katakan "TAK NAK"

14:59

Katakan "TAK NAKKKKKK" pd rokok..rentetan (wah,ayat skema je aku rasa)..okey,sambung balik rentetan pada entry aku smlm pasai mr hubby nak benti merokok..aku cari kat mr google tips2 untuk benti merokok..coz ada sorang member blog aku bagitau kalau nak benti merokok ni tak leh mendadak..tq eMMe..aku setuju sebab aku pun penah dengar pasai ni..jadiknya aku pun cari kat mr google..yg pasai faedah @ benefit kata omputehnya untuk benti merokok, semua pun tahu kebaikannya so aku x nak mention kat sini..yang penting, biar mr hubby cuba untuk katakan "TAK NAK" pada rokok..btw, tips ni aku dapat dari SINI

Tips Bagaimana Cara Untuk Berhenti Merokok Cara Betul dan Berkesan

Terdapat pelbagai kaedah untuk berhenti merokok.  Tapi pastikan anda pelajari kaedah yang betul dan jangan tersilap perhitungan. Faktor yang paling penting adalah keinginan anda untuk menjadikannya satu kenyataan. Usaha tangga kejayaan.
1. Tetapkan tarikh untuk berhenti iaitu target untuk korang berhenti merokok.
2. Yakin diri dan kuatkan azam untuk berhenti merokok.
3. Buatkan nota peringatan dan lekatkan di mana-mana tempat yang mudah untuk koranglihat sebagai peringatan.
4. Katakan pada diri “Saya Bukan Perokok” dan tekadkan pada diri “Saya Mampu Berhenti  Merokok!”
5. Sentiasa berfikiran positif.
6. Dapatkan sokongan daripada keluarga tersayang dan juga rakan taulan.
7. Minum air kelapa muda bagi menghilangkan rasa ketagihan untuk merokok.
8. Setiap kali terasa untuk merokok cuba lengahkan dengan membuat perkara lain sehingga terleka dan lupakan perasaan untuk merokok.
9. Buang segala rokok dan kotak rokok yang masih terdapat dalam simpanan.
9. Yang penting amalkan 12M untuk berhenti merokok


Tips Berhenti Merokok 12 M :
  1. Melengah-lengahkan iaitu cakap pada diri sendiri tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar sehinggalah anda tidak merasa ketagihan merokok.
  2. Menarik nafas panjang iaitu tarik nafas 3 kali secara perlahan-lahan.
  3. Minum air dengan kuantiti yang banyak terutamanya air masak. Elakkan minuman berkafein seperti nescafe dan kopi.
  4. Menyibukkan diri dengan berbuat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok.
  5. Menjauhkan diri daripada orang yang merokok. Cuba jauhkan diri dengan rakan yang merokok  sehingga korang benar-benar telah berjaya untuk berhenti merokok.
  6. Mengelakkan diri daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok seperti berkumpul atau lepak bersama kawan yang merokok.
  7. Mengunyah sesuatu seperti gam dan buah-buahan. Elakkan yang manis.
  8. Membasuh tangan selalu.
  9. Mandi dengan kerap.
  10. Meregangkan otot dengan melakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk.
  11. Meditasi iaitu dengan menenangkan diri supaya dapat berfikir dengan rasional.
  12. Memohon doa iaitu berdoa kepada Tuhan agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha untuk berhenti merokok buat selama-lamanya.
ni pulak personal tips dari someone untuk benti merokok..boleh le baca citer kat blog DIA.kalau aku copy paste kat sini,panjang lak entry aku ni..bohsan plak nak baca pnjg2.. :D

You Might Also Like

4 Comment

  1. hehe..kite ni sama rupanya.yg sorang nak suh hubby kurus, yg sorang lagi nak suh hubby benti merokok.pape pun utk kesihatan dia jugak kan..jom2.support suami..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. firhan..tue la..dulu2 ada gak hint2 kat husband suh benti smoking..dia x mo..dia cakap susah le,x boleh la sebab dh sebati..tup,tup smlm dia sendiri rela hati ckp nak benti merokok..tue yg saya ckp lelaki ni kalau kita suh,dia x mo..kena volunteer..tak pe,kita sokong je suami..hopefully,berjaya le..ngeeee

      Delete
  2. eh2!! baru prasan entry ni, haohaohao!
    kombang jap perot ni...
    okey la tu, at least ade gak mende nak citer kat blog
    sesame dpt ilmu kan dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharing is caring dear :D lagipun org baru ada blog ni mmg cam gini..sikit2 update..sume daku nk update sbb daku bukan suka update kat fb jadik blog ler jadik sasaran updatenye..ngeeee

      Delete