Giveaway

Menang Giveaway Doudou.my X CekguNorazimah

15:16

Yeay..kak fiezz tersenarai salah seorang pemenang GA Doudou.my x Cekgu Norazimah..Alhamdulillah..Masa joint GA ni, kak fiezz ada mention kalau menang, pening gak nak cari hadiah kat website doudou.my..haha..website doudou.my ni menjual pakaian-pakaian ibu mengandung, bayi & kanak-kanak..hah!!tak ke pening kak fiezz nak redeem apa kalau menang baucer ni..

www.fiezasani.xyz

eh..sekali rezeki Ramadhan..Menang chuolls..terus masuk ke website doudou.my ni..duk usyar baju2 bebudak..lawa-lawa..Harga pun affordable..Okey la untuk k.fiezz..idok la mahai bebenor..Ni tengah ada sale untuk selected item...Duk usyar-usyar, kak fiezz terbekenan dengan satu set baju + seluar untuk budak lelaki dalam kategori sale item..Lepas diskaun, ngam-ngam harga baucer yang kak fiezz menang..Terus pilih yang ni je..eh!!tak pening pun k.fiezz..haha..Kata pening masa joint GA ni kalau menang nak beli apa..Ni cam sap sap..terus pilih yang mana berkenan di hati..Nampak..Alasan sangat pening tu..Nama k.fiezz ni kalau dah nama shopping tu memang bestfriend sangat...tak pening la kalau bab-bab shopping ni..tak kisah la shopping online atau pi shopping kat mall..petik jari je macam Thanos tu..eh!!haha..tetiba masuk cerita Avenger..

Okey, nanti k.fiezz share pasal set baju yang k.fiezz beli kat website doudou ni lepas dah terima barangnya...

Gift

Jadi Top Pengomen Di Blog Shafyqah..Dapat 1 Set Gambar.

13:08

Terpilih jadi top pengomen lagi tapi kali ni di blog Shafyqah pulak..yeay..thank you Sha...tak sangka pulak terpilih..

Kak fiezz dapat apa?meh tengok


Kak fiezz dapat 1 set gambar..Gambar2 ni Sha dah minta awal melalui e-mail pada k.fiezz...Jadi ni antara 9 gambar yang kak fiezz bagi pada Sha untuk di cetak..Ikutkan banyak..haha..tapi orang dah bagi free, melampau pulak nak suruh print semua..haha..Jadi ni antara yang menjadi pilihan favourite k.fiezz disamping hadiah sampingan - key chain..

Jom pi terjah blog sha (link di atas),mana tau k.fiezz terpilih lagi jadi top pengomen..hehe..

Fesyen

Shopping Baju Raya Online..Trusted IG Seller.

13:59

Korang..sapa dah beli baju raya..amboi kemain excited kakak fiezz beli baju raya..esok baru start puasa..hover nau nau..ala, benornya bukan apa malas nak shopping online time bulan puasa..Mesti pos laju akan jadi slow service dia & ada masalah sebab banyak lambakan parcel yang kena hantar..Nak raya kan, jadi permintaan barang yang jual secara online macam baju raya, kuih raya akan jadi meningkat...Tu yang sebabkan order masa bulan puasa akan lebih dari bulan-bulan biasa... Rezeki untuk para peniaga tapi yang beli macam k.fiezz ni bermasalah bila barang stuck di pos laju..Sistem Pos Laju pun selalunya time2 ni bermasalah...Jadi untuk mengelakkan parcel k.fiezz termasuk dalam senarai yang stuck di Pos Laju, baik la k.fiezz shopping sebelum mula puasa ni...Lagipun beli awal2 ni untung, warna baju yang kita nak & saiz masih banyak lagi...

JOM SHOPPING di Jalinan Mutiara 

Haritu k.fiezz terusya baju ni kat salah satu IG..Eh..berkenan pulak chuolls..Tengok lambang kat gambar ni,baju dari NFH Boutique Gallery..Mula-mula kak fiezz ingat nak terus beli kat NFH ni je, yea la owner kan..Risau nak beli kat agen2 ni..Bila try pm kat page NFH Boutique Gallery ni tak ada jawapan..Lepas tu baru k.fiezz perasan NFH ada inform setiap pembelian baju-baju dorang boleh dapatkan dari mana-mana agen sah NFH yang ada di komen..Jadi kak fiezz pun cari agen2 NFH dari situ..Kak fiezz cuba whatsapp beberapa orang agen dan dari hasil survey tu, kak fiezz boleh rumuskan harga dorang adalah fix..So tak adalah dengan agen ni mahal..agen tu murah..Kak fiezz beli baju kat bawah ni dengan salah seorang agen NFH iaitu Jalinan Mutiara (klik untuk ke IG agen)...Harga baju ni RM1** + free postage + free brooch..

Dah selamat sampai minggu lepas..Keadaan baju seperti dalam gambar..tak ada sebarang masalah..alhamdulillah..

Baju ni untuk mak kak fiezz benornya..hehe..dapat duit review sikit jadi beli la baju ni..cantik sangat..mak kak fiezz masa suruh try, dia cakap macam orang muda..alahh..memang muda pun..apa ada hal,kan..haha...

www.fiezasani.xyz

Serius cantik sangat..berkenan k.fiezz..sesuai la untuk wanita yang tak nak baju ikut cutting & labuh.Salah satu sebab k.fiezz beli untuk mak sebab mak kak fiezz memang tak nak baju kurung yang ikut potongan badan & baju jenis pendek..Jadi masa tengok baju ni, sangat memenuhi kriteria..Dah la main beli je, tak tahu saiz mak..Main agak2 je..Nasib baik okey...


Okey, meh tengok baju raya k.fiezz pulak..Yang ni dah beli lagi awal dari baju untuk mak kak fiezz..haha...Hat ni suruh mr hubby yang bayarkan..hehe...

SHOPPING Di msberipinkcloset


www.fiezasani.xyz

Yang mana satu warna pilihan, nanti kak fiezz share masa hari raya..hehe..Baju ni potongan kebaya kota bharu kalau tak silap..kak fiezz berkenan baju ni sebab design + warna dia..Sweet angat..sesuai la untuk k.fiezz yang comel ni..eh..haha..Cuma skirt dia kak fiezz tukar dengan skirt lain ikut warna bunga sebab nak matchy-matchy dengan baju melayu mr hubby...Untuk skirt yang set dengan baju ni, kak fiezz akan match dengan baju lain..Nanti try cari time shopping kat mana-mana..hehe...shoppingggg..so bff...

IG SHOP YANG BOLEH DIPERCAYAI

So korang dah beli baju raya..Kalau belum, boleh la terjah kat dua IG Shop yang k.fiezz shopping ni..Peniaga yang boleh dipercayai..Faham, ramai takut nak shopping online kan..takut tertipu..Jadi boleh la terjah kat dua IG shop ni...Baju-baju dorang semua lawa-lawa..kak fiezz memang berkenan sangat koleksi baju2 kat sini...Cantik..Nasib kontrol napsu & sedar diri poket tak berapa nak tebal..kalau tak, lebih dari sehelai k.fiezz beli..haha...

SELAMAT SHOPPING & SELAMAT BERPUASA chuolls

Pilihanraya

Sekali Lagi Bertugas Masa Pilihanraya ke-14

11:33

Pilihanraya ke-14 pada 9 Mei 2018 baru ni kak fiezz lagi sekali bertugas sebagai petugas Pilihanraya..Kali ni kak fiezz ambil jawatan sebagai Kerani Pengundian dan Mengira Undi je..Tak mau jadi Ketua macam masa Pilihanraya ke-13 dulu..fuhhh banyak koje, weiii..Plus kak fiezz tak ada ciri-ciri untuk memimpin..tak reti..kak fiezz suka ikut orang je..Dah terbiasa kot sebab jawatan k.fiezz bekerja pun jadi PA bos..Dah biasa terima arahan bos untuk buat kerja..bukan kak fiezz bagi arahan kat orang.haha..so nampak tak, tak ada ketokohan tu..jadi kalini kita jadi kerani je la..Elaun kurang sikit tapi berbaloi la sebab kerja tak susah sangat...

SALURAN 1 

Kali ni kak fiezz dapat saluran 1 juga macam masa PRU ke-13 dulu..Saluran 1 ni utk info korang, saluran mengundi untuk orang tua / warga emas yang dah pangkat atuk-atuk/nenek-nenek kita..Ada yang berkerusi roda, bertongkat, ada yang macam tak boleh pun nak mengundi sbb ada sakit..tapi k.fiezz kagum sangat sebab dorang tetap datang menunaikan kewajipan sebagai rakyat Malaysia.


www.fiezasani.xyz

Pas petugas & kak fiezz memilih undi seperti biasa memandangkan k.fiezz bertugas di parlimen yang sama dengan tempat k.fiezz mengundi..Dah petang sikit, orang dah tak ramai k.fiezz lari kejap ke sekolah yang k.fiezz kena mengundi...Siap..

www.fiezasani.xyz
Selfie sebelum kena sound dengan ejen tempat mengundi..huhu..

Pengalaman Bertugas Sebagai Petugas PRU di Saluran 1

Seronok sebab boleh tengok macam-macam karenah orang-orang tua/warga emas ni mengundi..Ada yang bila kita dah celup jari dengan dakwat tu ingat kena tanda kertas mengundi dengan jari tu..haha..adeh..besa la orang tua kan..tapi apa pun k.fiezz salute sangat dengan orang-orang tua/warga emas ni yang sanggup datang mengundi walaupun ada yang dalam keadaan tak berapa sihat..Siap ada yang guna tiub kat hidung, nak memangkah pun tak boleh..tapi datang juga masa hari mengundi tu untuk tunaikan kewajipan..tak ada lah semua tak sihat yang datang haritu tapi ada la beberapa orang..ada yang masih sihat walafiat..cuma sifat dorang yang datang mengundi tu buat k.fiezz kagum sbb dorang pernah hidup di zaman kita belum merdeka..dorang tahu pentingnya setiap undian untuk memilih pemimpin yang layak menjadi suara kita rakyat marhaen...jadi sila la contohi warga emas ni...

Ramai antara kita yang muda-muda ni & dah layak mengundi pun ada yang tak berdaftar..yang dah mendaftar, tak nak pi mengundi..haih..alasan..guna alamat kat kampung..dah kawen, duduk kat tempat lain..adeh..kenapa tak tukar alamat..menda simple je kot..Ada tu cakap 'eh..tak minat politik'..adeh..suruh korang pi berkempen ke?tak kan..suruh korang pangkah je..tu pun susah..Kalau tengok warga2 emas yang turun masa hari mengundi, korang tahu sedih tengok keadaan dorang yg sanggup turun utk tunaikan kewajipan pada negara..kita yang sihat walafiat..tuuu terbongkang ataih katil lagi...Nanti bila pemimpin yang tak layak naik, korang lak beria-ia bising..padahal mengundi pun tak..yang sedih tu mendaftar pun takkk..hmmmm..Tepuk dada tanya la selera..
Bak kata adik ipar k.fiezz, yang lelaki kalau ada yang tak mendaftar..tanggungjawab pada negara pun korang tak leh nak laksanakan..nak jadi ketua keluarga..huhu...

Tapi apapun tahniah pada Tun M yang kembali mengetuai Malaysia sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7...Alhamdulillah, kerajaan baru yang memimpin Malaysia skrg..Semoga ada perubahan yang lebih baik dari sebelum ni..Kak fiezz membesar di zaman Tun M & memang di akui masa zaman Tun M dulu, tak ada sebarang masalah & rakyat tak tertekan dengan macam2 kos..Mungkin ada masalah ekonomi/kewangan dulu tapi berjaya ditangani dengan baik oleh kepimpinan Tun M..Moga Tun M terus sihat untuk membaikpulih Malaysia yang sekarang...

Give Away

NAK MENANG GIVEAWAY BUKA PUASA AZLINDA X BANGI GOLF RESORT 2018

23:59

Jom join GA mummy Alin ni..nak menang Giveaway Buka Puasa anjuran Mummy x Bangi Golf Resort..Kak fiezz ni kalau bulan puasa, jarang berbuka di luar...So kalau dapat voucher ni, nak test menu kat BGR yang dengarnya sedap bebenor ni..Eh..sebelum tu, mummy alin ada tanya apa menu favourite mummy kalau ke BGR ni..Jawapannya -Kambing Golek is pilihan utama mummy kalau ke sini ;) Macam best je menu favourite mummy tu...

www.fiezasani.xyz

Klik SINI untuk joint 

Gift

Coin Purse From Bali

15:47

Yeay dapat souvenir dari bos..bos k.fiezz pi ke Bali, Indonesia minggu lepas..So ni ole-ole dari Bali la..Eh pi Bali..ala, tak ingat..kalau tak boleh kirim beg yg Uzu beli kat Bali..Uzu ada post kat FB dia, beg tu Uzu beli masa ke sana..Beg tu tengah in kat sana...Tak perasan pulak bos k.fiezz pi ke Bali..Padahal k.fiezz yang isi borang cuti, borang keluar negara bagai..cehhh sabar je la..Boleh tak perasan pulak k.fiezz ni..

COIN PURSE

Minggu lepas bos bagi keychain tu je..Tadi tetiba dia bagi coin purse pulak..alolo..suwit sangat bos k.fiezz ni..Katanya k.fiezz pun ada coin purse cam dia..Memang sebelum ni k.fiezz ada jugak tapi dah penuh dengan duit rupiah syiling..tak tahu nak buh kat mana, kak fiezz bubuh dalam coin purse yang ada..Udah lepas tu k.fiezz tak ada coin purse lain..Bersepah duit syiling kita dalam wristlet k.fiezz...Malas nak mix dalam coin purse yang letak duit syiling rupiah tu..takut terbayar dengan duit tu beli barang..haha..Haritu beli n.lemak, k.fiezz terbagi 500 rupiah syiling kat orang tu..Nasib dia perasan..Lepas tu k.fiezz malas nak bawak coin purse tu...

www.fiezasani.xyz

Rezeki pulak k.fiezz dapat coin purse ni..thank you bos...homey sangat macam k.fiezz..eh..haha

advertorial

Naik Bas Sekolah. Pengalaman Yang Seronok.

14:57

Rutin pagi-pagi time keluar nak pi kerja, selalu nampak budak-budak beratur tunggu bas sekolah kat area kawasan rumah k.fiezz. Mak-mak tunggu kat sebelah, yang anak-anak beratur..Anak-anak berborak sesama dorang, yang mak-mak membawang la kot..haha..agaknya la..pandai je cakap orang membawang..ceh..sabar je la..Bila tengok budak-budak tu beratur tunggu bas, alahai teringat pulak zaman k.fiezz kecik-kecik dulu..Pernah buat menda yang sama..Kak fiezz & kawan-kawan beratur mengikut barisan, mak k.fiezz & mak budak-budak yang lain tunggu kat sebelah..Tunggu la sampai kitaorang selamat naik bas, bas dah bergerak baru mak-mak ni naik ke rumah..alah..sweet pulak bila teringat momen tu,kan..

Moment dalam bas beramai-ramai dengan kawan-kawan, memang best la..Walaupun nak pi ke sekolah time tu tak berapa suka benornya,kan..haha..tapi terpaksa..walaupun terpaksa, demi menuntut ilmu & masa depan, kita gi jugak sekolah..Mak abah berhempas pulas cari rezeki nak sekolah kan kita, besarkan kita..So kita gembirakan dorang dengan keputusan peperiksaan yang cemerlang. Hasil paksaan kena pergi sekolah tu menjadikan kita 'kita' sekarang..haha..betul tak..Bila ingat dulu-dulu semua tak suka gi sekolah..Semua duk fikir bila la nak abis sekolah ni..cewah..tapi bila dah kerja, ala bestnya zaman sekolah dulu..eh!!haha

BAS SEKOLAH

Siapa ingat situasi masa kita naik bas dulu camne?best kan..Dulu yuran naik bas sekolah murah je..kak fiezz tak ingat berapa tapi kategori mampu di bayar...Itu dulu la masa zaman kak fiezz kecik..Zaman la ni, korang share sikit berapa yuran naik bas sekolah untuk seorang anak..tapi kak fiezz pasti sangat mesti mahal kan memandangkan kita sekarang dalam zaman ekonomi yang mencabar..harga minyak turun naik..dah harga minyak naik, harus la harga barang pun naik..so kenaikan pelbagai kos dan taraf hidup sekarang ni, mesti la kos pengangkutan bas sekolah untuk anak-anak pun sama juga...haih..mengeluh tau mak pak terutama mak pak yang duduk kat area kota metropolitan Kuala Lumpur ni..serba serbi mahal..


www.fiezasani.xyz

Bantuan Bas Sekolah Percuma

Mesti korang macam terkejut tengok gambar atas ni,kan?ada ke bantuan bas sekolah percuma?kak fiezz masa mula-mula nampak bas ni di area kawasan perumahan kak fiezz, macam terkejut jugak..BAS SEKOLAH PERCUMA..tanda soal di situ...sapa yang sponsor?macamana nak mohon..hah..macam-macam soalan dalam kepala k.fiezz ni..dan lepas tu baru k.fiezz tahu mengenai bantuan bas sekolah percuma ni atas usaha serta inisiatif pihak DBKL untuk warga KL terutama yang tinggal di kawasan Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam (PA)..

Terjawab persoalan k.fiezz.

Sebanyak 165 buah bas disediakan untuk pelajar-pelajar sekolah rendah dan menengah di 74 PPR & PA di sekitar Kuala Lumpur. Inisiatif ini di buat untuk membantu keluarga yang berpendapatan rendah. Jadi pihak Kementerian tumpukan kepada penduduk di kawasan ini. Bantuan bas sekolah percuma ni mula dilaksanakan pada Januari 2017 dan kos sepenuhnya ditanggung oleh pihak Kementerian.

INISIATIF DBKL & KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN

Alhamdulillah..inisiatif yang bagus sangat dari pihak DBKL dan Kementerian Wilayah Persekutuan untuk laksanakan program ni..Kurangnya keluarga yang terpilih untuk program ni boleh menarik nafas lega sebab mengurangkan kos bulanan yang perlu dikeluarkan. Yelah, contoh yuran bas sekolah RM80 untuk seorang..kalau yang ada 3-4 orang anak sekolah, dah berapa kos kena keluarkan setiap bulan..RM80 x 4 orang = RM320..fuhhh..banyak gak tu..Jadi bantuan bas sekolah percuma yang dilaksanakan ni, banyak sangat membantu keluarga yang kurang berkemampuan...

Banyak kan benefit jadi warga KL..jom jadi warga KL..

LifeStyle

Digital Ninja Program Untuk Anak-Anak Kita

23:23

Haritu kak fiezz attend baca world ni di PWTC bersempena dengan pameran buku..Selain ada pameran buku-buku memacam jenis buku ada..novel, buku sekolah, kamus, kitab..aih..nasib k.fiezz tak baper nak kaki novel sangat..rasanya kalau kaki novel, mau sangkut shopping novel kat situ haritu..haha..Kak fiezz concentrate ke situ untuk attend satu sesi talk dengan Datuk Yasmin Mahmood, CEO MDEC mengenai satu program yang dilaksanakan oleh pihak MDEC.

Program ni mengenai Digital Ninjas..Kak fiezz mula-mula ingat program apa la ni..Ingatkan ada sekumpulan anak muda berjaya buat aplikasi ke apa,kan..blur jap..Tapi bila Datuk dah mula sesi talk dia & dia terangkan dengan lebih detail baru la tahu program ni pasal apa?

Kehidupan Sekarang Di Kelilingi Teknologi?

Zaman kita sekarang ni semua berkaitan teknologi,kan..sana sini teknologi..handphone tu memang melekat macam kat gam kat tangan..sambil tengok tv, tunggu bas, dalam kelas (pun curi-curi tengok handphone), dalam toilet..Di ringkaskan, orang sekarang memang tak lepas la dengan handphone..Teknologi dalam kehidupan kita sekarang dah macam makanan..Wajib gitu..Nak shopping pun skrg tak payah  nak susah-susah keluar..di mana-mana janji ada smartphone/PC, dah boleh shopping dengan senang hati...Nak bayar bil, secara online saja..Semua di hujung jari la kiranya...

Nak cari apa-apa maklumat, google saja..Macam-macam jawapan ada..cari la yang mana paling tepat dengan persoalan kita tu...

Melalui teknologi ni jugak, ada yang membuat kerja sebagai freelance je dari rumah..Tawaran kerja kosong ni kebanyakan datang dari majikan di luar negara..Untuk maklumat lanjut, korang boleh rujuk di website MDEC. so korang kalau jenis yang malas nak kerja office hour 8-5, nak jadi freelance..Boleh dapatkan info di MDEC. 

www.fiezasani.xyz

DIGITAL NINJAS

Atas faktor teknologi ni, Digital Ninjas ni diwujudkan untuk melatih anak-anak kita yang masih muda remaja untuk terlibat dalam pembangunan teknologi ni..Bukan setakat cuma jadi pengguna tapi membuatnya juga..Kebiasaan kem untuk digital ninjas ni dianjurkan pada cuti sekolah (kalau tak silap k.fiezz)..Apa yg menariknya program ni, bukan sahaja anak-anak ni dilatih dalam bidang teknologi, didedahkan dengan masalah berkaitan teknologi di syarikat besar, dorang juga di latih untuk bertutur dalam english walaupun broken english..

Haritu ada 3 orang dari Digital Ninjas ni yang datang untuk bercerita mengenai pengalaman dorang dalam program ni..Dorang bercerita dalam bahasa inggeris, hokay..fluent ko...

Ni video perkongsian dari 3 orang Digital Ninjas..Dorang terlibat dengan syarikat Digi utk menyelesaikan masalah..Sila tengok video untuk maklumat lanjut...




Okey, dah tengok kan..Kak fiezz bukan expert nak cerita pasal program ni..Kalau korang yang berminat nak hantar anak-anak korang ke kem ni, boleh cuba hubungi pihak yang berkenaan..

INFO RUJUKAN

Datuk Yasmin IG - @yasmin.mahmood 

MDEC IG@mymdec

LifeStyle

Dapat Bagpack Comel

23:16

Kakak fiezz & beg bff sangat..kak fiezz ni dari dulu lagi memang pengumpul tegar beg..macam-macam jenis beg ada dari zaman anak dara..tapi selalu beli yang murah-murah je...Kak fiezz punya konsep, biar murah tapi selalu tukar..gitu..lagipun kak fiezz memang hobi suka tukar-tukar beg pun..rasa bukan k.fiezz je..korang pun sama kan..kan...hehe

Sekarang ni pilihan beg kak fiezz jenis backpack macam dalam gambar ni..Kak fiezz pernah up entry tahun lepas beli 2 backpack branded..Ni bertambah lagi koleksi backpack baru kak fiezz..Souvenir mr hubby beli masa company trip dia ke Xian, China baru-baru ni..Upah tak leh ikut walaupun nak bayar sendiri..

Backpack Comel

www.fiezasani.xyz

Ni la backpack comel koleksi terbaru kak fiezz..harga - RMB259..berapa tu, calculate la ke RM..hehe..Comel tak comel tak..macam kak fiezz,kan..eh..haha


Give Away

Giveaway doudou.my X cekgunorazimah

22:24

Jom joint Giveaway CN ni..gedik sangat k.fiezz ni..ni kalau menang, mau pening nak beli apa..haha..tapi tak pe..menang ke tidak, belakang kira..bagi sokongan pada rakan blogger konsepnya..so blogger2 jom joint...syarat-syarat pun senang je...

Giveaway doudou.my X cekgunorazimah



Khas buat pembaca cekgunorazimah.com bermula pada hari ini, 30 April 2018, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 14 Mei 2018 iaitu tepat jam 11.15 malamcekgunorazimah.com bersama lamanweb doudou.my bekerjasama untuk giveaway voucher pembelian pelbagai barangan di doudou.my.

Syarat-syaratnya :
  • Buat entri bertajuk "Giveaway doudou.my X cekgunorazimah" 
  • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri. 
Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini :



  • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
Seramai 10 orang pemenang akan dipilih untuk memenangi voucher barangan doudou.my bernilai RM30. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 16 Mei 2018.