Total Pageviews

Kisah Si Buah Menia Yang DiKatakan Buah Kedondong..

10:47

Minggu lepas, ada member tempat kerja bagi buah *kedondong* ni kat k.fiezz..kawan cakap boleh buh dalam gulai masak lemak daging salai ke, itik salai ke..sedap katanya..k.fiezz amik tanpa rasa was-was..pernah dengar buah kedondong tapi rupa tak tau macamana..

Balik rumah, whatsapp dengan biras k.fiezz..Saja nak confirm dengan dia, buah *kedondong* ni boleh masak apa?Sekali biras k.fiezz cakap, macam bukan kedondong je..erkkk..kak fiezz ko ni mula la was-was..dah kalau bukan kedondong,buah apa plak ni...boleh makan ke?hah, mula la k.fiezz ni berprasangka bukan-bukan...

www.fiezasani.xyz

Biras suh belah dua sebab dia nak tengok belah dalam dia rupa mana..kata biras, kalau kedondong biji dia jenis serabut2..kak fiezz macam 'oo yea ke'..tak tau..hehe..Biras syak buah menia...So k.fiezz belah dua buah ni..whatsapp gambar kat biras..terus biras cakap betul tekaan dia..buah meniaaa..kat Perak panggil buah ni buah menia la..tempat lain buah kundang kalau tak silap...sebab k.fiezz post gambar sambal belacan ni kat IG, ramai yang komen bagitau ni buah kundang..adeh..maafkan daku..k.fiezz pun member yg cakap buah kedondong..haha..k.fiezz pun cakap la buah kedondong...sekali salah buah daaa...

www.fiezasani.xyz

Minggu lepas biras k.fiezz datang tido kat rumah..serahkan kat dia untuk buat sambal belacan buah menia ni..kak fiezz ko mana reti..yang tahu masakan-masakan western je..cewah..lempang kang..haha..

Dah try sambal belacan buah menia ni, sedap weiii..licin...rasa pedas-pedas, masam-masam..memang layan laa...hah, kan dah tersuka..kata selera western sangat kan..haha..

Resipi sambal belacan buah menia ni..kak fiezz tak pasti tapi tengok haritu biras buat - 

Bahan :~
*Cili padi 
*Cili merah
(Cili padi & cili merah ni ikut la pada tahap kepedasan memasing nak berapa biji)
*Buah menia (Beberapa biji)
Yang buah ni buang kulit, biji & hiris nipis supaya senang nak tumbuk..
*Belacan
*Garam sikit

Lepas tu tumbuk la bahan-bahan ni sampai lumat..dan SIAP..
confirm makan bertambah..orang lain tak tau..k.fiezz memang pasti..haha

ala..sorry kalau ada ibu2 mengandung terbaca pulak entry ni buat korang kecur air liur..iolls share je...kalau nak, suh la en.suami korang pi cari buah ni...

You Might Also Like

17 Comment

  1. fieza pagi2 dah buat org lapar..nak marah ni..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..sorry..pi cari buah kundang ni buat sambal belacan..layan cik nor..dappp

      Delete
  2. tk pernh dgr buah menia...1st time tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama lain buah kundang dear..may be buah kundang awk penah dengar..sama la buahnya ni..nama panggilan je lain ikut tempat memasing...

      Delete
  3. Buah kundang memang kesukaan SA dari kecik..SA suka yang muda..buat makan cicah ngan kicap cili..huiii...pas tu buat sambal belacan memang best..sebab masam so x yah campur limau dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah SA, ni biras buat sambal belacan memang sedap..bertambah nasi..hehe..

      Delete
  4. jarang makan buah kedondong nie tapi MN tak pernah lagi tengok bijinya warna purple macam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah kundang ni dear..bukan kedondong..kawan yg bagi ni salah bgitau..

      Delete
  5. wah lazatnya.. saya pn x penah dengar nama buah menia ni

    ReplyDelete
  6. kelantan pnggil buoh putih star (putih star tu purple) . sedap pulak tgk boleh msak gtu, biasa makan dengan gula kicap je

    ReplyDelete
  7. Buah kedondong sedap, hat ni buah kundang pun sedap juga. Buah kundang selalu makan hat jeruk je

    ReplyDelete
  8. tak tau pun ada nama lain, tau buah kundang jew. Tapi sambal tu megiurkan sungguh lah kak fieza

    ReplyDelete
  9. buah..tak pernah jumpa lagi..

    pasti sedap kalau dibuat sambal

    ReplyDelete
  10. tak pernah kenal buah menia..hehe..ni baru kenal.

    ReplyDelete
  11. first time tengok buah menia ni, hahah cun lah warna purple!

    ReplyDelete
  12. kalo tanya CT lagi fail la kak.. memang tak penah dengar pun apa benda tu..

    ReplyDelete
  13. Owh... Buah menia ker. Pernah tengok tapi tak tahu buah apa ☺

    ReplyDelete