Total Pageviews

10 Cara Jimat Masa Melipat Baju

15:35

10 CARA JIMAT MASA MELIPAT BAJU

Antara banyak-banyak kerja rumah..Yang mana korang paling tak suka?jawab dengan jujur..Kak fiezz rasa majoriti akan jawab lipat baju..Semua rasanya wanita-wanita bergelar isteri ni, paling tak suka lipat baju kan..kak fiezz pun salah sorang..Rasa macam, bila part kena lipat kain baju je..Ada la rasa nak amik maid..haha..kemain duk rumah sewa gomen, nak maid bagai..pang kang..haha..Tapi betul kan..padahal kerja lipat baju ni paling rileks kot..buat sambil duduk..sambil layan tv..
Sebenarnya okey je lipat baju ni ni cuma bila melipat baju sambil duduk tu banyak ambil masa kita..terutama yg ada anak-anak kecik la..nak masak lagi, nak kemas rumah lagi..tetiba anak bergaduh, menangis tu yg kadang sampai bertimbun kain baju tak berlipat..basuh je..lipat KIV dulu..tunggu free2 baru buat..Ada tak cara jimat masa melipat baju?haha..melampau tau..tu pun nak google..haha..ala, zaman maklumat di hujung jari ni..tak ada yang melampau..cari je kat google...Meh ni cara kak fiezz la yea yg pertama tu..Yang lain tu, pendapat kak fiezz je..

CARA KAK FIEZZ

Kebiasaannya kak fiezz ni basuh baju kerja hari-hari & baju-baju biasa hari sabtu/ahad..Tengok mood kak fiezz..Kalau basuh baju kerja hari-hari ni, lepas je kering..angkat je dari ampaian..Terus lipat..Kak fiezz ni nak kata pengemas sangat tu tak la tapi tak suka tengok kain baju berlonggok..Pernah la time mood malas kak fiezz datang, berhari2 tak lipat baju-baju..Biar je berlonggok kat ruang tamu..eh!!sakit pulak mata kak fiezz nengoknya..tapi nak lipat malas..Jadi kak fiezz latihkan diri SEBAIK JE BAJU-BAJU KAT AMPAIAN DAH KERING, TERUS LIPAT..tak tunggu menimbun baru lipat...Mungkin korang boleh cuba cara kak fiezz ni..

Sumber dari Google


Cara lain seperti di bawah ni

Sumber dari Google


Kalau boleh MASA LIPAT BAJU-BAJU, JANGAN MAIN HANDPHONE..Sebab bila main handphone tu yang jadi malas sebab sibuk layan WhatsApp, buka FB/IG/Twitter..Memang ralit la...

Sumber dari Google


JANGAN BIARKAN BAJU-BAJU MENIMBUN DALAM BAKUL tanpa dilipat berhari-hari..Bila buat macam tu, kemungkinan masa untuk melipat baju nanti akan jadi lagi lama..

Sumber dari Google



LIPAT BAJU SAMBIL TENGOK TV CARI  CERITA YANG BEST-BEST..Mata khusyuk ngadap tv, tangan melipat baju sambil jeling sikit-sikit tengok betul ke tak lipatan tu, tahu2 dah siap sebakul baju korang lipat..

Sumber dari Google

KORANG BOLEH JUGA SANGKUT JE BAJU-BAJU DENGAN HANGER so tak perlu la lipat..Cuma sediakan tempat penyangkut baju yang mencukupi dan hanger baju...Masa sangkut ni terus match baju & seluar atau pakaian ke pejabat...

KALAU ADA ANAK-ANAK YANG DAH BESAR & BOLEH DIAJAR UNTUK BUAT KERJA RUMAH, MASA MELIPAT BAJU NI SILA LATIH ANAK-ANAK UNTUK MELIPAT BAJU MASING-MASING..Kalau anak-anak yg kecik bukan tak boleh ajak untuk lipat baju sama-sama kita tapi penat nak betulkan balik lipatan-lipatan baju tu..haha..

AJAK SUAMI LIPAT BAJU SAMA-SAMA..haha..ni memang bertuah sungguh si isteri dapat suami yang nak tolong lipat baju..tapi tak cuba tak tau kan...Lagi satu kalau suami dah tolong, walaupun lipatan tu kurang kemas, jangan komplen..biar je..Nanti bila si suami selalu tolong kita lipat baju, cara lipatan tu akan diperbaiki secara sendiri...suami nak tolong pun dah syukur alhamdulillah...

Sumber dari Google

Kalau rasa leceh nak lipat baju, CARI CLOTHES FOLDER yang banyak dijual..Masa lipat baju jadi lebih cepat & effisien gitu...

Sumber dari Google

CARI MAID..haha..ni kalau rasa mampu, boleh la...bukan takat lipat baju, segala-gala kerja rumah boleh dibuat..

Sumber dari Google

Kalau tahap malas sangat dan kurang kemampuan cari maid, pi HANTAR KE KEDAI SERVIS LIPAT BAJU..eh! ada ke?ada la kot..Cuba la google..Sekarang ni apa yang tak ada..semua complete..Tengok contoh kat atas..ada weiii..kak fiezz saja google je & terjumpa kat atas ni..hah!boleh la kalau sesapa yang malas dan sibuk sangat..hehe..

SELAMAT MENCUBA :D

You Might Also Like

8 Comment

  1. Nak suh orang lipat rasa maluπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ lipat sendiri je la

    ReplyDelete
  2. dulu akk tak lipat pun baju sbb en suami yang akan buat semua dari membasuh, menyidai dan melipat tapi sejak dh kerja dari rumah...mmg sah2 la tugasan tu bertukar tangan hehe

    ReplyDelete
  3. Rabia selalu je lipat baju.part paling malas tu lipat baju.tapi dh terbiasa dh lipat je lah

    ReplyDelete
  4. cik nor lambak jer dlm bakul..haha

    ReplyDelete
  5. Hehe ciktie sangkut dekat hanger je. Bila mai je mood rajin baru lipat

    ReplyDelete
  6. melipat ni mmg leceh kan, tp ngn adanya tips ini melipat jadi mudah, thanks for sharing ya

    ReplyDelete
  7. Time lipat baju memang kena elakkan hp dan tv.kalau dua dua nih duk hadap sambil lipat baju memang lambat habislah jawabnya

    ReplyDelete
  8. lipat baju masa tengok cerita best tu menjadi dengan sha haha, letaklah brapa bakul pun :p

    ReplyDelete