Total Pageviews

Dapur FiezaSani - Mee Goreng

10:09

k.fiezz jarang masak mee sebab tak pandai nak cuci elok mee utk bagi hilang rasa kapur dia..tapi haritu k.fiezz ada beli jugak mee sebab nak buat mee bandung..ada balance mee tu, k.fiezz goreng je mee..nak dibuang..membazir...bek la kita goreng je mee tu...tak tau la rasa kapur dia kuat ke idak..haha..k.fiezz tak reti nak rasa..lidah k.fiezz kata sedap..sedap je la...mr hubby pandai sikit part ni..tapi ritu masa buat mee guna mee biasa, mr hubby tak komen apa pasal rasa kapur kat mee tu..

NuMee Gardenia

Sabtu lepas masa pi kedai, k.fiezz nampak kat kedai ada jual numee gardenia ni..ofismate k.fiezz ada bitau, mee ni sedap rasa dia sebab tak rasa kapur sangat..untuk dia la..macam husband dia komen, rasa macam mee biasa je...so kita cuba beli & masak..tanya komen mr hubby plak..k.fiezz?..kan dah bitau, k.fiezz tak tau nak rasa, camne rasa kapur kat mee ni..hehe..

oo..lupa plak..kang ada yang tanya berapa harga mee ni..RM1.50 je satu peket..tak sure ada jual kat mana..k.fiezz beli ni kat kedai biasa area rumah..

RESIPI MEE GORENG

Bahan Utama - 

>> Mee (Celur dalam air panas kejap..lepas tu tos. Ketepikan)


www.fiezasani.xyz

Bahan Untuk Tumisan 

  • Bawang Merah (Kisar)
  • Bawang Putih (kisar)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Sedikit kicap (k.fiezz kicap manis)
  • 1 @ 2 sudu besar cili kisar(ikut la tahap kepedasan memasing)
  • Garam
  • Minyak 
  • Sayur (k.fiezz guna sayur sawi)
  • Udang @ Ayam @ FishCake @ FishBall @ apa2 bahan yang korang nak letak dalam mee (k.fiezz guna Fish Cake & goreng dulu)
Cara Masak - 

  • Masak air dalam periuk & tunggu hingga mendidih, baru masukkan mee..biarkan sekejap.
  • Dah siap, toskan & biar seketika..
  • Tumis bahan kisar bersama cili kisar sehingga naik bau. Masukkan 1 sudu besar sos tiram..kacau-kacau sekata..
  • Diikuti dengan fishcake/udang/ayam @ etc..Kacau & biarkan seketika. Sebab fishcake k.fiezz dah sesiap goreng, so lepas je masukkan fishcake,terus masukkan  
  • mee yg dah ditos tadi. Campur kicap sikit..Diikuti dengan sayur, garam & gaul sekata...
  • Mee goreng is done..
Komen mr hubby - rasa kapur mee ni kuat sikit berbanding yang k.fiezz beli mee jenama biasa untuk mee bandung << Mee Bandung >>. Untuk k.fiezz plak rasa mee, tak tau..yang hasil masakan mee goreng, sedap je u..hehe


You Might Also Like

4 Comment

  1. Alamak menggoda nyer mee goreng fieza tu...rasa nak buat mee goreng..kan SA CAKAP sa SEJENIS cepat terpengaruh...padahal gastrik ni mana bleh makan mee...tukar spaghetti la...

    ReplyDelete
  2. kalau rasa kapur tu memang kena skip lah sebab perut kita tak tahan

    ReplyDelete
  3. ramai jugak ckp mee gardenia ni tak rasa langsung kapur dia. Tapi mcm tak penah nmpk lagi ntah knpa haha

    ReplyDelete
  4. Sedapnya, hjg minggu ada rumah tak.. Nk singgah makan hehehe

    ReplyDelete