Total Pageviews

Soalan Sensitif Di Hari Raya. Apa Ada Hal? Jawab Je.

22:48

Amboi lama tak update kat blog..busy benor aih k.fiezz..tak busy..tapi lebih pada letih...sedar tak sedar minggu depan raya uolls...persiapan raya siap dah?langsir raya?baju raya?kasut raya?kuih raya?semua yang berkaitan dengan raya la...

k.fiezz & mr hubby bersederhana je..baju raya k.fiezz dah siap..baju melayu mr hubby minggu ni baru amik.. tempah kat Ipoh...dengan kenalan mama (Mak mertua k.fiezz)...

kasut raya?langsir raya?kuih raya?hah, kuih raya..kita beli hat siap je..haha..k.fiezz ni memang part buat kuih ni failed sikit...masa duk sekali dengan mak dulu, k.fiezz tolong jadi pembantu je..itu pun dah letih benor buat kuih nya..haha..padahal pembantu je...nampak tak sejenis pemalas benornya nak buat kuih-kuih raya ni...

SOALAN SENSITIF di Hari Raya

haha..ni standard la kan..tiap kali raya, mesti ada punya soalan-soalan yang menyentapkan hati..haha..contoh macam k.fiezz la...tapi bila dah lama kawen ni & tiap tahun nampak kitaorang masih berdua tu, kadang orang pun malas dah nak tanya...alhamdulillah..memahami pun...kalau dah ada si kecik tu, mesti la bawak pi beraya..ni kalau dah berdua..sendiri paham sudah...

cuma kadang ada la sorang dua yang bertanya, kita chill je boleh..eh, konon sangat k.fiezz chill..boleh ke chill..haha...

ntah la tak tahu nak komen, boleh ke idak nak chill kalau kena tanya soalan sensitif ni...k.fiezz pegang pada satu je la..hadap je la uolls...tiap2 tahun mengadap isu yg sama pun. So apa ada hal kan.. Org tanya kita jawab je la...

tapi insyaallah, k.fiezz jawab sesopan dan helok2 pada yang bertanya nnti..sebab selalunya orang-orang tua yang suka menanya soalan2 camni..kalau yang pangkat makcik-makcik/pakcik-pakcik ni kurang sikit bertanya soalan sensitif camni..

jadi kalau dah pangkat orang2 tua yang tanya kena la cakap elok-elok..kang kata kurang ajar plak..mak k.fiezz ajar 'biar rupa buruk tapi perangai elok'...gitchuuu...


Tapi seeloknya kalau ada kenalan/sedara mara kita yg single lagi, belum ada anak lagi, atau ada anak sorang, jangan la ditanya soalan2 bila lagi nk berdua, bila lagi nak bertiga, bila lagi nak menambah. 

Allah, kalau boleh memang nak berpasangan hat yg single, yg kawen bertahun2 nak zuriat gak mcm org lain, yg dh ada sorang anak, kalau boleh memang nak bagi adik badik kat anak tapi semuanya perancangan Allah.. Org2 macam kitaorg ni mampu berusaha je, selebihnya Allah yg tentukan.. 

Dari suka menyentapkan hati kitaorg, doakan la untuk kitaorg yg baik2... 

#yangdahreadynakjawabsoalancepumas.. Haha.. 

You Might Also Like

9 Comment

  1. Memcm menda consider di hari raya ni.
    Bab buang pampes anak kt rumah orang.
    Bab soalan2 sensitif.
    Bab mak pak yg buat tak endah je bila anak "meneroka" rumah orang.
    Bab toddler yang buat perangai taknak masuk rumah orang smpai mak dia dah naik singa (ini true story. Haha. Rizq da pandai tanak masuk rumah orang yg dia nampak macam tak selesa. Pitam mak tau).

    Ada memacam. Tapi, kita santuni je semua dgn berhemah.
    Hari raya, hari bergembira, bukan hari bermasam muka, takpe lah. Sekali sekala je kan :)

    Selamat hari raya Fiza :)

    ReplyDelete
  2. i jarang kluar blik time raya. i membuta jer..saudara mara datang i xjumpa pun..haha..kecuali mak i panggil jer bru i kluar..kihkih

    ReplyDelete
  3. soklan2 sensitif kan bila lk kampung beraya ...bertabahla ngan makcik2 bawang

    ReplyDelete
  4. InsyAllah tahun ne takde soklan sentap dah. Semoga ada rezeki kak fieza dapat raya bertiga, berempat InsyAllah

    ReplyDelete
  5. Senyum sajalah FS, biasalah mulut org ni susah nak jangka soalan2 dorang .. Betullah ckp mak FS tu, biar rupa buruk, tapi perangai cantik ...apapun, selamat hari raya in advance..

    ReplyDelete
  6. Senyum sajalah FS, biasalah mulut org ni susah nak jangka soalan2 dorang .. Betullah ckp mak FS tu, biar rupa buruk, tapi perangai cantik ...apapun, selamat hari raya in advance..

    ReplyDelete
  7. hehe, thn ni tak ada soklan sensitif, adik beradik asben jenis tak busy body

    ReplyDelete
  8. Wat rileks wat peace je. Jawab tennag2 saja.. In shaa Allah doakan yang baik2

    ReplyDelete