Total Pageviews

Teknik Menangkap Gambar Cantik Masuk Kelas Fotografi Atau Belajar Sendiri

13:00

Cantiknya gambar ni..hasil tangkapan member pejabat k.fiezz...k.fiezz tak berapa pandai tangkap gambar dari bahagian atas macamni..bila tangkap je, dia ada bayang..stress ahkak..terus malas nak amik gambar camni..k.fiezz suka ambil gambar dari sudut tepi...ni kena ambil kursus fotografi ke macamana..hehe..korang yang pandai ambil gambar, masuk kelas fotografi atau belajar sendiri dengan smartphone masing-masing?

k.fiezz?belajar sendiri..guna smartphone yang canggih ni, hah..hehe..tapi tak la pandai sangat pun..masih belajar...adik ipar k.fiezz, kalau k.fiezz yang tangkap gambar dia mesti dia tak puas hati..mesti dia suruh biras atau orang lain yang tangkapkan semula..haha...apa nak buat kakak ipar tak pandai tangkap gambar..masih try & error dengan handphone sendiri..kamera ada..tapi jarang-jarang guna...korang?macam k.fiezz juga ke??hehe

GAMBAR DARI SUDUT ATAS

www.fiezasani.xyz
Untuk ambil gambar dari atas macamni, kena adjust tak nak bagi gambar ada bayang-bayang..pencahayaan pun mainkan peranan juga ni..dan k.fiezz rasa kena ambil gambar dari sudut atas ni, tinggi sikit..rasanya la...nanti sis cuba...

eh..kalau sesapa yang terror ambil gambar macamni, meh la ajar tips sikit kat komen..

JADI BLOGGER / INFLUENCER KENA PANDAI AMBIL GAMBAR

Nak ambil gambar ni pun, ada teknik tau..terutama blogger atau influencer ni..bukan senang kerja nak yakinkan orang benda yang kita nak promote tu..k.fiezz pun sampai sekarang masih proses belajar part ambil gambar ni..banyak je kursus fotografi terutama untuk blogger atau influencer yang selalu gunakan smartphone untuk menangkap gambar..pernah la juga k.fiezz macam nak joint kursus fotografi ni tapi tak la citer dia..teragak-agak..rasa teknik fotografi yang sendiri selalu buat tu paling lawa gambar yang sendiri tangkap tu..eh sekali....tengok gambar blogger lain tangkap, lagiiii gojess..tahap pro..baru sis tersipu-sipu..hehe

k.fiezz ada pi ke satu event dengan ramai lagi blogger...dah nama blogger..harus la bergambar kan..untuk promote dalam sosial media ataupun blog...tengok hasil bidikan gambar blogger lain..Allah..cantiknya...Blogger yang berusia dari k.fiezz pun lagi cantik hasil gambar dia dari k.fiezz..aduhhhh..malu sis...hehe..sebelum tu k.fiezz rasa, dah cantik hasil bidikan gambar k.fiezz tu...rupanya tengok blogger lain punya hasil gambar..lagi superbbbb beb...

nampak tak di situ, maksudnya proses menangkap gambar ni nampak senang..tapi tak benornya...ambil masa..proses pembelajaran sentiasa kena diperbaiki dari masa ke semasa...Kalau blogger yang selalu ke event tu lagi cepat proses pembelajaran untuk teknik tangkap gambar ni...Dorang bila posing je..tau dah nak pose gaya macamana..kalau ambil gambar produk/makanan, dorang tau dah nak ambil dari sudut mana..nak susun macamana untuk bagi nampak cantik...

k.fiezz?Blur jap..macamana nak posing..macamana nak bagi gambar produk/makanan tu bagi nampak menarik...haha..k.fiezz pun jenis jarang turun ke event..tunggu time weekend baru dapat hadir ke mana-mana event...lagiiii la lambat nak pro part ambil gambar ni...

tak pe la..slow-slow kita belajar ambil gambar ni...nak ambil kursus fotografi terutama yang gunakan handphone ni..RM, beb...yelah bukan senang orang nak ajar free-free kursus fotografi ni..orang yang nak mengajar tu korbankan masa untuk ajar kita..takkan free je, kan...tapi kalau korang ada dapat offer untuk hadir kursus fotografi free jangan lepaskan peluang..hehe...eh ada ke kursus fotografi, free..kalau ada la citer dia..

kalau tak ada, sila la bayar...ilmu tau ni..terutama yang nak jadi influencer atau blogger ni...gambar memang mainkan peranan paling penting..dari gambar, orang jatuh cinta dan tertarik dengan produk/servis/makanan yang kita kongsikan di sosial media..

TIPS TANGKAP GAMBAR DENGAN SMARTPHONE

Kalau korang perhatikan ramai yang kongsi gambar kat sosial media, gunakan smartphone..sebab..SENANG nak edit boleh guna aplikasi yang ada dalam smartphone masing-masing...tak perlu nak edit guna komputer/pc/laptop...Lagi satu, smartphone senang nak bawa ke mana-mana...kamera..susah sikit sebab saiz dia..beratkan beg..kalau nak edit gambar, kena guna komputer/pc/laptop...leceh, kan...

k.fiezz kadang bawa juga kamera tapi nak tangkap gambar, guna smartphone juga...Jadi nampak kan kepentingan smartphone sekarang ni...Sebabkan kepentingan dia dan jadi pilihan semua orang yang suka kongsikan gambar ke sosial media..Jom kita tengok tips nak tangkap gambar dengan smartphone ni..

BERSIHKAN LENS SMARTPHONE

Mr hubby selalu ingatkan k.fiezz, bersihkan lens kamera handphone tu..kalau tak bersih, itu yang gambar jadi blur...

TAK PERLU GUNA ZOOM

Nak tangkap gambar dari smartphone, tak perlu guna zoom...nanti gambar tak cantik..jadi pecah-pecah...

TAK PERLU GUNA FLASH

K.fiezz pernah cuba guna flash..adeh..terus dalam gambar, mata jadi merah..dan muka nampak berminyak...

GEGARAN

Sila statik masa ambil gambar..jangan gegar..haha...ni untuk yang menangkap gambar atau kita sendiri yang ambil gambar orang lain...pastikan tangan tak bergegar...Nanti hasil gambar seperti yang kita tahu akan bergegar juga..hehe

SETTING

Explore setting dalam smartphone masing-masing..yang setting ni, k.fiezz pun masih belajar..

APLIKASI

Guna aplikasi yang bersesuaian dengan smartphone masing-masing untuk gantikan default apps smartphone...

AKSESORI TAMBAHAN

Terpulang pada masing-masing kalau nak tambah aksesori tambahan untuk mencantikan lagi hasil gambar..contoh macam ring light untuk selfie .. ramai juga beauty blogger / influencer yang guna untuk menampakkan hasil mekap...

EDIT TAPI SEDERHANA

Yang part edit ni, ramai suka kan..tapi hati-hati..jangan sampai nampak fake sangat...lagi cantik biar nampak natural..macam k.fiezz sendiri, k.fiezz suka gambar yang nampak natural...dan walaupun kat smartphone k.fiezz ada aplikasi beauty..k.fiezz tak guna sebab lagi suka nampak originality..


Apapun terpulang pada masing-masing, suka tangkap gambar hasil bidikan dari smartphone atau kamera...ataupun masuk mana-mana kelas fotografi untuk mempelajari teknik menangkap gambar yang cantik...

You Might Also Like

7 Comment

  1. ambil gambar satu hal, kena pandai edit baru nampak cantik. Lighting dengan pixel camera main peranan.

    ReplyDelete
  2. Bab nak edit, watermark tu yang seksa..tapi kerja as blogger banyak kita belajar kan...

    ReplyDelete
  3. Kamera hp sekarang pun dah hebat2

    ReplyDelete
  4. Mmg kena ada skill tapi hurm saya tak pandai nak ambik yg cantik2, end up edit guna filter jak ...ekeke.

    ReplyDelete
  5. kalo saya biasa pake kamera hp dan modal ganti preset aja

    ReplyDelete
  6. Itulah, kita sebagai blogger memang kena sentiasa try and error.Kena selalu buat eksperimen. Kadang seharian duk snap sana sini untuk dapatkan hasil terbaik. Apapun,semoga kak fiez murah rezeki dalam bidang ini.

    ReplyDelete