LifeStyle

Bulan Bahasa | Sasana bahasa

20:53

BULAN BAHASA KEBANGSAAN


Minggu lepas kak fiezz hadir ke program Sasana Bahasa di JPA Putrajaya..Sasana Bahasa ni sempena Bulan Bahasa Kebangsaan. Majlis yang kak fiezz hadir ni merupakan majlis penutup..

BAHASA 

Bercakap pasal bahasa ni, Kak fiezz perasan sekarang ni, ramai sangat ibu bapa suka ajar anak-anak diaorang dengan bahasa inggeris..bagus tu bagus tapi kak fiezz rasa macam kenapa ibu bapa sekarang (tak semua) sangat menekankan anak untuk bercakap dalam bahasa inggeris..Ajar sikit-sikit sebagai asas sebelum masuk ke alam persekolahan tu, pada kak fiezz tak ada masalah..Tapi ini memang sepenuhnya speaking london di mana-mana..Yang ni kak fiezz perhatikan ramai anak-anak artis atau orang kenamaan..kak fiezz macam, kenapa tak guna bahasa melayu..malu ke?ibu ayah guna bahasa loghat negeri masing-masing bila bercakap..tapi bila bercakap dengan anak-anak, guna bahasa inggeris..apa salahnya bercakap dengan anak guna bahasa melayu..bangga dengan bahasa kebangsaan kita..Jangan nanti, bahasa melayu dah jadi bahasa kedua..bahasa inggeris jadi bahasa utama..anak-anak kita nak cakap melayu pun nanti pelat lidah orang putih...hmmm...Ni cuma pandangan peribadi kak fiezz sendiri sahaja.. Mungkin setiap ibu bapa ada alasan sendiri kenapa tekankan anak-anak untuk bertutur dalam bahasa inggeris..Cuma jangan la terlalu agungkan bahasa inggeris..Rasanya kita dah lama bebas dari penjajah,kan...

Okey, tak pe la..tak mau ulas panjang pasal isu ni..cuma pandangan peribadi kak fiezz sahaja..

Jom tengok ada apa kat Sasana Bahasa ni?Antaranya pertandingan pidato, debat berirama,syair,puisi...

www.fiezasani.xyz
Kak fiezz & officemate..antara wakil kementerian yang hadir ke sasana bahasa ini.

www.fiezasani.xyz
Acara pembukaan dengan koir..2 buah lagu..Yang paling menarik Kurik Kundi..Lagu kegemaran..hehe...

www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz
Pertandingan Gegar Pidato...Kak fiezz tertarik dengan peserta yang memakai songkok tu memberi hujah penutup..Kita menekankan penggunaan bahasa melayu tetapi hari-hari kita lalu tol,perkataan pertama yang kita akan nampak adalah 
'Touch & Go'..Kenapa tidak gunakan Sentuh & Lalu?Fikir2kan..dan hujah yang diberikan oleh beliau paling menarik & mudah difahami...

www.fiezasani.xyz
Pemenang Gegar Pidato..Seperti yang kak fiezz teka, En.Hariri ~ peserta yang memakai songkok itu di tempat pertama...

www.fiezasani.xyz

Antara yang menarik hari itu..Debat berirama..Cerita mengenai sejarah kedah tua...

www.fiezasani.xyz
Deklamasi puisi

www.fiezasani.xyz
Acara penutup oleh Tan Sri KPPA

www.fiezasani.xyz
Di ruang legar JPA, diadakan juga pameran-pameran yang berkaitan dengan bahasa...Dan ada booth penjualan buku2...


"CINTAI BAHASA KITA"

NOTA KAKI : Eh..Terlupa..Seperti bulan yang sebelum ini, kak fiezz mencari pengomen pertama untuk penerima cenderahati bulan November dari blog kak fiezz... ;) Jadi entry yang menjadi pilihan kak fiezz untuk pengomen pertama bulan November, sila komen di entry ini...

review

Lynnity | Superfood Yang Mengandungi Herba-Herba Tradisi

21:27

Lynnity - Superfood Herba Tradisi

Tahu tak korang, tulang yang kuat, jantung dan hati yang sihat sangat penting untuk memastikan kita kekal sihat secara berterusan..Untuk itu, penjagaan kesihatan sangat-sangat penting sedari dari usia muda lagi..Eh perlu ke minuman/makanan tambahan ni..Well seperti yang korang sedia maklum, seiring dengan peningkatan usia dalaman badan kita semakin kurang anjalnya terutama tulang..Seperti yang kita sedia maklum, untuk memastikan tulang yang sihat digalakkan untuk minum susu bagi mendapatkan kalsium yang cukup..tapiii ada yang tak boleh nak minum susu..tak suka bau la, tak sedap la..Jadi di sini kak fiezz nak cadangkan pada korang dengan pengambilan Botanic Health secara konsisten dapat membantu memastikan tulang serta sendi kita kekal sihat. Lynnity Botanic Health yang dikenali sebagai superfood dapat memastikan keadaan dalaman badan kita terutama tulang sihat dan kuat..

Okey, mesti korang pening kan..Banyak je minuman/makanan tambahan di pasaran..Tak  dinafikan betul tu, lambakan produk yang banyak di pasaran kadang-kadang memeningkan kepala kita sebagai pengguna untuk mencari makanan tambahan yang bersesuaian. Kandungan atau bahan yang digunakan juga sangat penting sebab apa yang kita amalkan akan masuk dalam tubuh badan kita..Macam kak fiezz sendiri, kak fiezz lebih suka memilih produk yang berasaskan bahan-bahan sumber alam tanpa campuran pewarna, perasa yang kita tak pasti kesahihan kandungannya...dan sebabkan kak fiezz sangat pemilih untuk produk makanan/minuman tambahan yang nak masuk dalam badan, kak fiezz memilih produk-produk  keluaran LYNNITY (Let The Farm Be Your Pharmacy). Lynnity mempunyai pelbagai produk kesihatan (boleh rujuk link di bawah entry) tetapi dua  produk Lynnity yang menjadi pilihan kak fiezz adalah BOTANIC HEALTH & ESSENTIAL OIL..Nanti kak fiezz cerita detail pasal 2 produk ni, yea..1st of all, kak fiezz perkenalkan korang dulu dengan Lynnity ni...

LYNNITY

Kenapa kak fiezz pilih Lynnity, sebab...Lynnity adalah herba tradisional cina yang telah di proses menggunakan teknologi moden. Pihak Lynnity percaya tumbuhan merupakan penyokong kesihatan yang baik & sentiasa memberi manfaat kepada semua orang. Herba tradisi cina telah dipercayai sejak 100 tahun dahulu dan menjadi pilihan ramai orang yang tahu khasiat herba-herba tradisi cina ini..Oleh itu, lynnity menjadi pengeluar produk makanan tambahan berasaskan herba-herba ini yang dijamin kualitinya..Seperti yang kita sedia maklum herba-herba ini sangat bagus untuk tubuh kita..Ia berfungsi untuk menjaga dalaman serta luaran kita...Bila dalaman terjaga, ia akan terserlah hingga ke luar..dan kak fiezz sangat suka herba-herba tradisional kerana kak fiezz sendiri pengamal jamu homemade yang menggunakan bahan-bahan herba dan yang ada di rumah..okey, yang ni kena cerita entry lain la yea..hehe..

Okey, jom kak fiezz perkenalkan dengan produk-produk Lynnity yang menjadi pilihan kak fiezz...BOTANIC HEALTH & RELIEF Essential Oil...Apakah fungsi-fungsinya?

www.fiezasani.xyz

BOTANIC HEALTH & RELIEF Essential Oil

www.fiezasani.xyz

Botanic Health
Dalam bentuk sachet & 1 kotak mengandungi 15 sachet
Bahan dalam Botanic Health ~ Delima, Manggis, Alga, Orthosiphon (Misai kucing), Lithothamnion Rumpai Laut, Hitam halia, asid askorbik, bran oat, benih chia, I-arginine, taurina

Apa fungsi Botanic Health ni?

* Meningkatkan kesihatan tulang & sendi
* Membaikpulih & mengekalkan kesihatan tulang dan rawan
* Mengurangkan kesakitan & keradangan
* Meningkatkan dan mengekalkan pergerakan fizikal
* Mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, meningkatkan kesihatan kardiovaskular

Perlu ke mengambil Botanic Health ni?Perlu sekiranya korang mementingkan penjagaan kesihatan tulang, mengurangkan sakit atau menambah kalsium, membantu pembaikan tulang rawan serta menambahkan kolagen..serta mencegah Osteoporosis..Pengambilan Botanic Health secara berterusan dapat membantu melindungi dan memperbaiki tulang serta sendi..Mesti korang tertanya-tanya berapa lama kesan selepas pengambilan dapat dilihat..Okey, menjawab persoalan korang tu seawal 10 hari korang dah boleh nampak kesan positif...Insya'Allah...Yang penting sila konsisten..Kesan adalah berbeza mengikut penerimaan badan masing-masing...

Untuk yang vegetarian, Botanic Health ini  juga sesuai diamalkan kerana bahan-bahannya dari sumber alam iaitu herba-herba tradisional...


          www.fiezasani.xyz

Campurkan 1 sachet Botanic Health bersama air suam & kacau..Elok diamalkan pada waktu pagi/tenghari ataupun malam.. 

www.fiezasani.xyz

Kak Fiezz bagi mr hubby minuman tambahan Botanic Health ni..Kak fiezz rasa juga air dia...Rasa dia macam oat + nestum gitu..Pada tekak kak fiezz ni, okey la..boleh di telan...Minuman kesihatan + herba-herba = tulang yang kuat..Kalau sesapa yang jenis tak suka susu, bau tak best la hapa..meh try Botanic Health ni je..Sihat dapat..Tulang yang kuat dijamin..hehe

www.fiezasani.xyz

Ni produk kedua dari Lynnity iaitu Relief-Essential Oil..

Lynnity Relief adalah gabungan minyak yang membantu ketidakselesaaan dan boleh diguna pada bila-bila masa sahaja. Dalam bentuk roll-on dan mudah untuk diletakkan di dalam beg dan di bawa ke pejabat, bersantai di hari minggu ataupun travel/outstation..Hasil gabungan minyak yang memberi bau menyegarkan serta melegakan..Cuma perlu disapu pada tempat yang berkenaan dan biarkan ia membantu kita mengatasi ketidakselesaan..

Untuk Lelaki : Bagi yang aktif bersukan, boleh juga dibawa ke gym. Sebelum aktitviti bersenam, Relief-Essential Oil boleh membantu dengan sapuan pada tangan, lengan, kaki & lutut.  Manakala sapu pada bahu & otot belakang sekiranya ada mengangkat barang berat di tempat kerja. Gosok pada dada, pergelangangan tangan untuk meningkatkan kembali mood bekerja dan selepas hari yang penat di pejabat, gosokkan Relief-Essential Oil pada pergelangangan tangan untuk membantu melegakan tekanan..

Untuk Wanita : Boleh disapu pada perut semasa period untuk melegakan kesakitan seperti sengugut disamping bauannya yang tenang boleh melegakan emosi. Kebiasaan wanita bila time period ni moody sikit...

Untuk Bayi & Kanak-kanak: Boleh melegakan batuk pada bayi & anak-anak terutama di waktu malam kerana cuaca yang sejuk untuk memudahkan mereka bernafas dengan mudah sambil mengurangkan batuk dan sejuk. Hanya sapukan pada dada, belakang serta kaki untuk melegakan dan memberi bayi serta anak-anak kita tidur yang nyenyak...

Untuk maklumat lanjut produk-produk keluaran Lynnity ~

Website :www.lynnity.com
Facebook : Lynnity.Botanic
Instagram : LynnityHealth

Give Away

Prof Hariz Internet Marketing by PolicyStreet

09:30


Prof Hariz Internet Marketing Malaysia


Ridhauddin Hariz  ialah salah satu Internet Marketing Malaysia yang dikenali sebagai Prof Hariz dikalangan rakan-rakannya. Beliau  berasal dari Permatang Pauh Pulau Pinang. Beliau meruapakan anak sulung daripada tiga adik beradik. Beliau adalah anak sulung yang sangat tabah kerana telah kehilangan ayah tercinta ketika umur beliau 3 bulan. 

Prof Hariz merupakan pemegang Diploma Sistem Komputer dari Kolej ADTEC Melaka dan semenjak itulah beliau menceburkan diri dalam bidang komputer dan Internet. Prof Hariz seterusnya melangkah ke alam pekerjaan di dalam bidang online marketing dan pemasaran secara atas talian. Bermula daripada tahun 2014, Prof Hariz menubuhkan syarikat sendiri iaitu PH ProjectBase Resources dan dari situ beliau berkecimpung dengan kaedah pemasaran secara atas talian menggunakan media sosial, strategi pemasaran menggunakan email, Google Analytics, Search Engine Optimization atau SEO, rekabentuk laman web dan juga pemasaran melalui konsep funnel marketing. Sejak dari itu, beliau telah membantu ramai peniaga serta syarikat-syarikat dalam menambahbaik strategi pemasaran diatas talian.

Pengalaman beliau yang mendalam dalam SEO membuatkan Prof Hariz dilamar oleh syarikat Exabytes Group Sendirian Berhad pada dua tahun lalu dan dipertanggungjawab untuk  menjana idea-idea baru serta menerokai strategi-strategi pemasaran yang inovatif menggunakan teknologi internet yang terkini, seperti penghasilan laman web, blog, komuniti media sosial dan juga kaedah-kaedah komunikasi yang lain. 

Selepas berhempas pulas bersama Exabytes, tahun ini pada tahun 2017 beliau sekali lagi dimurahkan rezeki beliau untuk menjawat jawatan yang lebih tinggi di syarikat As White Global Sdn Bhd sebagai Penasihat SEO. Prof Hariz kali ini memegang jawatan dan tanggngjawab yang besar hinggalah melibatkan diri dengan klien-klien dari Australia, US , UK , Singapore dan Germany. Sebagai Penasihat SEO yang terkemuka di Malaysia, beliau dipertanggungjawab untuk menyediakan perkhidmatan SEO kepada klien-klien tidak kira di Malaysia mahupun di luar negara.

Prof Hariz, Online Marketing Specialist atau pakar dalam SEO dan pemasaran atas talian adalah gelaran yang diberikan oleh rakan-rakan serta kenalan kerana pencapaian beliau telah mencapai ke tahap yang sangat membanggakan.  Kini beliau dikenali sebagai Prof Hariz ataupun Tuan Hariz.

Untuk yang tidak mengenali lagi siapa Prof Hariz, berikut adalah pencapaian beliau sepanjang beliau berada di dalam bidang Internet Marketing.


Pencapaian Prof Hariz
  • Menganjurkan program diet bersama Utusan Malaysia pada bulan Ogos 2014 dengan program “Prof Hariz Kongsi Tips Kurus” yang melibatkan seramai 500 peserta di seluruh Malaysia secara online
  • Mendapat pengiktirafan sebagai Top 3 Affiliate Malaysia oleh Infokerjaya pada bulan Disember 2014 kerana beliau telah berjaya menjana jualan sehingga RM100,000 dalam masa 5 bulan melalui penjualan ebook kerjaya, serta membantu calon-calon menduduki peperiksaan online dan temuduga SPA
  • Menganjurkan seminar Buat Duit Affiliate dengan Blog di Karangkraf pada Disember 2014 di mana beliau berkongsi pengalaman beliau menjejaki dunia perniagaan secara affiliate di mana beliau dapat menjana puluhan ribu ringgit dalam tempoh masa yang singkat
  • Menganjukan pelbagai bengkel-bengkel dan seminar-seminar, antaranya:
  -  Bengkel / Seminar bertajuk: Buat Duit Dengan Blog di Politeknik Seberang Perai, pada         Mac 2015
  -   Bengkel Affiliate Ninja pada April 2015
  -   Bengkel Email Marketing pada Jun 2015
 -  Private group coaching bersama Shaklee Malaysia pada Disember 2015, untuk membuat  strategi penjualan sebanyak RM10 juta pada tahun 2016

  • Bekerjasama dengan Irfan Khairi pada Februari 2016 dalam seminar khusus bagi peniaga-peniaga dalam membuat penjualan dengan blog
  • Menganjurkan Private Coaching Group 365 - Bagaimana Jana Pendapatan 4 Angka Dengan Blog pada Ogos 2016 bersama 40 orang suri rumah, hasil daripada itu program ini berjaya membantu 10 orang suri rumah untuk menjana pendapatan sekitar RM10,000 sebulan secara konsisten
  • Ditemuramah oleh Astro Awani pada Disember 2016 dengan memberikan pandangan beliau berkenaan dengan Potensi Digital Ekonomi untuk negara Malaysia pada masa yang sama Jack Ma (pengasas dan tuan punya syarikat gergasi Alibaba Group of Companies) telah dilantik sebagai Penasihat Ekonomi Digital Kerajaan Malaysia.
Servis Yang Ditawarkan Oleh Prof Hariz Sebagai Internet Markting Malaysia

Prof Hariz  menawarkan servis SEO yang mana membantu para usahawan dalam dunia perniagaan terutama membuat servis SEO untuk perniagaan secara atas talian. Bukan itu sahaja, Prof Hariz menawarkan servis review di blog beliau www.profhariz.com kepada usahawan yang ingin memperkenalkan produk mereka kepada orang ramai. Artikel review itu adalah artikel yang mempunyai unsur-unsur SEO yang mana dapat meningkatkan jualan anda kepada double dan triplle daripada biasa.
  • Marketing di Google
  • Personal coaching Zero Marketing to Hero
  • Funnel Marketing
  • Review
Bagi siapa yang baru sahaja memulakan perniagaan atau sudah lama berkecimpung di dalam dunia perniagaan tetapi tidak tahu untuk membuat marketing, anda oleh menghubungi Prof Hariz sebaga penasihat anda melalui info dibawah.

Info Mengenai Prof Hariz
Whatsapp : 6012-5336713

Prof Hariz Internet Marketing Malaysia by PolicyStreet

Kini beliau berkerja di salah sebuah syarikat Insurans , PolicyStreet . Prof Hariz dilantik dan dipertanggungjawabkan untuk menjadi Pengurus Internet Marketing disyarikat itu. 


PolicyStreet

PolicyStreet adalah insurans yang mudah, senang dan mampu bayar. PolicyStreet lebih menumpukan kepada mereka yang memerlukan insurans seperti syarikat , universiti, usahawan , kelab kesihatan, dan macam-macam lagi kumpulan.

PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan pelbagai jenis insurans mengikut keperluan seperti berikut :
  • Insurans Perubatan
  • Diabetes
  • Kanser
  • Kehidupan yang mampu
  • Tulang belakang
  • Bantuan jalan raya jangka pendek
  • Peralatan musik
  • Perbehentian kerja
Apa yang lebih membanggakan adalah, PolicyStreet menawarkan servis insurans untuk produk-produk yang lebih kecil antaranya ialah :
  • Keracunan makanan
  • Kerosakan rambut
  • Sewaan
  • Berbasikal
  • Keracunan alkohol
  • Menonton
  • Mendaki
  • Penyewa
  • Perlawanan bolasepak
  • Cinta
  • Peralatan musik
  • Perkahwinan
  • Majlis pengebumian
Sesiapa yang inginkan insurans, boleh hubungi PolicyStreet , syarikat insurans yang mengambil berat tentang keperluan anda. Bersama-samalah mencipta masa depan bersama PolicyStreet.


Info Mengenai PolicyStreet

produk review

Libresse | Promosi Dapat Percuma Beg

09:00

PROMOSI TUALA WANITA

Baru ni masa pi ke Tesco nak beli barang dapur, kak fiezz nak cari tuala wanita sekali..stok kat rumah dah habis..dan good news ada promosi tuala wanita libresse..Yeay...Suka suka suka..Dapat beg mekap percuma..Mula nak ambil 1 peket biasa je..Lepas tu mr hubby offer suh amik yang promosi macam kat bawah ni..Dapat make up beg..eh..Memang suka la kak fiezz...Dalam packaging ni, ada 3 peket & dapat percuma 1 beg mekap..Tak sabar nak rasmi..hehe..Masa beli ni belum bendera merah..Elok beberapa hari lepas tu bendera merah pun memunculkan diri..hah..semangat kak fiezz buka plastik dia..Ambil beg mekap tu, apa lagi..ngisi barang-barang mekap kak fiezz la...Beg mekap kak fiezz memang kak fiezz bawa hari-hari ke pejabat..Beg mekap yang sebelum ni, tak muat nak letak pencuci muka kak fiezz..panjang sikit pencuci muka yang kak fiezz guna sekarang..Nak beli 2, letak kat pejabat..haih, boleh tahan harga dia..Jadi kita guna 1 & guna kat pejabat dan rumah...hehe..Tu yang kena beg mekap besar sikit..

LIBRESSE

Kak fiezz memang pengguna tuala wanita libresse..Ada la jugak kadang tu, stok libresse dah habis, pi kedai cari jenama ni tak ada pulak, terpaksa tukar tuala wanita lain tapi libresse tetap jadi pilihan utama..satu sebab bila pakai, dia tak lari dari line kat panties kita..haha..kalau jenama lain yang kak fiezz pernah cuba sendiri la, haih...memanjang asyik lari dari line dia, tau..tak ada la sampai tahap stress tapi tak selesa bila berjalan..kita boleh rasa tuala wanita tu dah ke tepi..haha..kedua..panjang..kak fiezz selalu amik yang jenis Maxi (Non-Wings) jadi memang rasa selesa pakai..Kalau aliran darah kita terkeluar pun, dia kena sikit di bahagian tepi panties..Ni experience kak fiezz sendiri la..Orang lain mungkin berbeza..Jadi masing-masing punya citarasa...Pantyliner pun pilihan kak fiezz tetap libresse..ngeee..

www.fiezasani.xyz

Promosi tuala wanita libresse..Buy 3 free 1 bag...

www.fiezasani.xyz

Dah rasmiii..ngeee..dalam tu ada poket..boleh tengok gambar yang kat belah bawah tu..Muat la nak letak segala barang-barang mekap kak fiezz..Pencuci muka pun boleh muat sebab saiz dia besar...

Note : Sorry, entry ni more to cerita perempuan..Kalau lelaki nak baca pun boleh untuk info am..hehe...

wedding

Guest Book Wedding | Perlu Ke?

11:56

Sekarang ni kalau kita attend ke kenduri kahwin, mesti ada guestbook ni,kan?Macam wajib gitu..Dulu masa kak fiezz kahwin, tak wujud lagi guest book wedding ni..Rasanya la..sebab kak fiezz tak pernah jumpa..Kak fiezz masa nak kahwin dulu tak terdedah sangat dengan internet ni jadi kurang tahu pasal menda-menda macam ni..haih,kalau kahwin time macam sekarang ni, rasanya macam-macam kak fiezz buat..photobooth, guestbook ni..hehe..sebab kak fiezz suka benda-benda yang berkaitan dengan seni ni..

www.fiezasani.xyz

Ni masa kak fiezz & mr hubby attend wedding anak bos kak fiezz..yang ni memang menarik sebab ada photobooth plus cameraman..Tangkap gambar kat situ & terus lekat gambar kat wedding guest book ni...

www.fiezasani.xyz
Ni masa attend wedding kawan office mr hubby..Chinese wedding...

Perlu ke weiii nak gedik2 ada guest book wedding bagai ni..Tepuk dada tanya selera..Ada orang suka..Ada orang tak suka..eh!!buat apa..membazir je..Nak kena tempah bagai guest book wedding...Kalau D.I.Y pun, tetap kena keluarkan kos nak beli bahan-bahan dia, yea tak...Tue kak fiezz cakap, terpulang pada masing-masing..Tapi kalau tanya pada kak fiezz, kak fiezz suka..Kalau time kahwin dulu ada macamni, kak fiezz memang akan buat..Sebab..Kad-kad ucapan tahniah yang kawan lekat pada hadiah pun, kak fiezz simpan..Jadi kalau ada guest book wedding macam ni, lagi best..Simpan untuk kita baca balik apa ucapan-ucapan yang kawan-kawan ataupun saudara-mara kita wish masa kita kahwin dulu..dan boleh tunjuk pada anak-anak...

Seperti yang kita tahu juga semasa majlis perkahwinan, pengantin selalunya sibuk..Kadang ada kawan yang tak dapat nak mesra-mesra atau bertegur sapa..Jadi ada wedding guestbook ni, dorang boleh tulis dalam ni..Bila kita baca buku ni selepas selesai majlis, kita tahu ada kawan-kawan yang turut hadir masa wedding tapi tak dapat nak bertegur dengan pengantin sebab sibuk bergambar atas pelamin ataupun tengah buat outdoor photoshoot...

Jadi perlu ke tidak ada wedding guest book ni, terpulang pada masing-masing..Kalau minat, buat..Tak minat, rasa membazir..tak perlu...

advertorial

3 In One Professional Air-Conditioner Cleaner

09:00


Menyedari berlakunya peningkatan kos sara hidup ketika ini, kita seharusnya menilai semula perbelanjaan dengan cermat.

Antara perkara yang mungkin boleh dilakukan ialah dengan melakukan rutin pembersihan sendiri tanpa perlu mengeluarkan sejumlah wang bagi mengupah khidmat kontraktor walaupun untuk menyelenggara penghawa dingin.

air conditioner cleaner


Kebanyakan rumah di Malaysia pastinya dilengkapi dengan kemudahan penghawa dingin untuk keselesaan hidup sekeluarga namun, harganya bukan murah  dan sudah tentu pengguna mengharapkan ia mampu bertahan lama.

Bagi memastikan alat penghawa dingin sentiasa berfungsi dengan baik, pengguna harus melakukan rutin pembersihan dan penyelenggaraan dengan sebaiknya.

www.fiezasani.xyz


Kerja pembersihannya sebenarnya bukanlah terlalu rumit seperti apa yang disangka malah, ia lebih mudah dengan adanya produk WD-40 iaitu ejen pembersihan terbaik 3-DALAM-SATU® Pembersih Profesional Penghawa Dingin.


Ejen pembersih berasaskan air ini mampu menanggalkan kotoran, debu, kulat serta kotoran lain yang terkumpul dari dalam gegelung penyejukan penghawa dingin berkenaan. Ia tidak perlu dibilas. Ini adalah cara mudah untuk menggunakan 3-DALAM-SATU® Pembersih Profesional Penghawa Dingin :

  1. Utamakan keselamatan, tutup suis penghawa dingin anda. 
  2. Alihkan penapis dan cuci kotoran debu pada penapis.
  3. Semburan 3-DALAM-SATU® Pembersih Profesional Penghawa Dingin pada sirip penyejuk secara menegak dari bawah ke atas bagi memastikan setiap bahagian  dilitupi semburan.
  4. Biarkan sirip penyejuk selama dua minit untuk memastikan ejen penyejuk berfungsi dan kemudian masukkan kembali penapis.
  5. Buka suis penghawa dingin semula dan biarkan selama 15 minit untuk memastikan kotoran dapat dikeluarkan daripada hos saliran.

www.fiezasani.xyz


Itu sahaja! Tugas membersih anda selesai!

Sebaik selesai melakukan pembersihan, alat penghawa dingin anda lebih sejuk sekaligus mampu menjimatkan tenaga elektrik. Apa yang lebih baik ialah anda berupaya menikmati udara lebih bersih dan nyaman! Jadi, simpan wang anda kerana tidak perlu lagi berbelanja hingga beratus ringgit untuk mengupah orang

lain membersihkan alat penghawa dingin di rumah dan lakukannya sendiri ! Jadilah pengguna yang bijak.

Untuk mendapat tips dan idea lebih lanjut berkaitan penjagaan rumah, sila lawati http://wd40asia bagi produk WD-40® serta rangkaian produk 3-DALAM-SATU®.




Tentang 3-IN-ONE®

Jenama 3-IN-ONE® mula terkenal sejak tahun 1894 lagi. Ia telah menyelesaikan pelbagai masalah dan membuatkan orang tersenyum. Inilah penyebab syarikat WD-40 terlibat dengan bisnes 3-IN-ONE Oil  pada 1995 dan dari masa ke masa melakukan inovasi bagi menghasilkan produk terbaik dengan sistem terbaik.

Pakar dalam solusi produk tahan lasak yang sentiasa menjadi pilihan pengusaha dan pusat diy, , jenama 3-IN-ONE® antara produk berkualiti syarikat WD-40. Layari laman sesawang Asia untuk maklumat lanjut https://goo.gl/NiDfNd; or http://wd40.asia/products/3-in-one/3-in-one-professional-air-conditioner-cleaner

Tentang syarikat WD-40

Syarikat WD-40 adalah pembuat produk pelbagai guna yang sangat dipercayai, malah peralatan ini mesti ada dalam toolbox setiap rumah seluruh dunia. Jenama Amerika ini ditubuhkan pada 1953 sebagai anti karat, pelindung anti-corrosian untuk lapisan luar Atlas Missile  (peluru berpandu) dan ia diubah kepada produk penyelesaian yang pantas bagi membersih dan melindungi, melonggarkan bahagian yang berkarat, mengusir kelembapan dan lain-lain.

Produk syarikat WD-40 sentiasa menjadi pilihan mereka yang profesional dalam bidang penyelengaraan dan amatur DIY dalam kerja-kerja mereka .seperti perkakasan, industri, automotif , sukan, basikal dan jualan runcit. Hari ini WD-40®  boleh diperolehi di seluruh dunia dalam pelbagai saiz dan pelbagai rangkaian produk baru seperti WD-40® Specialist, WD-40® BIKE dan WD-40® Specialist Automotive.
Rangkaian produk WD-40® boleh diperolehi di kedai-kedai perkakasan seluruh negara. Untuk maklumat lanjut tentang WD-40® , layari: www.wd40.asia

Maklumat lanjut dan gambar, sila hubungi Chan
GreatWorks Marketing
Mobile +6012 362 7205
Email chan@greatworksmarketing.com

Kerjaya

Antara Soalan Yang Ditanya Semasa Temuduga Kerja Kerajaan

15:03

Kak fiezz nak kongsi sikit pengalaman sebelum kak fiezz diterima bekerja dalam sektor kerajaan..Kak fiezz tahu ramai kat luar tu mohon kerja kerajaan tapi tak berjaya..faham sangat situasi korang tu..Kak fiezz dulu salah seorang yang ramai-ramai memohon kerja dalam kerajaan tapi bukan sekali attend interview terus dapat, yea...Kalau tak silap kak fiezz hadir temuduga SPA untuk kerja kerajaan ni lebih dari 5 kali..Macam-macam jawatan tau kak fiezz mohon...Antara yang dipanggil untuk temuduga Pembantu Kaji Cuaca, Jururawat Desa, Jurutaip..Ni antara yang kak fiezz ingat..Pernah la sampai sekali tu kak fiezz pakai tudung sebab kebanyakan kaki tangan kerajaan kan bertudung jadi dengan harapan berjaya la untuk temuduga bagi jawatan ni..haha..adeh..sampai macam tu sekali la berharap berjaya diterima kerja kerajaan...tapi kak fiezz tak berjaya pun untuk jawatan yang kak fiezz hadir temuduga pakai tudung tu..haha..tue la niat tak betul kan..adeh..tak pe la bukan rezeki kak fiezz untuk jawatan tu..tapi walaupun asyik tak berjaya temuduga SPA (suruhanjaya perkhidmatan awam) banyak kali, kak fiezz tetap mohon je..Masa tu tahu la kerja private rasa tak selamat..Takut company tutup ke apa..tak ke haru..Tue yang gigih mohon je SPA banyak-banyak kali..

Ada ingat kak fiezz dapat kerja kerajaan sekarang guna kabel..Nopeee..No okey..Dalam kerajaan tak ada istilah guna kabel untuk dapat kerja ni sebab semua permohonan melalui online di SPA..Mungkin dulu-dulu sebelum wujud sistem canggih macam sekarang, ada la kot guna kabel sebab permohonan diisi secara manual dalam borang...Boleh la kot guna istilah 'menggunakan kabel orang dalam'..tapi sekarang memang tak la, yea...Sikit tips kak fiezz nak kongsi kalau korang yang berjaya hadir ke temuduga kerajaan ni untuk jawatan sokongan macam kak fiezz ni la..Ambil tahu isu semasa / nama menteri-menteri sebab kadang penemuduga ni tak tanya soalan pasal berkaitan dengan kerja yang kita dipanggil temuduga tu..Soalan-soalan cepumas yang dorang tanya...Macam kak fiezz sendiri masa temuduga jawatan PA ni..Kak fiezz ingat lagi, penemuduga tanya 'Kalau bos ajak keluar berdua, nak tak?'..Kak fiezz rasa jawab tak nak..Tapi penemuduga tu menduga pulak..dia tanya 'eh..bos ajak tu..takkan nak tolak'..kak fiezz tetap dengan jawapan yang sama kot..tak ingat..lepas tu dia tanya juga kenapa kak fiezz nak jadi PA..kak fiezz jawab 'minat' sebab dari sekolah macam suka nak jadi setiausaha..bagi kak fiezz setiausaha kan cantik je (pengaruh drama sangat) hehe jadi kak fiezz memang suka apa2 yang berkaitan dengan cantik..tue kak fiezz jawab 'minat nak jadi PA' dan rezeki kak fiezz..Kak fiezz berjaya untuk temuduga bagi jawatan PA ni..Alhamdulillah...tak sangka benornya..tapi apapun alhamdulillah...rezeki..Selain dari soalan yang kat atas ni, penemuduga juga tanya dengan kak fiezz masa tu senaraikan lima nama menteri yang jarang keluar dalam tv..haih..mengagau nak jawab sebab kak fiezz ni bukan suka pasal politik2 ni jadi memang tak ambil tahu sangat la nama-nama menteri..Tapi kak fiezz jawab juga la soalan tu..Ada la tahu nama sorang dua yang tak berapa glams cuma gelaran kak fiezz lupa nak sebut..Jadi penemuduga tu tegur kak fiezz..'awak ingat si polan tu kawan awak ke..gelaran dia apa?'..hah, ko...#sentapjap masa tu...tapi dulu mana guna lagi la istilah hashtag2 ni...dalam hati la sentap jap...

Apapun nak nasihat korang yang masih belum berjaya dapat jawatan dalam kerajaan, yang penting terus berusaha..Jangan harap pertolongan orang lain atau 'kabel'..Kalau dah memang rezeki kita kerja dengan sektor kerajaan..rezeki kita..kalau tak berjaya tu..banyak lagi kerja di sektor swasta..kalau dah semua kerja kerajaan..sapa pulak nak kerja swasta..kan..Bagi kak fiezz, kak fiezz pegang pada 'rezeki tak pernah salah alamat'...

Cuma nak advice juga kerja di sektor kerajaan ni idok la sentiasa seronok..haha..ada best..ada tak best..haha...Kadang environment tak best tapi bos okey..Kadang bos tak okey environment pulak best..Jadi ada kebaikan..ada keburukan...Lagi satu kerja kerajaan ni bukan la duduk goyang kaki je..Tengok kalau dapat department yang sibuk, memang tak menang tangan la buat kerja..Siap kena cover lagi kerja orang lain..Tapi kalau nasib baik, dapat la deparment yang tak sibuk..Jadi boleh la goyang-goyang kaki..

Yang bestnya dan menyebabkan ramai kat luar tu nak mohon kerja kerajaan sebab ada pencen..ada benefit macam-macam..perubatan, perumahan dan lain-lain...So keep trying...

**Mr hubby dah tak kuasa nak apply..hehe..faktor umur plus mmg rezeki mr hubby kerja di sektor swasta...


event

Lee Kum Kee | My Fun Cooking 2017 Final Round

08:30

My Fun Cooking 2017

Korang..baca tak entry kak fiezz yang lepas pasal LKK My Fun Cooking ni masa pusingan pertama pada 15 Oktober 2017 di One Space @ The Square, One City..Pertandingan ni telah berlangsung selama 3 minggu dan ahad lepas iaitu pada 12 November 2017 bertempat di tempat yang sama berlangsung pusingan akhir LKK My Fun Cooking anjuran Lee Kum Kee, Desa Home, SK Market..Semua peralatan elektrik yang digunakan semasa pertandingan ini telah di taja oleh Electrolux dan Desa Home.

3 pemenang pada pusingan 1-3 akan bertanding bersama MMA Star iaitu Mr. Peter Davis untuk pertandingan akhir ini. 

TUJUAN MY FUN COOKING 2017

Tujuan My Fun Cooking 2017 ini diadakan bertujuan menggalakan kanak-kanak di Malaysia untuk mengasah bakat memasak mereka di samping menjadikan memasak ini sebagai aktiviti menarik yang boleh dilakukan bersama ahli keluarga masing-masing. Pada  tiga pusingan awal yang berlangsung pada 15,22 dan 29 Oktober, empat dari 12 kumpulan berjaya masuk ke pusingan akhir ini. Selebriti jemputan iaitu Mr Peter Davis sendiri akan menunjukkan bakat beliau luar dari gelanggang MMA (mixed martial artists) dengan menyediakan 2 hidangan iaitu udang serta 1 pembuka selera..

"Malaysia has long been a pivotal market of Lee Kum Kee. We love this country and would like to spread the joy of cooking with our top quality sauces here. All contestants did a great job and i am very impressed with their creative dishes which stand out in both presentation and taste", said Ms. May Lim - Managing Director South East Asia, Middle East, Africe & India of Lee Kum Kee

Bagi pertandingan ini setiap kumpulan terdiri daripada 2 ahli keluarga dan salah seorang kanak-kanak berusia 10 hingga 18 tahun dan seorang dewasa/penjaga. Setiap kumpulan di beri bajet sebanyak RM100 dan membeli bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan hidangan di SK Market dan masa diberi adalah 30 minit untuk shopping bahan mentah di sini. Selepas itu, setiap kumpulan perlu menyediakan 1 hidangan utama iaitu udang sebagai bahan wajib dan 1 pembuka selera. dan setiap hidangan perlu menggunakan rangkaian produk LEE KUM KEE.

Antara gambar yang kak fiezz dapat snap semasa majlis berlangsung...jom cekidaut ;)

www.fiezasani.xyz
Peserta-peserta bersama barisan penganjur.

www.fiezasani.xyz
#bzbody kak fiezz..hehe..Sementara peserta sibuk memasak, kita sesi bergambar la di sekitar ni...

www.fiezasani.xyz

Antara hidangan yang disediakan untuk para tetamu..Cantiknya deko dia..Sayang nak makan....hehe

www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz

Air sedap...


Hadiah untuk pemenang-pemenang My Fun Cooking 2017

www.fiezasani.xyz



Pertandigan My Fun Cooking 2017 bermula. Masa yang diberi untuk menyiapkan 2 hidangan adalah 1 jam sahaja.

Setiap kumpulan di beri masa 30 minit untuk mencari bahan-bahan mentah yang diperlukan di SK Market...

www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz

'I am so glad to see all little chefs working hand in hand with their parents to prepare scrumptious dishes with Lee Kum Kee's diverse range of sauces. Through this competition, we are on step closer to achieving our mission of 'Promoting Chines Cuisines Worldwide', spreading the joy of cooking to the young generation here. Next year is the 130th Anniversary of Lee Kum Kee. Stay tuned for more surprises!" said Mr. Dodie Hung, Executive Vice President - Corporate Affairs of Lee Kum Kee.

Selesai 30 minit shopping bahan-bahan mentah, 1 jam berikutnya para peserta perlu menyiapkan 2 hidangan iaitu Udang & pembuka selera..

www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz

Udang on the way...hehe

www.fiezasani.xyz

SIAP..Hidangan utama yang telah disediakan oleh 4 kumpulan bertanding serta selebriti jemputan, Mr. Peter Davis.

www.fiezasani.xyz

Hidangan appetizers yang telah disediakan oleh setiap kumpulan bertanding..
Yang manakah berjaya menambat hati juri-juri....Jeng Jeng Jeng...

Sementara menunggu juri memberi markah, Chef Chan Ki Hong telah di jemput untuk menunjukkan demonstrasi masakan menggunakan produk-produk Lee Kum kee. 3 menu yang disediakan oleh chef adalah 'Flavoured Chicken Popcorn', 'Vegetarian Spring Roll' dan 'Three Treasures Rice'. Di mana kesemua hidangan ini menggunakan produk Lee Kum Kee seperti Premium Oyster Sauce, XO Sauce serta Asian Twist Salad Dressing..

www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz

Vegetarian Spring Roll

Mesti tak sabar nak tahu siapa la yang berjaya menjadi juara 'My Fun Cooking 2017' ni..Jom...

Juara adalah 




www.fiezasani.xyz

Tempat kedua di menangi oleh Mr Peter Davis




www.fiezasani.xyz

Tempat ke-3 hingga ke-5 di menangi oleh 

www.fiezasani.xyz

Tahniah kepada semua pemenang..Hadiah utama adalah produk Lee Kum Kee serta hadiah sampingan yang menarik. Untuk maklumat lanjut mengenai MyFunCooking2017 ini, boleh hubungi Ms. Ling di 03-4287 0039 / 011-2608 8034.

Mengenai Lee Kum Kee

Telah ditubuhkan sejak tahun 1888 oleh pengasas, Mr Lee Kum Sheung. Dengan kegemilangan sejarah selama 129 tahun, Lee Kum Kee telah menjadi pilihan utama isi rumah untuk chinese sauce & condiments serta jenama antarabangsa dan menjadi simbol kualiti serta kepercayaan mereka yang telah menggunakan produk Lee Kum Kee. Telah menguasai pasaran selama 3 abad, Lee Kum Kee telah menjadi Syarikat Cina yang terkenal di seluruh dunia yang menawarkan lebih daripada 200 pilihan sos ke lebih 100 negara & wilayah. Butiran lanjut, sila layari www.LKK.com

Mengenai Desa Home

Ditubuhkan pada tahun 1995, Desa Home adalah syarikat yang menawarkan barangan peralatan rumah untuk pelbagai jenis produk bagi keperluan isi rumah. Desa Home telah memenangi Anugerah Lima Tertinggi Malaysia bersama-sama dengan jenama terkenal di peringkat antarabangsa seperti Sony, Samsung dan LG. Mereka adalah penjual semula jenama yang dipercayai seperti Sony, Samsung, LG, Toshiba, Philips, Haier, Perintis, JVC,Yamaha, JBL dan banyak lagi. Telah dilatih dan diperakui oleh ISF dan THX, pasukan Desa Home dilengkapi dengan pengetahuan profesional menyediakan perkhidmatan berkualiti khusus untuk berkhidmat kepada pelanggan korporat.

Gadget

Handphone | Kabel Remax

08:30

Kabel yang tak tahu ke berapa dah ni..hehe...Ganaih benor pakai..Berapa kali tukar dah..Tapi jenama Remax, yang ni baru ke-2...Kak fiezz & mr hubby kenal jenama ni masa ke kedai ustaz di Medan Mara...Masa duk pilih tu tanya staff dia, yang mana paling tahan lama & elok..Staff tu suggest brand Remax ni..tapi kabel remax yang beli tu, dah out of service...Jadi kena beli baru la jawabnya..Sabtu baru ni, kak fiezz & mr hubby ada terlalu depan Medan Mara..Mr hubby suruh kak fiezz je naik pi kedai ustaz beli kabel baru..Mr hubby malas nak masuk parking..Tunggu tepi jalan je...So kak fiezz je naik beli kabel..Haih, kak fiezz dah la tak berapa nak pandai benor pasal telefon atau aksesori dia..tahu bateri habis, caj je..

Masa naik je kat kedai ustaz ni, dah pening..Yang mana satu nak amik..Tengah duk pilih-pilih, kebetulan ada staff dia ada kat situ..Memang cun la..kak fiezz yang memang dasar pemalas + tak tahu nak ambil yang mana, tanya je la kat staff itu...Saja nak cuba cable brand lain kalau ada yang lagi elok dari remax and staff tu suggest jenama remax juga..tahan lama + fast charge katanya..tengok harga pun murah berbanding yang sebelum ni, warna menarik..ada 3 warna..which is kak fiezz suka warna-warna macam ni..Lulus & memenuhi kriteria yang dikehendaki..so, tak banyak cerita..terus bayar..Balik rumah try..yeay..lajuuu...Sekejap je battery handphone penuh...


www.fiezasani.xyz

Majlis

Raikan | Majlis Persaraan KkR 2017

09:30

Khamis baru ni ada majlis meraikan pesara-pesara di Kementerian kak fiezz kerja..Setiap tahun, Kementerian kak fiezz memang akan buat satu majlis untuk meraikan pesara-pesara ni..Rasa kak fiezz mana-mana syarikat pun buat yang sama juga..Tak kisah sambutan diadakan secara sederhana atau besar..Bagi kak fiezz elok adakan majlis ini untuk menghargai segala khidmat bekas-bekas kakitangan kerajaan selepas lama mereka berkhidmat..Yalah, mereka dah bertungkus lumus untuk menjalankan tugas selama berpuluh tahun untuk berkhidmat dengan kerajaan dan juga rakyat..Jadi kehadiran kita ke majlis ini, sebagai penghargaan atas jasa-jasa mereka...Masa majlis ni ada juga jumpa dengan ex-officemate kak fiezz yang hadir sebagai pesara..Kak fiezz pun terkejut sebab ingatkan dia masih bertugas..So sembang-sembang dengan dia, tanya buat apa sekarang..Rehat kat rumah je katanya...

Tahun lepas pun kak fiezz ada attend juga majlis ni..hehe..rezeki..rezeki makan...Alhamdulillah...

Seperti tahun lepas juga, wajib la ada photobooth gitu..Kebetulan masa ni, kak fiezz & officemate orang terawal sampai..Wajib la nak posing-posing gitu kat photobooth...


www.fiezasani.xyz


www.fiezasani.xyz

www.fiezasani.xyz

Kak fiezz bercita-cita nak jadi boss untuk my own business..ngeee..Dulu masa kak fiezz mula-mula berkhidmat dengan kerajaan, ada officemate yang dah senior, bersara pilihan..bersara wajib tu faham la, kan..Yang bersara pilihan tu duk terfikir gak, kenapa yeak?haih, bila kak fiezz dah lama berkhidmat ni, ku faham kenapa..haha..So kak fiezz bercita-cita nak buat apa-apa business & boleh jadi WAHM.. ;)

www.fiezasani.xyz
KSU KKR memberi ucapan sepatah dua untuk pesara-pesara yang hadir pada majlis ini..

www.fiezasani.xyz

Sesi pemberian sijil dan cenderahati untuk pesara-pesara..Masa sesi pemberian sijil ni, touching kak fiezz tengok ada seorang anak menerima sijil penghargaan bagi pihak arwah ayah dia..Lepas dia turun dari pentas untuk duduk balik kat meja, nampak dia tahan menangis..Dah la kak fiezz ni emo, tau..uwaaa..jenuh tahan ayor mata..

www.fiezasani.xyz

Menu of the day

www.fiezasani.xyz

Makan time...ngeee