Total Pageviews

Dapur FiezaSani - Resipi Bubur Jagung Simple

11:21

Bubur jagung simple by k.fiezz..gituuu tajuukk..kemain macam teror benor masak..idak la teror..boleh la boleh la..ni kezahnnya baru ni mr hubby beli jagung murah..4 batang..2  k.fiezz buat rebus je..2 lagi mr hubby cakap kalau rajin, buat la bubur jagung..memahami sangat tau, ai suka bubur jagung...love you la, mr hubby...ni time helok la..time tak helok..dan dan i hate you..haha...

so here is da recipe..

Resipi k.fiezz jenis sesimple je...so untuk yang sama geng cam k.fiezz, nak makan tapi malas masak..kalau masak pun, nak yang senang-senang..boleh la cuba style masakan k.fiezz ni...

BUBUR JAGUNG

www.fiezasani.xyz

Bahan-Bahan

*Jagung (sukahati korang la nak banyak ke sikit)
*Santan (Bergantung pada kuantiti jagung yang korang masak..macam k.fiezz guna hat kecik je)
*Gula Melaka (ikut kemanisan yang korang nak. k.fiezz guna separuh je)
*Daun Pandan
*Garam (sikit je)

Cara Masak - 

1 - Rebus dulu jagung. Biar sampai empuk atau air rebusan dah berkurangan dari yang kita isi masa memula nak rebus tadi. Jangan sampai kering plak air rebusan tu..hangit jagung korang..penah terjadi kat k.fiezz sebelum ni..hehe

2 - Bila tengok jagung dah empuk atau air rebusan dah berkurangan, masukkan santan..Buh sekali daun pandan..nak bagi wangiii bubur tu...

3 - Kacau-kacau bagi sekata.  Masukkan gula melaka.. Biarkan kejap sampai gula melaka, cair atau larut..Bila gula dah larut, masukkan secubit garam..sikit je garamnya...fungsi garam ni, kalau tak silap k.fiezz nak bagi rasa lemak-lemak sebab guna santan...

dah..SIAP...

simple ke idak..kan dah habaq, resipi k.fiezz semua hat senang-senang je..renyah-renyah, malas nak layan...haha

You Might Also Like

7 Comment

  1. simple sedapppp memang jadi pilihan.,...kena lidah sedap...terus masuk perut

    ReplyDelete
  2. Mak oiii mmg senang nak buat, ok next week hope dpt beli jagung kat tamu, nak buat jugakkkk...dah la sedap...

    ReplyDelete
  3. Sedapnya bubur jagung fav budak dua ketui tu tapi asal beli jangung tak sempat nak buat bubur habis makan rebus jew

    ReplyDelete
  4. Saya peminat jagung... Sedap nampak bubur ni

    ReplyDelete
  5. Last week baru buat..sebabkan pemalas so tak amik gambar..hahaha

    ReplyDelete
  6. Nak lagi simple.
    Mak buatkan bubur durian. Bwk balik KL, beku kan.
    Lps tu bila teringin nak makan, parut kan jagung, lebur jagung dlm periuk, leburkan bubur durian tu.
    Jadi lah bubur jagung durian segera. Hehe :D

    ReplyDelete
  7. Lama dah tak makan bubur jagung ni. My mum masak bubur jagung mmg sedap lah. Hehe. Nnti boleh belajar dgn umi nnti

    ReplyDelete