyelia lagi..aku pun cakap okey le,mmg aku nak jumpe penyelia pun..elok hang up dengan kakak tu, penyelia datang jupe aku..aku pun story le w/pun penyelia nampak mcm menyebelahi kakak tu (yea ar,dorang kan kenal..baik gitewwww)..sapa le kita ni orang luar..aku cakap ngan penyelia, lepas dah story semua, aku suruh dia refer dengan urusetia sekretariat..masalah ni setel masa penyelia call aku malam sabtu..mebi penyelia tu bagi tugasan lain kot kat kakak tu..aku pun tak sure le..dorang kan kenal baik :D

tue la insiden tak baper nak best yg aku terpaksa hadap sebelum pilihanraya ritu..bagi aku kalau kita dah bagi komitmen, cuba le bagi yg terbaik..jangan le nak duit tapi keja ko nak senang je..semua nak duit,sapa yg keje ke meniaga ke tak nak duit kan..tapi bagi komitmen..jangan ko ingat ko kenal orang2 yg lagi atas, ko rasa ko HEBAT..aku terpaksa bertindak macam ni sbb aku tengok kakak ni macam tak nak bagi komitmen..lagipun diakan kenal penyelia @ sume orang2 kat sekolah tu..tu yg dia cam kecoh sangat..aku pun ada kenal pegawai kat SPR cuma malaih aku nak velagakkkk jer.. ;)

You Might Also Like

2 Comment

  1. Fiza, tu yang susah bila hanya duit yang dia nampak. Padahal duit tu diberi sebagai upah untuk kerja yg dilakukan. Settle ke tak amanah kerja tu, patutnya itu yg dia kena pikir. Bagus sebab fiza bertegas dengan pendirian :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear..terpaksa bertegas dengan org tak baper nak bagi komitmen camni..

      Delete