Total Pageviews

Shopping

Kipas Berdiri Brand Hiraki

16:25

Tadaaa..Kipas baru di rumah k.fiezz. Cari kipas berdiri. senang. tak payah nak letak atas kerusi ke apa untuk bagi adust semua orang kena. Letak setempat, terus on je. 

Tak ada kipas siling ke apa, k.fiezz?hehe. Ada je kipas siling tapi sebab kedudukan kipas siling ni betul-betul tengah & kalau pasang, belah tepi tak kena sangat angin. memandangkan ruang rumah k.fiezz memanjang. yang kipas siling pula betul-betul tengah. kalau duk area tengah dapat lah rasa kipas. Duk belah tepi ni, memang tak lah citer dia. 

Kalau time musim panas, memang tak rasa langsung. Dua-dua bahagian tepi yang tak kena kipas siling ni, sofa bed yang mengadap TV & meja makan. 

Nak tengok tv, mestilah kita nak rilex kan. duduk kat sofa bed sesambil tengok tv tapi tapi tak kena kipas lah pula. Kalau musim hujan ni, tak pe lah. sejuk je. 

tapi bukan selalu musim hujan. kebanyakan masa musim panas je. tak selesa betul tengok tv dengan berpeluh-peluh. Melekit badan. 

Yang kat meja makan pula, memang dah lama aim nak letak kipas sebab selain kegunaan untuk sesi makan, k.fiezz suka potong-potong bawang kat meja makan tu. sebab boleh tengok tv sekali. pakej. hehe. walaupun kadang tak faham pun cerita apa. ghasak lah haih. janji tv berpasang & sesambil nak masak, boleh layan tv sekali. 


www.fiezasani.xyz

Ada lah k.fiezz bagi cadangan dengan mr hubby pasal nak beli kipas ni sebab main point nak letak kat meja makan ni. 

so baru-baru ni sempena Shopee 11.11, tanpa ragu-ragu mr hubby beli kipas berdiri ni sampai 2. haha. amik. nak sangat kipas. sekali 2 dapat, tau. #fliphair sikit. 

Satu letak kat area sofa bed yang depan TV. Satu lagi kat meja makan. 

REVIEW KIPAS BARU - brand HIRAKI. tak tahu lah jenama apa ni. Mr hubby beli sebab harga dia murah jer. RM57.00 satu unit. Saiz 16 inci. dan to be honest kipas dia memang tak tinggi macam kipas berdiri yang lain. Kecil comel je saiz dia. Bilah dia yang dalam tu plastik. Kecil juga. K.fiezz budget mesti angin tak kuat. Tapi kecil-kecil cili api tau. Bila pasang je, tu diaaa boleh tahan beb angin dia. overall okey lah. 

Dapur FiezaSani

Masak Kari Daging Guna Rempah Kari Kelantan

23:57

1st time guna rempah kari kelantan ni. Member pejabat k.fiezz bagi tadi. Memula k.fiezz ingatkan kerisik. haha. sebab member k.fiezz ni tahu yang k.fiezz suka masak rendang. Pas tu k.fiezz tengok, selalu kerisik ni basah-basah sebab berminyak. ni kering je. sekali kawan k.fiezz cakap bukan. Ni untuk masak gulai..'kau kan suka masak gulai'. blur jap k.fiezz 'gulai'. Gulai apa yang k.fiezz selalu masak. Lepas tu kawan k.fiezz cakap rempah kari. Baru lah k.fiezz 'ooo'. haha. 

tak tahu lah gulai ni nick name negeri mana yang guna sebab kawan k.fiezz ni orang kelantan. suami dia orang kedah. so k.fiezz tak pasti yang mana satu. sebab nama masakan macam kari ni, ada setengah negeri panggil gulai, kan?kalau tak silap lah. k.fiezz pun dengar-dengar gitu je member-member pejabat yang cerita. ingat-ingat lupa nama gulai ni dari sebutan negeri mana. 

k.fiezz memang ikut KL lah. Kari. Kalau gulai ni, k.fiezz faham macam masak lemak ke? tapi jarang pun k.fiezz panggil gulai. K.fiezz akan sebut masak lemak sekian sekian. 

Tue kadang orang sebut masak gulai. k.fiezz blur jap. hehe. KL sangat k.fiezz oooi..


www.fiezasani.xyz

so tadaaa..kita rasmikan rempah kari dari Kelantan ni. sedap juga rasa dia. k.fiezz pun pertama kali cuba rempah kari dari kelantan yang jenis timbang ni. tak pasti ni homemade ke apa. kawan k.fiezz cakap, rempah ni resipi special dari Kelantan. dan k.fiezz sure mesti ada keistimewaan tersendiri rempah kari ni. sebab jenis timbang, bukan dalam peket seperti yang biasa kita beli di kedai atau pasaraya. orang kelantan, share sikit info kat ruangan komen. apa yang special rempah kari Kelantan ni?

Dari hasil google, rempah dari kelantan ni kuahnya lebih pekat & tak masam macam kari di sini. dan di Kelantan kari ayam ni dipanggil gulai ayam. ooo, baru tahu. hehe. thank you mr google. 

thank you, beb. memahami sangat tau aku suka masak kari. haha. 

beauty

Multifunction Cream Blusher Obsess

16:26

Hi korang.. Saja lah k.fiezz nak share dengan korang, obsess cosmetic bakal keluarkan produk baru iaitu CREAM BLUSHER. Bukan bakal. Dah keluar pun. So k.fiezz tengah open untuk PRE-ORDER bagi siapa yang berminat.

www.fiezasani.xyz

Apa Beza CREAM BLUSHER OBSESS ni dengan blusher lain?

Alaaa berlambak lagi blusher ada jual kat luar ni, k.fiezz ooii?yea betul tu. memang banyak jenama blusher ni. Cakap je nak bentuk macamana. jenama apa. melambak lah cerita dia blusher yang ada di pasaranHat murah lagi laaaa banyak tapi tapi menariknya CREAM BLUSHER Obsess Cosmetic ni, dia berfungsi 4 dalam 1 . Hah, blusher lain boleh?tak ada kan. Bukan sebarang blusher boleh berfungsi pelbagai ni. 

Kalau tanya k.fiezz,memang suka sangat lah sebab senang nak bawa travel ke, balik kampung ke, atau keluar jalan-jalan. Saiz dia mini comel je. senang buh dalam beg. Ringan & tak makan ruang yang banyak dalam beg. 

4 in 1 Fungsi CREAM BLUSHER OBSESS

>> Boleh jadikan base eyeshadow
>> Corrector
>> Lipstick
>> dan of course la Blusher

Eh, k.fiezz yang jadi lipstick tu, tak pe ke?yea, tak pe korang sebab bila dah apply pada bibir, dia jadi powdery matte, tak melekit. 

www.fiezasani.xyz

Ada 3 kod - Daisy / Peony & Lily

Buat masa ni, k.fiezz ambil pre order dulu, siapa yang nak Whatsapp k.fiezz laju-laju >> wapp.my/0163333046

Baca juga >> Suka Sangat Dengan Obsess Lipmatte Birthday Limited Edition <<

Shopping

Shopee Rules

23:21

Sempena shopee 11.11 baru ni, sakan memasing shopee-ing, kan?salah seorangnya mr hubby k.fiezz lah. Bukan main seronok dia shopping. Antara k.fiezz dengan mr hubby, dia lagi shopaholics tau. Bukan k.fiezz. K.fiezz ni shopaholics juga tapi boleh control lagi. Kalau nak sangat barang tu, baru k.fiezz beli. Kalau setakat rasa macam nak..kejap macama tak nak. Conclusion memang k.fiezz tak beli lah. 

Tapi mr hubby jangan. Dia kalau tengok harga murah. Memang sakan dia shopping. Tapi tak pe lah, dia main swipe je. Berani lah nak beli. K.fiezz tak berani. Kad atm  yang duit ada time gaji je. haha. lepas tu, kena berjimat cermat.

so hasil shopping di Shopee sempena sales 11.11 baru-baru ni, banyak juga lah barang-barang yang mr hubby beli. Tapi boleh kata kebanyakan barang-barang k.fiezz. Barang mr hubby ada dua je. hehe. thank you, sayang. Ni sayang lebih ni. hehe

eh. okey berbalik pada tajuk entry shopee rules?k.fiezz baru dapat info tadi dari salah satu courier iaitu pertukaran alamat tak dibenarkan. Ceritanya mr hubby sakan shopping, ada antara barang-barang  yang dibeli, mr hubby guna alamat Ezibox Jln Klang Lama sebab k.fiezz memang ada set beberapa alamat penghantaran dalam akaun shopee k.fiezz. Kalau barang hantar guna pos laju, k.fiezz akan guna Ezibox Jln Klang Lama ni sebab pejabat k.fiezz pos laju tak boleh masuk. Tapi kalau penghantaran guna kurier (DHL, J&T), k.fiezz akan letak alamat pejabat. 

Dan ada 1-2 barang yang di order, mr hubby ter guna alamat Ezibox Jalan Klang Lama. Padahal penghantaran barang tersebut guna kurier (DHL dan J&T). Ezibox bawah Poslaju. Mana boleh courier nak letak barang dalam box tu. Jadi memang k.fiezz kena tukar alamat lah cerita dia.

Pagi tadi k.fiezz call DHL,tapi tapi  diaorang tak bagi tukar alamat. Diaorang tak explain kenapa?lepas k.fiezz bising-bising, DHL  bagi juga tapi kena dalam kawasan/poskod yang sama. K.fiezz tanya alamat rumah boleh?sebab rumah k. fiezz area Jalan Klang Lama. Dia minta poskod untuk semak dulu. Lepas dah check,dia kata boleh. Jadi k.fiezz  guna alamat rumah je lah. Esok DHL call, k.fiezz kena buat trick biasa lah untuk letak kat mana barang. Hari kerja, mana ada orang kat rumah. Ate dah tak boleh tukar alamat pejabat, kena buat alamat rumah lah.   

Bengang k.fiezz masa call DHL pagi tadi. heh, kita sebagai pelanggan yang bayar tapi tak dibenarkan buat pertukaran alamat. Geram k.fiezz tau. Boleh pula pihak kurier beritahu dengan senang hati alamat tu dapat dari Shopee. Habis yang bagi alamat kat shopee tu bukan pelanggan?adeh. 

Petang tadi, call J&T untuk pertukaran alamat barang lain sebab mr hubby ter pilih alamat Ezibox Jalan Klang Lama. Call J&T ni, baru staff dia explain kenapa tak boleh tukar alamat. 

Shopee & syarikat kurier ada buat agreement lebih kurang, pertukaran alamat tak dibenarkan walaupun customer yang request. Kalau nak juga, customer kena call direct pada Shopee dulu & beritahu nak tukar alamat. Lepas tu baru contact courier (DHL, J&T) untuk buat pertukaran alamat.  So nanti dalam sistem Shopee & syarikat kurier, sama untuk rekod penghantaran pelanggan.   Sebabnya shopee buat peraturan ni, pihak diaorang tak nak tanggung risiko kalau barang tak diterima oleh customer walaupun dah tukar alamat. huhu

Lepas pihak J&T beri penjelasan tadi, baru lah k.fiezz faham kenapa tak boleh tukar alamat. cuma tetap tak puas hati, kenapa buat peraturan macam tu. huhu

So korang yang order barang di Shopee, take note yea. Semak dulu alamat sebelum proceed order

Baca juga >> cara nak refund duit shopee >>

hiburan

Layan Gegar Vaganza 2019 Live di You Tube

16:33

Haha.. Ketinggalan la kakak ni..Dah Gegar Vaganza 2019 minggu ke-6, baru reti nak tengok live di You Tube. hehe.  Sebelum ni, masa ada Astro kat rumah, rajin tengok Gegar Vaganza ni. Bila dah uninstall Astro, memang ketinggalan lah cerita-cerita pasal Gegar Vaganza ni. Harapkan tengok kawan-kawan update je sapa yang masuk, sapa yang keluar. 

Serius. K.fiezz macam tak reti nak tengok kat  You Tube Live.. Macamana nak tengok. Buka je you tube, terus ada ke camne Live Gegar Vaganza 2019 ni. adeh. Sis ketinggalan sangat tau. 

Nak tanya orang malu. hehe. 

Dah tak boleh tengok Gegar Vaganza, k.fiezz melayan Mentor lah kat tv3. 

Tapi minggu lepas, pukul 9mlm Mentor tak ada. Sebab ada rancangan yang konsert Super Show Lazada tu. Eh, malas pula k.fiezz nak tengok. 

Baik tengok Gegar Vaganza ni, hah.

K.fiezz saja buka You Tube. Nasib tv kat rumah k.fiezz tu dah build in sekali dengan aplikasi You Tube. Klik-klik pakai remote je. 

Buka You Tube, cari Gegar Vaganza 2019..tadaaaa..nampak konsert Gegar Vaganza 2019 minggu ke-6 tengah Live..laaaa, senang rupanya nak cari. ketinggalan betul tau. haha. kalau tau senang, dari episod pertama dah layan. 

Dah lah tengok member-member update best si Naqiu boboy tu dalam Gegar Vaganza 2019 ni. Haih, berkobar k.fiezz nak tengok tau. Walaupun tak lah minat sangat dengan Naqiu ni. Ada juga tengok sedutan sikit-sikit kat IG. Cari Naqiu ni je. Memang best tengok dia perfom.


www.fiezasani.xyz

Yeay.. dah reti tengok Gegar Vaganza 2019 Live. Okey, lepas ni tiap-tiap minggu tengok. 


www.fiezasani.xyz

Dah tengok Naqiu perform. Best lah. Patut ramai suka. K.fiezz agak, dia memang ada harapan tinggi jadi Juara Gegar Vaganza 2019. Bukan bias tau. tapi tengok cara dia perfom, ada harapan. tapi tak pasti lah.. Tekaan je. Peserta-peserta lain pun boleh tahan juga perfomance masing-masing. Saingan tu agak sengit juga. Lagipun banyak lagi minggu. Kita tunggu & lihat. 

beauty

Suka Sangat Dengan Obsess Lipmatte Birthday Limited Edition

22:44

Hi uolls.. as k.fiezz ada buat pengumuman yang k.fiezz sekarang ni salah seorang Agen Obsess Cosmetic. Boleh baca di sini << Hello November and I m Obsess Cosmetics Agent >>..Holla dengan cantik. hehe. Jadi k.fiezz nak kongsi produk-produk di bawah label Obsess Cosmetic. Kalau korang baca di entry atas ni (link), produk-produk Obsess Cosmetic ni terdiri dari eyebrow pencil, mascara, Lipstick / Lipmatte, Travel Kit & paling hit produk Obsess Cosmetic ni adalah Treatment Cushion Foundation & Loose Powder

Sabar..sabar.. nanti k.fiezz kongsi satu-satu yea. 

Obsess Birthday Edition

Untuk entry ni, k.fiezz nak cerita mengenai Obsess Birthday Edition. Ada apa dalam Obsess Birthday Edition ni?Jom check it out..

www.fiezasani.xyz

Antara produk-produk Obsess Cosmetic yang k.fiezz ada.. Haruslah ada, kan...Kata Agen..hehe..

so here Obsess Birthday Edition.. Lipmatte..Siapa suka lipmatte, angkat tangan?okey, kita geng..

www.fiezasani.xyz

Kalau tanya k.fiezz, best ke tidak Lipmatte Obsess ni..Allah, harus lah cakap best..tapi tak nak lah berat sebelah. kang orang kata, amboi k.fiezz mentang lah jual produk obsess cosmetic, semua best. Entah yea ke tidak best tu. Nak tahu, kena lah korang sendiri yang cuba. 

Pendapat k.fiezz sendiri yang gunakan lipmatte obsess dari obsess cosmetics ni, memang k.fiezz fall in love gitu. Ringan weiii, rasa macam tak pakai lipstick. Kadang k.fiezz pun musykil, 'eh tadi pakai tak lipstick sebelum keluar rumah'..Bila tengok cermin, 'oo..ada pakai'.. tue k.fiezz cakap ringan, macam tak pakai je. Tak melekit. Yealah..dah nama pun Lipmatte, kan.. apa lah k.fiezz ni. hehe. ala, nak cerita dengan korang ciri-ciri Lipmatte obsess ni. Kang korang tertanya-tanya pula. Lagi apa yea..oo wangi tau bau Lipmatte ni.. Rasa macam nak makan je. macam bau buah-buah kalau ikut deria bau hidung k.fiezz ni.  Tiap kali lepas guna, mesti k.fiezz cium bau dia. hehe. suka pula bau dia yang fresh tu. 

Kandungan Lipmatte ni, ada apa k.fiezz?

Oo.. buat korang yang tertanya-tanya, Lipmatte Obsess ni mengandungi Vitamin E & Minyak Argan, Jadi fungsi 2 ni adalah tak keringkan bibir

Vitamin E - fungsi vitamin E dalam lipmatte, lipstick ni untuk melindungi bibir kita sepanjang hari & sekaligus memperbaiki masalah pada bibir macam kering, pucat, hitam yang mungkin terjadi dari pelbagai sebab. Jadi fungsi vitamin E ni mengeluarkan sel-sel kulit mati dan membuang kotoran pada bibir kita dan jadikan bibir kita lebih lembab dan merah seperti biasa. 

Minyak Argan - Melembab & menyegar. Serta membantu membuang sel-sel kulit mati pada bibir dan melembabkan bibir. dan hasilnya, bibir menjadi lebih halus dan tak mengelupas disebabkan bibir kering. 

Ada kelulusan ke..Halal ke?

Okey, yang tertanya-tanya soalan atas ni..yea..ada kelulusan KKM & HALAL..
so boleh guna tanpa was-was. 


www.fiezasani.xyz


Atas ni 3 warna dalam 1 box Birthday Limited Edition ni..
Kod : Caring | Loving | Power

Antara 3 ni yang mana favourite k.fiezz?tiga-tiga uolls. hehe. jawapan cliche sangat k.fiezz ooi. haha. okey lah..yang mana yea k.fiezz suka. Mula-mula guna Caring, terkejut tengok warna dia lembut & macam tak sesuai dengan ton warna kulit k.fiezz. Tapi bila dah lama sikit pakai, eh..cantik lah warna dia.Lembut. Untuk guna time keluar..rasanya lebih okey. Nak pi dating ke. sebab warna dia soft. Ada orang tak berani guna warna caring ni sebab takut nampak pucat. tapi percaya lah, bila dah apply pada bibir. cantik sangat. 

K.fiezz cuba pula kod Loving. Yang ni warna macam nude/coklat cair. Memang k.fiezz suka lah warna-warna macam ni. Nampak tak nampak gitu warna dia. 

Kod Power pun lebih kurang macam kod Loving, warna dia nude / coklat / earth tapi warna dia lebih pekat dari Loving. Pendapat k.fiezz warna kod Loving & Power ni sesuai untuk pakai ke pejabat sebab warna dia tak menyerlah. just nice orang putih cakap. 

Lagi satu, lipmatte obsess ni bila kita makan/minum, warna dia stay pada bibir. Kalau nak touch up, sikit pun dah cukup. 

Overall k.fiezz suka warna-warna dalam box Birthday Limited Edition ni. Lulus masuk dalam list favourite Lipmatte k.fiezz. Lagi best, 1 harga dapat 3 pcs lipmatte. weiii, jimat banyak tu. size dia baby size. Sesuai lah nak selit dalam beg untuk bawa keluar. Untuk touch up lepas makan atau pun nak travel balik kampung ke, cuti-cuti ke..

Ada 3 pcs, jimat guna. tukar warna kod hari-hari, rasanya insyaallah tahan lama. hehe

Okey, box Birthday Limited Edition ni sangat limited tau. Habis ni, production tak sambung dah buat. jadi kalau korang yang nak, cepat-cepat WhatsApp k.fiezz >> wapp.my/0163333046 & nak tengok update terkini, boleh follow Instagram k.fiezz >> obsess_fiezasani

LifeStyle

Aplikasi Canva Edit Gambar Yang SusahTapi Senang

22:15

Seriusly rasa nak menangis kat office tadi tau tak?k.fiezz ada job kena buat yang melibatkan edit-meng edit gambar & kena ada tulisan gerak-gerak (gif). Dalam handphone k.fiezz memang ada beberapa apps yang k.fiezz guna untuk edit gambar. Paling k.fiezz suka guna snapseed, terbaru inshot..Picsart pun k.fiezz suka. tapi semalam k.fiezz cuba buat edit gambar guna apps yang k.fiezz suka, inshot.. tak boleh weiiii.. Gif tu tak keluar. tak jadi lah ceritanya. Stress...

Bila baca briefing dari client, ada bagi guideline boleh edit gambar-gambar guna aplikasi Canva. apps to edit photo. 

Dengan senang hati, 'eh, buat kat pejabat lah'..ceh, konon ingatkan senang. Sesambil buat kerja gitu. Download apps Canva di PC. Start buat. Masukkan gambar & template yang nak digunakan. Tak boleh. Gambar k.fiezz yang nak guna untuk edit ni belakangnya background. K.fiezz tak tahu macamana nak buang background tu jadikan dia transparent. Try sekali bila nak buat. Tak jadi. buat  lagi. Tak jadi..weiii, bengang dah ni. Tak jadi kerja tadi. Menghadap canva tu je. 

Lepas tu baru k.fiezz terfikir, nak buang background gambar tu & jadikan transparent, k.fiezz guna apps Pics Art dulu. Lepas tu baru guna Canva untuk edit masuk yang tulisan gerak-gerak (gif) pula. Yang masukkan tulisan & template senang je bila guna Canva ni.  Patut client suruh guna Canva. Cuma part nak buang background dalam gambar k.fiezz tu, yang k.fiezz bermasalah tadi. 

k.fiezz tak berapa familiar dengan apps Canva ni sebab jarang guna. Jadi tak berapa cekap nak cari kat mana tools yang ada dalam tu. 

Gambar yang sehari sebelum tu edit guna Canva, mr hubby tolong selesaikan. Silapnya k.fiezz tak tengok mr hubby buat. Dah siap, mr hubby hantar gambar yang dah siap edit tu pada k.fiezz. k.fiezz, dengan senang hati post di IG seperti arahan yang diberi. Ingatkan senang je apps Canva ni. Buat-buat lupa, harini kena buat lagi 2 task, satu di IG Post. satu lagi di IG Story. yang memang kena guna Canva sebab melibatkan gambar ada tulisan bergerak-gerak. 

Lepas tak jadi tadi, tanya 2 orang geng blogger k.fiezz yang buat task sama. Seorang tu guna apps lain. Seorang lagi guna canva. Yang guna Canva ni, ada ajar k.fiezz. tapi tak jadiiii. 

Dengan kerja pula tadi di pejabat, boleh tahan. Lepas tu orang nak keluar masuk sebab pejabat k.fiezz ada pass Kementerian untuk keluar masuk, Kalau orang luar yang tak ada pass ni memang kena panggil staff untuk bukakan pintu. Bilik k.fiezz yang paling dekat dengan pintu, jadi memang orang panggil k.fiezz lah untuk bukakan pintu. Dah gangguan di situ sebab k.fiezz tak boleh nak concentrate untuk edit gambar dengan Canva ni. 

Tu belum lagi, k.fiezz masukkan gambar yang k.fiezz nak guna di My Drive Gmail. so boleh ambil dari situ je. senang. eh, berapa kali k.fiezz masukkan gambar dari handphone, save  ke My Drive. Bila buka My Drive, tak ada gambar yang k.fiezz dah upload tadi. huhu..geram dah ni..

Misi edit gambar dengan Canva tadi & mengejar dateline untuk posting sebelum pukul 1petang tadi, gagal. Patutnya ada 2 posting di IG. satu IG Post & satu lagi IG story. Yang IG story sahaja yang berjaya k.fiezz edit dengan aplikasi Canva ni. Memang seronok bila jadi tu. tak percaya berjaya edit gambar dengan Canva. Senang je rupanya..eh..haha..Cuma satu lagi yang tak berjaya tu, sis stress...

Balik rumah tadi, mengadu dengan mr hubby. 5 minit je buat, dah siap yang untuk 1 lagi posting. Lagi best, buka MyDrive k.fiezz kat Gmail. Gambar yang k.fiezz masukkan siang tadi di pejabat, berderet ada dalam folder My Drive. Huh. sabar sangat k.fiezz menengoknya. 

Yang dah berjaya buat dengan mr hubby petang tadi, tak boleh nak post sebab dah lepas dari dateline yang patutnya pukul 1 ptg tadi. 

Jadi rasanya sebab PC & line internet di pejabat tak berapa kuat sangat, tu yang bila k.fiezz nak ambil gambar dari My Drive tadi, tak ada. Walaupun dah refresh banyak kali dalam My Drive, gambar-gambar yang k.fiezz dah upload tak masuk dalam tu. 

Ikutkan silap k.fiezz juga ni sebab task dah beri awal (hujung bulan Oktober). Tapi k.fiezz jenis suka bertangguh buat kerja. huhu. last minute baru hegeh-hegeh nak siapkan. huhu

Moral of the story, lain kali siapkan task awal. Tunggu untuk posting ikut tarikh je. Selesai. 

Update - Masa k.fiezz taip entry ni, client inform tak apa boleh post je gambar sebelum pukul 10mlm. Yeay...legaaaa...actually tadi client dm k.fiezz lepas pukul 1pm, tak nampak post k.fiezz di IG. k.fiezz terus terang cakap ada masalah edit gambar. dia ada juga tolong tapi k.fiezz tak berapa faham. so berlarutan kitaorang punya conversation sampai malam ni. bila k.fiezz cakap dah berjaya edit, dia bagi green light post je walaupun dah lepas dari time yang patut kena post..so laju-laju post..thank you client..

tips

Penjimatan Gitu Dengan Cream Jar

23:50

Cream jar ni bukan kedekut tau. Berjimat gitu. Hehe. Dah lama k.fiezz cari cream jar macam ni. Senang nak letak moisturizer atau apa-apa krim bila nak travel atau balik kampung. Masalahnya jarang k.fiezz jumpa cream jar ni kat DIY ke, Daiso ke atau mana-mana tempat lain. Jenuh juga mencari. 

Bukan apa, k.fiezz suka cream jar macam ni, senang ada bekas kecil cute macam ni. Nak masuk dalam make up pouch, jimat ruang.. Yang penting, tak payah bawa bekas moisturizer atau krim kita yang besar-besar tu. Dah lah berat beg. Makan ruang lagi. Macam k.fiezz guna moisturizer, bekas dia besar. Kalau bawa, memang agak berat & makan ruang sikit dalam beg. tu k.fiezz jarang bawa moisturizer bila balik kampung atau travel sebab size..

Ni dah jumpa bekas cute, senang lepas ni. tak pening fikir cara nak bawa moisturizer k.fiezz tu. 

NAK LETAK ALOE VERA GEL 

eh tadi cerita nak letak moisturizer .. ni tetiba nak letak aloe vera gel. mana satu k.fiezz oooi?hehe. kisahnya point utama selain cari cream jar ni untuk moisturizer k.fiezz, yang keduanya nak letak aloe vera gel k.fiezz ni..Nak letak dalam make up bag k.fiezz di pejabat tu. Senang lepas solat, boleh guna aloe vera gel ni untuk cover up masalah kulit kering k.fiezz di pejabat. Agaknya sebab terdedah dengan penghawa dingin dari 8-5 buatkan kulit k.fiezz kering. Jadi salah satu fungsi aloe vera untuk melembapkan kulit. Tu k.fiezz lama cari cream jar macam ni. 

dan dapat juga..


www.fiezasani.xyz

Nampak tak kemain besar bekas gel aloe vera tu. rasa-rasa berat ke tidak beg kalau bawa hari-hari berulang rumah-pejabat-rumah...dah jumpa cream jar cute ni, senang nak letak aloe vera gel ni di pejabat. 

www.fiezasani.xyz

ada 2 bekas & spatula dia sekali. senang proses pemindahan gel dari bekas original ke bekas cute ni.

www.fiezasani.xyz

Tadaaa..senang kan

www.fiezasani.xyz


Siap. Setel masalah. So yang ni boleh letak di pejabat. 


Health

Minum Air Durian Belanda Yang Banyak Khasiat Ni

23:17

K.fiezz saja beli air durian belanda ni sebab ramai cakap bagus. Kebetulan kawan pejabat k.fiezz yang rekomen. Dia beli dengan salah seorang staff kat pejabat kitaorang tu. K.fiezz pernah lah juga baca khasiat air durian belanda ni. Banyak khasiatnya. Tapi nak cari yang original payah benor. Yang ni, k.fiezz terpikat nak beli sebab kawan pejabat k.fiezz beritahu, dia rasa original buah. tak ada sebarang campuran gula. 

Jadi jom lah cuba air durian belanda ni. Yang ni memang betul macam yang kawan k.fiezz rekomen tu, rasa original buah. ada terselit buah dia sekali dalam satu botol ni. Rasa masam-masam manis. tak ada perasa tambahan lain macam gula. Bersaiz 500ml satu botol, tahan untuk beberapa hari. Tengok pada kekerapan minum. Kalau banyak kali duk ulang minum, sekejapan je lah habisnya.hehe

Sedap. 

Teringat dulu k.fiezz pernah cerita dengan mak pasal buah durian belanda ni. tak ingat berkaitan apa. Tu mak k.fiezz beritahu, dulu masa zaman mak k.fiezz remaja, pokok durian belanda ni memang ada je tanam sekitar kawasan rumah opah k.fiezz. Bersepah je buah durian belanda ni. tak ada siapa nak ambil. Yelah dulu orang tak berapa tahu sangat kot khasiat dia. Sekarang ni, orang dah tahu khasiat dan kelebihan dia jadi permintaan air durian belanda pun makin meningkat. 

Macam-macam jenama ada sekarang ni. Ikut lah pada pilihan & yang mana senang untuk dapatkan stok. Untuk k.fiezz, kebetulan ada staff di Kementerian yang jual so k.fiezz lagi suka beli dengan dia terus. tak perlu nak pos-pos. k.fiezz kan bukan jenis penyabar. hehe

www.fiezasani.xyz

Eh duk cerita pasal air durian belanda, jom tengok khasiat durian belanda ni.

K.fiezz ada terbaca di page Kelab Ikhtiar Hamil, air durian belanda ni boleh menyuburkan pasangan yang dalam proses untuk dapatkan zuriat. Wallahualam. Kita usaha je, yang menentukan Allah. kalau boleh membantu, alhamdulillah..k.fiezz cuba ni pun sebab fungsi dia yang pelbagai seperti anti bakteria, anti fungus , berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress, dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik.

Ada juga terbaca antara khasiat jus durian belanda ni mampu merawat pelbagai jenis kanser. Yang ni k.fiezz tak berani nak komen lebih-lebih. Korang google lah info lebih lanjut. Dr Amalina pun marah sebab katanya rakyat Malaysia ni suka percaya bulat-bulat tanpa ada kajian saintifik kesahihan betul ke tidak. Jadi k.fiezz yang bukan Dr ni lagiiii lah tak berani nak cakap lebih-lebih. Kalau ada yang nak kongsi pendapat ke, boleh lah komen di bawah ni.

Untuk k.fiezz,yang penting air durian belanda ni rasa dia sedap. haha. tu yang k.fiezz rajin buka tutup peti ais banyak kali. haha. asyik nak mengulang minum air durian belanda ni je. Sejuk je lalu kat tekak ni. Tadi pun dah order lagi sebab yang beli 2 botol (dalam gambar) ni dah habis. nampak tak, sedap ke tidak?kalau tak sedap, tak ada nya lah k.fiezz nak repeat.

dah lah sedap. berkhasiat pula. berfungsi untuk suburkan lagi. eh..pakej la. lepas tu harga murah. memang cun sangat. 

Eh, yang k.fiezz perasan, tak tahu la sebab minum air durian belanda ni ke atau air sarang burung ?baca sini <<Minuman Bird Nest Nak Cantik Kan << k.fiezz tak di serang senggugut datang bulan kali ni. selalu k.fiezz ni ada mild period pain masa hari pertama. Ni macam okey & lancar je. wahhh..suka suka suka. tapi k.fiezz tak tahu antara dua ni, yang mana membantu. tapi apapun alhamdulillah...

Kalau korang yang berdekatan dengan pejabat k.fiezz, area Bank Negara atau kawasan sekitar yang mencari atau nak cuba Air Durian Belanda ni, cuba lah roger nombor telefon yang tertera di botol tu. 

event

Sunway Lagoon Night of Fright 2019

23:12

Acah2 berani sangat k.fiezz ooi. haha. berani ke tidak k.fiezz jalan jalan ke Sunway Lagoon Night of Fright 2019. Fuhhh. kakak yang penakut ni pergi tengok hantu. aduh. Sempena dengan birthday anniversarsy Realme minggu lepas, k.fiezz dapat ticket untuk ke Sunway Lagoon Night of Fright 2019. Ramai kawan-kawan blogger lain yang pergi ke fright night 2019 ni. tapi k.fiezz tak jumpa sebab ramai sangat orang. Bersesak weiii.

Acara Sunway Lagoon Night of Fright 2019 ni mula pukul 7.30mlm - 11.30mlm. K.fiezz & mr hubby keluar rumah lepas Maghrib. Dalam pukul 8.00 gerak. Sampai sana dalam pukul 9.00 lebih kurang. Parking dalam Sunway Pyramid. Cari tempat parking yang dekat dengan entrance Sunway Lagoon, naik eskalator. sampai dah depan Sunway Lagoon ni. 

Naik-naik eskalator, sampai depan entrance Sunway Lagoon ni, k.fiezz dah seram tau. Dengan muzik latar dia, seram oooi..1st time k.fiezz joint fright night 2019 ni. Kalau saja-saja nak masuk, memang tak lah. Bersempena dengan RealMe Anniversary Birthday je ni, beranikan diri. 

Dah sampai sini pun, berfikir nak masuk ke tidak. k.fiezz dah seriau nak masuk. tapi sebab dah sampai, kita masuk juga la weiii.. 

www.fiezasani.xyz

Acah muka berani sangat depan ni. Padahal dalam hati dah dup dap dup dap.

www.fiezasani.xyz 

Serius seram sangat background music dia. Berderau dalam hati ni hah. Tapi gigih juga masuk. Nak experience gitu. 

Di  Sunway Lagoon Night of Fright 2019 ni banyak tarikan. Antaranya - 

Haunted House & Theater
1. Bloodshed
2. Horrorwood Studios
3. The Hotel Deville
4.The Plague
5. Horrorjuku
6. House of Voodoo
7. Bomoh Theater
8. Animalium
9.Sharknado Alive

www.fiezasani.xyz

K.fiezz depan Bomoh Theater. 

Eksen je ni. K.fiezz tak masuk pun. takut. haha. tapi member yang masuk beritahu dalam ni banyak pocong. fuhhh.. nasib tak masuk. kalau tak, confirm k.fiezz berlari cari jalan keluar. haha

www.fiezasani.xyz

Ni boleh la.


www.fiezasani.xyz

Depan Sharknado Alive.

Yang ni pun k.fiezz tak masuk. Rasanya yang ni tak seram. Lebih pada terkejut je. Cuma barisan beratur nak masuk ke sini, panjang weiii

www.fiezasani.xyz

K.fiezz tangkap gambar ni, mengigil senyum tau. Hantu berselerak. 
Dekat sini ada The Valak, Drakula & ada lah lagi hantu lain. Yang k.fiezz kenal 2 ni.
Orang lain semua bergambar dengan hantu fake macam Valak, Drakula. 
K.fiezz memang tak lah. Takut. Dah tangkap gambar tu, harus la masuk dalam galeri handphone. Sat gi tertengok time free-free, seram. so tak payah lah. hehe 

www.fiezasani.xyz

Mr hubby je yang ambil gambar dengan hantu apa entah ni. 
Mula-mula mr hubby yang seram nak datang ke Sunway Lagoon Night of Fright 2019 ni. eh, sekali dia pula yang syok. K.fiezz yang seram sebab merata sepanjang jalan, macam-macam jenis hantu jumpa.  Tiap kali berselisih dengan hantu-hantu fake yang nampak real ni, k.fiezz mengelak. Jenuh berpusing keliling mr hubby tak nak kena sergah. haha. Padahal hantu-hantu fake ni tak kacau pun. Dia cuma jalan je. Kalau nak tangkap gambar, diaorang berhenti & posing dengan muka seram.

www.fiezasani.xyz

Ni depan pentas utama. Ada persembahan &  game. Ada spin yang macam Roda Impian tu. Hadiah utama handphone RealMe. 

www.fiezasani.xyz

Nampak tak..Kemain dia posing macam tu sebab dia yang syok masuk ke Sunway Lagoon Night of Fright 2019 ni

Overall okey lah pengalaman dalam Sunway Lagoon Night of Fright 2019 ni.. Seriusly memang seram untuk orang yang penakut macam k.fiezz ni. Dengan suasana, muzik latar.. seram ooiii..Yang mana berani tu, boleh lah masuk dalam rumah-rumah hantu yang jadi tarikan di Sunway Lagoon Night of Fright 2019 ni. K.fiezz tak masuk. Cuma jalan-jalan je. Jalan-jalan pun dah seram. Kalau masuk dalam rumah-rumah hantu tu, rasanya ada juga ajak mr hubby ke tandas tengah malam. haha. sebab terbayang.

K.fiezz tengok experience instafamous & you tuber yang masuk dalam tarikan-tarikan di Sunway Lagoon Night of Fright 2019 ni dalam You Tube. Tengok diaorang punya video pun dah seram. terkejut. Kalau k.fiezz yang masuk, tak tahu lah nak habaq. Rasanya  memang mencicit lari cari pintu keluar. haha

Even sepanjang jalan pun, meriah dengan macam-macam hantu. 

K.fiezz pun masa masuk tu dah kena kacau dengan hantu apa entah. dia tengok k.fiezz menjerit, lagi seronok dia kacau. dia ikut je k.fiezz & mr hubby. yang k.fiezz dah tak tentu hala. berpusing keliling mr hubby elak dari dia. haha. tapi hantu yang kacau kat entrance ni tak berapa seram pun benornya. mr hubby kata macam apa je pekerja tu mekap. k.fiezz kata macam joker. mr hubby kata bukan. macam hantu cina. haha. sebabkan k.fiezz ni memang dasar penakut. hantu yang entah apa-apa pun takut. haha


By the way, thank you RealMe for the ticket

Untuk info, Realme 1st 64MP Quad Camera Snapdragon - satu2nya realme XT dah pun berada di Malaysia. dengan harga RM1,399!

Kalau berminat, boleh lah terjah mana-mana kiosk / booth handphone yang berdekatan untuk cari keluaran terbaru dari RealMe ni. 

Jalan-Jalan Cari Makan

Konvoi ke Langkawi - Laksa Ikan Sekoq Langkawi Banyak Tulang?

15:38

Jom sambung cerita cuti-cuti konvoi mr hubby & k.fiezz ke Langkawi bulan lepas. hehe. sorry lah, lambat benor update. Busy gitu. Busy sangat k.fiezz ooiii.. Entry sebelum, boleh baca di sini 

>> Konvoi Ke Langkawi Homestay Di Langkawi Sri Legend Resort Condominium <<

Entry yang ni, k.fiezz nak kongsi makanan wajib kalau ke Langkawi iaitu Laksa Ikan Sekoq Langkawi. Sedap sangat ke sampai jadi bualan dan carian di Google pun memang hit Laksa Ikan Sekoq Langkawi ni. 

Masa di terminal feri Kuala Perlis haritu pun ada satu kedai makan yang jual specialty dia Laksa Ikan Sekoq ni. Bukan main besar banner dia Laksa Ikan Sekoq. Tapi k.fiezz & mr hubby tak ada try pun makan. Nak tunggu sampai Langkawi. Nak rasa yang Langkawi punya.  

www.fiezasani.xyz

Tempat yang kitaorang makan ni, berdekatan airport Langkawi. Lokasi tempat makan, di bahagian belakang airport.  sambil makan sambil tengok kapal terbang berlepas. Lokasi tempat makan ni tepi jalan, menghadap pantai. Meja2 makan letak secara terbuka bawah pokok-pokok.Dah la masa tu nak hujan, tengok keadaan mendung semacam. tapi dah sampai Langkawi, nak juga rasa Laksa Ikan Sekoq Langkawi, gigih juga lah. 

Semua peniaga yang jual Laksa Ikan Sekoq area sini guna lori je. Bukan kedai tau. Berderet beberapa buah lori yang jual menu Laksa Ikan Sekoq Langkawi area sini. Pilih lah yang mana nak, hat kitaorang makan ni , suggest by tunang kawan mr hubby. Orang Langkawi.  Sedap katanya. Baikkk.. Jom try.  

1st impression, kuah dia boleh lah. ada rasa cuma cuma tulanggggg banyakkk la weiiii. tak tapis dulu ke apa tulang sebelum masuk dalam kuah isi ikan. K.fiezz tahu buat laksa. k.fiezz tahu proses dia macamana. Memang tak tapis ke tulang-tulang ikan lepas blend tu. ke laksa ikan sekoq langkawi ni punya style tak perlu tapis. lepas blend terus campak dalam isi ikan yang dah di kisar sebelum tu. huhu. k.fiezz paling tak suka makan laksa, tulang ikan bersepah dalam kuah. patah selera nak makan. to be honest yang ni memang failed. 

Dah lah servis slow. K.fiezz lepas order laksa ni, nak beli ABC. jenuh lah berdiri, repeat entah berapa kali kat pekerja situ. sampai dah naik give up k.fiezz order. Penyudahnya k.fiezz terus duduk, makan laksa. Masa k.fiezz duduk tu, mr hubby tanya 'order apa?'.. K.fiezz cakap nak order ABC tapi tak di layan. tak pe la minum je lah air masak. Elok untuk kesihatan. Cakap sambil tahan marah benornya tu. haha. Elok baru makan dua tiga suap, hujan dah start rintik-rintik. aduhh.. mula kitaorang bertahan juga duduk, sekali tak boleh jadi hujan makin lebat. berlari bawa mangkuk laksa cari tempat berteduh. 

Lagi menambah stress makan sambil kena asingkan tulang dalam mulut. serius.. k.fiezz memang tak suka makan laksa yang banyak tulang ni.

K.fiezz tak tahu lah mungkin style Laksa Ikan Sekoq Langkawi ni, tulang banyak kot. sorry, bukan nak kutuk. tapi k.fiezz kurang lah kalau Laksa yang banyak tulang ni. Failed. Yang ni, k.fiezz tak habis pun sebab banyak sangat tulang. 

so this is my 1st impression makan laksa ikan sekoq langkawi ni. Mungkin kena dengan selera orang lain tapi dengan k.fiezz, tak. sebab TULANG BERSEPAH. i is stress makan Laksa Ikan Sekoq Langkawi ni. Oo masa ni kitaorang tak dapat pun ikan sekoq sebab dah habis. dapat laksa biasa yang memang standard ada ikan separuh agaknya (rujuk gambar atas). 

Rumah

Karenah Penyewa

18:31

Haih..Okey, ni sesi meluah perasaan..Seperti yang sedia maklum, k.fiezz & mr hubby mencari penyewa rumah kitaorang di Semenyih ni, agak lama juga sebelum jumpa dengan penyewa sekarang.

Boleh baca di sini << ada yang mencari rumah sewa atau rumah nak beli di area semenyih.html>>

Alhamdulilllah berjaya juga jumpa penyewa selepas beberapa lama. Penyewa ni kawan gamers mr hubby. Mr hubby cuba up di group game dia, kalau-kalau ada antara kawan-kawan dia yang mencari rumah sewa di area Semenyih. Kebetulan ada seorang kawan mr hubby ni respon..

Set tarikh & masa, kitaorang bawa kawan mr hubby & family dia tengok-tengok rumah ni. Yelah, kenalah tunjuk kan. Berkenan ke tidak. Lepas hasil sesi perbincangan suami isteri kawan mr hubby ni, diaorang setuju untuk sewa rumah kitaorang ni. Alhamdulillah..Walaupun rate sewa sebenarnya tak menguntungkan kitaorang pun. Bagi kitaorang, ada orang nak sewa pun dah alhamdulillah. Biasa lah rumah bila lama sangat terbiar kosong, tak berseri. Kalau ada orang duduk, at least nampak sikit rumah tu berjaga. Lagi pun kitaorang fikir, ada juga duit backup dari sewa bulanan yang kitaorang bayar tu. Bayar pada bank & kitaorang dapat bayaran dari penyewa semula.

JADI MEMBER UNTUK DPT AKSES KAD

Memandangkan rumah kitaorang di Semenyih ni ada guard di entrance taman, jadi untuk keluar masuk ke dalam kawasan perumahan, better jadi member ..Dapat aksess kad..senang nak lalu di entrance tu. Kalau tak jadi member, kena register keluar & masuk setiap kali lalu. Leceh kan. Kitaorang masa tinggal situ dulu, memang member. Bila dah keluar dari situ, automatik terus jadi non member. Bila penyewa baru ni masuk, mr hubby advice untuk dia jadi member juga. Senang nak keluar masuk. Dan untuk pendaftaran baru ni, kena bayar RM200 something. Mr hubby bagi kelonggaran pada penyewa ni, tolak RM200 dari bayaran sewa rumah bagi bulan pertama. Kira bayar balance je pada kitaorang..See baik tak mr hubby ku..haha..Jadi bulan pertama tu, kitaorang dapat RM*** 

TAK BAYAR SEWA SEBAB KENA CAJ SAKIT GIGI ANAK, RM400

Bulan kedua, which is bulan lepas, mr hubby whatsapp penyewa merangkap kawan dia ni untuk remind bayar sewa bulan. dan jawapan yang diterima ' sorry, bang. bulan ni tak ada duit nak bayar sewa sebab ada masalah duit, minggu lepas hari sabtu anak mengadu sakit gigi tengah malam, esok pagi terpaksa bawa anak ke klinik gigi & kena bil RM400. Ni pun tinggal duit belanja sampai hujung bulan ni je, bang. maaf sangat-sangat, bang'..huhu.. lepas tu mr hubby beritahu yang kawan dia ni dah tak ada kerja & wife dia pula dah habis kontrak

Rasa-rasa logik tak..dah tahu tak ada duit yang bawa anak ke klinik swasta dah kenapa?oo..mungkin sebab hari cuti, klinik kerajaan tutup. yang buka klinik swasta je..tapi tapi yang jadi persoalan betul ke kena bil sampai RM400? anak dia umur 3-4 tahun, mahal sangat tu sampai RM400 kena caj pi klinik swasta. Kalau dewasa tu, percaya lah juga. Sebab k.fiezz pun pernah ke klinik gigi swasta, cabut gigi kena sampai RM400..ni budak2 je, sampai 400..what the???

Entah lah.k.fiezz pun tak nak lah komen lebih-lebih. Kita fikir positive je lah, anak dia betul-betul sakit gigi & kerosakan gigi teruk sangat sampai total bil RM400. huhu. 

TERTUNGGAK KENA BAYAR JUGA LAH

So k.fiezz buat note berapa bulan dia tak bayar. Lepas tu suruh mr hubby hantar pada kawan dia tu. Kang dia ingat, burn yang mana dia tak boleh nak bayar tu. 

Eh..cantik banyak sangat tu. Sebab k.fiezz risau dia ambil kesempatan memandangkan mr hubby banyak sangat tolak ansur dari mula dia pindah masuk ke rumah kitaorang.

Ni mr hubby beritahu, kawan dia baru dapat kerja, hope dia bayar lah sewa rumah seperti yang dipersetujui termasuk yang tertunggak. Haritu mr hubby boleh pula cakap, ni yang tertunggak ni nak kira ke macamana..Eh..kena kira lah. Apoo nak deduct? 

We wait & see kalau 3 bulan dia tak bayar juga, memang beritahu mr hubby, suruh dia keluar je lah. 

Ingat sewakan rumah, meringankan beban.huhu.tak berapa nak ringan rasanya. Fikir positif, kesiankan anak-anak dia yang kecil tu je lah

LEARN FROM MISTAKE

Huhu. bila mengadap karenah penyewa macam ni. Lain kali, kena buat perjanjian antara penyewa & kitaorang sebagai tuan rumah kalau kawan mr hubby ni tak boleh bertahan nak sewa rumah kitaorang. Sebab yang ni, mr hubby tak ada buat sebarang perjanjian memandangkan kawan. Masuk pun tak ada sebarang downpayment. haha. baik tak mr hubby ku..baik kannn..

Lepas tu bayaran bulanan pun, penyewa ni minta tengah bulan. Sebab masa tu gaji dia dapat tengah bulan katanya. Mr hubby okey je janji bayar.

Bulan kedua iaitu bulan lepas, tak boleh nak bayar sebab (seperti k.fiezz dah cerita atas ni). 

Bulan ketiga ni, nanti tengok pula apa alasan dia. huhu. Baru dapat kerja, gaji tak boleh nak put aside sebab nak bayar benda-benda lain yang lagi mustahak selain dari sewa rumah. Yelah, kawan kan..boleh tolak ansur. Yelah, rumah kitaorang rumah kebajikan. Orang boleh duduk, tak perlu nak bayar sewa. kitaorang kan tuan rumah yang baikkk gitu..haha (gelak geram)