Total Pageviews

Shopping

Kedai Memikat Di Malaysia

08:30

Ada yang kata kedai berhantu..k.fiezz panggil kedai memikat dan berpengaruh..haha..sebab memikat..harga barang-barang semua RM2.10..ghasa-ghasa..tak memikat tengok harga dia yang murah bebenor & mampu dibayor tu..

K.fiezz tak pernah masuk pun kedai eco ni..semalam ikut member pejabat ke sini sebab nak beli hadiah untuk budak-budak masa bengkel bahagian kitaorang merangkap hari keluarga...ada sukaneka so nak bagi hadiah kat budak-budak ni..jadi ke sini la jawapnya untuk MISI MENCARI HADIAH...ni kitaorang ke kedai eco selayang...



www.fiezasani.xyz
antara yg k.fiezz ter beli tanpa sengaja tadi...beg/mini oreo/klip kertas hat comel & selipar...
total damage RM8.40

1st time masuk kedai ni..k.fiezz antara yang tak terpengaruh sangat bila orang duk cerita kedai murah camni..bukan berlagak tapi mr hubby k.fiezz tak rajin nak bawa ke tempat camni..dia tahu bini dia bernapsu masuk ke kedai murah ni..haha...confirm dari satu barang..jadi beberapa barang..atau lebih..haha..perempuan kan..tambah tengok harga murah-murah cam ni..alergikk..alergik tak beli..haha

Memang betul la kenapa ramai duk panggil kedai eco ni kedai saka la..kedai berhantu la..semua barang RM2.10..memang menggoda betul..nampak menda tu 'eh nak beli la..tapi nak buat apa yeak'..tak pe beli dulu..nanti kat rumah baru pikir nak guna untuk apa..nampak tak berhantu sangat kan..murah weiii..korang kalau masuk ke sini, sila pastikan poket tebal..

Ada apa kat sini?macam-macam..mainan, makanan/minuman ringan, alat tulis, aksesori wanita (cekak, getah rambut & dll)..dari pemerhatian k.fiezz yang 1st time jejak kat sini, semua ada..lengkap..sila la cuci mata...harga pun mesti semua suka..RM2.10 untuk semua barang-barang...

lagu

One Avenue Band | Kisah Antara Kita

08:30

K.fiezz selalu dengar lagu ni kat radio..duk ingat Khai Bahar yang nyanyi..sedap sore macam khai bahar..eh sekali ternampak kat IG ada orang post, dorang karaoke & tag penyanyi asal lagu ni..Nyanyian One Avenue Band rupanya..haha..k.fiezz suka suara penyanyi dia terutama part chorus tu..suara dia unik...duk ingat Khai Bahar yang nyanyi tau...k.fiezz duk cakap dlm hati' ada pun lagu khai bahar yang sedap' yg boleh diterima kat telinga k.fiezz ni..eh rupanya orang lain daaa yang nyanyi...



LIRIK-

Mengapa terjadi
Oh pada diri ini
Haruskah ku meneruskan lagi
Kisah kita yang telah kita bina bersama
Kini telah hancur karena kau memilih dia

Ku tidak menyangkakan
Engkau seperti ini
Kau curangi diriku
Tanpa aku sedari

Bodohnya aku
Ku bisa mempercayakan kamu
Tanpa ku sedari 
Kau mempermainkan cintaku

Sayang 
Haruskah kau memperlakukan aku Sebegini
Apakah salah diriku ini terhadpmu
Sehingga engkau sanggup menduakan cintaku

Mungkin aku bukan yang terbaik buatmu
Ku terima apa yang kau lakukan padaku
Aku kesali dan berasa kecewa terhadap dirimu

Maafkan aku telah mengecewakanmu
Hati ini tak dapat merubahkan apa pun
Diri ini telah dimiliki tanpa ku sedari

Mungkin aku bukan yang terbaik buatmu
Ku terima apa yang kau lakukan padaku
Aku kesali dan berasa kecewa terhadap dirimu

Ku amat menyesali mengenali dirimu
Aku berjanji akan meneruskan
Hidupku tanpamu

TTC

TIPS UNTUK KURUS

23:09

Tak tau nak membebel apa ni..meh k.fiezz nak share tips untuk kurus..cewah..haha..kak fiezz bukan dah kurus ke?ha'ah memang k.fiezz kurus tapi lepas kahwin, berat k.fiezz naik jugak benornya..tak obvious sangat tapi hampir cecah 50kg..bawah leher dah berlipat dua masa tu..haha..mr hubby siap bahan k.fiezz lagi...sabar je la..

Walaupun dah kena bahan dengan mr hubby masa tu tapi k.fiezz tak serius pun cari info untuk kurus..Nak jadi cerita, kebetulan tahun 2017,k.fiezz pi berurut dengan sorang tukang urut yang ada SPA..SPA ni khas untuk membantu mereka yang ada masalah kesuburan..masa tengah berurut dengan kakak ni ,dia berleter yang ada masalah PCOS macam k.fiezz ni kena usaha turunkan berat kalau nak preggy..Turunkan berat bukan semata-mata niat untuk mengandung je..Tapi untuk kesihatan diri sendiri..Nak jadi mak,kan kena la sihat...Nanti nak jaga anak pun senang..mak sihat..

Dari situ la k.fiezz cuba turunkan berat..Untuk yang ada masalah PCOS ni, banyak pantang larang benornya...antaranya NOPE untuk air manis atau menda-menda yang manis..BANYAKKAN MINUM AIR KOSONG + BERSENAM..tu antara keyword untuk turunkan berat secara semulajadi bagi sapa-sapa yang ada PCOS ni..kalau tak tau PCOS ni apa?boleh google..k.fiezz pernah story gak dulu pasal ni kat sini <<PCOS>>

KURUS SECARA SEMULAJADI TANPA SUPPLEMENT

k.fiezz pi berurut dengan akak ni sekali je lepas tu k.fiezz follow akak ni kat FB..akak ni agak laser gak bila dia membebel pasal wanita-wanita yang ada masalah PCOS macam k.fiezz ni..Bila sesekali dia update info untuk pesakit PCOS mcm yg k.fiezz mention kat atas ni, k.fiezz cuba google..dan betul apa yang akak tu cakapkan..nak mengandung tapi pemakanan tak jaga..kesihatan tak jaga..makan segala supplement dengan harapan boleh membantu untuk pregnant..menda basic tak mau jaga..lepas tu kalau supplement tu tak menjadi, mula salahkan supplement tu tak helok la..apa la..padahal diri sendiri yang salah...kena stop makanan/minuman manis ni sebab PCOS kalau pregnant mudah gugur dan berisiko untuk menghidap kencing manis..Tu la antara sebab kenapa kena avoid gula..

Basic untuk yang ada masalah PCOS ni turunkan berat secara semulajadi cuma SILA JAGA PEMAKANAN..KURANG ATAU BERHENTI AMBIL SEGALA MAKANAN/MINUMAN MANIS serta SELALU BERSENAM..tue la basic yang paling simple sekali...ramai antara geng PCOS k.fiezz yang berjaya pregnant,buat perkara yang basic ni...

Basic ni bukan untuk pesakit-pesakit PCOS je..untuk sesapa yang cuba untuk turunkan berat pun boleh buat juga..kalau cari info untuk diet, mesti ni perkara basic yang korang boleh jumpa...

K.fiezz sendiri dah cuba..memang menjadi...sebelum tu k.fiezz pernah guna satu krim ni, memang menjadi juga sebab berat k.fiezz turun..tapi k.fiezz tak mau la berharap dengan krim tu je..dah kebetulan bila k.fiezz pi berurut dengan akak kat SPA tu, dia advice pasal menda basic ni...k.fiezz cuba praktikkan yg k.fiezz rasa lagi jimat sebab tak perlu keluarkan RM untuk beli supplement @ krim..Dan k.fiezz masih maintain buat menda basic ni sebab nampak perubahan untuk k.fiezz..

kalau nak tengok saiz k.fiezz sebelum & selepas masa tempoh penggunaan krim tu, <<BOLEH BACA KAT SINI>>..dan berat selepas masih maintain walaupun k.fiezz dah stop guna krim ni..k.fiezz cuma praktikkan menda basic ni je...

DAH BERJAYA KE PREGNEN,K.fiezz?

Kot ada yang bertanya..belum..masih lagi mencuba..tak pe la kita usaha je..kalau rezeki, tak ke mana...gitooo..positif je all da time...doakan semoga membuahkan hasil..aamiin...

althea

Set Petal Velvet From Althea

08:30

My Pink box yang tersesat sebelum selamat sampai kat tangan k.fiezz..budak kurier ter switch barang k.fiezz dengan barang orang lain..k.fiezz tahu pun sebab ada sorang chinese lady yang k.fiezz story kat >> kisah chinese lady yang jujur dan kurier yang bertanggungjawab contact k.fiezz..dia beritahu ter terima barang k.fiezz ni..

dan kotak pink k.fiezz ni, diterima esoknya..nasib budak kurier tu bertanggungjawab pi amik balik kotak ni..dia tahu salah dia..

MY PINK BOX From ALTHEA

Yeay...sampai pun kotak pink yang kelima..yea..korang tak salah baca..kotak kelima ni..nampak tak, k.fiezz memang pengguna barang Althea yang setia..dan merangkap sorang shopper online setia kat website Althea..haha..Jom check it out apa dalam kotak ni...



www.fiezasani.xyz

Hi my 5th pink box...'awak..sesat yeak..tak pe, dah sampai kat orang yang betul'...

Ada Apa Dalam Kotak Pink ni?


Jeng..Jeng..Jeng...

www.fiezasani.xyz

 ☀ x1 Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA++++
     ☀ x3 Petal Velvet Powders in #0, #23, and #Pink Lavender
     ☀ x1 super cute Althea hologram pouch

www.fiezasani.xyz

Petal Velvet Sunaway SPF 50+ PA++++

Negara kita kan cuaca panas sepanjang masa dan kadang-kadang musim hujan..Kalau time panas tu, lit lit...so terdedah pada cahaya matahari ni tak elok..Jadi nak melindungi kulit kita dari pancaran cahaya matahari, guna la krim pelindung matahari macam Petal Velvet Sunaway 50+ PA++++ ni..Untuk mencari sunblock yang sesuai, kena cari yang mempunyai pertahanan (Ultra Violet A&B [UVA & UVB])..PA++ bermaksud kekuatan UVB..Kalau cuma PA++ bermaksud, krim tersebut tak ada pelindung UVB..Petal Velvet Sunaway ni mempunyai perlindungan dari UVA & UVB..Jadi boleh guna dengan senang hati dan tanpa was-was..terasa kulit dilindungi sepanjang hari bila guna Petal Velvet Sunaway ni...

APA TU UVA & UVB?

UVA - Sinaran UV yang boleh menembusi lapisan kulit yang menjadikan kulit jadi tua, berkedut, kusam dan masalah dalaman yang lain.

UVB - Sinaran UV yang tidak menembusi lapisan dalam kulit cuma di bahagian luar kulit sahaja. Ia boleh menyebabkan kulit kita sunburn (terbakar)...

Komen K.fiezz mengenai Petal Velvet Sunaway 50+ PA++++

Dari segi bau dia, k.fiezz suka..wangi & lembut..dan memastikan kulit kita sentiasa lembap...Tekstur dia tak terlalu likat..Saiz dia yang comel, senang nak letak dalam beg kalau kita nak ke mana-mana..

www.fiezasani.xyz

Petal Velvet Powder

Loose powder la nama lain dia..ada 3 jenis warna berbeza iaitu 
(Translucent #0 / Warm Beige #23 / #Pink Lavender)

Apa fungsi Loose Powder ni?

K.fiezz memang pengguna loose powder..Elok sampai 3 si comel ni, loose powder k.fiezz dah habis..cun sangat..laju la k.fiezz rasmikan yang ni...Loose powder ni fungsi dia untuk menutup pori-pori, bagi effect flawless pada mekap kita serta tahan lama..dan kalau muka jenis berminyak, loose powder boleh mengelakkan muka kita nampak berkilat...

K.fiezz guna loose powder ni selepas guna foundation..Tepek foundation & dap-dap dengan loose powder ni..setakat ni k.fiezz guna loose powder memang nampak mekap k.fiezz flawless je..tu yang bila tangkap gambar nampak cam cun..haha..#perasan sangat tau...

www.fiezasani.xyz
ni hasil k.fiezz guna loose powder brand lain...
Cuma nak tunjuk kat korang, hasil pemakaian foundation + Loose Powder..hasil - flawless..haha..Nak tangkap gambar nampak muka flawless, sila la tiru macam saya..haha...

LifeStyle

Hasil Air Tapisan Di Rumah

22:42

Rasa-rasa air apakah ini.. Tapi yang pasti bukan air kopi tau 😅.. Ni air tapisan dari Coway.. Fuh.. Sabar je la nengok warna dia tu.. Leh imagine tak, k.fiezz baru guna Coway ni beberapa bulan. So dah berapa tahun duk minum, mandi air ni.. Adeh.. #bertabah la.. Apa nak buat. Ni nasib duk umah flat kerajaan...

Kali pertama servis lepas guna Coway ni, kaler cam ni gak.. Ingtkan dh beberapa bulan, kot la air dia helok sikit.. Jernih.. Haha.. Tapi harapan je la.. Punca air dari umah flat, mana nak maunya warna dia jernih.. Kalau dah punca dia kotor.. so conclusion guna la Coway ataupun Cuckoo..tak bias sebab ikut bajet masing-masing yang mana rasa mampu bayar bulanan & hasil air dia elok..ada yang cakap Coway..ada plak yang cakap Cuckoo..hah, suka hati la..korang nak yang mana..tepuk poket,tanya la yang mana nak..K.fiezz mampu Coway..haha..eh..motip sangat nak bitau mampu Coway kan..haha...

www.fiezasani.xyz

PILIH COWAY

K.fiezz pilih coway..tak ada sebab apa..cuma selain memang dah lama nak pasang penapis air ni..tolong ex officemate mr hubby yang jadi agen COWAY ni..well melayu tolong melayu berniaga..apa salahnya kan...

dan memang pilihan yang tepat pasang penapis air ni..atas ni (gambar) hasil tapisan air coway kat rumah k.fiezz ni..adeh...

Korang kalau duk umah flat, tambah yang ada anak kecik tu sila la guna penapis air..bagus ada penapis air untuk memastikan air yang kita minum betul2 bersih dan selamat untuk diminum..tambah kita nak bagi anak-anak minum, makan dengan air ni..rasa selamat air yang masuk dalam badan anak-anak bila dah ditapis..Kalau tak bertapis, air cam gini hah, adeh..mampu berhuhu je lah...

Dapur FiezaSani

Dapur FiezaSani - Lala Sambal

21:08

Resipi lala lagi..ni resipi dari mak mertua k.fiezz..dalam entry resipi lala sebelum ni,k.fiezz ada mention pasal resipi ni..so ni la resipi simple dari mak mertua k.fiezz..nama masakan, tak pasti la..k.fiezz panggil lala sambal je la..sebab cara masak macam masak sambal..

RESIPI LALA SAMBAL



www.fiezasani.xyz

Ni k.fiezz screenshot dari IG story je..lupa nak tangkap gambar..laparrrr..haha

Bahan-bahan

- Bawang Merah (dikisar)
- Bawang Putih  (dikisar)
- Cili Kering  (dikisar)
- Garam atau taucu..kalau dah guna taucu, tak perlu garam sebab taucu dah sedia masin..
- Air sikit (untuk bagi berkuah)

Cara Masak 

1 - Tumis bahan kisar sehingga masak & tambah air kalau nak...masukkan sikit garam 

2- Diikuti lala. Kacau-kacau bagi sekata & biarkan sehingga lala masak..

3. SIAP..

Simple tak cara masak dia..Ni untuk wanita-wanita berkerjaya, senang sangat resipi ni..sap sap..siap...

Selamat mencuba...

beauty

LaF Water Bomb Ampoule Untuk Masalah Kulit Kering

22:25

Siapa yang ada masalah kulit kering?Masalah kulit kering ni boleh disebabkan dari pelbagai faktor antaranya berada lama di ruangan yang ber aircond, menggunakan sabun yang tak sesuai (ada setengah sabun ni mengandungi bahan yang menghilangkan kandungan minyak pada permukaan kulit, jadi kulit kita kering & sensitif), selain tu dehidrasi (badan kehilangan air. Walaupun kita tak la berpeluh teruk sangat tapi badan kita terdiri dari air yang menjadikan sel-sel sihat. Bila badan dehidrasi, sel2 turut terganggu dan mengecut termasuk sel-sel kulit yang menyebabkan kulit kering..Lepas tu kerap basuh muka & anggota badan yang lain. Kekerapan kita membuat aktiviti ni menyebabkan minyak semulajadi pada permukaan kulit akan kering Juga mandi dengan air panas dalam tempoh yang lama.. Air panas ni boleh sebabkan hilangnya lapisan minyak pada kulit.

Atas ni antara sebab-sebab kenapa kulit kita kering. Jadi untuk mengatasi masalah kulit kering ni..K.fiezz nak cadangkan Laf, produk khas dari Korea. Bukan apa kalau kulit kering ni, kulit nampak kusam..Bila kusam cepat nampak tua..haha..tak mo la nampak ketuaan tu walaupun memang umur dah memang meningkat..kita nak kekal muda remaja gitooo..jadi kenala usaha lebih sikit kan nak kekal muda remaja nampak cam umor lapanbelas tahun...haha

Pernah jumpa tak orang yang nampak muka dah berusia..tapi bila tanya umur, lagi muda dari kita...hah, tue la kesan dari kulit kering dan kusam...na mo cam tu..nak cantik..nak kulit kekal sihat, sila la ambil langkah penjagaan yang lebih...bermula dengan LaF Water Bomb Ampoule ni...

LAF (Lost and Found)

LaF bermaksud Lost and Found..Lost = Masalah yang kita hadapi..Found = Penyelesaian pada masalah kita tu..Contoh seperti kulit kering ni, penyelesaiannya dengan Water Bomb + Ampoule ni..

Kandungan LaF menggunakan tea tree oil & produk kecantikan yang direka secara inovatif untuk mendapatkan keputusan yang cepat dan selamat serta sesuai untuk semua jenis kulit.

Didatangkan khas dari Korea, produk LaF ada 2 jenis lagi ampoule untuk mengatasi masalah kulit kita...dan antaranya LaF Water Bomb + Ampoule ni...


www.fiezasani.xyz

BEZA AMPOULE & SERUM

Korang jangan confuse antara ampoule & serum ni, tau?eh, ada beza ke ampoule dan serum ni, k.fiezz?yup ada beza uolls..k.fiezz pun baru tau..ingatkan sama je..haha..rupanya ada beza dari segi TEKSTUR..Untuk tekstur serum lebih pekat dan likat manakala tekstur ampoule ni lebih cair. Fungsi Serum & ampoule ni asasnya sama sahaja untuk membaiki kulit kita dan mengalakkan pertumbuhan sel baru..dan boleh menghilangkan parut jerawat, mencerahkan kulit serta mengecilkan liang pori..

dan penggunaan LaF Water bomb + ampoule dari rangkaian produk LaF ni boleh membantu mengekalkan kelembapan kulit kita..

K.fiezz Dah Guna?

Sudah la chuolls..1st of all k.fiezz suka bau dia..lembut je..antara kandungan dia adalah ekstrak aloe vera, jadi faham la kan dari mana bau dia best tu..




tekstur dia yang halus & cair, mudah di sapu pada keseluruhan muka. yang pasti, LaF water bomb + ampoule ni membantu melembapkan kulit k.fiezz. Selain memudahkan proses mekap selepas sesi LaF water bomb + ampoule..Dan nampak hasil mekap lebih sekata..suka suka suka..Tekstur dia yang cair mudah meresap ke dalam kulit..Jadi lepas tu kalau nak mekap, senang sangat...dan tak melekit..

www.fiezasani.xyz
Hah..ni contoh umur dah meningkat tapi nampak muda remaja gitooo...haha #perasan ko...
ni perasan sebab haritu masa beli nasi lemak..orang yang jual tu tanya k.fiezz, belajar ke kerja..sebab pejabat k.fiezz dekat dengan ASWARA..so k.fiezz cakap 'eh..saya kerja'...lepas tu dia cakap 'laa..ingat belajar..nampak muda'...haha..#fliphair...

Macamana nak guna?

Sonang je..Lepas cuci muka, sapukan toner dan diikuti Laf Water Bomb + Ampoule ni...


KAT MANA NAK BELI PRODUK LaF NI?

Boleh dapatkan di Guardian dengan harga RM47.10..Bersaiz 30ml, memudahkan untuk dibawa ke mana sahaja..

Untuk maklumat lanjut rangkaian produk LaF, boleh follow IG @lafmy | fb @LaFSEOUL

www.fiezasani.xyz
Rangkaian produk LaF

Selamat mencuba uolls!!!

Dapur FiezaSani

Dapur FiezaSani - Lala Goreng Bercili

22:23

Cuba resipi baru..kali ni resipi lala pulak..weekend baru ni pi ke NSK beli barang basah (ayam/udang/sotong/ikan/lala)..ternampak pulak lala 1 peket RM8.50,laju je la amik..murah..sotong, udang pun amik yang jenis longgok..selonggok RM10..murah weiii kat NSK ni..kak fiezz & mr hubby jarang pi NSK..kadang beli barang basah ni ikut dan je..selalu kat pasar la..samada pasar selangor atau pasar kat chow kit tu...Yg baru ni ke NSK sebab malas nak turun ke KL..Kita singgah NSK je la..Sesekali bila pi ke sini, memang harga barang basah dia berbaloi-baloi...

Berbalik pada cerita cuba resipi lala ni..selalu lala ni, k.fiezz masak ikut resipi mak mertua..tapi tiap kali lupa nak tulis resipi mak mertua kat blog ni..haih..semalam try minta resipi lagi sekali kat mak mertua k.fiezz tapi mama jawab lambat..k.fiezz dah siap masak baru mama jawab..haha..tapi k.fiezz suruh bagi je la resipi..sebab ada baki separuh peket lagi lala...yang bawah ni, resipi dari mr.google..

RESIPI LALA GORENG BERCILI


Bahan2 :
  •  3 Tangkai cili merah
  •  3 Ulas bawang merah
  •  2 Ulas bawang putih
  •  Sedikit halia
  •  2 Batang serai (diketuk)
  •  Garam & Gula



www.fiezasani.xyz

Cara Masak - 
  • Kisar cili merah, bawang merah, bawang putih & halia. 
  • Panaskan minyak dalam kuali & tumis bahan-bahan kisar serta serai sehingga naik minyak dan wangi
  • Masukkan lala & kacau sekata
  • Masukkan juga garam & gula secukup rasa.
  • Goreng hingga lala masak. SIAP..

Health

Bertangas Elok Diamalkan Dari Anak Dara

20:56

Dah beli kerusi tangas masa menang contest blogger tahun lepas so jangan la buat perhiasan je k.fiezz oiii...Meh kita guna...eh baru guna ke k.fiezz..sebab baru up entry ni...idak la korang...dah banyak kali gak k.fiezz guna..tapi malas nak story..ni baru mood rajin datang nak cerita pasal tangas ni..actually k.fiezz dah pernah cerita pasal apa tu tangas?kelebihan tangas kat entry >> Apa Kelebihan Bertangas Dengarnya Boleh Meningkatkan Kesuburan Juga>> korang boleh terjah kat sini kalau nak tau lebih detail pasal tangas ni..

WAKTU BILA BERTANGAS

Yang biasa kita dengar wanita yang lepas bersalin selalu buat aktiviti bertangas ni kan..tapi sebenarnya tak semestinya untuk wanita lepas bersalin je boleh buat..untuk kita, wanita yang dah berkahwin atau yg masih anak dara, boleh buat aktiviti bertangas ni anytime terutama lepas datang haid..sebab untuk membersihkan kawasan berkenaan yang mungkin ada sisa lebihan darah haid..

PERLU KE BERTANGAS

Lagipun elok sebenarnya buat tangas ni sebab dia membantu mengeluarkan toksin dalam badan melalui BERPELUH. Kita kan bila buat tangas ni kena selubung satu badan, jadi asap dari air didihan serbuk tangas tu bertindak mengeluarkan peluh yang menyahkan toksin keluar dari badan..Selain tu masa bertangas ni juga, angin mudah keluar dari badan..macam k.fiezz bertangas, duk burppp sesaja la..haha..nasib buat kat rumah..kalau kat SPA, sogan plak..banyaknya angin..pdhal badan comey je...haha

KELEBIHAN BERTANGAS UNTUK WANITA

1 - Untuk ibu2 yang baru lepas bersalin, boleh bertangas selepas darah nifas kering atau selepas berpantang. Ia boleh membantu proses penyembuhan, mengecutkan kembali rahim serta mengetatkan faraj.

2. Kurangkan masalah bau pada bahagian intim

3. Mengatasi masalah keputihan dan lendiran kental.


4. Mengeluarkan sisa darah haid


5. Mengencangkan otot vagina.


6. Mengecutkan rahim selepas melahirkan anak.


7. Mewangikan badan.


8. Mengurangkan masalah senggugut.


9. Membantu mengatasi masalah haid tidak teratur.


10. Melembabkan kulit sekitar kawasan faraj yang mungkin kering dan gatal selepas haid.
www.fiezasani.xyz

MACAMANA NAK BERTANGAS?

Sonang je..k.fiezz memang ada beli serbuk tangas dah siap dari satu SPA ni..so kuantiti dia mmg banyak & tahan lama sebab setiap kali guna, cuma 2 sudu besar je..k.fiezz beli dari tahun lepas, banyak lagi..lepas tu masa beli kerusi tangas ni dapat lagi free 1 kotak serbuk tangas..dalam 1 kotak tu ada 5 sachet serbuk...

Cara guna - didihkan air kemudian masuk 2 sudu serbuk tangas dalam air yang dah mendidih tadi..tukarkan air tu dalam  bekas tembikar (periuk tanah) macam dalam gambar atas ni...buh la tembikar ni kat bawah kawasan berlubang pada kerusi tangas untuk kita duduk nanti ..sebelum tu tutup keseluruhan kerusi dengan kain bagi elakkan wap air dari bekas tembikar tadi keluar ke tempat lain...kalau semua dah okey, duduk atas kerusi & selubung keseluruhan badan dengan kain untuk bagi peluh keluar...SIAP..tempoh untuk bertangas 15-30 minit..

ORANG PEREMPUAN NI BADAN NAK PAKAI LAMA

Pernah dengar tak, mak-mak atau orang tua kita selalu cakap 'kita perempuan ni badan nak pakai lama..'Pesanan bukan sebarang pesanan tu tapi nasihat walaupun ramai wanita yang pandang remeh je part ni..Tepuk dada tanya selera..Cantik bukan pada luaran je..tapi dalaman juga..Nak nampak cantik luaran, boleh tepek dengan solekan..tapi dalaman?huhu...dalaman ni bukan pada isu hubungan intim suami isteri je tapi dari sudut kesihatan juga...contoh keputihan tu, semua tahu kan tak elok keputihan ni..jadi kalau tak dirawat, kan ke menganggu kesihatan vagina kita sendiri...

Jadi amalan bertangas ni tak semestinya tunggu dah kahwin, dah beranak baru nak buat..dari anak dara lagi, dah boleh mulakan penjagaan dalaman...

Kalau k.fiezz ada anak dara,memang k.fiezz ajar bertangas ni..haha...

luahan perasaan

Nak Jadi Instafamous, Jadi Yang Berpelajaran.

21:28

Ramai budak-budak remaja nak jadi InstaFamous sekarang ni..macam cendawan tumbuh..lepas sorang, sorang muncul InstaFamous baru..tak pe la dik..budak-budak senang nak naik..follower pun ramai..tambah-tambah yang muda-muda..advantage di situ..kalau ramai follower, like & comment pun main ribu-ribu..rezeki RM pun masyuk la..tambah penjual-penjual sekarang lebih suka guna InstaFamous ni..

KENAPA RAMAI SELLER SUKA GUNA INSTAFAMOUS

Sekarang, Instagram lebih diminati..letak caption & gambar..dah siap...kalau guna InstaFamous ni, peluang bila post barang kat ig lebih tinggi bila ramai follower...ramai follower bermaksud lebih ramai yang tengok dan nampak post produk si penjual...so tu la kelebihan beriklan dengan InstaFamous ni..tapi kena ingat juga IG ni untuk k.fiezz pengiklanan jangka masa pendek..sebab penggunaan # tu akan bertambah dari semasa ke semasa..so orang nak cari info sesuatu produk kena scroll banyak gambar sebelum jumpa yang betul-betul berkaitan dengan produk tersebut..kadang ada # yang digunakan tak berkaitan pun dengan produk tu..jadi memang jenuh kena scroll sebelum jumpa yang betul-betul berkaitan...

KENAPA SELLER PERLU GUNA KHIDMAT BLOGGER

Jadi kalau k.fiezz la kan..bukan la sebab k.fiezz blogger & k.fiezz back up blogger..tapi kalau k.fiezz menjual barang..k.fiezz pilih medium blog sebagai pengiklanan sebab entry kekal di blog selagi blogger tak delete entry tu..selalunya jarang blogger delete entry review melainkan ditipu tak dapat bayaran..kalau bayaran diterima, entry kekal di blog & bermaksud kekal di carian google...orang sekarang pun memang akan pilih google untuk cari apa-apa info..so nampak tak keuntungan di situ bila entry barang yg kita jual ada di carian google..lebih meluas pengiklanan...blog ni pengiklanan jangka masa panjang..

KALAU NAK JADI INSTAFAMOUS, PILIH UNTUK JADI YANG EDUCATED..

Bila melibatkan budak-budak remaja ni, ada terdiri dari yang berpelajaran dan masih sekolah..k.fiezz suka InstaFamous yang educated ni..dorang lebih bijak dalam memilih produk untuk review yang berkualiti..

Manakala yang melibatkan budak sekolah ni, ermmmm...mungkin tak la semua..tapi ada ternampak sorang instafamous anak dara, masih sekolah & masih di bawah umur review produk 18sx..oh nooooo..tak sesuai la dik disitu..duit pun duit juga tapi fikir juga kesan dari review tu di masa depan..Nanti orang nak ngorat pun risau sebab dah cop awak tu gatal..Mana tahu juga bakal suami ternampak review awak tu, tak segan ke..bakal mak/pak mertua..paling malu mak pak sendiri la..aduh...serius tak sesuai sangat tau anak dara review produk cenggitu..duit pun duit juga tapi fikir pada kualiti...jangan taksub benor dengan RM...Nak ditegur kang, kata kita busybody pulak..haih..so mampu tengok je la..moga ada la sesapa yg tegur adik tu...

tue la beza InstaFamous berpelajaran & tak berpelajaran..mungkin tak semua tapi segelintir..

Jadi kalau nak jadi instafamous, pilih la untuk jadi instafamous yang berpelajaran. ada beza instafamous yang berpelajaran dengan yang kurang berpelajaran ni..

TIPS UNTUK JADI INSTAFAMOUS


Cewah..k.fiezz sendiri bukan instafamous..cuma blogger suam-suam teh o je..tapi sikit tips la buat adik-adik yang nak jadi Instafamous ni..

- Be Yourself.

- Jangan kejar sangat RM tu. Pilih review yang ditawarkan bersesuaian dengan umur serta bukan berunsur lucah..Fikir kesan sebelum & selepas kalau terima sesuatu review tu..terutama kalau produk yang ditawarkan untuk review tu berunsur 18sx..

- Review tu review juga, kalau  yang masih belajar jangan malas nak belajar..macamana pun pelajaran tetap no.1..tue la penentu masa depan awak-awak semua..Nanti dapat result ntah apa2, salahkan sekolah pulak padahal salah sendiri sebab sibuk sangat buat review..sampai pelajaran terabai.

Jadi Instafamous ni, time famous memang la masyuk tapi instagram ni mampu bertahan sampai bila kita pun tak tahu..mana tahu nanti di masa akan datang, muncul apps yang lagi best dari Instagram ni & tak memerlukan khidmat InstaFamous?awak nak buat apa masa tu?

- Bagi anak dara tu, jangan ngengada sangat boleh tak depan kamera..mula-mula orang suka..kalau dah selalu sangat ngengada..orang meluat tau dak?just be  yourself depan atau belakang kamera...

Ni je la simple tips yang k.fiezz rasa logik untuk adik-adik yang berminat nak jadi InstaFamous...tapi apapun k.fiezz rasa mak pak tetap mainkan peranan untuk pantau aktiviti anak-anak di Instagram ni terutama yang anaknya jadi InstaFamous ni...

Sebenarnya pada k.fiezz tak sesuai sangat penggunaan smartphone ni untuk budak-budak yang tengah meningkat remaja ni..banyak dah contoh yang tak berapa elok kita nampak sekeliling kita..yes handphone tu penting untuk berhubung tapi ramai yang salah guna penggunaan handphone ni..Budak-budak remaja yang ada smartphone ni sibuk nak jadi instafamous tapi pelajaran terabai..huhu...sekarang seronok la duit masyuk dalam akaun..tapi sekolah entah ke mana...bukan la semua macamni tapi majoriti ramai yang ke arah itu...

LifeStyle

Kisah Chinese Lady Yang Jujur dan Kurier Yang Bertanggungjawab

22:38

Ada gak orang yang jujur..susah nak jumpa orang jujur sekarang ni..al-kisah pagi semalam k.fiezz terima satu call dari chinese lady..Mula macam was-was nak jawab ke idak..tapi k.fiezz ni kalau nombor local , jawab je selalunya walaupun tak kenal..jadi jawab juga la call dari chinese lady ni..

Nasib jawab uolls..rupanya dia nak beritahu dia tersalah terima barang k.fiezz..sebelum courier hantar tu, dah call dia dulu..cakap ada barang & kebetulan chinese lady ni ada beli barang secara online pun..so bila budak kurier ni sampai, dia terus terima je tanpa tengok maklumat penerima..lepas dah terima, dia buka parcel tu, baru dia tahu barang dalam tu bukan dia punya..dan dia nampak detail k.fiezz..tu dia call k.fiezz, suruh datang ambil barang tu kat dia..pejabat dia kat Jln.Sg.Besi..dekat area mr hubby kerja..adeh..satu kerja pulak kena pi amik..tapi tak pe la..kurang2 chinese lady ni jujur..dia call k.fiezz beritahu tersalah terima barang k.fiezz..so k.fiezz pun deal dengan dia, nak amik harini..

Lepas tu k.fiezz ada call semula chinese lady ni,saja nak tanya barang apa k.fiezz terima ni..cam curios pulak,kan..hehe..padahal dah tahu..saja nak confirm.chinese lady tu pun baik..dia beritahu la barang k.fiezz tu..kotak pink rupanya..kalau kotak pink ni dah tahu la apa dia...my favourite...lagi la k.fiezz excited sebab barang favourite kot..

www.fiezasani.xyz
tadaaa..ni la kotak pink k.fiezz..Nanti k.fiezz share barang-barang dalam box ni..


then dalam tengahari atau petang semalam, budak kurier pula call..dia mengaku tersalah hantar barang k.fiezz pada chinese lady yang kat Jalan Sg.Besi tu..Dah sampai pejabat k.fiezz, baru budak kurier ni perasan..agaknya budak ni tak sengaja switch barang k.fiezz  & barang chinese lady ni..K.fiezz beritahu la dah tahu cuma k.fiezz tanya camne ni sebab k.fiezz tak ada transport nak pi amik kat tempat chinese lady tu..budak kurier ni cakap tak pe dia pi amik sebab salah dia..tapi dia hantar harini la..k.fiezz okey je la..tak banyak citer..orang nak tolong pun dah syukur...

dan harini budak kurier tu datang hantar barang k.fiezz kat pejabat..dia minta maaf la sebab tersalah hantar..k.fiezz pun okey je..idak la nak marah-marah kat dia pun..lagipun budak kurier ni cakap elok..dan dia pun mengaku tersalah hantar..Masa terima barang k.fiezz ni tadi, dalam keadaan elok..plastik dah terbukak sebab chinese lady tu ingat mula-mula barang dia,kan..so dia bungkus semula elok2...mmg kemas dia cellotape..tak macam dah terbuka pun..

Rezeki k.fiezz la barang tersalah hantar kat orang yang jujur..dan dapat budak kurier yang  hantar barang k.fiezz ni bertanggungjawab.

oo..kurier yang bagus ni dari LINE CLEAR..thank you adik kurier sebab sangat bertanggungjawab serta mengaku salah dan betulkan kesilapan yg tak sengaja ni...

Dapur FiezaSani

Dapur FiezaSani - Ayam Tumis Pedas

16:26

Dari dapur fieza sani..resipi baru k.fiezz cuba hasil carian di Mr Google...Dah blur nak masak apa..camne la surirumah yg kena masak hari-hari tu,kan..mesti lagi pening..breakfast nak masak apa..lunch nak masak apa..nasib la k.fiezz ni pening time dinner je nak masak apa..sebab hari-hari memang memasak..sabtu ahad je la pening sikit bila part masak ni..kalau tak keluar la..kalau keluar, makan kat kedai je lah...

so berbalik pada resipi baru yang k.fiezz cuba ni, resipi hasil carian di Google..as usual...
mudah & ringkas..yang penting sedap..sedap ke?ikut la selera masing-masing..sebab sedap ni subjektif..kang k.fiezz kata sedap benor, korang cuba masak 'eh..tak sedap pun k.fiezz'..hah tu cakap, sedap tu subjektif..kalau nak tahu sedap ke idak, ikut la cara masak masing-masing..nak tambah apa..nak kurang apa...sukahati la...k.fiezz punya cara, tukar sikit dari resipi asal.. ;)..


Ayam Tumis Pedas


www.fiezasani.xyz

Bahan - Bahan 

- Ayam (kuantiti ikut suka)
- 1 labu bawang besar (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3 sudu cili boh/cili kering kisar
- 1 labu bawang besar (dipotong)
- garam, gula & perisa secukupnya..

Cara Masak 

1) Gaul ayam + kunyit. Goreng dahulu separuh masak. 
(resipi asal, tak goreng. tapi k.fiezz goreng memandangkan mr hubby k.fiezz tak suka ayam yang buat sambal cam ni tak bergoreng ..)
2)  Tumis bahan kisar.
3) Masukkan cili boh/cili kering yang dikisar, tumis sampai garing
4) Masukkan air asam jawa & ayam yang dah digoreng.
5) Biarkan sehingga ayam masak (tambah air kalau kuah kering)
6) Tambah garam @ perisa. Selepas masak boleh hiaskan dengan bawang besar & tomato

**Hat hiasan ni, k.fiezz tak buat..malas..hehe

lagu

Ost Cik Reen En Ngok Ngek - Satu Peluang by Andi Bernadee

12:33


K. Fiezz tak tengok drama ni sebab kat rumah tak ada Astro.. Cuma ada la tertengok sedutan sikit-sikit drama ni kat Instagram.. Ramai duk share drama ni.. Tgk dari ig yang ramai duk share ni, macam menarik drama dia.. macam kelakar pun ada.. Tak sure la.. K. Fiezz pun tengok gitu je kat IG..

Haritu duk scroll ig, ternampak pelakon Fatin Afeefa ada buat cover lagu ost drama Cik Reen En Ngok Ngek ni kat ig dia.. Eh.. Sedap plak dengar.. Masa dengar tu, k.fiezz pun tak tahu lagu ni ost drama cik reen en ngok ngek..Lepas tu baru k.fiezz tahu lagu yang fatin Afeefa ni nyanyi, ost drama ni..Maklum la umah tak ada astro so ketinggalan sikit..Hehe..

Lagu ost ni nyanyian asal Andi Bernadee..cuma antara penyanyi asal, Andi Bernadee dengan Fatin Afeefa nyanyi, Fatin punya lagi sedap..hehe..sowwy...tak condemn..just my opinion je... 

Jom nyanyi

Satu Peluang by Andi Bernadee


Lirik Lagu 


Hatiku masih berdebar tiap kali bertemu
Aku cuba bersuara walaupun lidahku kelu
Perasaanku padamu seluas lautan biru
Beriku satu peluang untuk mengenalimu

Aku suka cara jalanan kamu
Aku suka hilang dalam manismu
Siapa lagi sini seperti kamu

Tindak balas kamu sangat terkawal
Itu tanda-tanda kau jual mahal
Siapa lagi sini seperti kamu

Berikan aku hanya satu peluang
Berikan aku hanya satu peluang
Satu peluang

Keindahan wajahmu sama seperti hatimu
Suaramu yang lembut dan juga merdu
Bagiku seribu tahun pun tak ku jemu
Bagiku satu peluang untuk mengenalimu

Aku suka cara jalanan kamu
Aku suka hilang dalam manismu
Siapa lagi sini seperti kamu

Tindak balas kamu sangat terkawal
Itu tanda-tanda kau jual mahal
Siapa lagi sini seperti kamu

Berikan aku hanya satu peluang
Berikan aku hanya satu peluang
Satu peluang

tindak balas kamu sangat terkawal
itu tanda-tanda kau jual mahal
siapa lagi sini seperti kamu

tak kisah la sapa nyanyi..yang penting lagu ni sedap...easy & catchy gitu..

Kerjaya

Apa Tugas Seorang Setiausaha atau PA

09:00

Baru ni k.fiezz ada dapat e-mail pertanyaan dari fresh graduate course secretary tanya pasal perbezaan antara PA dan secretary, tugas yang dibuat oleh seorang PA/secretary?meh nak kongsi sikit dari senior PA ni..hehe..apa beza PA dan secretary a.k.a setiausaha ni?ada beza meh..ni perbezaan antara PA dan setiausaha yea..kalau yang setiausaha sulit bagai tu, k.fiezz tak tau sebab yang guna setiausaha sulit ni selalunya menteri-menteri je..tu bidang tugas, k.fiezz tak pasti...ni k.fiezz cerita PA atau setiausaha pada bos-bos yang gred 54 ke atas di sektor kerajaan...Kalau sektor swasta, Pengarah/Director/Manager yang guna PA..

PA ATAU SETIAUSAHA?

PA atau setiausaha ni adalah pembantu kepada bos di sesuatu organisasi..Jadi apa beza PA atau setiausaha ni?Pada pandangan peribadi k.fiezz, dua2 ni sama je..cuma panggilan yang berbeza..PA bermaksud Personal Assistant dan Setiausaha tu setiausaha..atau dalam bahasa inggeris, secretary...tapi dulu ada la kot bos yang guna PA & Setiausaha serentak..PA ni pembantu peribadi..setiausaha untuk tugas-tugas di pejabat..maksudnya seorang bos tu ada dua pembantu..satu di pejabat..satu yang untuk urusan peribadi..dulu la..la ni, rasanya setiausaha kat pejabat dah merangkap pembantu peribadi gak..hehe..so semua personal bos, setiausaha tahu...no secret..jadi cuma panggilan je yang lain..tugas tetap sama..PA = setiausaha/secretary...dari segi sebutan pun, PA senang nak sebut..dari setiausaha...

Di sektor government k.fiezz bertugas sekarang pun, nama jawatan SETIAUSAHA PEJABAT/PEMBANTU SETIAUSAHA PEJABAT..tapi sesama staff, setiausaha dipanggil PA..ringkas dan mudah..kenapa ada SETIAUSAHA PEJABAT dan PEMBANTU SETIAUSAHA PEJABAT di sektor government..

SETIAUSAHA PEJABAT untuk mereka yang ada diploma dalam bidang setiausaha dari Politeknik dan UiTM..Diploma dari UiTM, course setiausaha ni dipanggil Diploma Pengurusan & Teknologi Pejabat (atau nama sebelum ini dikenali sebagai Sains Kesetiausahaan)...Manakala PEMBANTU SETIAUSAHA PEJABAT untuk yang memohon kerja di sektor kerajaan bagi jawatan ni dengan menggunakan SIJIL PELAJARAN MALAYSIA..Untuk SETIAUSAHA PEJABAT, gred N29 dan PEMBANTU SETIAUSAHA PEJABAT gred N19..dan gaji N29 haruslah lebih tinggi dari N19..hehe..Cuma beza dari segi gred dan kelayakan..Tugas tetap sama...

APA TUGAS PA/SETIAUSAHA di SEKTOR KERAJAAN

Ni k.fiezz explain tugas di sektor kerajaan la yea..Di sektor swasta mungkin sama atau ada tambahan,k.fiezz tak pasti..kalau ada yang nak kongsi info boleh share di komen..

>> Membantu bos di pejabat untuk surat-menyurat (terima surat dan rekod. Lepastu baru bagi pada bos untuk diminitkan pada pegawai-pegawai untuk diambil tindakan seterusnya), mengedarkan surat-surat yang telah diminitkan kepada pegawai2, menjawab panggilan telefon, menetapkan temujanji/jadual mesyuarat,update mesyuarat-mesyuarat di jadual bos serta set appointment orang nak jumpa, booking hotel, flight kalau bos kena bertugas di luar yang memerlukan penginapan atau pengangkutan, membuat tuntutan perjalanan serta claim bulanan bil telefon bimbit, mendapatkan maklumbalas mesyuarat tertentu dan hantar kepada urusetia selepas diselaraskan/disemak oleh bos dan lain-lain tugas yang diarahkan..

Nampak macam 'alaaa..senang je kerja PA'..nampak je la..cuba duduk, tahu la senang ke idak..haha..kalau tak, takkan la ada seorang kerani kat tempat k.fiezz yang jadi PA ganti tarik diri..haha << baik-pun-biar-bertempat.html >>

Kerja-kerja jadi PA atau setiausaha ni sebenarnya senang je..macam k.fiezz dah lebih 10 tahun buat kerja yang sama, jadi kerja-kerja tu dah jadi rutin..tak ada hal la nak buat..Yang penting kita komited untuk buat kerja-kerja kita..dan kita suka..bila kita suka dengan kerja kita, kerja yang susah pun kita rasa senang je nak buat..lagi satu jangan suka bertangguh kalau buat kerja..dapat satu, terus buat..bila terus buat, tak ada la kerja jadi triple bila kita kumpul banyak-banyak baru nak buat..style k.fiezz, dapat je kerja terus siapkan..lagi satu k.fiezz ni suka workstation k.fiezz kemas..bila kemas, kita nak buat kerja pun tak serabut..dan kita tahu kerja apa yang tak siap lagi..asingkan kerja..utamakan yang mana untuk siapkan dulu atau yang kena kejar DATELINE..yang kurang penting, KIV dulu..tapi jangan la KIV lama benor..bila tak ada kerja, siapkan la kerja-kerja yang KIV tu..

SERONOK JADI PA / SETIAUSAHA

Seronok je kalau tanya k.fiezz..kerja tak la banyak sangat..bila bos tak ada, boleh rilex..Kerja kita pun tak berurusan sangat dengan staff lain..Hanya melibatkan kita dan bos je...Kalau nak tahu dulu setiausaha ni cita-cita k.fiezz masa zaman sekolah,tau..ni gara-gara terpengaruh dengan drama..dulu-dulu drama citer melayu, setiausaha lawa-lawa..mekap bagai..tue yang terpengaruh..hehe..pada assuming k.fiezz setiausaha mesti lawa..tu yg k.fiezz perasan lawaaa je tu..haha

Pada yang berminat nak jadikan setiausaha sebagai kerjaya pilihan, boleh mohon sambung pengajian di peringkat Diploma di Politeknik atau UiTM..Di Politeknik - Diploma Sains Kesetiausahaan (kalau tak silap) dan UiTM - Diploma Pengurusan & Teknologi Pejabat (dulu dikenali dengan nama Sains Setiausaha)..So good luck uolls..

Jangan anggap kerjaya setiausaha macam tak ada class tau..Setiausaha ni pun salah satu jawatan terpenting dalam sesuatu organisasi..yelah jaga bos kan..Kalau tak ada jawatan setiausaha ni, agak-agak sapa nak uruskan meeting bos, nak jawab call & bla bla tugas yang k.fiezz mention kat atas..So jangan pandang rendah tau pada kerjaya setiausaha ni..Nak jadi setiausaha pun kena ada diploma sekarang ni..#fliphair..