Total Pageviews

Penah Makan Lemang Tepung

14:34

Selalu tgk lemang pulut je, kan..atau lemang jagung..lemang periuk kera..lemang pulut hitam...haha...penah tengok tak lemang tepung..okey, k.fiezz tak sure tempat lain ada ke idak lemang tepung ni tapi tak penah nampak lagi la citernya..even orang jual pun, kebanyakan lemang pulut je...time pi beraya kat rumah-rumah orang lain, memang tak jumpa lagi lemang tepung ni..majoriti yang ada atas meja, lemang pulut je...

K.fiezz penah citer ngan member ofis pasal lemang tepung..member ofis k.fiezz mcm terkejut..ada ke lemang tepung?rasa dia camne?

hehe..so k.fiezz rasa memang susah sikit nak jumpa lemang tepung ni kat tempat lain..cuma family belah k.fiezz je yang buat...dan tiap kali raya, confirm ada menu lemang tepung ni antara juadah raya...

JUADAH TRADISI PERAK

Seriusly k.fiezz tak pasti samaada lemang tepung ni masuk dalam kategori juadah tradisi negeri Perak atau negeri lain..Cuma ada kat Perak je ke?tak pasti...k.fiezz memang dah kenal lemang tepung ni dari kecik lagi...family k.fiezz memang masak lemang sendiri tiap kali raya..so lemang pulut & lemang tepung ni wajib ada...

LEMANG TEPUNG

Cara nak buat lemang tepung ni, rasanya tak susah kot..kot la..macam penah tengok family k.fiezz buat tapi lupa camne cara dia...tapi rasanya cara buat sama je macam lemang pulut cuma bahan je beza...lagi satu kena pandai jaga api masa bakar lemang tepung ni..Sebab nak bagi dia masak sama rata & cantik..bila makan pun sedap je rasa dia...


www.fiezasani.xyz

ni la ghupe lemang tepung..yang ni Raya Haji baru ni, mak & abah k.fiezz bagi kat mama...sebenarnya sebatang ni, dah potong-potong dapat banyak..tapi masa amik gambar, tggal ni je..yang lain dah selamat masuk dalam perut memasing..hehe

RASA DIA CAMNE K.FIEZZ?

Macam bengkang..sedap..k.fiezz memang suka..mr hubby lagiiii la suka...Family mr hubby pun fall in love dengan lemang tepung ni...tiap kali raya, mesti mama (mak mertua) tanya ada tak family k.fiezz buat lemang tepung..Kalau ada, mesti mama pesan nak sebatang dua...kadang mama tak pesan pun, mak & abah k.fiezz memang buat extra untuk bagi kat mama...lagipun mr hubby selalu request kat mak & abah buat lemang tepung tiap kali raya...so mak & abah memang buat la khas untuk menantu kesayangan dorang tu..hehe...

Tak ingat samaada mr hubby & family dah penah rasa ke idak lemang tepung ni sebelum k.fiezz & mr hubby kawen...ataupun mak abah yang perkenalkan pada family mr hubby...lupa plak...hehe..maklum la peningkatan usia..hehe

tapi point nya kat sini..antara lemang tepung & lemang pulut..memang lemang tepung jadi pilihan kitaorang...

Korang pulak suka lemang apa?

You Might Also Like

6 Comment

  1. dedulu selalu lah tgk. tapi skrg mcm takde dah orang nk buat.
    selalu depa buat kaler putih ja.
    Memang kt Perak je gamaknya ada lemang tepung ni.

    ReplyDelete
  2. Sha tak pernah jumpa lagi lemang tepung ini.. Walaupun selalu tengok orang kongsikan kat media sosial.. hehehe.. suka lemang pulut sebab selalu makan lemang pulut.. hehehe

    ReplyDelete
  3. first time tahu lemang tepung kak. rasa lagi la tak pernah.. tapi macam menarik nak cuba

    ReplyDelete
  4. pernah makan few times. sedapla jugak kalau dapat orang yang pandai buat. tapi lebih suka lemang pulut. memula dengar n nak cuba pun rasa pelik hehe..

    ReplyDelete
  5. Sedap..terbaikkkkk..setiap kali raya lemang pulut yang dinantikan..first time makan dan kenal dekat rumah akak..makan depan tv sorang2 sedar licin je dekat dalam pinggan tu.. 😋😋

    ReplyDelete
  6. first time dgr dan first time tgk laa

    ReplyDelete