Terharu

09:59

Terharu sungguh pagi ni bukak fb personal lepas few days aku merajuk tak mau bukak, hari ni mengalah sebab aku tengok fb ada e-mail kat yahoo aku inform ada 1 mesej..so hati ni mula ler tertanya-tanya sapa mesej aku..tengok-tengok, member satu U dulu pm..tak sangka rupanye dia baca blog aku sebab member U yang tau aku ada blog, sorang je tapi member lain bukan yg pm aku ni.apapun tq lyn for the advise.." Insyallah, akak dah okey sikit & rasanye macam dah boleh tima kenyataan yg biras akak pregnen..Alhamdulillah, akak dapat famili in law yg sangat baik sebab nak jaga hati akak & husband. Masa mula2 biras akak preggy dorang sume dah tau tapi rahsiakan berita ni dari kitaorg coz takut kitaorg terasa hati ".. & betul ler macam member aku cakap sebenarnya ramai yg senasib macam kitaorg cuma kita jangan ler rasa rendah diri sangat (aku le tu) & try to kontrol emosi jgn jeles lelebih (pun aku jugak)..kat bawah ni pm dari member U aku Lyn

 Hai kak Fiza,

Selamat berpuasa!

Baru lepas baca blog akak. Akak jgn sedih2 sgt ok. Take it as positive way. Akak, saya, kak fazi lalui benda yg sama.. Bezanya saya pernah preggy 3 kali tp gugur. Last sy gugur may 2011. Means dah lama tak lekat jugak ni. Risau pun ada. Tp nk preggy lagi mesti trauma. Emosi sgt2 terganggu bila keguguran ni kak. And also, bila org yg rapat dgn kita preggy mmg hati ni hiba. Cemburu berbaur sedih. Penah 3-4 kali hubby bg tahu kawan dia wife dh preggy/dpt baby.. Terus hiba, sebak.. Menangis! Ya Allah, kesian nye laki aku masih belum mempunyai berita sebaik ini!

Kami kawin dah 3 thn 4bln lebih.. Sedih jugak masih lom dpt bg hubby zuriat. Umur hubby dah 39 thn. Hubby ckp kalau 5yrs still takde baby, dia kata amik anak angkat. Actually dia pun tak sanggup tgk me tanggung tekanan perasan bila gugur tu. Entah la kak.. Hubby selalu ckp, allah belum nak kasik kita rezeki lagi. But masa berlaku keguguran 3 kali tu, mak tgh sakit breast cancer and mungkin Allah nk lin jaga mak sebaiknya. Apa pun tetap berharap allah kurniakan rezeki anak utk kami.

Kak Fazi aritu pon ada contact lin. Dia tak penah luah keadaan dia. Dia pendam. Maybe terbuka hati nak share ngan lin, So dia luah kt lin sbb keadaan kita lebih kurang je. Dia dah kawen 2thn lebih. Last year dia operate buang cyst. Now dia tension sbb Mil dok tanya and kes mcm akak skrg ni, biras dia preggy dulu. Bila dah luah, and we sharing dia pon ok.

Kira akak dah berusaha jauh jugak. Lin belum tahap mcm yg akak dah lakukan. Lin doakan yg terbaek utk akak. Btw, ingat tak budak kecik nama Norleen? Junior kita yg kawen ngan batch kita Nuar? Dia pun 2 kali gugur, but awal thn aritu dia ikhtiar berubat kat tempat ashraff muslim kat setiawangsa tu. Alhamdulillah.serasi and rezeki dia, now dia preggy dh 6 month.

Minta maaf ye kak kalau mesej ni ganggu perasaan akak. Just sharing ape yg kita lalui. Akak jgn rase diri akak kekurangan ye. Sbb masih ada kawan2 yg senasib dgn kita. Ambik cth kak suhayu... Mengandung anak pertama tp meninggal sblm di lahirkan, and akhirnya Allah kurniakan seorang baby girl selepas berbelas tahun berusaha. Lin and kak fazi amik contoh ketabahan Kak Ayu.

Maaf kalau ada kata2 lin singgung perasaan akak. Just sharing... And be strong ye kak.

Salam ramadhan

You Might Also Like

10 Comment

  1. Alah jangan lah sedih2. InsyaAllah satu hari nanti awak pasti akan ada rezeki.kena banyak berdoa dan bersabar ye.salam ramadhan..;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mummy,insyallah.amin.saya dah okey sikit skrg ni. :D Salam Ramadhan jugak kat mummy,daddy, si mata boolat & si kecik dlm.tummy..

      Delete
  2. fieza.. baru dapat baca blog fieza hari ni.. tabahkan hati ye fieza.. hanya yg melaluinye saje yg faham perasaan yang satu itu.. saya pun pernah melalui apa yg fieza lalui.. bila biras kawen lambat dari kite preggy dulu.. anak dah lahir kite masih belum preggy lagi.. dan saya doakan semoga fieza akan merasai apa yang saya rasai kini yang akhirnya punya rezeki sendiri..

    fieza kuatkan semangat ye dear.. sedih saya baca luahan hati fieza..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear..insyallah,amin..moga nanti Allah makbulkan doa saya & hubby untuk dpt zuriat sendiri..x pe la,anggap ni sebagai ujian dariNYA untuk saya & hubby..skrg ni saya cuba hepi2kan diri & think positive.. :D

      Delete
  3. tapi kalu i pun, i jeles...fitrah dah tu...sakit dalam, rasa nk nangis, sentap, rendah diri...fuhh...mmg tak terucap la...nk luah xdak sapa nk dgr...i ni tiap2 ari opismate cite pasal baby diaorg...diam je la..wat2 xdgr...sorg tu, baru kwen 2 bulan dh preggy...mmg dugaanNya lah... x termasuk lagi sedara mara yg senyum2 perli menanyakan soal kehamilan...mcm nk sekeh ja...tapi sabar je la...~ di hati ini hanya tuhan yg tahu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..fitrah ler kalau kita rasa macam tu..tapi nak buat camne,kan..anggap le ni ujian dariNYA untuk org2 yang macam kita ni..insyallah, moga nanti Allah makbulkan doa kita pulak untuk jadik ibu & ayah pd zuriat sendiri..

      Delete
  4. ma fieza...chenta pun baru tau SIL chenta preggy..tapi before ni dh nmpk dah perubahan fizikal dia..masa dia balik sabtu lepas...baru tau..he3 happy sgt cucu ke 22 mertua..pndi diorng simpan. alhamdulillah family hubby tak pernah tanya bila..(parent) kalau abg ipar tu de la tanya.kita sama2 tempuh ujian dar NYA ea..moga kesabaran kita diberikan dengan ganjaran yang besar..amin

    ReplyDelete
  5. Ma chenta,macam biras saya ni lak masa 2-3 bulan lepas saya n famili in law ada gi ke umah dia sbb adik dia kawen.otw tu adik ipar saya stop kat r&r sbb katanye bini dia a.k.a biras saya suh beli buah delima..MIL ada tnya ngan adik ipar n biras saya ni,'ngidam..dah ada isi ke?'tapi seingt saya dua2 tak nafikan @iyakan..saya pun just ignore je la..so baru2 ni dpt tau yg biras sya preggy 3 bulan..bila sya kira2,mksudnye masa kitaorg gi umah dia tu mmg dia dh ada 'isi' le cuma dorang x nak ckp sbb nak jaga hati saya n husband..baiknye dorang..saya yg ntah apa2 emo tak tentu pasal.. :-)

    ReplyDelete
  6. Salam Fiza. Maaf ML ingin berkongsi pandangan sdkit.
    Wlupun MakLady xpnah brada d tempat fiza tpi naluri seorg ibu dpt merasa akn perasaan fiza. Bnyk kn bersabar. Ingat, Setiap ape yg berlaku ade hikmah nya. SubhanaAllah.

    Kita akn tenang bila kita berfikiran positif. ML fhm hati fiza teremo akn keadaan ni. Mungkin blum ade rezeki fiza n suami. Jgn putus asa. Life goes on. Doa kita pasti Allah makbulkn. Lambat n cepat je.. ALWAYS BE POSITIVE. Pasti Allah ade perancangan yg terbaik utk fiza n suami. InsyaAllah
    *ML pnh rs kecewa yg amat sgt bila keguguran ank pertama dlu. Setelah mengandung 5 bln. Tpi itulah rezeki. Klu bukn milik kita. Pasti Allah akn beri hikmahNya di kmudian hari. Alhamdulillah skrg ML toleh ke blakang n redha. SYUKUR dgn perancangan Allah slama ini utk ML n fmly.*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ML..tima kaseh untuk pndangan & nasihat ni..insyallah,rasanye skrg saya dah okey & think positive.patutnya saya & husband should be happy coz nak dapat anak sedara yg first from husband side.betul la ML & member2 lain advice, setiap yg berlaku ada hikmahNya..Insyallah,yakin Allah pasti makbulkan doa saya & husband cuma lambat & cepat je..

      Delete