AFB Feeds



Kenapa Wanita Lepas Bersalin Tak Boleh Makan Laksa?

08:30

Selalu dengar orang cakap perempuan lepas bersalin tak boleh makan laksa..Tertanya2 juga, kenapa?Tanya member2 yang dah pernah bersalin, dorang pun tak tahu..Cuma orang2 tua pesan perempuan lepas bersalin kena pantang makan laksa untuk tempoh sekian2..

Haritu ternampak artikel ni...Baru tahu kenapa tak boleh?Nak tahu jugak ke?Baca kat bawah...Saja share kat sini untuk info wanita2 terutama yang lepas bersalin..

Pernah tak anda dengar orang cakap, selepas bersalin tak boleh makan laksa.
Kena berpantang laksa sampai anak boleh berjalan. Kiranya dalam tempoh setahun juga.
.
Tapi.. kalau rasa badan tahan, makanlah.
Hehe
.
Kenapa laksa adalah merupakan salah satu yang menjadi pantang besar bagi ibu yang baru lepas bersalin?
Apakah relevannya makanan ini tidak boleh dimakan oleh ibu-ibu lepas bersalin?
.
KENAPA?
.
Sebab laksa ni dah jadi seperti "nasi sejuk".
Dimasak 2 kali.
Jadinya kandungan angin ketika masak kali kedua sungguh TINGGI.
.
Semasa berpantang pun, memang ibu baru bersalin dilarang sama sekali makan nasi yang dipanaskan semula.
Kalau ibu2 cuba makan nasi sejuk yang dipanaskan banyak kali masa pantang.
Mau bentan jugak.
.
Itulah sebabnya selepas bersalin tak boleh makan laksa
sebab sejuk dan berangin.
Laksa juga menggunakan daun kantan.
Nenas dan timun juga tidak elok untuk ibu selepas bersalin.
.
Kesan makan laksa ni, kita takkan rasa sekarang...
Tapi bila dah berumur nanti, mulalah sakit pinggang, sakit lutut dan sebagainya...
.
MUDAHNYA BERPANTANG....
Tanpa bau busuk.. Tanpa comot...
Jom lihat sini >>> Petua Anak Ibu MamaHerbs

You Might Also Like

2 comments

  1. betul kak boleh sakit urat.. sebab urat lepas bersalin lembut.. kan masa bersalin guna tenaga banyak.. itu pasal la laksa ni sejuk tahap boleh buat orang demam tau

    ReplyDelete


Flickr Images

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.