Total Pageviews

Cuci Mata Di My Crystal Museum, Penang

11:40

Korang..masa cuti yang berderet-deret haritu korang pi mana?k.fiezz balik kampung, ada majlis kahwin adik sepupu k.fiezz <<MAJLIS KAHWIN JANTAN & SYIRA>>..Selain dari majlis kahwin ni, k.fiezz & family in law buat short vacay ke Penang..ngeee...k.fiezz ada share gambar-gambar kat IG & FB jugak..kalau korang follow k.fiezz boleh nampak la kan gambar2 yang k.fiezz share tu...

Cuti-cuti ke Penang ni, tak ada plan pun..masa dah sampai Ipoh haritu, mak mertua k.fiezz bagi cadangan nak pi bercuti ke Penang...k.fiezz mulanya tak berapa sangat sebab rushing adik sepupu k.fiezz punya majlis kahwin..memandangkan adik sepupu k.fiezz punya kenduri ni berderet 3 hari..Hari sabtu - nikah, hari ahad - majlis belah perempuan & isnin - majlis belah lelaki...so lepas discuss, k.fiezz & mr hubby attend majlis nikah..which is mak mertua & salah sorang adik mr hubby ikut sekali sebab naik kereta yang sama..hari isnin dari penang, kitaorang gerak pagi untuk attend majlis kenduri belah lelaki...setel masalah..kiranya skip majlis belah perempuan...

Ke Mana Kita Ney di Penang...

Kitaorang menginap di hotel Ixora, penang..ambil unit yang ada 2 bilik..sorry gambar-gambar hotel tak ambil..hehe..google la yeak...

tempat pertama yang kitaorang pi haritu, ke CRYSTAL MUSEUM ni...bayaran masuk RM30 utk dewasa..tapi masa kitaorang ke sini, ada diskaun jadi RM10 sahaja..Ada apa kat muzium kristal ni?harus la ada kristal2 uolls...tingkat atas, pameran kristal & tingkat bawah - kedai cenderamata yang menjual kristal..Harga kristal kat sini beribu2 ikut pada fungsi dan bentuk kristal..tapi kalau nak beli yang mur mur pun ada jugak..biras k.fiezz beli gelang kristal yang biasa RM30 sahaja...k.fiezz tak beli, bajet kureng...hehe

meh tengok sikit kat dalam MY CRYSTAL MUSEUM ni



www.fiezasani.xyz

bahagian depan


www.fiezasani.xyz

family in law


www.fiezasani.xyz

entrance untuk naik ke tingkat atas, tempat pameran kristal


www.fiezasani.xyz
Antara rupa bentuk kristal..


www.fiezasani.xyz
tempat kristal dijumpai di dalam Malaysia ni..


www.fiezasani.xyz
Proses pencarian kristal..fuhh..kagum tau...bukan senang nak cari kristal ni...no wonder harga dia mahal..


Kat bawah ni antara bentuk-bentuk kristal ..macam-macam rupa..


www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz
Ni kitaorang tunggu adik ipar k.fiezz yang masih kat tingkat atas meneliti kristal..berminat sungguh..kitaorang tunggu kat tingkat bawah je sebab ada tempat lepak ni...

Keluar je dari sini, terus masuk kat kedai jual cenderamata kristal..Harga dari setinggi-tinggi sampai la serendahnya..paling mur mur yang aksesori macam gelang, anting-anting kristal...Gelang biras k.fiezz beli, RM30...



www.fiezasani.xyz

Antara kristal yang dijual...yang nampk ada cahaya tu, ada torch light disediakan..Kalau nak tengok secara teliti kristal ni...Harga mahal,kan..kena tengok detail..kebiasaannya kaum cina suka kristal ni & antara fungsinya menyerap tenaga positif, menyahkan aura negatif..serta memberi ketenangan fikiran, kekayaan dan tumpuan serta fokus..

kalau korang ke Penang, tak tau nak pi ke mana & nak cuti santai-santai dan bajet, boleh ke sini..haha..sebab k.fiezz & family in law masa cuti-cuti ke Penang ni, bajet kureng..jadi kitaorang pi tempat-tempat yang bayaran masuk tak mahal sangat..hehe...jadi muzium kristal ni memenuhi kriteria..

yang pencinta kristal wajib terjah ke sini..bermacam jenis kristal ada..dari sekecil-kecil bentuk sampai yang besar..k.fiezz tak ambil gambar banyak dalam kedai ni sebab ingatkan tak boleh ambil gambar...rupanya boleh..adeh...

Alamat My Crystal Museum Lorong Baru, 10400 George Town, Pulau Pinang

You Might Also Like

9 Comment

  1. gunung keriang tu dekat dengan rumah sha hehehehe kat gunung keriang tu ada jugak orang jual kristal. nanti nkp penang jugak!

    ReplyDelete
  2. kalau mummy mek ni suka masuk tempat cam ni. mek masuk sekilas pandang je. huhu.

    ReplyDelete
  3. last pergi penang 4 tahun lepas..tak tahu bila lagi boleh ke sana

    ReplyDelete
  4. lama tak ke Penang..nt nk ke sini...tak pernah p lg ni

    ReplyDelete
  5. Rabia tak pernah pergi penang..bestnya berholidays.ada plan jugak nak pergi penang ni.my mum lah suka sangat and excited sgt nak pergi penang.

    ReplyDelete
  6. Macam-macam jenis Kristal kat situ. Sesekali pergi penang tu boleh juga pergi kan

    ReplyDelete
  7. LAMANYA TAK PERGI PENANG NI , DAH MACAM2 TEMPAT MENARIK KAN

    ReplyDelete
  8. ohooohoi cheq tatau ada museum ni hehe. tapi sungguh kat Georgetown tu banyak benar museum baru2 bukak. x menang tangan nak terjah. cantik2 crystal..

    ReplyDelete