Total Pageviews

beauty

Nakal Nakal Nakal With Noughty For My Frizzy Hair

22:40

Masalah utama kaum wanita, selepas muka?cer teka?apa dia?hah..harus lah rambut. Walaupun dah ramai wanita yang bertudung sekarang, tetapi masalah rambut tetap jadi masalah utama. Di luar, iya rambut kita tak terdedah tapi kalau di rumah, bila tak bertudung, siapa yang nampak rambut kita. kalau bukan suami, anak-anak. Kalau rambut bermasalah, confirm kena tegur dengan en.suami, kan?kadang anak-anak ni pun jujur, diaorang pun tegur rambut mak-mak ni kalau bermasalah. Malunya. 

Kalau macam k.fiezz sendiri, masalah rambut yang k.fiezz hadapi sekarang ni, rambut kering & mengerbang. frizzy hair..Stress kadang tu. dah pakai segala serum, minyak rambut nak bagi nampak kemas..eh tetap lah nampak kekeringan atau orang putih cakap frizzy hair ni..haih, rimas la..belum masalah kelemumur lagi..adeh..Syampu dah macam-macam brand rasanya. 

BERKENALAN DENGAN SYAMPU NOUGHTY 

Tapi tapi baru-baru ni k.fiezz jumpa satu jenama syampu dari UK. Bukan Ulu klang tau. haha. UK = United Kingdom. Syampu ni baru masuk di pasaran Malaysia mulai 1 Oktober 2019 & boleh cari di mana-mana Guardian. Syampu yang dikenali dengan nama awak sangat nakal..nakal..nakal..haha..eh, tak lah. bahasa melayunya Nakal. Bahasa antarabangsa, dikenali dengan nama Noughty.

K.fiezz tertarik dengan syampu Noughty ni sebab bahan-bahan dia terdiri dari 97% vegan / vegetarian. Tiada sebarang ujian terhadap haiwan. Paling penting 

 paraben,  petrochemicals, sulphates  silicones.

TO THE RESCUE NOUGHTY

Jenama Noughty terdiri dari 3 variasi syampu & perapi rambut mengikut masalah rambut masing-masing. K.fiezz pilih To The Rescue sebab macam k.fiezz beritahu di atas, k.fiezz ada masalah rambut kering & mengerbang. Selain dari rambut cepat putus. Agaknya sebab kurang ber nutrien, jadi struktur rambut kurang kuat. 

To The Rescue yang jadi pilihan k.fiezz ni merawat dari dalam rambut untuk mencegah rambut kering dan rosak serta menjadikan struktur rambut lebih kuat. Selain dari  dia juga membantu melembutkan / melembapkan rambut.

Kandungan To The Rescue >> 💋Sunflower Seed 💋Sweet Almond 💋Shea Butter

Antara fungsi 'To The Rescue'

👉Melembapkan rambut
👉Membantu masalah rambut kering
👉Memberi penghidratan jauh ke dalam rambut
👉Melicinkan rambut sekaligus jadikan rambut extra lembut serta kuat

www.fiezasani.xyz

Love you To The Rescue

Review k.fiezz  - Rambut rasa lebih lembut dan nampak kurang mengerbang atau kering berbanding sebelum. hehe. Bau shampoo & perapi To The Rescue ni just nice orang putih kata. Bersaiz 250ml setiap botol, boleh tahan lebih dari sebulan (bergantung cara penggunaan).

www.fiezasani.xyz

Set Shampoo & Perapi To The Rescue


www.fiezasani.xyz

Close up sikit Shampoo 


www.fiezasani.xyz

Close up sikit Conditioner 

Rangkaian Produk Noughty 

Selain dari set To The Rescue yang jadi pilihan k.fiezz ni, ada dua lagi set lain iaitu Pumped Up & Care Taker

Pumped Up >> Membantu rambut untuk jadi lebih halus dengan kandungannya yang terdiri dari ekstrak anggur merah & vitamin B5 . 




Care Taker >> Membantu melegakan kulit kepala yang gatal & kelemumur. Kandungannya terdiri dari Super Oatmeal & Ekstrak Bisabolol 

www.fiezasani.xyz
Nak beli di mana? 
GUARDIAN

beauty

Terjebak Juga Dengan Minuman Bird Nest. Nak Cantik Kan.

10:43

K.fiezz ni dah lama nak mencuba minuman berasaskan bird nest ni. Masa viral kisah seorang budak perempuan yang berkongsi kebaikan pengambilan minuman kesihatan yang mengandungi bird nest untuk kecantikan, k.fiezz dah semangat nak cuba. tapi tapi k.fiezz was was sebab ada setengah produk bird nest ni dah dicampur dengan kolagen tambahan. Pesakit cyst/fibroid, tak digalakkan ambil produk yang mengandungi kolagen sebab boleh menyebabkan cyst/fibroid jadi aktif. 

halahh..kita nak cantik juga.. nak juga kulit toink toink. eh gitu. so baru ni k.fiezz saja cuba dua produk minuman kesihatan berasaskan bird nest ni dari dua jenama berbeza.

Sebelum beli k.fiezz check dulu kandungan dalam minuman bird nest  dua jenama ni, confirm di label, tak ada ayat yang mengatakan ada campuran kolagen tambahan, baru k.fiezz beli.  Kandungan dalam minuman berasakan sarang burung (bird nest) yang k.fiezz cuba ni selain dari bird nest adalah aloe verafungus, rock sugar & ginseng..okey, lulus...

www.fiezasani.xyz

Dua minuman berasaskan bird nest yang jadi piilhan k.fiezz..Satu dari jenama FG Walet bird nest, kepunyaan selebriti, Fouziah Ghous & satu lagi jenama Ecolite bird nest. 

FG Walet bird nest, k.fiezz beli di KK Mart. Cuma harga dia mahal sikit >> RM13.90. Kalau beli melalui agent, RM12/sebotol. Di Shopee, lagi murah iaitu RM10/sebotol. Tapi sebabkan kakak fiezz ni jenis tak menyabar bila bab kecantikan ni. K.fiezz cuba cari di 7-E dulu. Tak ada..fine, tengok di KK Mart. Kebetulan di LRT (stesen area rumah k.fiezz) ada KK Mart, kebetulan lalu, k.fiezz singgah dan memang ada jual FG Walet Bird Nest di situ..Cuma harga dia pricey sikit di KK Mart ni dari agent FG Walet. Tak pe lah kita cuba beli sebotol dulu. Sedap. Lain kali boleh beli lagi. Tak silap k.fiezz FG Walet bird nest ni ada 4 perasa termasuk yang k.fiezz beli ni. 

Yang k.fiezz beli ni FG Walet dengan Aloe Vera & Gula Batu. 3 lagi perasa >> FG Walet + Luo Han Guo, Buah Longan / FG Walet + Buah Goji, Kurma Merah / FG Walet + buah longan, madu. Setiap perasa ni ada fungsi masing-masing. Pilih lah yang bersesuaian. Boleh cari melalui #fgwalet di Instagram. Banyak post dari founder & agent2 FG Wallet Bird Nest di Instagram.

Sedap tak FG Walet Aloe Vera & Gula Batu ?

Sedap. Rasa jeli-jeli sarang burung tu. Tak manis. eh, sedap lah senang cerita. 

Next. K.fiezz cuba minuman bird nest jenama Ecolite. Yang ni beli di 7-E. Harga dalam RM6.++Rasa dia sama macam FG Walet. tak manis & sedap. 

Cuma cuma ikut bajet masing-masing nak cuba yang mana. Nak senang, cari. Boleh pilih Ecolite. Di 7e ada. FG Walet bird nest pun senang cari sebab ada di KK cuma harga dia mahal sikit dari agen.  

Sana Sini Bird Nest. Apa khasiat sarang burung ni?

>> Melegakan pernafasan
>> Melancarkan sistem urat saraf
>> Memutih & melicinkan muka
>> Mempercepatkan pemulihan bentuk badan & memperbaiki tisu-tisu yang rosak
>> Mencantikkan rambut supaya sihat, senang diurus & melebatkan rambut
>> Menyihatkan mata
>> Menghilangkan parut kulit & kedutan pada muka
>> Membantu pesakit asma
>> Membersih & menguatkan paru-paru
>> Meningkatkan IQ kanak-kanak
>> Agen awet muda kerana kandungan kolagen yang tinggi
>> Merangsang penghasilan susu badan ibu
>> Untuk wanita hamil (membantu kurangkan sakit pada pinggang, kuatkan paru-paru baby ,  bantu baby dalam kandungan lebih sihat, kulit cantik, berseri & daya tahan penyakit yang tinggi serta menggalakkan perkembangan otak & mempercepatkan proses penyembuhan selepas bersalin
>> Orang tua ( menguatkan urat saraf & tulang. serta meningkatkan daya tahan badan terhadap penyakit)
>> Perokok (Kurangkan kesan dari nikotina bagi mencegah serangan paru-paru)

RAMAI AMALKAN MINUMAN BIRD NEST UNTUK CANTIK

Atas ni antara khasiat sarang burung yang k.fiezz dapat dari google

Dari hasil testimoni dan review yang berkongsi kebaikan sarang burung ni,  k.fiezz boleh rumuskan ramai jadikan minuman sarang burung ni sebagai amalan harian untuk dapatkan KULIT YANG CANTIK. Toink Toink..Selain untuk merawat jerawat, parut jerawat, kedutan dan segala masalah di muka. Bird nest ni antara kelebihannya mengandungi kolagen yang tinggi, jadi dia berfungsi sebagai anti penuaan dan disebabkan ini juga, minuman bird nest menjadi favourite ramai wanita-wanita termasuk k.fiezz untuk cantik & awet muda. hehe. 

KURANG LETIH

K.fiezz baru amalkan 2 botol minuman bird nest ni. haha. tak nampak lagi hasilnya pada muka. haha. Baru minum 2 botol, mana nak nampak k.fiezz ooiii..haha. cuma yang k.fiezz perasan, 2 hari yang k.fiezz minum bird nest ni,  k.fiezz kurang keletihan melampau. siang  bekerja di pejabat, balik rumah, malam mengejar nak masak. Mana tak penat melampau. Malam lepas masak & makan malam, k.fiezz mengadap laptop untuk taip entry baru di blog..Jalankan tugas blogger pula. Kadang tu memang kekeringan idea nak menaip tapi cari juga apa-apa yang boleh ditaip sebab tak nak blog ni tak berupdate. Blog tak berupdate, kurang lah trafik. Kata nak jadi blogger cemerlang, kena lah kerja keras kan. So bila ada idea nak tulis apa, taip lah entry apa yang patut. Yang lagi best, tengah taip-taip, terlelap. haha. Percaya la. 

Jadi bila 2 hari tu k.fiezz minum bird nest ni, k.fiezz perasan kurang keletihan. Boleh mengadap laptop untuk menaip entry-entry baru. Mungkin ni kesan positif pengambilan 2 hari minuman bird nest mengurangkan keletihan. so kena konsisten lah ceritanya ni. 

Okey, siap tabung untuk bird nest. "sayanggggg" (goda mr hubby. haha)

Selain dari kena menabung dulu ni, K.fiezz tengah mencari jenama minuman bird nest yang sesuai diminum oleh pesakit cyst/fibroid. Dah jumpa satu jenama ni. k.fiezz cari di Instagram. Tapi KIV. Kena kumpul duit dulu. harga dia walaupun 1 set (3 botol) tak la mahal. tapi mana cukup 3 botol. kata nak kulit anjal, cantik..Kena amalkan hari-hari, baru nampak kesan. gitchuu.

Jom lah kita cantik sesama dengan bird nest drink.

Jalan-Jalan Cari Makan

Dinner Ramly Burger

22:11

Malas masak. Apa susah food panda kan ada. Hehe. eh bukan malas masak. dah masak lunch tadi. ada simpan separuh yang masak t/hari tadi untuk makan malam. tapi tapi mr hubby order ramly burger dari food panda. Untuk makan petang katanya. tapi bukan jadi makan petang. makan malam. sebab order tadi pun dah dekat pukul 6 lebih. 

Orang foodpanda hantar tadi, ngam-ngam lepas Maghrib. Tak ke macam k.fiezz cakap tadi, dah jadi makan malam. So makanan yang tengahari tadi, masuk peti ais. Esok panaskan je lah. 

K.fiezz kurang benornya makanan fastfood macam burger-burger ni. tapi mr hubby memang favourite dia. 

Tadi order ala-carte je. Tak nak ambil set sebab ada air gas. Mr hubby, k.fiezz tengah kontrol pengambilan air manis dia. Beringat gitu sebelum dapat penyakit. K.fiezz pun tak berapa sangat dengan air gas ni. Dah lama stop minum air bergas atau berkarbonat. Cuma mr hubby ni, memang favourite dia juga air berkarbonat ni. Huhu. 

By the way, jom tengok menu burger yang kitaorang order dari Ramly Burger ni..

www.fiezasani.xyz



www.fiezasani.xyz

K.fiezz pilih Grilled Chicken Burger

- Rasa dia..boleh lah. Macam k.fiezz beritahu tadi, k.fiezz bukan peminat fastfood. Dalam dia, penuh sayur (tomato, salad), bawang + tambah cheese.


www.fiezasani.xyz

Mr hubby pilih oblong daging. Bahagian dalam sama macam k.fiezz juga, penuh dengan salad, tomato, bawang + tambah cheese & sos lada hitam

Overall rasa burger & oblong Ramly Burger ni, boleh lalu di tekak. Not bad bak kata orang putih.

LifeStyle

Salah Masuk Token, Mesin Lain Yang Berpusing

23:22

Kisah mendobi harini. Jarang ke kedai dobi layan diri ni sebab kat rumah ada mesin basuh. Tapi harini tak ada pilihan sebab mesin basuh kat rumah dah rosak. Dari minggu lepas dan hint macam nak rosak. Mr hubby godek-godek, berjaya berfungsi. Harini cuba on , tak berjaya..uwaaaa...oh nooo...jangan lah buat hal time-time tak berapa nak ada duit sekarang ni. Tapi memang dah nak buat hal pun. Mesin basuh kat rumah ni, memang dah lama..Dari zaman k.fiezz anak dara lagi dah berkhidmat. Jenama Singer.  

mak k.fiezz bawa dari rumah lama, sampai lah pindah ke rumah yang k.fiezz & mr hubby duduk sekarang. jadi dia dah start rosak ni, memang patut lah pun sebab dah lama berkhidmat. 

Masalahnya kewangan kitaorang kurang memberangsangkan sekarang. huhu. Ate macamana nak basuh kain ni, dah mesin basuh rosak. K.fiezz rutin basuh kain seminggu sekali. Baju-baju kerja k.fiezz je, k.fiezz basuh guna tangan. Baju-baju lain semua guna mesin basuh. Pagi tadi k.fiezz basuh baju-baju kerja je dulu & pakaian dalam. Baju-baju lain, ajak mr hubby ke kedai dobi layan diri.

www.fiezasani.xyz

Dah lah jarang ke kedai dobi layan diri ni. Sebelum-sebelum ni selalu follow mak mertua k.fiezz je. Kalau balik Ipoh, sebelum mesin basuh rumah mak mertua k.fiezz repair, basuh kain di kedai dobi. K.fiezz pun tumpang lah baju k.fiezz & mr hubby sekali. Tahu la kena tukar token bagai. tapi nak guna mesin ni, tak tahu. Nasib mr hubby tahu guna. mr hubby yang ajarkan. 

Gambar atas ni mesin untuk basuh kain baju. Ada 3 jenis air untuk basuhan - Sejuk (RM5), Suam (RM6) & Panas(RM7). Paling murah sejuk RM5. Kalau k.fiezz tadi, memang pilih yang murah. hehe. k.fiezz tanya mr hubby apa beza air-air ni. Mr hubby inform kalau guna air panas elok lah sikit. Dia matikan kuman. Jadi mr hubby pilih air panas. RM7 untuk air panas - 16 minit.

Lepas dah basuh tadi, ingat nak kering terus. Dah tukar sesiap token total RM11. RM4 untuk pengering - 24minit.Untuk pengering ada 4 biji. Atas bawah. Kitaorang pilih mesin yang belah atas. Dah masuk baju semua, tutup. Ada dua side untuk letak token di bahagian tengah. Tanya mr hubby yang mana satu nak masukkan token ni. Mr hubby tunjuk. K.fiezz masukkan token. Dah masuk token, tekan start. eh, kenapa mesin bawah yang kosong tu berpusing. Kitaorang punya tak bergerak. Tengok balik betul-betul, salah masuk token rupanya. Yang k.fiezz masukkan token tu untuk mesin yang bahagian bawah. haha..adeh.
Nak berhentikan tak boleh. Kitaorang biarkan je lah mesin tu berpusing kosong. haha. kitaorang punya, keluarkan semula. K.fiezz sidai kat rumah je lah.haha

Pengalaman mendobi di kedai dobi layan diri. haha. tak buat salah, tak ingat. padahal dah tunjuk dengan anak panah, bahagian letak token tu yang mana atas punya & yang mana bawah punya. Boleh tak perasan. 

vacation

Konvoi ke Langkawi - Homestay Di Langkawi Sri Legend Resort Condominium

18:45

Melangkah masuk dalam homestay di Langkawi ni..terkesima kejap.. Cantiknya dekorasi dia..k.fiezz suka..fall in love gituu..untuk k.fiezz cantik lah..tak tahu pada mata orang lain..untuk k.fiezz dekorasi dalam dia, kemas & menarik perhatian terutama di bahagian ruang tamu..imagine nak buat di rumah sendiri macam tu..nanti lah..mana tahu ada rezeki beli rumah kondo ke..eh..haha..alaa, berangan tak salah kan..

okey, by the way sambungan cerita cuti k.fiezz & mr hubby yang ikut trip konvoi geng gamers mr hubby ke Langkawi ni, kitaorang menginap di homestay Sri Legend Resort Condominium Langkawi..Bangunan 5 tingkat termasuk tingkat bawah..

Group kitaorang ambil 2 unit. Satu untuk perempuan dan satu untuk lelaki. Berlainan blok. Kitaorang yang perempuan di blok 2 & lelaki di blok 3. 

Kenapa asing-asing lelaki & perempuan? untuk keselesaan dan bebas bergerak dalam rumah tanpa perlu menutup aurat kalau pasangan yang dah berkahwin tinggal serumah. Lagipun salah seorang kawan gamers mr hubby bawa mak & adik perempuan dia. Jadi risau mak kepada kawan gamers mr hubby tak selesa nak duduk sekali dengan kitaorang yang dah berkahwin. Sebab ada lelaki kan? Jadi elok lah di asingkan. Perempuan tinggal satu rumah. Lelaki tinggal satu rumah. Senang. Nak keluar masuk ke tandas, tengok tv pun selesa. Keluar dari bilik air berkemban pun, tak ada masalah. hehe.


www.fiezasani.xyz

Homestay di Langkawi yang jadi pilihan.

Bawah ni, dalam homestay yang perempuan. Terletak di tingkat bawah. Ada 3 bilik & 2 bilik air. Satu bilik air dalam masterbedroom & satu lagi di luar untuk sharing bilik no.2 & 3. Ada dapur (lengkap dengan peralatan dapur untuk memasak), meja makan ,mesin basuh (senang nak basuh baju) cuma tak ada tempat nak sidai. Sebab rumah ni terletak di tingkat bawah, jadi terhalang dari cahaya matahari. Kalau nak jemur, di balkoni boleh rasanya sebab mengadap kolam renang. ada cahaya matahari.

www.fiezasani.xyz
Ruang tamu. Cantik kan dekorasi dia. 
Oo. rumah perempuan ada wifi. Rumah lelaki tak ada. dan line komunikasi di kawasan ni agak teruk terutama Digi..ooo Digi..nak suruh kitoarang tukar line ke?insyaallah, dipertimbangkan...

www.fiezasani.xyz
Di ruang tamu juga. Ada buaian telur ni. suka sangat. tu yang jatuh hati tu sebab k.fiezz memang dah lama berkenan buaian ni. 


www.fiezasani.xyz

Di ruang tamu lagi..


www.fiezasani.xyz

Bilik utama. Ada 1 katil queen & 1 katil single. k.fiezz & 2 lagi wife kawan2 gamers mr hubby tidur di bilik ni. Cuma bilik ni ruang dia terhad. Agak susah sikit nak solat. Ada extra selimut, bantal & toto. Sebabkan rumah lelaki, crowded dan kekurangan bantal & selimut, diaorang pinjam dari rumah perempuan. 


www.fiezasani.xyz

Bilik no.2. Ada 2 katil single..tapi kosong. mula-mula k.fiezz & seorang lagi wife kawan gamers mr hubby pilih bilik ni. tapi kitaorang tukar masuk ke bilik utama.


www.fiezasani.xyz

Bilik no.3. Mak & adik perempuan kawan gamers mr hubby pilih bilik ni. Luas sikit. Nak solat senang. 

www.fiezasani.xyz

Dapur. Siap dengan semua kelengkapan untuk memasak.

www.fiezasani.xyz

Balkoni menghadap kolam renang. Kitaorang di tingkat bawah. turun tangga sikit, terus ke kolam renang ni.

Overall homestay di Langkawi ni, selsesa. Cuma part line telefon susah sikit. Sebab k.fiezz & mr hubby pengguna Digi. Nak telefon mr hubby susah masa menginap di sini. Dalam bilik utama pun, tak dapat line DIGI..haih, bersabar sangat tau. Nasib ada Wifi. Kalau tak, kebuntuan k.fiezz. Selalu sebelum tidur, mengadap handphone. Segala-gala scroll (IG, FB)..hehe...

Lepas check in homestay di Langkawi ni, kitaorang berehat. Mandi, solat. Refresh badan dulu. Dalam pukul 4-5 petang, keluar jalan-jalan di sekitar Langkawi. Tunang kawan gamers mr hubby nak bawa kitaorang makan laksa sekoq di sekitar airport Langkawi. Sedap katanya. hmmm tapi tapi..sedap tu boleh la. ..nanti lah k.fiezz sambung cerita.. 

Health

Susu Dutch Lady Dan Cornflakes Strawberry equal to Sedap

11:01

Morning..dah sarapan pagi ke belum tu?kalau belum, meh nak suggest sarapan pagi ringkas dengan cornflakes strawberry + susu dutch lady kotak...yang lengkap dengan protein, karbohidrat, kalsium, iron, vitamin & mineral seperti Vitamin A, D,B & lain-lain...

PENGAGIHAN SARAPAN PAGI DUTCH LADY DI SEKITAR LRT 

Pagi semalam di stesen LRT Bandaraya, ada orang Dutch Lady tengah distribute set sarapan pagi yang ringkas ni pada orang awam yang lalu di kawasan sekitar. K.fiezz pun tak lepaskan peluang. Sebelum tu memang k.fiezz ada terbaca di blog-blog mengenai dutch lady buat pengagihan sarapan pagi percuma di sekitar stesen LRT di Lembah Klang..Bila tengok dalam jadual, stesen LRT yang biasa k.fiezz turun, ada dalam senarai..yeayyyy..tak sabar nak dapat sarapan pagi percuma dari Dutch Lady..

Dari dalam tren dah ingat, pagi semalam ada breakfast percuma di Stesen LRT..hehe...tazabarrr nak dapat breakfast percuma..hehe

Semalam turun dari LRT, tengah touch card di laluan keluar masuk, dah nampak pekerja-pekerja Dutch Lady tengah mengagihkan satu plastik yang ada Cornflakes  + 1 susu dutch lady kotak pada orang awam..Laju-laju k.fiezz berjalan ke arah pekerja Dutch Lady yang tengah agihkan plastik2 yang berisi sarapan pagi ni..hehe..

Pagi ni on the way ke pejabat, masa dalam tren..Nampak ada penumpang dari Stesen Bandar Tasik Selatan pegang plastik beg macam k.fiezz dapat semalam..Mungkin giliran pengagihan sarapan pagi dari Dutch Lady di kawasan sana..

www.fiezasani.xyz
Tadaaa..1 plastik berisi 1 cup strawberry cornflakes + 1 susu dutch lady kotak

Kenapa Dutch Lady Agihkan Set Sarapan Pagi ni?

Sarapan pagi paling penting dalam rutin pemakanan kita...sebab makanan yang kita ambil sewaktu sarapan yang akan membekalkan kita tenaga sepanjang hari untuk melakukan rutin harian kita yang sentiasa sibuk duaplohempatjam ni..Jadi Dutch lady melengkapkan sarapan pagi dengan susu yang akan berikan kita 50% protein yang diperlukan semasa sarapan...

Selain dari tu, susu memang kita dah sedia maklum memang penuh dengan khasiat & di bawah ini antara khasiat yang kita dapat dari segelas susu pada waktu sarapan pagi : - 

>>Bina & mambaiki tisu badan
>>Untuk mata kita berfungsi dengan baik
>>Membantu membebaskan tenaga daripada karbohidrat, lemak & protein
>>Membentuk penyerapan & penggunaan kalsium & fosforus
>>Tulang & gigi yang kuat

www.fiezasani.xyz

Set sarapan pagi dari Dutch Lady + 1 kupon voucher RM1 pembelian dutch lady +protein UHT1L di mana2 cawangan Giant...


www.fiezasani.xyz

Gabungan kedua-dua, walaaaa..siap sarapan pagi yang sihat & sedap ni..

So kalau malas nak breakfast berat-berat di pagi hari, boleh standby cornflakes & susu dutch lady kotak di pejabat ataupun di rumah...ringkas & lebih berkhasiat dari sarapan kegemaran rakyat Malaysia seperti Nasi Lemak, Mihun, Mee Goreng, Nasi Goreng..haha...okey, menu di atas ni memang wajib..kan..tapi kalau sesekali tukar selera dengan sarapan yang ringkas contoh seperti Cornflakes & susu dutch lady kotak ni pun apa salahnya..Biasa la selera kita ni..boleh berubah..kadang..eh nak makan nasi lah..nak makan mihun la..tapi bila dah hari-hari asyik menu yang sama..nak juga tukar selera tekak ni pada sarapan yang lebih ringkas..so cornflakes + susu dutch lady kotak dah mencukupi untuk mulakan hari kita.


Health

Sedap dan Berkhasiat Beras Parboiled Ni

11:50

Beras Parboiled..siapa amalkan makan nasi dari beras parboiled ni..seriusly k.fiezz pernah dengar..tapi tak ada lah terfikir nak beli sebab harga dia boleh tahan weiii...Selalunya k.fiezz & mr hubby makan beras perang..murah banyak dari beras parboiled ni..beras perang yang selalu k.fiezz & mr hubby beli RM15.xx untuk 5kg..Beras parboiled jenama Jasmine (rujuk gambar) bawah ni, RM43.xx..kelip kelip mata masa nak bayar..haha..tapi untuk kesihatan, jangan berkira...

Ramai yang share beras parboiled ni paling bagus untuk kesihatan..berbanding beras perang..tetap beras parboiled ni yang menang undian, beras paling berkhasiat...Ada juga nampak kawan-kawan FB k.fiezz, kongsi pasal beras parboiled ni..Tapi biasalah kakak fiezz ni, scroll laju-laju & abaikan..haha..perangai sangat tau..

Lepas tu bertukar ke Beras Parboiled ni, apa cerita k.fiezz oooii..hehe..sebab sebab..biar lah rahsia..hehe..tak lah..dah nak meningkat usia suami isteri..kena la jaga kesihatan lebih..so bertukar lah kita dari beras perang ke beras parboiled...

Kalau sebelum ni, bila tengok nama dia beras parboiled atau orang panggil beras rebus, k.fiezz macam musykil..ni nak kena rebus ke apa kalau nak masak..hehe...eh rupanya tak..masak macam biasa..dah tu kenapa panggil beras parboiled? beras parboiled ni apa sebenarnya?

hah..moh check it out...                                                  www.fiezasani.xyz

BERAS PARBOILED

Beras parboiled ni beras yang biji padinya distim atau direbus dahulu sekejap sebelum dibuang kulit. Jadi bila direbus separuh masak ni, kulit-kulit padi yang kaya dengan fiber & vitamin menyerap masuk dalam beras..dan jadikan beras parboiled ni paling berkhasiat dan rasanya sedap...Selain itu parboiled rice ni juga tinggi kandungan protein, B complex, iron, kalsium, fiber, index glycemix yang lebih rendah tetapi kadar penyerapan mineral serta vitamin 90% lebih tinggi..dan juga anti oksidan.

nilai GI (index glycemix) yang rendah disebabkan penyerapan berperingkat. Bukan penyerapan yang drastik macam beras putih. dan ini sekaligus dapat  mengawal  gula  dalam darah dan sangat sesuai untuk pesakit diabetes dan ibu-ibu mengandung juga.

Khasiat Beras Parboiled

Disebabkan khasiat beras parboiled ni yang tinggi, ramai dalam proses menurunkan berat badan disarankan untuk mengamalkan beras parboiled. Bukan yang dalam proses menurunkan berat badan sahaja, yang bukan nak turunkan berat badan pun boleh mengamalkan beras parboiled ni kerana khasiatnya untuk kesihatan badan. Dan antara khasiat beras parboiled seperti di bawah ni  -


  • Membantu mengawal berat badan.
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Menambahbaik tahap kolesterol darah
  • Mengurangkan rasa lapar dan mengenyangkan dalam jangka masa yang panjang
  • Elok untuk merawat sembelit
  • Mengelak gejala kembung perut dan masalah ketidakhadaman
  • Natural detox
  • Membina sel darah
  • Merawat anemia
  • Menguatkan tulang & otot badan
  • Awet muda, kulit sentiasa cantik dan lembab
  • Dapat elakkan diabetes, darah tinggi, sakit-sakit lutut serta sendi
  • Elak badan dimasuki angin terutama wanita yang baru lepas bersalin
  • Badan tahan sejuk atau panas
  • Bagus untuk bayi dalam kandungan untuk pertumbuhan saraf yang normal
  • Sesuai dijadikan solid food pertama bayi yang berumur 6 bulan ke atas sebagai bubur nasi

Apa Yang Best Beras Parboiled ni?

  • Sangat bersih. **betul..cantik warna dia..putih bersih je..Nak basuh pun tak perlu banyak-banyak kali**
  • Tidak patah-patah semasa diproses. **pun betul..lepas dah masak, elok bentuk dia..**
  • Sangat cantik bentuknya. Tidak patah-patah semasa dimasak. **pun betul..cantik..sebutir-sebutir nasi dari beras parboiled ni**
  • Semakin memanjang apabila dimasak. Dan yang paling penting, khasiatnya sgt tinggi!
Best ke Beras Parboiled - Untuk k.fiezz, seriusly sedap..boleh lalu kat tekak k.fiezz yang tak cerewet ni..rasa nasi dari beras parboiled ni lembut, gebu dan mengenyangkan dalam tempoh yang lama.. 

www.fiezasani.xyz

Cara Masak -

Ambil portion yang nak dimasak..Basuh beberapa kali dengan air biasa..lepas tu letakkan sukatan air lebih sikit dari sukatan beras..Contoh macam k.fiezz..1 cup kecil beras parboiled & 1 1/2 cawan air..Siap untuk di masak...Atas ni rupa beras parboiled lepas masak ikut cara k.fiezz ni..cantik kan..tak melekit..

Best Juga Dashboard Blogger Baru Ni

12:38

Dah cuba dashboard blogger yang baru..ke k.fiezz yang ketinggalan keretapi ni..semalam masa blogwalking..terbaca di blog Farhana kalau tak silap..k.fiezz masa baca entry tu..ada meh dashboard blogger baru..kenapa tak tahu ni?sekali bila baca entry Farhana sampai habis, lepas tu check kat dashboard blogger k.fiezz, eh ada rupanya button 'try the new blogger' di belah bawah dalam section dashboard masing-masing, tak lah perasan sebelum ni..eh ke ada..tapi k.fiezz buat-buat tak perasan..tak berani nak main klik-klik...tetiba klik, blog k.fiezz bermasalah..lagi haruuu weiii..bukan senang tau nak bina blog ni,hah..dari Zero..belajar sikit-sikit..sampai lah dah sampai ke tahap sekarang yang membanggakan k.fiezz..mahu tak risau kalau tetiba bermasalah disebabkan terklik benda yang baru...

Dah baca entry Farhana, baru la confident nak klik..dan bila klik..taraaaa..ni lah hasilnya..ada perubahan dari segi stats, comments..Boleh rujuk gambar di bawah ni...



www.fiezasani.xyz

Atas ni untuk semak semua komen & komen untuk diluluskan, yang dah diluluskan serta spam...

www.fiezasani.xyz

Untuk bahagian komen, dah upgrade dengan gambar profile pic pengomen...


www.fiezasani.xyz

Statistic Blog..ruang yang digunakan lebih luas..untuk k.fiezz okey...walaupun memula macam pelik..tapi lepas sekali dua, duk klik okey je...

www.fiezasani.xyz

Nak lebih detail berkenaan blog macam audience, search keywords, top referrers, top location boleh klik more about this blog...

www.fiezasani.xyz
Audience



www.fiezasani.xyz

Search Keywords

www.fiezasani.xyz

Top Referrers

www.fiezasani.xyz

Top Location pengunjung yang datang singgah ke blog

www.fiezasani.xyz

Top Referring URLs

Top Referring URLs...

www.fiezasani.xyz

Bawah Top Referring URLs, boleh klik more on Google Analytics..Direct terus ke GA kita...

Best ke tidak dashboard baru ni..Untuk k.fiezz, menarik..nampak kemas..lagi up to date..kalau tanya k.fiezz..Sis suka dengan layout baru dashboard ni...

LifeStyle

Menunjuk Hasil Susu Badan Di Sosial Media

16:20

Nak tanya ni, pernah tak nampak di sosial media kita ada ibu-ibu yang berkongsi hasil perahan susu ibu..mesti ada kan?k.fiezz pun dulu selalu nampak..cuma sis perempuan, masa tengok tu biasa je la..tapi terfikir..eh, kalau lelaki yang tengok..tak ke macam diaorang bayangkan si ibu tengah mengepam..kan?tak pun bayangkan saiz 'tek' si ibu..huhu..nampak tak implikasi dari perkongsian yang rasa biasa-biasa je..tapi sebenarnya menjurus kepada gangguan seksual pada orang lain..

K.fiezz tertarik dengan ayat di bawah ni..ada member di fb kongsikan..Berkaitan susu ibu tu terutamanya macam k.fiezz mention atas ni...Selalu nampak mak-mak yang menunjukkan hasil perahan susu ibu di media sosial..k.fiezz bukan la nak pandang sinis pula..cuma tertanya-tanya..tak pe ke tunjuk hasil perahan susu badan tu?yup, betul..masa perah susu tu bukannya ada orang lain pun..tapi bila dah post pula di sosial media..k.fiezz rasa macam si ibu memerah depan orang ramai pula..huhu..yelah, dah tunjuk hasil perahan tu..tak ke macam serupa si ibu mengepam depan orang...sorry just my opinion..

tak cemburu pun si ibu dapat hasil perahan susu badan yang melimpah-limpah..rezeki baby dia la tu..cuma menunjukkan hasil perahan susu badan tu..hmmmm...macam kurang manis sikit..untuk k.fiezz la..

Terbaca pula ada orang kongsikan di bawah ni..so k.fiezz setuju sangat...

www.fiezasani.xyz


Lagi satu si ibu yang dapat hasil perahan susu ibu yang banyak sampai melimpah ruah tu, kena fikir juga bila post di sosial media..Dalam list kawan-kawan dia mungkin ada ibu-ibu yang tak dapat hasil seperti dia..Cuba bayangkan bila post di sosial media dengan caption 'alhamdulillah..rezeki anak ibu harini'..hmm..apa perasaan kawan-kawan yang bergelar ibu tapi tak dapat nak bagi susu badan pada baby sebab kekurangan susu atau tak ada pengeluaran susu badan..dah cuba tapi hasilnya tak ada...sikit sebanyak mesti kawan tu terasa dengan post tu..memang boleh cakap 'eh..suka hati la fb aku..aku nak tulis apa'..tapi kalau post yang tanpa sedar menyinggung perasaan orang lain, rasanya dapat apa..menambahkan dosa sebab menyinggung hati orang lain...yea tahu si ibu bangga sebab susu badan banyak, melimpah ruah..tapi kena ingat susu ibu yang keluar tu pun rezeki dari Allah...

plus tak fikir ke dalam sosial media kita tu, kawan-kawan kita lelaki perempuan ada..yang perempuan mungkin masa tengok hasil susu badan tu, tak ada apa la..yang lelaki?rasa bayangkan apa?tak bayangkan 'tek' si ibu..mungkin tak semua lelaki yang berimaginasi macamtu..tapi kita bukan tahu perangai setiap orang...okey, kata la si ibu post bukan di sosial media peribadi secara terbuka tapi di group-group tertentu..contoh macam group susu ibu..contoh je la ni..kita joint group tu tapi kita bukan kenal setiap ahli dalam kumpulan tu..mungkin kita rasa semua perempuan..tapi pasti ke?mungkin ada yang menyamar ke..zaman teknologi ni, apa-apa pun boleh jadi..Gambar profile, nama tu boleh reka...mana tahu yang lelaki ni masuk group tu nak stalk sebab tahu ramai ibu-ibu dalam tu suka berkongsi gambar hasil perahan susu badan masing-masing so dia sebagai lelaki boleh bayangkan & menaikkan nafsu dia..sorry k.fiezz tak tahu la wujud ke tidak group susu ibu ni..cuma kata la ada..kita fikir buruk dulu sebelum nak post apa-apa di sosial media ni..

pada pendapat k.fiezz, hasil perahan susu ibu tu tak perlu rasanya ditayangkan secara terbuka..cukup la untuk tunjuk pada suami sahaja yang anak dia dapat makan kenyang sebab susu badan kita melimpah ruah..

Sekarang ni dah kurang rasanya yang tunjuk hasil perahan susu ibu..dulu selalu juga k.fiezz nampak orang duk share..Tapi seriusly k.fiezz dah lama nak komen isu ni tapi tak berani..dah la kita anak pun belum ada lagi..eh sibuk nak kecoh pasal orang berkongsi gambar susu badan dia..haha...tak la...sebagai perempuan kan & secara logik bila ternampak post gambar hasil perahan susu ibu tu, terus terbayang si ibu tengah memerah...adeh..nampak tak..k.fiezz yang perempuan pun boleh bayangkan gitu..apa lagi lelaki?tu yang k.fiezz musykil 'eh..diaorang ni..duk kongsi gambar hasil perahan susu pulak'..hmmm..tak pe ke..kadang tu tertanya juga, suami diaorang tak marah ke isteri kongsi gambar macamtu di media sosial..yelah walaupun tunjuk gambar susu je..bukan letak gambar tengah mengepam ke apa..but still imaginasi orang, kita tak tau..si suami tak terfikir ke orang yang tengok hasil perahan tu duk imaginasikan apa?

Nasib baik dalam friendlist facebook k.fiezz, tak ada kawan-kawan yang bergelar ibu, duk share gambar-gambar hasil perahan susu badan..hehe..Selalu yang k.fiezz nampak ni, orang share dari group..Walaupun dari group & tak kenal si ibu tapi boleh nampak siapa yang post gambar tersebut..tak ke boleh tahu juga profile si ibu dari situ..

Jadi pendapat peribadi k.fiezz, rasa sangat tak proper untuk ibu-ibu yang menyusukan baby untuk kongsi hasil susu badan tu di media sosial..

Reminder to myself too mana tahu nanti ada rezeki nak susukan zuriat sendiri, jangan taksub sangat nak post hasil perahan susu badan di FB, IG, WhatsApp Status, Twitter..hehe..segala mak nenek sosial media ko nak kongsi..Note that k.fiezz!!