Total Pageviews

Kali Ke-4 Ditawarkan Anak Angkat

23:43

Again untuk kali ke-4 ada orang offer baby yang bakal lahir dalam masa terdekat ni untuk jadi anak angkat k.fiezz & mr hubby...kali ni nun kat P.Timur..ex officemate k.fiezz yang offer..dia dapat info dari adik dia yang kerja nurse kat kampung diaorang..mak baby tu mungkin jiran sekampung atau buat check up kat klinik tempat adik ex officemate k.fiezz ni..so dia mintak carikan orang yang boleh jaga baby dia yang bakal lahir dalam masa terdekat ni...

Peluang bukan datang selalu kan..bak kata kawan office k.fiezz...tapi tapi...kena bincang dulu dengan mr hubby..as inform by ex officemate k.fiezz, baby tu anak sah taraf..anak ke-10 dari keluarga susah..

biasa la bila melibatkan pengambilan anak angkat ni, kena bagi sumbangan untuk mak dan keluarga baby...cuma kos untuk yang kali ni dalam 3-4k, kata adik ex officemate k.fiezz ni yang kira macam orang tengah untuk mencari family angkat kat baby tu..kussss semangat dengar jumlah tu...

tapi lepas perbincangan dengan mr hubby..kitaorang kekurangan ongkos dalam masa mengejut2 cam ni untuk bagi kat mak & family baby tu..kitaorang tak ada simpanan tambahan..at least kalau tahu dari awal masa baby still baru dalam 2-3 bulan dalam kandungan, boleh gak kitaorang menyimpan...tetiba nak mengejut ni, mmg tak mampu nak sediakan...huhu..

Selain dari faktor atas ni,  kos lain pun kena ambil kira..kos nak amik baby tu kat p.timur sebab family dia orang susah..jadi kitaorang kena pi amik baby kat p.timur...dah amik, kena fikir sapa nak jaga baby yang baru lahir..fresh from the oven ni..huhu...normally kalau kita bersalin..kita cuti bersalin 3 bulan..baby pun masa tu dah tegap..nak hantar nursery pun rasa confident...k.fiezz boleh amik cuti separuh gaji tapi tak boleh on the spot...kena mohon sebulan sebelum cuti..kalau tak silap..ni k.fiezz & member ofis check kat pekeliling..nak amik cuti tanpa gaji..huhu..tak mampu..banyak hutang nak kena bayor weiiii...kalau separuh gaji tu, at least tolak hutang monthly yang memang selalu di potong..duit belanja, pepandai la cari hat lain..

abis sapa nak jaga baby sementara k.fiezz nak mohon cuti separuh gaji tu..huhu..kos mengasuh nursery / babysitter pun kena amik kira jugak..belum lagi baju, susu...k.fiezz kena prepare jugak untuk susukan baby...banyak la faktor nak dikira...

huhu..kalau kita mengandung..kita ada masa 9 bulan untuk buat persediaan semua ni..kalau mengejut macam ni, rasa macam blur kejap..nak buat apa?

Bukan la k.fiezz nak berkira plak..cuma semua ni kena amik serius kalau betul2 nak amik anak angkat, kalau kata kitaorang ada cash 3-4k seperti yang diminta..bukan fikir seronok sebab nak dapat baby...tanggungjawab tu paling utama..

k.fiezz pun tiap kali dapat tawaran macam ni, k.fiezz jadi nervous plak..eh..ready ke ni nak jadi mak..nak buat apa yeak..camne nak jaga baby yeak..adeh...kalau kita sendiri mengandung, macam k.fiezz bitau tadi..ada masa 9 bulan untuk ready kan diri dari segala segi..mental, fizikal, kewangan...

so tawaran yang kali ni, k.fiezz & mr hubby terpaksa tolak juga atas faktor kewangan yang paling utama..main point dia, macam mr hubby cakap..kena sediakan 3-4k tu dulu..mana nak cekau dalam masa terdekat yang mengejut cam ni...huhu

pasal sumbangan yang diminta tu, k.fiezz tak nak komen lebih2..as yang diketahui family baby ni orang susah..jadi sumbangan tu untuk pengorbanan ibu baby ni yang bagi baby dia yang lahir dari rahim dia pada orang lain...dengan duit sumbangan tu, dapat la si ibu baby ni  tlg family dia yang besar tu...cuma k.fiezz & mr hubby tak mampu nak sediakan..huhu...

tak pe la..ada la rezeki k.fiezz & mr hubby yang lain nanti...and k.fiezz doakan baby tu dapat family angkat yang lebih berkemampuan dari segi kewangan...

baca juga >> https://www.fiezasani.xyz/2013/06/gimme-opinion-pls.html<<

baca juga >> https://www.fiezasani.xyz/2016/01/corat-coret-2015-anak-angkat.html <<

story yang kali ke-3, k.fiezz tak story kat blog..sebab ni memang absolutely melalui orang tengah yang k.fiezz tak kenal..cuma kenalan yang bagi no.k.fiezz pada orang yang jaga baby tu buat sementara...kata kenalan ni, dia mintak orang tu contact sendiri dengan k.fiezz..tapi sampai ke sudah, tak ada terima sebarang whatsapp/call pun...yang ni dalam bulan 6 tahun ni jugak...

kecewa...hmmm..menolak rezeki...tak tau la...fikir positif je..Ada la rezeki kitaorang nanti yang Allah nak bagi. yang lebih baik..insyaallah..aamiin

You Might Also Like

10 Comment

  1. Insyaallah ada rezeki lain nanti.

    Kwn sy 11 thn kwen akhirnya thn lps dia dpt ank sndiri. Bsalin lbh kurang sama sy bsalin Auni thn lps.

    Mn tau nti ada rezeki mcm ni jgak

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah..aamiin..moga ada rezeki sendiri...

      Delete
  2. 3k 4k tu banyak ... Kalau ada kemampuan , tak pa, kalau tak da, jgn paksa diri ... Doa banyak2 minta kat Allah permudahkan utk FS ada baby in future ... jangan pernah putus asa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak paksa diri, mrs pip sebab tahu kemampuan sendiri dari segi kewangan..lagi2 nk mengejut cam ni...blur jap nak cari kat mana...sbb tak ada simpanan tambahan..insyaallah..sentiasa berdoa..moga dimakbulkan Allah juga nanti...

      Delete
  3. adalah rezeki lain nanti tu... sy pernah rasa apa yang fiezz rasa. sabar ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah..aamiin..thanx dear..moga ada rezeki kitaorang sendiri nanti...

      Delete
  4. Betul, banyak perkara perlu difikirkan. Fieza pun muda lagi, masih banyak masa.. In syaa Allah rezeki anak tu ada..

    ReplyDelete
  5. InsyaaAllah kak.fiez smg dimurahkan rezeki, Allah akan kurnia baby tu dgn masa yg terbaik tuk kak fiez n husband...

    ReplyDelete
  6. Bab ni tak leh simply2 buat keputusan..memang kita nak anak..tp tengok kemampuan kita bukan saje dari segi kewangan tp dari mental dan fizikal..besar tanggungjawab tau..if dh betul2 ready takpe...

    ReplyDelete
  7. Cik nor doakan moga fieza dah baby sendiri nanti..aamiin

    ReplyDelete