AFB Feeds

dekorasi hiasan dalaman

Penggemar Bekas Comel Untuk Hias Rumah Flat

17:09

Kak Fiezz ni penggemar bekas comel macam dalam gambar bawah ni..ataupun korang boleh rujuk kat entry lepas kak fiezz beli baldi comel..Masa beli tu, tak tahu pun apa fungsi barang yang beli..Cuma beli sebab bekas comel atau cantik atau menarik kat mata kak fiezz..Yang terbaru masa balik ke Ipoh minggu lepas, kak fiezz terjumpa bekas comel ni di kedai KK (bekas warna hijau & pink yang dalam plastik), bekas warna putih & hijau di Mr.D.I.Y & bakul bertangkai tu, dapat kat hospital..Macamana dapat?ada la..rahsia...So kak fiezz buat apa dengan bekas comel ni..hihi..




Tadaaaa....

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V


Bakul bertangkai, jadi tempat letak roti & geng dia si Kaya..Bekas hijau & pink tu, jadi tempat letak sudu dan garfu...Kebetulan kak fiezz geram dengan bekas tempat letak sudu yang ada 3 slot tu..Bila letak sudu je, asyik terkeluar sebab bekas dia bercorak jaring memanjang..Jadi bila letak sudu asyik la nak terkeluar...So letak dalam bekas ni, elok pun duduk diam2...


Bekas hijau kecil ni, jadi tempat letak sudu, pisau, penutup cawan lepas basuh...atau apa2 yang bersaiz kecik, boleh muat dalam bekas ni...

Yang bekas warna putih, satu lagi tu tak tahu nak letak apa?tengah fikir ni..Tapi nak letak kat area2 dapur jugak..Ni la hasil dekorasi kak fiezz kat rumah..Maklumlah rumah flat je jadi nak cantikkan, kena la kreatif..Kak Fiezz bukan la kreatif benor pun..Cuma kak fiezz peminat bekas comel dan menarik macam ni...Jadi bila jumpa bekas comel macam ni, boleh la hias rumah flat kak fiezz yang biasa-biasa je tu..

Lirik

Fall In Love Dengan Jampi By Hael Husaini

09:03


Jom nyanyi sama2..Kak Fiezz fall in love dengan lagu Jampi ni pulak..SATU sebab nama penyanyi sama dengan mr hubby cuma ejaan je lain sikit..DUA melodi dia sedap ikut pada pendengaran telinga kak fiezz..Macam kena jampi dengar lagu ni..Dengar sekali, nak dengar lagi..hah, gitchuuu penangan Jampi by Hael Husaini..

LIRIK LAGU JAMPI

Bermula Pandang pertama
Terlihat Kamu di depan mata
Terasa Debar di dada
Menahan Rasa bila kau ada

Kau Buat ku terpaku
Sepertinya Diriku yang mahu
Diri kamu.
(1liriklaguu.blogspot.com)

Dan bila kau hadir bagai satu misteri
Ternyata diriku bagai sudah dijampi
Dan Bila kau hambakan hati ku kembali
Ternyata hanya kau harus aku cintai

Ha Ha ha aku ketawa
Terasa Aku tak tentu arah

Kau Buat ku terpaku
Sepertinya Diriku yang mahu
Diri Kamu

Dan Bila kau hadir bagai satu misteri
Ternyata Diriku bagai sudah dijampi
Dan Bila kau hambakan hati ku kembali
Ternyata Hanya kau harus aku cintai
(1liriklaguu.blogspot.com)

Malam, Berganti malam
Masih Terbayang
Apa Yang berlaku
Pada Diriku
Ternyata Kamu
Ternyata Kau mahu diriku
Selamanya Kau milik ku

Dan Bila kau hadir bagai satu misteri
Ternyata Diriku bagai sudah dijampi
Dan Bila kau hambakan hati ku kembali
Ternyata Hanya kau harus aku cintai

Dan bilaaaa
Ternyataaaa
Aku cintaiiii

Sumber : Oh Lirik

vacation

Percutian Backpackers Ke Hatyai Part 5 (Selesai)

11:15

Entry sebelum Percutian Backpackers Kak Fiezz, Mr hubby & Mama, korang boleh rujuk kat link bawah ni...

Percutian Backpackers Ke Hatyai Part 1 
Percutian Backpackers Ke Hatyai Part 2
Percutian Backpackers Ke Hatyai Part 3 
Percutian Backpackers Ke Hatyai Part 4 
Percutian Backpackers Ke Hatyai Part Pesta Songkran 
Percutian Backpackers Ke Hatyai Part Makan 

Yeay..selesai entry bercuti ke Hatyai..Sorry,tertinggal entry penutup ni..Boleh la kak fiezz ingat dah siap semua.Sekali bila check2 balik kat entry yang dah publish,aiseh tertinggal entry balik ke Malaysia dari Hatyai..sabor je la..okey,sambung cerita..Dah nama percutian backpackers, sejenis bercuti yang main redah je..Kisahnya kitaorang tak book tiket balik ke Malaysia..Ingat nak booked siap2 tapi mr hubby risau kitaorang terlmbt bgn ke apa atau tak ada transport dari hotel nak ke stesen bas/keretapi jadi dah tertinggal keretapi atau bas..Dah membazir di situ, jadi kita main konsep redah je masa nak balik ke Malaysia..Lepas checkout dari hotel, kitaorang berjalan kaki ke bangunan Central (rujuk gambar). Kat sini ada travel agen untuk kita cari kenderaan (tut tut atau teksi)  hantar ke imigresen Thailand..tapi tak semudah itu korang sebab masa ni ramai pelancong so kebanyakan teksi yang staff travel agen ni call semua dah penuh..Nak cari tut tut, kata staff tu, tut tut tak boleh hantar ke imigresen sbb jauh..okey, pasrah kitaorang keluar dari situ..Duit bhat tggal 800 bhat je..Lepas keluar dari travel agen ni, lalu satu tut tut..try tanya..sekali dia cakap boleh hantar sampai imigresen..dia letak 900 bhat tapi kitaorang ckp ada 800 bhat je..dia setuju..legaaa...lepas dah naik tu, driver tut tut ni berhenti kat tepi jalan..ah sudah!!kenapa plak ni...Nampak dia gi beli air..Masa dia nak naik balik tu, dia cakap nak 900bhat..Derrr,dah cakap tadi kitaorang ada 800 bhat je..kalau ada, memang dah bagi je...Tapi masa dah sampai kat imigresen, kitaorang bayar 800bhat & bagi semua duit syiling bhat yang ada..Selamat sampai di imigresen thailand..proses untuk keluar berjalan lancar..Dari situ, kitaorang jalan kaki masuk ke Malaysia..hehe..Ada motor2 orang sana boleh bawakkan sampai ke Imigresen Malaysia..Tak jauh sangat pun..Tapi kitaorang nak adventure gitu...Jalan kaki...


 Ni kat travel agen area Central..Sementara staff tu call teksi, kak fiezz posing sat...

 Kat sini malam2 happening, nak cari makan, souvenir senang sangat...so kalau ke Hatyai, korang stay area sini...Ada hotel kat sini tapi kak fiezz lupa nama dia...Korang cuba google la..
 
Tut-tut yang kitaorang naik dari pekan Hatyai sampai ke Imigresen Thailand..Selesa..Besar..dan cantik...
Setengah perjalanan, driver suruh mak mertua kak fiezz duk depan..Ingatkan pasal apa?Rupanya dia takut mama panas..gitcuuu...eh..baik pulak driver tut-tut ni...

Driver tut tut yang hantar kitaorang sampai ke Imigresen Thailand. Kalau korang ke sini, nak cari transport boleh ctc dia (nanti kak fieZz update.nak cari no.phone dia dlm hp)...

 
Dah lepas pemeriksaan imigresen Thailand..Dari sini nak ke Malaysia, dekat je...Tapi masa ni panas meleting..Berpeluh gak la weiii...

 
Sampai dah Malaysia...


 Berjalan dari Imigresen Thailand sampai ke Malaysia..Fuhhh..Adventure sungguh rasanya percutian kali ni..Banyak berjalan...Tapi fun... ;)

 Yeay..Dah sampai ke stesen keretapi Padang Besar..Dari Imigresen Malaysia ke sini, tak jauh sangat..Kalau korang sampai ke Padang Besar ni nak masuk ke Hatyai tak nak berjalan..Jangan risau..Kat luar imigresen Malaysia, ada motor2 orang Thailand untuk hantar korang ke Imigresen Thailand..Tak mahal pun dalam 70bhat..
 
Kitaorang pit stop kat Parit Buntar sebab mama nak jumpa cucu dia, dak Arif...


 Kepenatan mama..Kak Fiezz bersabar dengan cina belakang tu..kak fiezz nak tengok pemandangan luar, dorang sibuk la duk buka tutup tirai tingkap..haih...Takut benor kena panas...Nasib baik dekat je dari Padang Besar nak ke Parit Buntar ni...

 Menginap 1 malam di Hotel Damai, Parit Buntar..Sila abaikan muka sememeh & kepenatan itu plus seluar kotor..haha

Esoknya naik bas balik ke Kuala Lumpur dari Parit Buntar..
Selesai percutian ala backpackers Kuala Lumpur-Hatyai-Parit Buntar-Kuala Lumpur

Percutian seterusnya..hehe

Give Away

Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul

11:29

Dah lama tak joint GA (Giveaway)..Kak Fiezz nak joint la Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Lokmanamirul ni..Macam menarik pulak hadiah dia tu, kan..Untung-untung terpilih dapat RM100..Boleh shopping kat SGshop..Kak Fiezz pernah membeli-belah kat situ dulu..Dah siap daftar lagi kat SGShop..Kak Fiezz guna username - FiezaSani..Senang nak ingat nama username untuk login shopping lagi kat SGShop ni..Kak Fiezz suka shopping kat SGShop ni sebab best..Banyak barang murah-murah..Ni kalau dapat RM100, memang syok la weiii..eh!!kalau menang..Tak pe..Berangan itu tidak salah..hehe..Agak-agak korang la kan kalau kak fiezz dapat RM100 tu, apa la yang kak fiezz nak beli yeak..hmmm..jom kak fiezz share..


Kak Fiezz nak beli ni sebab senang nak vakum karpet kat rumah tu..Penat la nak guna penyapu lidi nak buang habuk & segala kekotoran yang melekat kat karpet..Nak angkat, berat..Jadi memang perlu sangat vakum ni..Lagipun tengok macam senang nak guna, tak ada macam vakum biasa yang besar & berat macam hat biasa...Nampak model tu, sambil minum ayor je boleh guna vakum..suka suka suka..Jadi rasa macam wajib beli je ni..hehe..motif sangat kan..


Item ke-dua yang kak fiezz nak..

Kalau dah beli vakum ni, boleh tambah satu lagi karpet..hehe..Ruang tamu rumah kak fiezz jenis panjang..Jadi kalau letak 2, tak ada masalah rasanya..Boleh tutup sikit tikar getah yang dah berlubang sikit tu..ngeee

 IKEA Style Of Modern Living Room Table Bedroom Carpet Covered With Tatami Lamb Bedside Rectangular Hair

Jadi ni dua item yang kak fiezz nak berminat nak beli kalau terpilih antara 10 pemenang untuk memenangi RM100 shopping di SGshop..Moga-moga menang..Aaminn..Kalau korang nak joint gak, sila la klik link Giveaway yang kak fiezz dah bagi kat atas tu..

LifeStyle

Pelbagai Fungsi Handmade Wristlet Baru Ni

10:37

Handmade wristlet baru kak fiezz..Handmade wristlet gitu..Senang guna wristlet ni..Boleh sumbat segala kad, handphone dalam satu beg je..Haritu masa beli, cadangnya nak letak handphone sebab time lunch kak fiezz pegang handphone & purse gitu je bila nak beli makanan kat cafe..Risau kot terjatuh ke apa kan handphone tu..Dah la handphone dah hint nak bermasalah..Kak fiezz mencari la wristlet..Kebetulan pulak ternampak kawan kak fiezz post handmade wristlet dia dalam facebook..Suka la weiii..Terus kak fiezz tanya harga..Okey, reasonable sebab buatan tangan..Untuk kak fiezz okey je pasal harga..Lepas tu Kak fiezz terus pilih kain untuk wristlet ni.. Kak fiezz nak corak abstrak..tak nak la corak kartun-kartun..tak berapa berkenan..Kawan kak fiezz bagi pilihan corak kain..Mula-mula corak yang kawan kak fiezz bagi tak berapa nak menepati sangat citarasa kak fiezz..Mungkin orang lain suka..Kak fiezz tak..Citarasa kita berbeza...So kak fiezz request nak corak abstrak..Nasib baik kawan..Kalau tak, mesti kawan kak fiezz angin nak layan request kak fiezz yang ngengada ni..hehe..Lepas tu kawan kak fiezz bagi corak yang dalam gambar ni tapi ada beberapa pilihan warna..Rambang mata jap nak pilih warna apa..So, biasa la kak fiezz..suka ambil warna selamat bak kata officemate kak fiezz..kak fiezz pilih yang dalam gambar ni..Sekejap je kawan kak fiezz buat..rasanya dalam masa seminggu dah siap..kak fiezz order 4hb April, 2017 & 7hb April 2017 dia dah pos pada kak fiezz..Oo..lupa pulak nak infrom kawan kak fiezz ni memang tailor..Dia pandai jahit..Dia memang ambil tempahan macam-macam yang berkaitan dengan bidang jahit-menjahit ni..Nanti kat bawah kak fiezz bagi IG / FB dia..pi la terjah..Macam2 jenis beg dia jahit..tabik spring kat dia sebab pandai menjahit..kat rumah kak fiezz walaupun ada mesin jahit memang krik krik la..kak fiezz tak minat nak menjahit...hehe...


Cantik tak?Ni la purse merangkap wristlet kak fiezz..Insyaallah, tak hilang sebab ada nama tu..hehe

Letak la segala-gala kad dalam tu..siap buku bank..handphone..multifunction betul..Suka suka suka...

Ni social media kawan kak fiezz yang buat handmade wristlet ni..Kot la ada yang berkenan ke, kan..hehe

Facebook ~ NurMaialina Llimin
Instagram ~ inahaireina

Promosi Ramadhan Juice Works RAYA RUSH

11:31


Hanya SEKALI setahun ia akan berlaku daripada 1 Mei sehingga 20 Jun! Ya apa yang kita katakan adalah Juice Works RAYA RUSH!

Diperbuat daripada cranberry yang telah dihancurkan dan juga tembikai, dicampurkan dengan combinasi ais krim sobet vanila rendah lemak dan jus air kelapa, ia adalah minuman berbuka puasa yang MANIS, SEJUK dan MENYEGARKAN.

Kenape cranberries? Mereka juga dikenali sebagai sumber yang sangat baik untuk Vitamin C, serat dan mangan – yang mana ia baik untuk pembinaan tulang. Ia juga adalah kaya dengan Vitamin E, yang baik untuk membantu melindungi sel daripada kerosakkan yang deisbabkan oleh radikal bebas dan Vitamin K – dimana ia adalah penting untuk pembekuan darah dan juga membina tulang yang kuat. Ia juga mempunyai tembaga untuk membantu menghindari jangkitan dan ostereoporosis, dan asid Panthothenic (yang juga dikenali sebagai Vitamin B5) untuk membantu menukarkan makanan kepada tenaga dan membantu penggunaan rotein dan lemak badan anda.

Kenape tembikai? Terdiri daripada kira-kira 92% air, tembikai adalah satu sumber menghilankan dahaga yang hebat. Ia juga mempunyai Vitamin A, B6 dan C dan juga lycopene yang sangat signifikan – dimana ia berguna untuk mencegah kanser dan pengerasan arteri – selain antioksidan dan asid amino.

Kenape Jus Kelapa? Digelar “minuman sukan alam semulajadi” oleh sesetengah orang, berkalori rendah, jus lemak dan kolesterol bebas ini kaya dengan elektrolit yang membantu dalam fungsi tubuh kita. Kandungan Potassium adalah lebih tinggi daripada empat batang pisang. Potassium adalah baik untuk mengawal keseimbangan cecair seseorang dan juga membantu mengatasi kesan-kesan natrium untuk mengekalkan tekanan darah yang sihat. Ia juga AMAT menghidratkan.

Akhir sekali, ketiga-tiga buah-buahan ini juga baik untuk membantu senak, kerana kepekatan serat yang tinggi. Ia juga boleh membantu untuk mengurangkan berlakunya refluks asid. Jadi, jika anda bimbang memakan makanan berlebihan atau tidak dapat memakan makanan yang seimbang semasa musin puasa ini, MINUMLAH minuman RAYA RUSH daripada Juice Works hari ini!

Ada apa lagi? Hanya pada musim Ramadhan ini, Juice Works menawarkan promosi “BELI 1 PERCUMA 1 JUNIOR”**, untuk minuman Raya Rush. Tawaran ini sah daripada 27 Mei sehingga 27 Jun disemua Juice Works kiosk dari 6 petang sehingga 8 malam.

Dari kami semua di Juice Works, Selamat Berpuasa dan Selamat Hari Raya!

**Terma & syarat
·         Tawaran ini sah sehingga stok masih ada
·         Promosi ini tidak boleh digabungkan dengan promosi / diskaun / tawaran / baucar lain


·         Minuman percuma yang dipilih mestilah mempunyai nilai yang sama atau lebih rendah daripada nilai minuman yang dibeli
·         Promosi minuman percuma ini adalah sah untuk pembelian minuman Raya Rush sahaja
·         Semua keputusan oleh Juice Works Malaysia adalah muktamad


Maklumat lanjut mengenai runcit:

Minuman Raya Rush boleh didapati dalam tiga saiz cawan:

·         Junior (250ml) RM8.95;
·         Midi (450mL) RM9.95;
·         Power (650mL) RM10.95. (Harga yang dipaparkan adalah termasuk 6% GST)

*Boleh didapati di semua cawangan JuiceWorks & JuiceWorks 2GO di Malaysia*




MENGENAI JUICE WORKS Malaysia



Juice Works Malaysia adalah perintis syarikat jus buah-buahan yang segar di negara di mana mereka dipercayai oleh beribu-ribu pelanggan-pelangang setia untuk kraf yang mengunnakan ramuan bahan-bahan semulajadi yang terbaik.

Diasaskan oleh Jason Choy dan Ling Mooi Li, pasangan berkenaan membuka kiosk pertama di pusat beli-belah Curve pada Disember 2004. Setelah tidak lama ia dibuka, kisok tunggal ini telah memenangi pujian daripada pelanggan-pelanggan untuk menu jus yang sihat dan smoothie yang sangat lazat.

Bermula daripada satu kiosk, Juice Works Malaysia telah berkembang sebagai syarikat pembekal jus buah-buahan dan smoothie segar premium di negara ini yang mengkhusus dalam menu hebat untuk lebih daripada 30 pilihan buatan tangan. Jenama ini terkenal dengan minuman sihat yang segar, dibuat selepas pesanan dan lazat menjamin pelangan akan kembali melawatnya lagi. Daripada eksekutif perniagaan yang sibuk kepada ibu bapa dan pengguna yang mementingkan kesihatan, Juice Works Malaysia mempunyai minuman yang sesuai dibuat segar untuk setiap keperluan individu.

Juice Works Malaysia kini boleh dijumpai di 28 lokasi di seluruh negara dengan banyak lagi akan di buka pada masa yang akan datang. Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk gaya hidup sihat, Juice Works Malaysia juga menawarkan peluang francais sebagai sebahagian daripada rancangan pengembangannya, serta kiosk mudah alih untuk menyampaikan minuman kepada pelanggan yang asyik bergerak.

Untuk maklumat dan imej, sila hubungi
Chan
GreatWorks Marketing


Mobile +6010 295 4802
e-mel chan@greatworksmarketing.com

Jalan-Jalan Cari Makan

Terjah Kedai Makan SUKHUMVIT di Petaling Jaya

11:50



 Sumber gambar dari Mr.GOOGLE..

Nak share dengan korang, minggu lepas Kak Fiezz jalan-jalan cari makan..Sebelum ni Kak Fiezz & mr hubby dah pernah try makan kat SUKHUMVIT Petaling Jaya ni..Harga makanan kat sini, okey la dalam erti kata lain, boleh dibayar..Yang kak fiezz perasan, dah 2x makan kat sini masa bayar kalau ada yang sen2 tu, cashier tak kira..hehe..Kira okey la kan..Jarang kedai makan yang tak kira sen2 ni..Kalau cafe kat ofis kak fiezz ni, memang berangan je la nak dapat diskaun sen2 tu..eh!!tersasul ke topik lain plak..masuk balik topik tadi..Kalau tanya kak fiezz, harga makanan kat SUKHUMVIT Petaling Jaya ni, standard harga makan kat area KL/Selangor..Tak ada la mahai benor..Lokasi kedai ni pun strategik, tepi lebuhraya kalau nak ke area Petaling Jaya.Kalau korang tahu Taman Dato' Harun, Petaling Jaya kedai ni kat sini je..Kalau korang lalu kat highway ni, boleh nampak la kedai SUKHUMVIT Petaling Jaya ni..Mula-mula haritu kak fiezz & mr hubby ingat restoran apa?Maksud kak fiezz, ingatkan restoran bukan islam sebab nama dia tu, hah..Tapi tiap kali lalu, ada la nampak ramai gak orang melayu makan..Jadi kitaorang cuba  singgah..Sekali bila dah sampai ke kedai, kedai melayu daaa..konsep Thailand rasanya..Pekerja-pekerja dia pun semua orang melayu kita la weiii..Tue la orang cakap 'dont judge the book by it's cover'..Masa first time cuba haritu, kak fiezz lupa nak tangkap gambar..Dah lapar sangat...Jadi minggu lepas, saja ulang lagi sekali..Bawak adik kak fiezz dan wife dia...Ni la menu yang kitaorang order haritu...




sukhumvit petaling jaya 
 Set untuk 4 orang makan ni RM79.00

Ikan Siakap Masak 3 Rasa
Udang Masak Merah
Telur Dadar
Tom Yam SUKHUMVIT (tomyam seafood)
Sayur Campur
Ayam Goreng Daun Limau
Air (1 Jag)
Nasi (4 orang)

Kitaorang tambah - Nasi 1 pinggan + Air Teh O Limau + Air Teh O
Total RM83.80
Bayar RM83 sahaja..Yang sen tu diskaun..

sukhumvit petaling jaya
 Muka happy memasing dapat makanan..Mana taknya..Kak Fiezz, Mr hubby & Adik kak fiezz dari tengahari tak makan.. 

Yang bestnya kedai ni, order korang cepat siap...dah 2x kak fiezz ke kedai ni, memang tak mengecewakan..Baru je order..Dalam 10-15 minit lebih kurang, makanan dah sampai ke meja..Rasa makanan dia pun sedap..Kira kena la dengan tekak kitaorang yang jenis tak cerewet sangat ni...Layanan pekerja-pekerja dia pun mesra gitu, ambil order pun senyum je..Kak Fiezz suka..Jadi Kak Fiezz bagi 5/5 bintang ;)

vacation

Percutian Bajet Ke Melaka Bandaraya Bersejarah

12:39

CUTI BAJET KE MELAKA BANDARAYA BERSEJARAH


Entry ni percutian bajet ke Melaka Bandaraya Bersejarahdengan family kak fiezz bulan Februari lepas..hehe..Baru nak up kat blog??Nampak tak kebizian yang jangan ditanya sebab kak fiezz pun tak tahu bizi apa?hehe..Dah stop membebel fieza, jom sambung story pasal cuti2 ke melaka..Kenapa pilih Melaka Bandaraya Bersejarah?Kak Fiezz suka sebab melaka banyak tempat-tempat bersejarah..tempat-tempat menarik boleh terjah..Kak Fiezz dah beberapa kali bercuti ke sini..Memang suka sangat..Paling wajib kalau ke Melaka, jangan lupa cuba Asam Pedas kat sini..Asli & sedap..Terangkat makannya..hehe..Kalau dah nama cuti-cuti ni, wajib la booking hotel kan?kalau tak, nak tidur kat mana pulak..Lain la kalau tempat kita nak bercuti tu ada rumah saudara-mara, boleh tumpang sehari dua..tapi tak best rasanya kalau bercuti tumpang rumah orang ni..Lagi selesa biar la kita keluar duit sendiri untuk menginap di hotel..Harga hotel sekarang pun tak ada lah mahal sangat..Kadang dapat diskaun bila booking melalui apps atau mana-mana website yang menawarkan tempahan hotel..contohnya macam TRAVELOKA..Pernah dengar kan?Yang tak pernah meh nak share sikit info pasal TRAVELOKA ni...

INFO TRAVELOKA

Website yang menyediakan maklumat perkhidmatan untuk pembelian tiket & tempahan hotel ke mana-mana destinasi percutian pilihan korang...Selain itu Traveloka juga ada memberi sikit info, panduan & tips mengenai tempat percutian yang korang bakal bercuti tu...Jadi di Traveloka, korang boleh membuat tempahan bagi hotel & tiket penerbangan di tempat yang sama...Tak payah nak buka website penerbangan, website hotel..pening je..Di Traveloka, semuanya ada & menawarkan harga yang berpatutan & mampu dibayar...

Okey, tahu dah kan pasal Traveloka, lepas ni nak cuti-cuti boleh buat tempahan hotel & tiket penerbangan di TRAVELOKA je..Penginapan hotel kitaorang kat Melaka ni, mr hubby dah booking awal melalui website lain, kalau tak boleh kongsi sikit info..Tak pe, KIV next vacation utk booking dengan TRAVELOKA..

Jom sambung kisah percutian kak fiezz & keluarga di Melaka...


melaka bandaraya bersejarah
The Explorer Hotel, Melaka
Hotel penginapan kitaorang..Strategik sangat hotel ni sebab dekat dengan jalan utama berdepan dengan area Menara Taming Sari..Nak cari makan, nak shopping, nak jalan-jalan kat area situ, naik atas bukit Paul yang berangin tu..Semua walking-distance je..

Antara aktiviti korang di Melaka?
melaka bandaraya bersejarah

Mendaki bukit untuk naik kat atas Bukit St. Paul ni di area A Famosa..Boleh tahan juga weii, nak naik ke bukit ni..Tapi rasa berbaloi bila dah sampai ke atas sebab best..berangin..Kat atas ni, selain boleh tengok pemandangan bandar Melaka, korang boleh tengok tinggalan sejarah yang ada kat sini.Di bawah kaki Bukit St.Paul ni pulak, ada lagi tarikan lain antaranya Bangunan Merah (Stadhuys), Porta De Santiago tinggalan A Famosa & Muzium-muzium...
melaka bandaraya bersejarah
Seronok posing kat atas Bukit St. Paul ni sebab berangin je..

melaka bandaraya bersejarah
Jalan-jalan kat Pantai..Amboi mak & abah, kemain dating sambil ditemani cucu...hehe
melaka bandaraya bersejarah

Aktiviti waktu malam, kat area Melaka dekat dengan Menara Taming Sari ni happening, macam-macam ada..Uptown ada..aktiviti berbasikal, naik motor & naik beca ni antara aktiviti yang kitaorang buat..Kak Fiezz & mr hubby exercise di malam hari, berbasikal...adik kak fiezz & wife dia, naik motor eletrik ni..Tak penat sangat naik motor ni..Naik basikal, agak mencabar weiii..
melaka bandaraya bersejarah
Mak kak fiezz, Iman & seorang lagi adik kak fiezz naik beca..Si Iman nak naik beca...Berkenan dia tengok lip lap lip lap beca2 kat sini...

melaka bandaraya bersejarah
Menyelusuri Sungai Melaka
melaka bandaraya bersejarah
Pemandangan sepanjang menyelusuri Sg.Melaka
melaka bandaraya bersejarah
Okey, dah habis sesi menyelusuri Sg.Melaka lebih kurang 45 minit...So, sampai ke jeti, posing la weiii berlatar belakangkan Sungai Melaka..
melaka bandaraya bersejarah
Ni masa berjalan di sekitar Menara Taming Sari..Banyak tempat2 menarik kat sini..Antaranya yang terkenal kalau di Melaka ni A Famosa, Bangunan merah kat belakang tu & banyak lagi..Keretapi belakang tu ada jual cenderamata untuk pelancong-pelancong yang nak membeli cenderamata dari Melaka...
melaka bandaraya bersejarah
Feeling young..hehe..
melaka bandaraya bersejarah
Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan..

melaka bandaraya bersejarah
 Banyak info pasal sejarah kemerdekaan boleh kita belajar kat sini...

melaka bandaraya bersejarah
Yang ni di salah satu muzium dekat dengan jeti bot menyelusuri Sungai Melaka..Masuk percuma..
melaka bandaraya bersejarah
melaka bandaraya bersejarah
Ni antara tempat & aktiviti yang Kak Fiezz buat masa cuti-cuti ke Melaka..Banyak lagi tempat lain tapi biasa la percutian singkat & bajet..Jadi kita terjah yang mana dekat dengan hotel je memandangkan kedudukan hotel yang kitaorang menginap ni sangat strategik & semua tempat2 yang kak fiezz dan family terjah ni cuma walking distance...Jadi next time, cuti-cuti dalam Malaysia, kak fiezz nak cuba tempah penginapan di hotel melalui TRAVELOKA pulak..Nanti kak fiezz kongsi..Buat masa ni, tak ada lagi perancangan bercuti ke mana-mana dalam Malaysia..Akan Datang..Mana tau, babymoon ke?eh!!hehe

hadiah top pengomen

Cenderahati Top Pengomen Untuk Bulan April 2017 di Blog FiezaSani

09:00

Haritu kak fiezz ada up status kat facebook mencari dua top pengomen untuk bulan April kat blog www.fiezasani.xyz..Dah jumpa pengomen-pengomennya.. U know who you are..Kak fiezz dah dm / e-mail dua2..tq tau selalu singgah kat blog ni & tinggalkan jejak..First time kak fiezz bagi cenderahati kat pengomen blog ni..Dapat idea ni dari SA..tiru idea dia sikit..Jangan marah, SA..you are my idol tau ;)..

Cenderahati ni kak fiezz beli masa cuti-cuti ke Hatyai bulan lepas..Yang 1 box tu extra untuk top pengomen kat blog kak fiezz..Hope both of you like it...Muahhh..Insyallah, ada rezeki lebih kak fiezz kongsi lagi, k...Rajin-rajin la datang berkunjung ke sini, tau..Nanti kak fiezz update dari masa ke semasa cenderahati untuk top pengomen kat blog www.fiezasani.xyz ni...


Dua pengomen top bulan April 2017 kat blog kak fiezz ni...

advertorial

Senangnya Shopping di Lazada Malaysia Dengan Molpay Cash

08:30

LAZADA MALAYSIA 

Korang..biasa x shopping kat Lazada Malaysia..Eleh ngaku je la..masa kak fiezz nak buat bayaran kat 7-eleven sbb kak fiezz guna MolPay / MolPay Cash, staff 7-e pun cakap dia suka shopping kat Lazada Malaysia sbb senang, selesa & selamat..3S..Nampak tak sebabkan faktor 3S ni majoriti rakyat Malaysia skrg kalau sebut shopping online je mesti kat Lazada Malaysia..Glamour dah Lazada skrg ni..Lagi best sekarang ni korang boleh shopping di Lazada di hujung jari je?Macamana?Download je app Lazada kat smartphone korang tu..Untuk playstore, korang download app Lazada kat SINI..dan untuk App store, download kat SINI.. Okey, dah download bagai tapi nak shopping tak ada perbankan internet pulak ataupun baki dalam akaun tak mencukupi untuk buat bayaran..Okey, meh kak fiezz nak kongsi sikit macamana nak shopping secara online tak kisah la samaada korang ada perbankan internet tapi tak cukup baki dalam akaun atau memang tak ada perbankan internet..Awal entry tadi kak fiezz ada sebut kak fiezz guna MOLPay / MOLPay Cash kan?Tahu tak MOLPay / MOLPay Cash ni apa?Kak fiezz dah beberapa kali shopping online guna MOLPay / MOLPay Cash ni...memang senang la weii..

MOLPay / MOLPay Cash

Kaedah pembayaran terbaru di Asia Tenggara & 7-eleven sebagai rangkaian kedai serbaneka utama di Malaysia memberi pilihan pada pengguna yang membeli barang dalam talian & membayar secara tunai di kaunter 7-eleven yang berdekatan..Serba ringkas kak fiezz explain supaya korang faham apa tu MOLPay / MOLPay Cash..Senang kan lepas ni nak shopping dalam talian, kalau ada pembayaran dengan MOLPay / MOLPay Cash ni..Kak Fiezz dah try beberapa kali, memang senang je..Jom kak fiezz tunjuk sikit cara-cara pembayaran dengan MOLPay / MOLPay Cash..Dah download tadi kan aps Lazada Malaysia kat handphone masing-masing..Okey, boleh start shopping...Pilih la barang apa yang berkenan di hati ikut citarasa masing-masing..kat bawah ni, contoh kak fiezz punya..

Lazada Malaysia
Dah pilih barang apa yang nak, terus klik 'PROCEED TO CHECKOUT' 

Semak maklumat penghantaran & klik 'PROCEED TO PAY'
 
Molpay Cash
Kat sini, korang pilih logo 7-Eleven..Yang bermaksud korang akan membuat bayaran di kaunter 7-Eleven..Klik 'REVIEW ORDER' 

Molpay Cash
Nanti akan keluar  detail item yang korang dah pilih & maklumat penghantaran. Klik 'PLACE ORDER'

Lepas tu korang ke page berikutnya..Akan keluar 2 barcode macam kat atas ni..Sila SS (screenshot) & buat pembayaran di mana-mana 7-Eleven berdekatan dalam masa 2 hari (ada expired date).ikut la arahan kat situ dalam masa berapa hari korang kena buat bayaran dan sekiranya Lazada Malaysia tak terima bayaran dalam masa yang ditetapkan, order korang terbatal..Kat 7-Eleven nanti, cuma tunjuk je SS ni pada cashier..

Lepas korang buat bayaran, automatik korang akan terima e-mail dari pihak Lazada Malaysia yang korang dah membuat bayaran & order korang sedang di proses..
 
2 resit yang korang akan terima selepas buat bayaran di 7 eleven..Satu resit dari  MOLPay / MOLPay Cash dan satu resit 7 eleven.

SIAP..  

Tunggu je barang yang di order sampai.. Senang tak shopping kat Lazada Malaysia dengan MOLPay / MOLPay Cash ni?  Nanti dah try,cer bagi komen sikit kat sini..

 

Flickr Images

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.