Total Pageviews

Jalan-Jalan Cari Makan

Makan kat Chop N Steak Seri Kembangan

16:15

Semalam public holiday sempena hari pertabalan YDP Agong, k.fiezz & mr hubby ke rumah kitaorang kat Semenyih..Nak kemas kain baju & sesikit barang personal sebab dah ada penyewa..alhamdulillah...legaaa dah dapat penyewa..bakal penyewa ni berkeluarga & kawan game mr hubby...Mr hubby haritu sesaja post kat group game dorang, tanya kot2 ada sesapa nak cari umah sewa..ada umah untuk disewakan..umah kitaorang la tu...

post mr hubby tu dapat respon dari salah sorang kawan mr hubby kat group tu..sabtu lepas dorang datang tengok rumah..hari ahad/isnin, kawan mr hubby bitau jadi nak sewa rumah kitaorang tu...

sewa mahal ke?idak pun..bawah 1k...tak dapat untung pun dari sewa tu..tapi kurang-kurang rumah tu dah ada ada orang duduk...terjaga la sikit rumah tu & paling penting, idak la JIRAN SEBELAH UMAH kitaorang tu sesuka hati parking depan pintu gate rumah....serius k.fiezz tak baper suka jiran tu parking kat depan umah kitaorang...annoying sangat sebab masa k.fiezz & mr hubby guna agen untuk sewa/jual rumah ni dulu, agen-agen ni ada letak banner depan gate kat rumah kitaorang tapi sebabkan jiran ni parking depan umah kitaorang...keta dia menghalang orang utk nampak banner tu...so sapa yang nampak rumah tu untuk disewa/dijual....tue yang langsung tak ada sambutan...padahal jiran lain yang sewa atau nak jual rumah dorang kat deret umah kitaorang, kejap je dah laku..umah kitaorang bertahun tak ada respons..sampai orang kat situ ingat tak laku..mana nak laku kalau banner dah kena block...

tu yang k.fiezz marah jiran sebelah parking depan rumah tu...ni dah ada penyewa..alhamdulillah la sangat...

kepada jiran - dah pandai beli 2-3 biji keta, pepandai la yeak lepas ni cari parking kat tempat lain plak...jangan nak tumpang parking depan rumah orang lagi...huhu...

eh..melalut pulak citer dia...benornya nak citer, lepas kitaorang amik barang-barang peribadi kat rumah semenyih, otw nak balik rumah kat Puchong..mr hubby nak makan western..google punya google, jumpa kedai makan ni..baca review, not bad komen.

moh la kita cuba...

CHOP N STEAK SERI KEMBANGAN

Ada 3 cawangan kedai Chop N Steak ni..Seri Kembangan, Kampung Baru, Selayang Utama...wah sampai 3 cawangan..mesti sedap kan menu-menu dia...

ada apa kat sini, paling utama..western la...selain dari tu ada juga yang goreng-goreng..boleh rujuk menu kat bawah...

www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz
signature dish..
mr hubby order salah satu yang signature dish....


www.fiezasani.xyz

tak nak western...goreng ada...

www.fiezasani.xyz

Sementara tunggu mkanan sampai..wefie jap..nampak tak background dalam kedai ni..
cantik kan..k.fiezz suka deko dia..ada sesetengah meja, dorang letak candle..kot la nak fefeling romantik..hehe...kitaorang pilih ni hat yang tak ada candle pun...nak romantik-romantik...kat rumah...pointnya masa ni laparrrr..haha..baru pas mengemas kain baju kat rumah semenyih...kelaparannnnn


www.fiezasani.xyz

Menu k.fiezz - Yi Mee Sizzlling (RM11.90)
Air Manga - RM4.90

 Yee Mee dalam pan tu complete dengan telur, sayur, cendawan butang, ayam...

Komen k.fiezz - Dari segi rasa, kuah dia sedap & yee mee tu pun lembut..banyak ayam cuma liat sikit kepingan ayam dia...cendawan butang tu pun kuantiti dia just nice...cuma kuah dia terhangit sikit rasanya...tapi k.fiezz ko ni tak cerewet..asal sedap & kena dengan tekak..makan je...hehe

www.fiezasani.xyz

Menu mr hubby - Pirate's Special (RM36.90)
Air Laici (Lupa nak amik gambar) - RM4.90

Meriah set ni..ada Ayam, Daging & Kambing..datang dengan 3 jenis sos yang dalam mangkuk tu..Sos Tomato, Cendawan & Blackpepper...satu lagi dalam mangkuk, baked bean...Side dish set ni ada Coleslaw, Mash potato, Sebji telur ayam goreng...

Komen mr hubby - sedap..cuma kambing tu frozen punya & mr hubby dapat hat banyak lemak...rasa kambing ni sebab frozen tak baper nak fresh...ayam plak, mr hubby dapat yang banyak tulang..lupa nak request bahagian dada je...Selain dari ni, okey je..habis la satu set ni....

APA YANG MENARIK KAT SINI

Untuk k.fiezz, k.fiezz suka dekorasi kedai dia..cantik...nak makan pun rasa best..tenang je...Kedudukan kedai dia walaupun dekat dengan tepi jalan utama...tapi tak bising sangat...Yang penting senang nak parking..tak perlu la nak pusing banyak-banyak kali baru dapat parking...

Harga makanan dia pun just nice..tak la mahal..tak la murah...as long datang sini time gaji..haha...

NAK SINGGAH LAGI TAK?

Why not...Banyak lagi menu lain nak cuba kat sini...tak caya, tengok menu kat atas ni...

LOKASI - Korang boleh guna Google Maps atau Waze : Chop N Steak Seri Kembangan...

Dapur FiezaSani

Dapur FiezaSani - Ikan Siakap Masak 3 Rasa

12:09

Wahhh kemain resipi..minggu lepas mama (mak mertua) datang ke rumah..kat dalam peties ada ikan sardin, ayam, daging...sardin selalunya k.fiezz goreng je...pikir punya pikir, saja la nak cuba resipi ikan siakap masak 3 rasa..eh eh..citer tadi dalam peties ikan sardin, ayam & daging..tetiba resipi, ikan siakap..haha...

kezahnya balik keja hari jumaat ritu, k.fiezz nyinggah la SOGO..beli ikan siakap  ni..sekali la beli cili benggala & beberapa barang lagi..

Balik umah, terus rendam ikan jap..sesambil tu siapkan bahan-bahan untuk masak 3 rasa ni...

k.fiezz penah masak sebelum ni ikan siakap masak 3 rasa ni tapi k.fiezz lupa nak share resipi...malas la tiap kali nak masak kena google resipi...ni kita tepek kat sini resipi Ikan Siakap Masak 3 Rasa..senang untuk rujukan next time...Resipi asal k.fiezz amik dari blog Kak Azie Kitchen...

RESIPI IKAN SIAKAP 3 RASA

www.fiezasani.xyz

Bahan - Bahan

LANGKAH PERTAMA -

Ikan Siakap 
Tepung Jagung
Minyak

Cara - Bersih, kelar & lumurkan garam serta kunyit pada ikan. Bancuh sikit tepung jagung dengan air..Tuang adunan tepung jagung ni kat ikan & gaul sekata termasuk di bahagian dalam ikan...Kemudian goreng & ketepikan dahulu...

LANGKAH KEDUA -

Bahan Untuk Menumis :

4 Ulas bawang putih - Ketuk
6 Tangkai cili padi - Potong kecil
4 Inci halia - hiris halus
1 Batang serai  - Ketuk


Bahan Untuk Sos : 

2 Sudu Besar Sos Tomato
2 Sudu Besar Sos Cili
1 Sudu Besar Sos Tiram
1 Sudu Besar Sos Ikan - optional
Sikit Minyak Bijan - optional

Bahan Lain :

1 Biji bawang besar - potong dadu
1 Biji Tomato - potong dadu
1/2 biji cili benggala - potong dadu
Kiub Nenas dalam tin - optional
3-4 helai daun limau purut - dibuang tulang
Minyak - untuk tumis
Garam - Secukup rasa
Gula - Secukup rasa

CARA MASAK -

1. Panaskan minyak. Tumis bahan tumisan hingga bawang putih bertukar kekuningan..
2. Selepas itu, masukkan bahan-bahan sos beserta daun limau. Kacau sekejap.
3. Bahan dah sekata, boleh masukkan bawang besar, cili benggala, tomato yang dah dipotong dadu beserta sikit air..Tambahkan garam & gula secukup rasa..
4. Kacau hingga sekata & rasa mengikut tahap selera memasing..tak cukup mana-mana..boleh tambah..
5. Semua dah okey, boleh tuangkan kuah dalam ikan siakap yang di siap digoreng tadi...
6. SIAP...

Dapur FiezaSani

Dapur FiezaSani - Kuew Teow Goreng Simple

15:24

Kalau nama k.fiezz ni, semua menu jenis simple2 je.. Kalau x simple, x koser nak masak.. Tambah2 skrg k.fiezz rajin nak masak pagi2 untuk bawa bekal n bekpes mr hubby sebelum dia pi keja..

So memang k.fiezz cari menu yang very da simple2 je..mudah, cepat & ringas konsepnya...

Entry ni k.fiezz nak kongsi resipi kuew tiow goreng...betul la kot ejaan dia...as long korang tahu la dalam gambar ni kuew tiow...

Resipi seperti biasa..google je.... Nama asal resipi ni kuew teow goreng basah..tapi k.fiezz tukar ke nama simple sebab k.fiezz punya kuew teow goreng ni bukan jenis basah...k.fiezz tak suka pun kalau basah tu..rasa kembang tekak nak makan..

KUEW TEOW GORENG SIMPLE


www.fiezasani.xyz

Bahan-Bahan : - 
1 Biji bawang besar (dikisar)
Cili kisar (ikut la tahap kepedasan memasing)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 atau 1 peket kuew teow (leraikan, celur dalam air panas & toskan)
Sayur (k.fiezz guna sawi)**selalu orang guna kucai..but i hate kucai...sorry kucai lovers...
Segenggam taugeh (ikut suka nak letak banyak mana)
ayam (bahagian dada dipotong kecil-kecil)
Bebola ikan yang dah digoreng (potong kecil-kecil..k.fiezz potong kepada 4)
Sikit air
Garam dan gula secukup rasa
Kicap kuantiti yang secukupya

Cara Masak : -
  1. Panaskan minyak di dalam kuali
  2. Masukkan bahan kisar. Tumis sampai bahan kisar kering sikit.
  3. Masukkan air. Agak-agak la korang nak banyak ke sikit. Kalau rasa nak berkuah sikit kuew tiow goreng korang, buh la air lebih sikit..macam k.fiezz ni buat jenis kering je...
  4. Lepas masukkan air ni, letak kicap sikit. Kuantiti kicap ni ikut citarasa. Tak payah banyak sangat. Fungsi kicap ni untuk menggelapkan warna je..
  5. Kacau-kacau bagi rata, masukkan sekali garam & gula secukup rasa.
  6. Masukkan ayam yang dah dipotong kecil-kecil tadi..Biar sampai masak..dan diikuti dengan bebola ikan..
  7. Masukkan kuey teow. Nak letak lebih pun boleh. 
  8. Gaul rata semua bahan.
  9. Kemudian masukkan sayur dan taugeh ke dalam masakan. Gaul rata
  10. SIAP....
Senang dak resipi ni..senang kan..selamat mencuba...

Dapur FiezaSani

Dapur FiezaSani - Resipi Bubur Jagung Simple

11:21

Bubur jagung simple by k.fiezz..gituuu tajuukk..kemain macam teror benor masak..idak la teror..boleh la boleh la..ni kezahnnya baru ni mr hubby beli jagung murah..4 batang..2  k.fiezz buat rebus je..2 lagi mr hubby cakap kalau rajin, buat la bubur jagung..memahami sangat tau, ai suka bubur jagung...love you la, mr hubby...ni time helok la..time tak helok..dan dan i hate you..haha...

so here is da recipe..

Resipi k.fiezz jenis sesimple je...so untuk yang sama geng cam k.fiezz, nak makan tapi malas masak..kalau masak pun, nak yang senang-senang..boleh la cuba style masakan k.fiezz ni...

BUBUR JAGUNG

www.fiezasani.xyz

Bahan-Bahan

*Jagung (sukahati korang la nak banyak ke sikit)
*Santan (Bergantung pada kuantiti jagung yang korang masak..macam k.fiezz guna hat kecik je)
*Gula Melaka (ikut kemanisan yang korang nak. k.fiezz guna separuh je)
*Daun Pandan
*Garam (sikit je)

Cara Masak - 

1 - Rebus dulu jagung. Biar sampai empuk atau air rebusan dah berkurangan dari yang kita isi masa memula nak rebus tadi. Jangan sampai kering plak air rebusan tu..hangit jagung korang..penah terjadi kat k.fiezz sebelum ni..hehe

2 - Bila tengok jagung dah empuk atau air rebusan dah berkurangan, masukkan santan..Buh sekali daun pandan..nak bagi wangiii bubur tu...

3 - Kacau-kacau bagi sekata.  Masukkan gula melaka.. Biarkan kejap sampai gula melaka, cair atau larut..Bila gula dah larut, masukkan secubit garam..sikit je garamnya...fungsi garam ni, kalau tak silap k.fiezz nak bagi rasa lemak-lemak sebab guna santan...

dah..SIAP...

simple ke idak..kan dah habaq, resipi k.fiezz semua hat senang-senang je..renyah-renyah, malas nak layan...haha

Dapur FiezaSani

Resipi Berry Souffle Cheese

14:12

Meh k.fiezz share entry resipi Berry Shouffle Cheese yang k.fiezz belajar kat kelas baking sabtu lepas...ada beberapa komen kat entry lepas,request resipi ni, jadi k.fiezz kongsikan kat sini..sharing is caring gituuu..k.fiezz paham ramai yang suka baking-baking ni...k.fiezz je kureng sikit part baking ni...jadi untuk korang yang suka baking..here is da recipe...

K.fiezz snap je gambar resipi ni sebab takut tersalah kalau taip semula..Letak gambar resipi, senang sikit..korang boleh terus save atau screenshot kat dalam handphone...

Baca entry sebelum << The Butterfly Project Belajar Baking Kat Lennox Collagen Baking Workshop >>

www.fiezasani.xyz

Ni hasil Berry Shouffle Cheese yang k.fiezz buat hari sabtu lepas dalam Kelas Baking Lennox...

BERRY SHOUFFLE CHEESE -


www.fiezasani.xyz

RESIPI - 


www.fiezasani.xyz


Note - Dlm resipi ni, ada gunakan serbuk Lennox Collagen 5000..ni optional je..kalau tak nak buh pun tak pe...tak lari rasa dia..buh collagen ni sebab sambil makan kek sambil nak cantik, gituuu...

Selamat Mencuba...

beauty

The Butterfly Project | Belajar Baking Kat Lennox Collagen Baking Workshop

13:23

Sabtu lepas k.fiezz attend baking class di ABC Cooking Studio di The Garden (Mid Valley). Kelas baking ni bukan setakat kelas belajar buat kek je..k.fiezz dapat belajar sekali nak cantik dengan makan kek je..eh..boleh ke gitu, k.fiezz..boleh la korang..rahsianya..jeng jeng jeng...Lennox Collagen 5000 la...eh..camne plak tu..apa kaitannya makan kek & Lennox collagen 5000...sat gi k.fiezz share yea apa kaitan dua ni?

sebelum tu meh nak citer sikit masa event Lennox Collagen Baking Workshop ni?

Lennox Collagen Baking Workshop..

Event ni berlangsung di ABC Cooking Studio, The Garden (Mid Valley)..tempatnya selesa..berhawa dingin, of course la..nak baking pun seronok..

Baking Workshop ni dianjurkan oleh The Butterfly Project & sponsor oleh Lennox bersempena dengan bulan Collagen Lennox 2019. 

www.fiezasani.xyz

meh setepek gambar tuan blog...

www.fiezasani.xyz

ABC Cooking Studio
The Garden (Mid Valley)
Lot T-226, 3rd Floor

nanti k.fiezz share pasal tempat ni kat entry lain yea...

KELAS BAKING DENGAN LENNOX

Kelas baking start pukul 4 - 6 ptg..Semua peserta yang datang ke bengkel ni, wajib buat baking...huhu..seriau k.fiezz part ni tau sebab k.fiezz ni bukan kaki baking...takut kek bantat je..haha..tapi tak cuba tak tau kan..dah ada kat workshop ni, kita cuba je..mana tau ada bakat terpendam jadi bakers pulak..hehe..#perahsan

www.fiezasani.xyz

selfie dulu sebelum start baking...yang pakai apron hijau tu, cikgu kat meja kitaorang yang akan guide setiap step cara penyediaan kek...k.fiezz pun tak tahu nak categorized kan ni kek ke apa..sebab nama dia

Berry Souffle Cheese..

Masuk dalam kategori dessert la kan ni...

sokay..tak kisah la masuk dalam kategori apa..moh k.fiezz share sikit apa yang kitaorang buat masa kelas baking ni...of course la baking kan...sorry tak leh nak tunjuk step by step cara penyediaan...sibuk pegang mixer, tak leh nak tunjuk cara buat Berry Souflle Cheese ni...tunjuk sesikit je la yeak...


www.fiezasani.xyz

ni bahan-bahan yang digunakan..dah siap ikut sukatan semua bahan..kitaorang cuma kena mix kan semua sampai masuk dalam cup tu...

eh..tadi k.fiezz cakap nak cantik makan ni je kan..apa kaitan dengan Lennox Collagen 5000..hah..kat sini la kaitannya uolls...dalam bahan diatas, dah ada sekali sukatan untuk Lennox Collagen 5000...so add on kan saja...Gaul sebati..siap...

so percaya tak k.fiezz cakap makan Berry Souffle Cheese ni pun boleh cantik...kelas tak...

Best jugak joint kelas baking sebab dapat new info cara amalkan Lennox Collagen 5000 ni  selain dibancuh dengan air..curlasss sangat tau..dah bosan asik minum je..hah, buh dalam dessert cam ni, hah..setel...ngap ngap makan sambil cantikkan kulit..gituuu

www.fiezasani.xyz

Siap dah semua bahan diadun..masuk dalam cup...lepas tu dibakar dengan suhu 150 darjah selama 20 minit....kedudukan cup tu disusun ke tengah..

Tips - nak bagi kek dalam cup dimasak cantik, elakkan cup diletakkan di bahagian tepi sebab kat tepi tu panas dia lebih sikit..takut hangit plak..jadi susun ke bahagian tengah..

www.fiezasani.xyz

kitaorang 1st group yang siap untuk step pertama atas ni...Sementara menunggu ni, kitaorang di ajar pulak cara buat krim/aising dan jem untuk hiasan,,


www.fiezasani.xyz

Tadaaa..selepas 20 minit..Siap bakar...Dalam cawan tu, jem yang dah diletakkan blueberry & raspberry untuk hiasan beserta aising...


www.fiezasani.xyz

and hasilnya...jadi ke idak...


www.fiezasani.xyz

close up sikit...

www.fiezasani.xyz

Siap berry souffle Cheese bersama Lennox Collagen 5000...

Resipi Berry Souffle Cheese ni, k.fiezz akan share entry berikutnya...kang panjang pulak entry k.fiezz yang ni...

overall k.fiezz suka sangat joint kelas baking ni sebab dapat belajar cara penyediaan & proses membuat kek macam Berry Souffle Cheese ni..cara putarkan mixer untuk adunan, aising..memacam lagi la teknik..sonok sangat...tapi nak jadi baker, kena banyak lagi joint kelas baking....

SANA SINI KOLAGEN?KOLAGEN TU APA?

Semua tahu collagen TERKENAL sebab fungsinya untuk mencantikkan kulit..sana sini orang bercerita kolagen ni untuk kulit...meh kita kenal sikit kolagen ni apa?selain utk kulit..apa lagi fungsi kolagen ni?Kolagen merupakan bahan utama dalam otot, kulit, tulang, tendon & pelbagai tisu yang ada dalam badan kita ni..Kolagen ni berfungsi membantu pertumbuhan sel kulit baru & mengekalkan kelembutan kulit. Manakala dalam sendi pula, kolagen berfungsi sebagai sokongan beban daripada pinggul, sendi & lutut..

Tetapi seiring dengan peningkatan usia bermula dari umur 26 tahun, penghasilan kolagen mula berkurang sebanyak 5% setiap tahun atau lebih kerana kesan pengamalan diet yang tidak seimbang serta gaya hidup yang tidak sihat. Pengurangan kolagen ni menyebabkan kedutan di muka, kulit kendur, sakit di bahagian sendi & tulang merapuh. 

Dan disebabkan ini produk kolagen semakin popular di kalangan rakyat Malaysia kerana ramai yang mula sedar kepentingan kolagen dalam kehidupan harian kita...

PERLU KE PENGAMBILAN COLLAGEN?

Kalau korang, seorang yang mementingkan kecantikan dan kesihatan dalam badan serta rasa perlu ambil kolagen..korang boleh ambil kolagen tambahan untuk menampung keperluan harian badan. Kolagen tambahan ni boleh diperoleh melalui 3 kaedah iaitu kolagen dalam bentuk pil atau minuman..serta satu lagi melalui krim kolagen atau suntikan...Bagi kolagen bentuk pil atau minuman ni boleh membantu mengurangkan penyakit tulang, kurangkan berat badan, membina otot & meremajakan kulit. Manakala bagi krim kolagen atau suntikan, membantu menegangkan serta mencerahkan kulit...

so nak yang mana..terpulang...kalau melalui minuman, k.fiezz suggest korang boleh cuba rangkaian produk collagen dari Lennox ni & salah satunya adalah Lennox Collagen 5000 ni..Perempuan dan juga lelaki boleh amalkan...

TESTIMONI YANG MENGGUNAKAN LENNOX COLLAGEN

kalau ada yang tanya, betul ke bagus sangat lennox collagen 5000 ni?k.fiezz tak boleh nak jawab sebab tak cuba lagi..tapi ada salah seorang peserta yang datang masa baking workshop ni, berkongsi cerita kakak dia yang consume salah satu produk Lennox Collagen ni & hasilnya kulit kakak dia cantik dalam masa sebulan..

Selain dari perkongsian salah seorang peserta ni, k.fiezz google juga nak dapat jawapan betul ke bagus benor Lennox Collagen ni..and surprisely ramai testimoni yang berkongsi cerita best dengan pengambilan Lennox Collagen..Kulit makin cantik & nampak lebih berseri...Tumit kaki tak pecah-pecah dah..tu antara yg k.fiezz ingat..kalau korang google banyak lagi perkongsian dari pengguna Lennox Collagen ni..nak lebih pasti lagi, cuba la sendiri sebab effect setiap orang berbeza...

Kandungan Lennox Collagen 5000

Dari apa Lennox Collagen ni? Okey, Lennox Collagen dibuat dari fish collagen yang berkualiti tinggi yang diimport khas dari Jepun. Beserta dengan Coenzyme Q10,  Ceramide, Amino Acid (Arginine) & Vitamin C yang diperlukan untuk mengekalkan kecantikan..

Untuk korang yang was was ke apa dengan produk Lennox ni, jangan risau..kat packaging ada cop HALAL..so no worry, okey... 


Cara Pengambilan -


Campurkan 1 sudu (10g) dengan minuman kegemaran korang (panas atau sejuk) atau taburkan dalam masakan (sup), pun boleh juga..atau masukkan dalam adunan kek macam Berry Souffle Cheese ni...ikut korang yang mana selesa...


www.fiezasani.xyz

Jangan lupa amalkan Lennox Collagen 5000...

Next entry k.fiezz share rangkaian produk Lennox Collagen ni selain dari yang 5000 ni...stay tune...


Website - www.lennox.com.my

Instagram -  @lennox.malaysia

Shopping

Hati-Hati Beli Baju Kat Muaz. Check Dulu Saiz.

12:18

Hati2 sebab  mungkin susunan baju & kain untuk baju kurung tu tak diletakkan sama saiz.

Ni kes yang terjadi kat k.fiezz...k.fiezz tak pasan baju & kain, lain-lain saiz..adeh....tak tau nak gelak ke nak nangis masa ni sebabnya perasan baju & kain berlainan size, lepas dah sampai kat rumah...dah la polisi Muaz..tak boleh tukar lepas pembelian...huhu...

CARI BAJU KURUNG SIAP KAT MUAZ

Kisahnya bulan lepas, k.fiezz singgah Muaz kat Jalan TAR tu nak cari baju kurung/baju kebaya untuk pakai masa jamuan raya Bahagian k.fiezz...K.fiezz memang tahu kat Muaz ni ada koleksi baju kurung/baju kebaya yang dah siap..dan harga pun mur mur sangat...kira affordable la untuk k.fiezz..tu yang balik keja, laju singgah Muaz nak cari baju kurung siap...


Masa singgah Muaz ni dalam keadaan rushing ke?tak tau nak cakap rushing ke apa tapi lama jugak k.fiezz dalam Muaz tu..Dan jugak la try baju sebab nak double confirm saiz baju yang betul sebelum nak pilih design mana berkenan..cumaaa lepas dah pilih tu, 


silapnya k.fiezz tak check size untuk kain..

k.fiezz assume staff Muaz dah letak satu set baju kurung ikut size jadi kain dia pun sama la ikut saiz..tapiii salah upenya...yang ni tak tahu la salah staff Muazz atau takut ada customer yang dah cuba, pas tu main letak je kain tu ikut suka dorang tak mengikut size...huhu...so silapnya k.fiezz la sebab tak check betul-betul...

tu je...

dan hasilnya tadaaaaa....

www.fiezasani.xyz

Dah balik rumah baru perasan...ate camne nya..nak tukar tak boleh..sebab polisi Muaz, no refundable atau exchange..huhu...patut la masa try kain kat rumah, k.fiezz macam..napa longgar kain dia ni...size S kot...takkan besar plak size S kat Muaz ni...Bukak kain, baru k.fiezz check label, saiz 2XL upenya kain dia..korang ghasa....esoknya nak pakai baju ni untuk jamuan raya...sebab beli pun last minute kan...

Saiz memang dah confirm salah..so apa-apa k.fiezz basuh dulu baju ni...pas basuh letak bawah kipas..nasib material kain ni pun jenis tak tebal..kejap je kering...

lepas dah kering sebelum nak iron k.fiezz jahit kat tepi kain untuk bagi ngam size pinggang k.fiezz..

dan misi berjaya...

www.fiezasani.xyz

okey dak..tak nampak cam besor sangat kan..nasib baik jugak size 2XL kat Muaz ni tak la besor benor..idak la nampak sangat macam kain pinjam..haha...bila dah alter sikit kat pinggang tu, which is k.fiezz jahit je, bila pakai nampak cam size S kain dia...

overall okey kualiti kain dia cuma masa pilih saiz tu je, hati-hati sikit...takut jadi macam k.fiezz ni...k.fiezz pun nanti nak bagi kat member ni, minta alterkan...

LifeStyle

Bukan Dapur Fieza Sani - Ikan Keli Salai Masak Lemak

14:20

Ambik tajuk..kemain bukan dapur fieza sani..haha..memang bukan sbb yang ni hasil masakan adik ipar...Minggu lepas adik ipar k.fiezz bagi ikan keli salai...ahhhh sudah..nak masak apa plak ngan ikan keli salai ni..k.fiezz tahu selalunya kalau salai-salai ni, kena masak lemak la...masakan nogori sembilan kan glamer salai & masak lemak...

k.fiezz ni tak baper terer sangat masak lemak yang betul2 pure..k.fiezz tahu masak lemak jenis campak2 je..kadang pecah minyak..haha..nampak tak, memang tak reti..asal jadi je..hehe..

Dah kebetulan adik ipar yang bawak ikan keli salai ni, dia volunteer nak masak ikan keli salai masak lemak ni...adik ipar k.fiezz ni orang negeri sembilan, jadi rasanya masak lemak ni memang kepakaran orang nogori sembilan la...Jadi korang jngan tanya resipi..sebab k.fiezz tak sure bahan-bahan dia apa..yang nampak adik ipar k.fiezz blend bahan-bahan sama macam k.fiezz masak lemak.. tapi tengok sekali lalu gitu je la..tak sure exactly cara masak dia macam mana...


www.fiezasani.xyz

so acane rasa dia..okey ke idak?

k.fiezz ni memang penggemar masak lemak...terutama daging salai masak lemak..favourite betul..tapi k.fiezz slow down sikit makan daging sebab kena kurangkan daging merah..dah kata favourite masak lemak..takkan yang ni nak tolak pulak kan...memang layan laaa..sedappp...terasa kelemakan kuah, balance dengan rasa ikan keli salai tu..sedappp sangat...

thank you adik ipar tolong masakkan..hehe...

LifeStyle

Dua Kali Borang Permohonan Beli Rumah PPR Kena Reject

12:07

k.fiezz & Abah dalam proses nak beli rumah PPR yang kitaorang tinggal skrg ni..PPR ni bawah DBKL..Jadi semua urusan sewa/jual beli, kena la di DBKL...

Borang permohonan, masa awal tahun ritu k.fiezz dah amik kat Tkt.6 Unit Jualan, Pejabat DBKL Kg.Baru...Isi borang & sertakan segala dokumen-dokumen yang DBKL minta (ada senarai semak sekali diberikan)...

Lepas siap isi borang bersama dokumen-dokumen yang diminta..k.fiezz susun ikut susunan dan check dulu..complete semua baru berani nak submit kat DBKL..tapiiii

DBKL REJECT BORANG PERMOHONAN 

sampai kat DBKL, borang kena reject sebab ada dokumen yang tak lengkap kata staff DBKL yang semak borang k.fiezz...huhu..marahhhhnya masa tu..tapi kontrol kontrol...idak la nak marah balik kat staff DBKL tu memandangkan staff dia cakap elok-elok dengan k.fiezz..cuma geram, borang kena reject padahal dah check semua complete...

Turun dari pejabat DBKL, dah nak abis waktu pejabat..so pening nak mencari penyelesaian untuk dokumen yang tak lengkap as inform by staff DBKL tu...

apa yang tak lengkap?


www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz

Ni hah yang tak lengkap..yang di bulatkan tu..
haih..gerammm sangat tau...sebab k.fiezz rasa DBKL ni macam saja je cari salah..huhu...

Tak Lengkap -

- Surat Akuan Sumpah untuk mak k.fiezz yang menyatakan mak tak bekerja.
- Memo Tunggakan Sewa Rumah - yang ni kena ambil kat tingkat bawah DBKL..Boleh tanya kat guard kalau tak tahu..

Ni masa kali pertama cubaan nak hantar borang permohonan. 

so jalan penyelesaian untuk surat akuan sumpah mak k.fiezz yang mengatakan mak tak bekerja, mr hubby bawak kitaorang ke KWSP..dalam tu ada pesuruhjaya sumpah..masa tu dah nak pukul 5ptg...mak & k.fiezz try and error je naik ke pejabat pesuruhjaya sumpah tu, nak tengok buka lagi ke idak...alhamdulillah..masih buka cuma kena tunggu kejap sebab Kapten (Pesuruhjaya Sumpah) tengah solat..sesambil tu k.fiezz tanya dengan wife pesuruhjaya sumpah (ada dalam pejabat masa tu) yang kitaorang nak buat surat  akuan sumpah untuk mak yang mengatakan mak tak bekerja sebab nak mohon beli rumah DBKL...wife pesuruhjaya sumpah tu bagi borang kat bawah ni..ayat dalam borang ni, dah ada contoh..cuma ikut je..dan k.fiezz tambah sikit kat bahagian bawah tu...lepas siap ni, tunggu kejap..tak lama lepas tu Kapten (Pesuruhjaya Sumpah) sampai..dia cop & sign..Setel...

Memo tunggakan rumah - k.fiezz dah amik kat pejabat DBKL di tingkat bawah, Kg.Baru...Kalau korang masuk kat bangunan DBKL Kg.Baru ni ada dua side pejabat belah bawah..satu bahagian bayaran (sewa rumah, bil air)..yang satu lagi tu untuk amik memo tunggakan rumah ni...tak ingat yang ni jabatan apa..tak pasan..tapi for sure memang tingkat bawah bahagian luar...masuk dalam bgn DBKL..ada dua side pejabat DBKL tingkat bawah..kalau pening nak cari..tanya la ngan guard DBKL yg memang ada je kat tingkat bawah tu...

SIAP yang ni..


www.fiezasani.xyz

Surat Akuan Sumpah yang mengatakan mak tak bekerja...

www.fiezasani.xyz

Memo tunggakan rumah..
Nak mohon pembelian rumah DBKL ni, kena pastikan tiada tunggakan sewa rumah...

CUBAAN KALI KE-2 HANTAR BORANG PERMOHONAN DBKL

Selasa baru ni (16.7.2019), cubaan kali kedua hantar borang permohonan DBKL..
K.fiezz & mr hubby pi time tenghari..Minta permission bos k.fiezz, nak keluar jap sebab nak gi pejabat DBKL...mr hubby amik kat pejabat..sampai kat DBKL ni, k.fiezz je naik sebab malas nak parking kat basement DBKL..mr hubby tunggu dalam keta...

Naik tingkat 6 (Unit Jualan Rumah), ada 2-3 orang staff DBKL kat kaunter..Mula staff tu mintak k.fiezz arrange ikut susunan..Memang k.fiezz dah sesiap susun ikut susunan...Salah sorang staff DBKL amik borang k.fiezz & semak..anddddd again reject....

kali ni apa plak yang tak kena?

Kad Pesara Abah k.fiezz hat lama punya...so

staff DBKL suruh k.fiezz dapatkan penyata bank atau penyata pencen abah k.fiezz sebagai sokongan atau bukti untuk pendapatan bulanan abah k.fiezz..huh...marah weiiii...dorang ni ingat kita tak ada keja lain ke apa..duk ulang ke pejabat dorang je..huh...

masuk dalam keta..k.fiezz tahan je dari melepaskan marah kat mr hubby...mr hubby tanya berjaya tak...tengok muka k.fiezz pun, mr hubby dah boleh hagakkkk

to be honest agak annoying berurusan dengan pejabat DBKL ni..sebab tiap kali hantar borang, kita jumpa staff yang berbeza..so jumpa A, cakap cenggini..jumpa B, cakap cenggitu plak..haih...mana la orang tak bengang kalau melibatkan urusan dengan DBKL...

Jadi sejujurnya k.fiezz memang agak bengang masa kali kedua borang permohonan di tolak..kalau dalam senarai semak tu, tak ada pun nyatakan nak penyata akaun..eh tetiba sebab kad pencen jenis lama..terus cari point mintak statement pulak...
                                               www.fiezasani.xyz
Kad Pesara abah jenis lama punya...so no akaun tu tak cukup digit...Jadi kena ada penyata akaun pulak sebagai sokongan..takut menipu gamaknya..huhu...

www.fiezasani.xyz

Untuk dapatkan penyata akaun pencen, boleh dapatkan secara online kat website JPA (Bhg.Pencen)..tapi dalam kes abah k.fiezz ni, sebabkan no.akaun yang ada hat lama punya,k.fiezz kena call dulu JPA Bhg Pencen untuk dapatkan no.akaun yang baru...

Lepas dah dapat no.akaun ni baru k.fiezz boleh semak secara atas talian penyata pencen abah..

selesai dapatkan penyata akaun pencen abah, k.fiezz hantar semula borang permohonan ke DBKL keesokannya...idak la nak hantar hari yang sama sbb kang bos marah plak asik keluar je...

NAK TUKAR KAD PENCEN BARU

dan untuk permohonan kad pencen baru, k.fiezz kena cetak borang kemaskini & isikan..lepas tu hantar melalui e-mail je pada pihak JPA..dalam masa 2-3 minggu, JPA akan hantarkan kad yang baru...

CUBAAN KALI KE-3 HANTAR BORANG PERMOHONAN PEMBELIAN RUMAH DBKL

Semalam (17.7.2019), k.fiezz hantar semula borang bersama dokumen-dokumen ke pejabat DBKL...Seperti biasa la, disemak dulu...Lepas complete semua..baru la dicop terima..

dan alhamdulillah..kali ke-3 baru complete & memenuhi spesifikasi DBKL...Tunggu la jawapan dalam masa 6-12 bulan samaada berjaya ke tidak pembelian rumah DBKL ni...