AFB Feeds

beauty

Menonjolkan Mata dengan Perfect Sharp Eyeliner SilkyGirl

23:15

Dulu time tak reti nak mekap2 bagai, memang aku tak tau la fungsi barang2 mekap..kecuali eyeshadow je tapi aku tak guna pun, aku cuma guna bedak dengan lipstick je..

Sejak bila aku berjinak dengan mekap?Pengaruh dari member ofis aku masa kat bahagian lama dulu..Tapi memang aku suka mekap pun cuma tak tahu dari mana nak mula..Bila member ofis dah pengaruh tu, apa lagi..Memang pucuk dicita la..Aku start  berjinak-jinak beli barang mekap, aku mula dengan pensil untuk kening tu je..Dari situ aku mula belajar mekap sikit..belajar sendiri je..tak de sapa ajar..Bila dah mula bermekap ni, macam biasa la..perlahan-lahan beli eyeliner, eyebrow pencil, eyeshadow, blusher..eh..complete la..termasuk dengan mascara..

Nak tanya sebelum aku cerita pasal eyeliner pilihan aku ni..Pilihan eyeliner korang yang mana?

Kat bawah ni 2 jenis yang biasa aku gunakan..Satu dalam bentuk Pensil..satu lagi Liquid Pencil Eyeliner

Blog Fieza Sani
Jenis Pensil

Blog Fieza Sani
Jenis Liquid Pencil Eyeliner

Antara 2 jenis ni, aku lebih suka guna yang Liquid Pencil Eyeliner..Sebab hujung lebih tirus & mudah nak lukis di mata..Yang jenis pensil tu aku guna je kalau tak de pilihan tapi bila dah lukis kat mata, nampak tak kemas dan garisan di mata yang kita dah lukis tu nampak tebal..lagi satu, bila dah lama sikit sampai tengahari sebelum solat, eyeliner pada mata yang kita lukis guna pensil tadi  dah berkumpul & nampak comot..seriuss..tak suka..kalau nak basuh pun susah walaupun guna pencuci mekap..Itu aku le..tak pasti la kalau korang suka..Memasing punya pendapat & citarasa..Ini pada pandangan aku je..

Pilihan aku Perfect Sharp Eyeliner SilkyGirl..Aku suka wei..Sesuai dengan nama..Perfect..Sharp bila dah lukis garisan kat mata..Elok je ikut pada mata aku..Hasil garisan pun nampak kemas..Suka Suka Suka!!!

Apa Fungsi Eyeliner ni?Untuk menonjolkan bentuk mata kita samaada nampak kecil atau besar serta lebih tajam, kemas, menonjol dan menampakkan sisi seksi pada mata..wauuu..hehe jadi pemilihan warna eyeliner memainkan peranan..Aku setakat ni, lebih selesa guna warna hitam..
Blog Fieza Sani  
Bercerita pasal Silky Girl Perfect Sharp Eyeliner ni , aku dah cuba..Masa dapat ni, aku dah jatuh cinta sebab macam aku dah beritahu awal tadi antara 2 jenis yang aku bagi contoh kat atas tadi, aku suka yang ni sebab senang nak lukis pada garisan mata, garisan lebih halus & kemas..Nampak mata aku lebih kecil..haha..Sebab haritu kat office, ada pegawai aku tegur mata aku nampak kecil..hehe..Dari segi tahan lama, yea betul..Sampai tengah hari masa nak solat, eyeliner masih ada lagi di mata elok & kemas..Nak cuci pun tak susah sangat..Guna Make Up Remover je..

Jatuh cinta dengan Silky Girl Perfect Sharp Eyeliner
 
Hasilnya..eh..suka..suka..Masa ni aku tak lukis pada garisan bawah mata..Cuma belah atas je..
 

Ni gambar pagi tadi di pejabat..fresh from the oven..hehe..Nampak tak mata tu..

Kalau tanya komen aku positif ke negatif Silky Girl Perfect Sharp Eyeliner..Aku bagi positif..Aku sukaaaa & menepati ciri-ciri jenis eyeliner yang aku suka..

beauty

Beauty Bloggers Meet Up Event

22:44

Niche blog aku dah bertambah lagi, daripada trying to conceive & lifestyle terbaru bertambah kepada beauty pulak..hehe..sorry..kalau korang baca blog aku..korang pun pening..banyak sangat topik..hehe..saja je perbanyakkan topik..tak de la bosan kan..asyik cerita pasal nak pregnant, membebel ntah apa2..so sekarang nak try kepada kecantikan pulak..eh..aku memang suka pada kecantikan..make up, fesyen..apa2 la yang berkaitan dengan kecantikan..memang kena dengan minat aku..

Ahad lepas, aku dapat jemputan untuk menghadiri Beauty Bloggers Meet Up Event 2016 di The Canvas, Damansara Perdana, Petaling Jaya, Selangor..Anjuran www.stayfavful.com..
Sebuah website kecantikan yang memberi pelbagai tips kecantikan, review produk dari pengguna yang telah mencuba produk kecantikan yang ada di pasaran, harga bagi setiap produk & banyak lagi info berkaitan kecantikan..Kiranya website ni sebagai rujukan untuk kita kaum wanita yang suka pada kecantikan..

Normal kan kita perempuan sebelum guna sesuatu produk mesti nak cari apa-apa maklumat berkaitan produk tu sebelum mula gunakannya. Di website ni, korang boleh baca hasil review dari mereka yang telah mengguna produk tersebut..dan nilaikan sendiri hasil testimoni, mungkin ada yang positif atau negatif..Jadi sebagai pengguna kita boleh nilaikan sendiri sebelum membeli..hak sebagai pengguna..hehe..nampak!!!

Korang boleh juga menjadi ahli Stayfavful..Apa kelebihan jadi ahli dia?Okey, Sekiranya korang dah pernah cuba produk2 kecantikan yang ada di pasaran & memberi review kat website tu, korang akan mendapat point..Nak buat apa dengan point tu?Wei..bila korang kumpul point ni korang boleh mendapatkan sample produk kecantikan, diskaun baucer & jemputan eksklusif ke sebarang majlis berkaitan kecantikan..best ke idok??Jadi laju2 pi daftar jadi member FavFul..

okey, berbalik kepada cerita bengkel ahad lepas..

Bengkel ni berlangsung selama 2 jam & topik2 yang diajar adalah berkaitan kecantikan..Bagaimana seorang blogger kecantikan perlu menulis tentang sesuatu produk, cara penyampaian untuk bercerita mengenai produk, testimoni samaada dari sudut positif atau negatif, cara mengambil gambar produk tersebut & paling menarik cara membuat video tutorial di You Tube..Ala, tahu kan selalu kat you tube ada tutorial cara pemakaian mekap, perfume..macam tue la..best..

Bengkel ni mula pukul 3.00ptg, tapi haritu aku terlewat sikit..Masa aku sampai, bengkel memang dah mula..Masuk je ke sini, lepas pendaftaran..terus cari tempat duduk..aku pilih tempat duduk belakang sekali..Dah ko datang lambat kan..so jangan nak over benor menonjol..

Ni antara gambarr2 yang aku tangkap masa bengkel ni..menarik..

Masa aku sampai, barang-barang ni memang dah ada atas meja..So ko bukak je, kira ko punya la..tapi ada tugasan sikit..ko kena try & tulis pasal produk ni..Aku ada ambil juga beberapa jenis..Yang tu nanti aku buat review..
 
Tetiba feeling cantik..kenkonon pakai contact lens..padahal..tanggal cermin mata, meraba..haha
 

Photoshoot dengan skincare masing-masing..Kitaorang yang menyertai bengkel ni, dah dimaklumkan awal..Masa ni aku tengah guna ePure Amino Hydro Intense Cleanser..Korang jangan keliru pulak sebab sebelum ni aku selalu beritahu yang aku pengguna Ephyra Skin Bar..yesss..masih gunakan Ephyra..yang ni gatal try..hehe..nasib serasi juga dengan aku..

 
 
Suasana bengkel..Masing-masing sibuk..
 
 
Yang ni paling best, weiii..produk2 untuk dicuba & buat review..yeay!!!Nanti aku review 
yeak..Biar aku cuba dulu.. 

review

Tudung Labuh Terkini

15:36

Ramai wanita bertudung sekarang mencari tudung jenis labuh tetapi agak sukar untuk didapati..Kebanyakan tudung yang ada di pasaran tidak menepati ciri-ciri islamik. Ada yang mengambil inisiatif membeli kain & di hantar untuk dijahit. Kebiasaanya tudung labuh memerlukan kelebaran kain dengan bidang saiz 60..tau la juga sikit2 sebab aku teringat salah seorang kawan sepejabat aku pernah beritahu pasal ni masa tengah mencari tudung jenis labuh untuk anak dia..Harga dah jadi double cost sebab harga kain & upah jahit..Kelebihan untuk yang tahu menjahit, boleh jahit sendiri tapi tak semua wanita pandai menjahit. Paling mudah, beli yang dah siap dari satu tempat je..
Di zaman internet ni semua di hujung jari je..Klik-klik mesti jumpa maklumat yang korang cari jadi kat bawah ni ada sedikit maklumat untuk rujukan korang yang mencari-cari tudung labuh..

Uswah Islamik Clothing 
USWAH adalah sebuah syarikat yang beroperasi di atas talian sejak 2013 dan membawa konsep pakaian patuh syariah. USWAH bercita-cita untuk membawa gaya berpakaian yang mengikut syarak menjadi trend di Malaysia mahu pun dunia. 

Produk USWAH
Sehingga ke hari ini, USWAH telah mengeluarkan puluhan Koleksi Tudung Bawal Bidang 60  & Shawl Labuh, dan 6 Koleksi Pakaian (tunik labuh).  Antara produk terkini keluaran Uswah yang mendapat sambutan : ~

HUSNA - Instant Shawl


Info untuk Husna Instant Shawl

 
Model menggayakan Husna  Instant Shawl

HAURA - Instant Bawal

 
Info untuk Haura Bawal Instant

Model menggayakan Haura Bawal Instant

ADEENA 2.0 - DUO DOUBLE LOOP


Info untuk Adeena Duo Double Loop

Model menggayakan Adeena Duo Double Loop
Cantik2 kan tudung dia..sopan & memenuhi ciri2 islamik, sesuai juga untuk ibu2 yang menyusukan bayi. 

Untuk koleksi lain keluaran Uswah, korang boleh rujuk di pages/ig/website Uswah seperti yang tertera di bawah.
Bagi yang berminat untuk menceburi bidang perniagaan, korang boleh menjadi dropship Uswah atau terus menjadi stokis USWAH..Maklumat seperti di bawah :~

Peluang Jana Pendapatan dengan Pogram Dropship & Stokis Uswah


KELEBIHAN MENYERTAI KAMI:

- TIDAK PERLU SIMPAN STOK
- TIDAK PERLU MENGELUARKAN MODAL untuk pembelian produk, di samping membeli (untuk kegunaan sendiri) dengan harga jauh lebih rendah.
- Peluang mempromosi pelbagai koleksi HIJAB PATUH SYARIAH.
- TIADA TEMPAHAN MINIMUM.
- TIDAK MENANGGUNG KERUGIAN jika produk tidak laku.
- TIADA KOS TERSEMBUNYI
- KOMISEN 10-20% AUTOMATIK (siap tolak!, tak perlu tunggu hujung bulan baru dapat komisen)
- SISTEM TEMPAHAN AUTOMATIK DI WEB, tidak perlu menunggu kami memberi maklum balas melalui whatsapp atau inbox. Paparan web disediakan KHAS UNTUK - AGEN, harga di tolak secara automatik.
- GROUP COACHING & perkongsian permasalahan serta tips jualan atau pemasaran.
- KAMI JUGA MENYEDIAKAN PELUANG UNTUK RESELLER MENJADI STOKIS DI TEMPAT MASING2.


Sejak dari 2014 sudah ramai yang mendapat manfaat dari program reseller kami, dari ambil sehelai dua hingga ratusan helai! Jika mereka boleh, anda tentu BOLEH!


Sehingga kini, kami telah mempunyai stokis di Brunei, Singapura, Jepun dan seluruh Malaysia.
 Jangan ketinggalan juga untuk mendapat update terkini keluaran USWAH melalui  Newsletter Subscription

Facebook: Uswah Islamic Clothing
Instagram: @uswahislamicclothing
Youtube: Uswah Islamic Clothing
Hotline: +601110742198 / 0108153562

  

TTC

Rawatan Untuk Penyakit PCOS

21:10

Top entry di blog ~ Aku Penghidap PCOS

Entry kat atas ni antara carian utama oleh korang di google dari info yang aku semak di GA..

Terima kasih korang..sudi singgah ke blog aku cari info pasal ni.Ada juga yang tinggalkan komen bertanya rawatan untuk PCOS ni..Segala maklumat yang ada disini hasil dari pembacaan & pengalaman aku sendiri serta kawan yang pernah membuat rawatan tersebut..Jadi kalau berbeza dengan korang yang pernah menjalani rawatan ini, boleh la kongsi di ruangan komen..

Okey,sejujurnya dari pembacaan aku di group FB tiada rawatan khusus untuk PCOS selain dari pemeriksaan doktor & rawatan kesuburan secara moden dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu bagi merangsang kesuburan..Cara rawatan bergantung kepada pandangan pakar sakit puan masing-masing & keadaan kita semasa melakukan pemeriksaan kesuburan tersebut..Ada yang perlu menjalani pembedahan yang dipanggil ovarian drilling untuk membuang telur2 yang tidak matang yang berkumpul di ovari kita..info seperti dibawah: ~

Rawatan laparoscopy dan ovarian drilling

 
Ini adalah satu kaedah baru dimana pesakit “polycystic ovary” akan menjalani pembedahan kecil yang memerlukan bius am. Teropong laparoscopy untuk melihat ovari dan seterusnya laser drilling akan dilakukan dengan menggunakan elektrik cautery ataupun laser cautery. Kaedah rawatan ini juga menghasilkan kehamilan dalam lingkungan 50 hingga 60 peratus. 

SUMBER : Hamidarshat6

Video klip atas dari YouTube

Ada yang tidak perlu menjalani rawatan seperti di atas..Selepas pemeriksaan, Dr akan memberi CLOMID iaitu sejenis ubat kesuburan kepada kita untuk beberapa cycle bagi membantu pengeluaran/pembesaran telur. Sekiranya telur2 kita memberi tindak balas kepada ubat ini, Dr akan cadangkan ke peringkat seterusnya iaitu IUI..Bagi proses IUI ni, untuk pesakit yang telur2nya tidak membesar perlu membuat suntikan Gonal F..Iaitu suntikan untuk membantu proses pembesaran telur..Suntikan ni perlu dibuat sendiri di rumah..

Proses Ujian hysterosalpingogram (HSG) iaitu pemeriksaan saluran tiub fallopio akan dilakukan juga untuk memeriksa keadaan tiub kita..Dalam sesetengah kes, pesakit berjaya hamil selepas membuat proses HSG kerana saluran kita telah dibersihkan..Apapun semua bergantung pada rezeki masing-masing..

PCOS bukan sahaja dialami oleh kita yang masih tidak hamil, ada juga yang berjaya dapat anak pertama tetapi susah untuk hamil lagi untuk yang berikutnya..Selepas di periksa, didapati pesakit mempunyai masalah PCOS..

Di atas ni serba sikit info mengenai perubatan moden untuk PCOS..Selain dari perubatan secara moden ,kita juga boleh cuba amalan/tips dari PCOSer yang berjaya hamil seperti dibawah.. 

Entry ni khusus aku kongsikan maklumat berkenaan amalan pemakanan untuk PCOS yang cuba hamil secara natural..Dari pembacaan aku, ramai wanita2 yang menghidap PCOS, berjaya hamil dengan mengamalkan tips yang lebih kurang sama, jadi aku kumpulkan  kat sini sebagai rujukan aku & korang juga yang mencari maklumat..

 Khusus buat kita yang sukar hamil disebabkan oleh masalah PCOS, hormon, cyst atau fibroid..

1. Pemeriksaan kesihatan suami isteri untuk kenal pasti masalah masing-masing.

2. Amalkan low carbs diet atau diet atkins..Dari pembacaan aku di group untuk Diet atkins, ramai juga yang berjaya hamil selepas mencuba diet ni. Tak kisah samaada kita mempunyai masalah berat badan berlebihan @ normal, kita cuba untuk kekalkan berat yang sedia ada dengan jaga pemakanan kita kerana PCOSer mempunyai kadar insulin tinggi dalam badan.

3. Bersenam (Sekurang-kurangnya 15 minit setiap pagi atau petang) untuk keluarkan peluh.

4. Amalkan pemakanan sunnah seperti (Habatussauda, susu kambing, kurma, pati delima gulsan,olive oil, VCO, unsalted badam, air zam-zam)

5. Tambahan dengan pengambilan multi-vitamin (GNC atau Blackmore), fish oil & asid folic untuk cukupkan vitamin yang kurang dalam badan.Aku tengah amalkan multi-vitamin jenama Blackmore.

6. Ganti gula dengan stevia.

7. Elakkan makanan/minuman yang manis, masam, berangin, tajam & bergas.

8. Makan beras perang, roti wholemeal, biskut cream cracker.

9. Elakkan semua produk berasaskan soya &  susu lembu.

10. Cuba kurangkan atau elakkan makanan & minuman segera yang telah di proses kerana tidak elok untuk stabilkan hormon kita.

11. Elakkan mengambil makanan perisa tambahan/yang ada ajinomoto (contoh : kiub ikan bilis).

12. Rajin bersedekah walaupun RM1.

13. Berurut untuk kesuburan.

14. Berjumpa dengan ustaz (untuk check masalah dalaman, mana tahu ada orang dengki atau gangguan).

15. Cuba bersama pada hari subur. Stabilkan period dahulu & buat ujian OPK (test hari subur) atau BBT (korang boleh rujuk kat sini)..Kedua2 cara ni aku pernah buat tapi aku berhenti dulu sebab aku tengah amalkan beberapa produk..Aku tak nak terlalu stress diri sendiri..Jadi aku usaha mengikut kemampuan diri..

16. Jangan stress sangat..Pergi bercuti dengan pasangan/keluarga.

17. Sekiranya dah berjaya hamil, rahsiakan untuk 3 bulan pertama.

Ni antara tips2 yang kita boleh cuba..

INFO MENGENAI PCOS untuk korang yang nak tahu apa itu PCOS?

Nampak tak bulat2 kecil & berderet ?tue la keadaan telur dalam ovari seorang PCOS..telur yang tidak matang..Untuk proses persenyawaan, telur kita perlu mencapai size matang (18mm ke atas)..

Simptom pesakit PCOS

Punca PCOS


Makanan yang boleh menyebabkan PCOS

Nak tahu simptom2 PCOS, korang boleh klik link di atas sekali..

Bila Sakit Gigi

11:45


 Bila sakit gigi?buat keja apa serba tak kena..Khamis lepas, gigi aku yang belah atas yang memang dah berlubang tu, dah start 'nyut nyut'..adoii, stress..mula ingatkan dia okey..tapi makin lama..makin sakit..hari jumaat tu dah plan ingat nak cuti, nak gi klinik gigi gomen yang aku gi beberapa minggu lepas..tapi ramai cakap, kalau klinik gomen kita pergi situ time gigi sakit..dr tak nak cabut..aku tanya mr hubby, kenapa macam tu plak..nak tunggu tak sakit..jenuh la..mr hubby cakap takut ada darah tinggi, lepas cabut gigi darah banyak keluar..kang dah kes lain plak..so memang gigih la aku datang keja hari jumaat tu dengan sakit gigi..dah sakit gigi tu berjangkit la sakit kepala..rasa nak demam pun ada..padan muka kan, tak nak jaga gigi..

Hari sabtu, mr hubby ajak gi klinik swasta je..dengan duit tak baper nak ada, swipe je la..aku okey je la..tak tahan, gigi sakit..berdekatan dengan rumah aku, ada satu klinik gigi..pagi sabtu, pergi klinik tu tengok2 tutup..adoii..telefon cawangan klinik tu kat area P.J., receptionist beritahu klinik yang dekat area rumah aku tu buka pukul 3.00ptg..mak aih..sakit kepala aku dengar..singgah beli ubat sakit gigi..mr hubby nak potong rambut pulak..sementara tunggu mr hubby, cari klinik lain..jumpa..Klinik Pergigian Datta, area Jalan Klang Lama..appointment pukul 12.30t/h..kitaorang sampai awal dalam pukul 12.00..kena tunggu sebab ada patient lain..dalam 12.45-12.50 baru sampai turn aku..masuk dalam bilik rawatan, Dr check & advice suruh cabut tapiii kata Dr, gigi aku teruk..so mungkin kena operate..kos lebih kurang RM350-RM400..mak aih..cancel..Aku tak tau la mungkin sebab dah nak time lunch, dia tengok kitaorang pun macam tak berduit, jadi terus dia buat conclusion macam tu sebab confirm kitaorang tak nak..
Blog Fieza Sani
Aku dah confident cabut gigi kat sini..ubat tu buat spare je..tapi hampa..

Pukul 2.30ptg aku call klinik yang dekat dengan rumah aku..dapat set appointment pukul 5.00ptg..saja je nak tengok dr yang ni cakap apa pulak..kalau sama macam dr kat klinik pergigian datta tu, memang harini aku E/L la jawabnya..gi balik kat Klinik Pergigian Petaling Bahagia..

Lepas register, terus masuk bilik rawatan..aku inform dr nak cabut gigi berlubang tu..tapiiiii dr tak bagi..dia cakap gigi tu untuk kunyah makanan..dia cakap kalau aku cabut, nak makan macamana..la plakkk..dia cakap gigi boleh selamatkan, kita selamatkan..jadi dia tampal..sebelum tampal tu, dia cuci sikit gigi aku yang berlubang tu sebab kotor sikit..dia cakap yang sakit tu sebab dah ada nanah..so dia bagi ubat2 kat bawah ni..dia nasihatkan juga suruh buat scalling & ada gigi aku yang tampalan dah terbukak..dia suruh tampal balik..baikk dr..nanti ada duit, saya buat kat situ..

Teringat aku masa buat rawatan kat klinik government yang aku pergi haritu, dr tau aku ada 2 gigi berlubang..tapi dia cabut yang belah belakang je..tak kisah la..tapi satu lagi yang berlubang tu dia tau jugak dah kotor, dia terang2 cakap 'gigi yang ni kotor..dr tak buat cuci kat sini'...pfffttt..dah la pakaian dia tak melambangkan macam dr..pakai t-shirt & jeans..kasut pun jenis kasut getah (jelly) tue je..aku tengok atas bawah je dr tu..dah tak friendly langsung..bertekak gak masa aku buat rawatan kat situ..Masa aku nak buat rawatan kat klinik kerajaan tu, mr hubby pun follow sekali..cadangnya nak buat scalling..tapiiii dr/nurse kat situ beritahu, scalling sakit..'U NAK BUAT KE?'..pffft..aku cerita dengan dr swasta yang aku tampal gigi tu, dia gelak je..scalling mana sakit..cuci je..aku pun ingat pernah buat scalling beberapa tahun lepas, tak de la sakit..terus mr hubby tak jadi buat..dengan aku sekali la tak buat..eh..tapi lepas cabut haritu, dr memang tak de cakap apa pun..walaupun sebelum tu aku dah beritahu nak buat scalling..dah dia tak cakap, aku pun malas la nak tanya..macam tak nak kerja je..
 
Gigih habiskan ubat2 ni..RM150 total kos gi klinik swasta ni..tak pe la, iolls rela je..patut la ramai tak suka pergi klinik gigi government,layanan dorang sama macam kita bayar kat dorang RM1..

Ingatkan kerajaan, diaorang layan pesakit yang datang tu dengan elok sebab gaji dorang tinggi kan..yang bayar gaji dorang tu sapa??bukan rakyat..tapi gi sektor perkhidmatan macam hospital/klinik kerajaan, cam hampeh dot com..

yea..tau2 aku pun kerja kerajaan..sedar diri..cuma tak puas hati ada sesetengah sektor kerajaan bahagian perkhidmatan yang melibatkan orang ramai, servis kakitangan kerajaan ni sangat la mengecewakan..

LifeStyle

Terlajakkkk tengok~DTL

08:30

Dah terlajakkkk tengok citer ni..aduii..tersangkut jugak layannn..
Masa 1st episod haritu, tak tengok sangat..sebab ingatkan tak best..start 2nd episod tu tengok..'eh..macam best pulak'..start tu dah ikut drama ni..

Menyampah lak aku dengan si Zack tu..perasan hensem..ego..berlagak..dah kena kahwin dengan Pehah, tu terima je lah kan..ni banyak pulak songeh..Pehah pulak Zack buat macam2 pun, duk sayang bagai..haishhhh..Si Idayu pun satu hal, Zack layan macam tu pun nak jugak terhegeh2..dah kenapa?

yelah..yelah..drama kan..kalau tak, idok la jadik drama..hero drama ni, aku rasa macam tak pernah nampak berlakon pun sebelum ni..ke aku yang tak layan sangat drama melayu..jadi tak kenal pelakon2 baru..tapi watak hero tu memang kena la dengan dia..muka eksen, berlagak, sombong..ciri2 tu ada kat dia..

tak pe, kita layan drama ni..walaupun dah boleh agak ending dia macamne..cerita melayu, very da cliche..hehe..saja nak tengok jalan cerita dia & pelakon2 bawak watak memasing tu, menjadi ke tidak..kadang ada pelakon memang pandai bawak watak, so thumbs up..tapi ada pulak yang, hmmmm...paham je la hmmm tu..sebab drama sebelum sebelum sebelum ni, ada watak heroin dia, like so tak reti berlakon..kaku..eh..pandai lak nak komen..macam ko pandai benor berlakon..

Kat bawah ni, sinopsis cerita 

Duda Terlajak Laris

SINOPSIS CERITA DTL

Apakah perasaan anda saat disuruh bernikah ketika berusia 18 tahun dan kemudiannya menduda waktu usia perkahwinan baru menjangkau usia dua tahun?


Itulah yang terpaksa dihadapi oleh Zack biarpun dalam keadaan separuh relanya. Rela pun dia dengan pernikahan itu pun hanya kerana dia memikirkan air muka tok ayah, insan kesayangannya yang juga imam Masjid Batu Lima. Disebabkan sebiji mentol, hidupnya jadi huru-hara dek perangkap gadis genit bernama Pehah, adik angkat sahabatnya iaitu Bob.

“Dan saya harap walau jauh mana pun awak pergi, suatu hari nanti awak tetap akan cari dan kembali kepada saya. Itu doa saya!” – Pehah.


“Pehah, Pehah... Dunia ni bulat tau tak? Bulat. Tapi bulat macam mana pun, tak bermakna pusing- pusing aku akan jumpa kau juga. Ada ramai lagi perempuan dalam dunia ni yang aku boleh jumpa. Kau kasilah peluang dekat aku jumpa yang ala-ala Siti Nurhaliza ke, Izara Aishah ke. Ini tidak, kau nak juga aku jumpa kau lagi. Memang bad lucklah aku kalau begitu ceritanya. Aduhaiii...” – Zack.


Adakah dia bad luck? Lapan tahun pun berlalu, tapi jangankan Siti Nurhaliza atau Izara Aishah, yang ala- ala itu pun Zack tak pernah jumpa. Phewww! Takkan dia dah terkena sumpahan Pehah? Atau mungkin menjadi duda yang terlajak laris itu menjadi satu batu penghalang untuk Zack bertemu dengan pemilik tulang rusuknya yang sebelah lagi itu apabila hubungannya tak pernah kekal sehingga ke jenjang pelamin?


“Nope. I am okay with that. Saya tak kesah pun sama ada awak ni duda atau teruna sebab saya tak pernah letak syarat apa-apa pada calon suami saya. Dan kalau ada pun syaratnya cuma satu. Orangnya mesti awak. Tak ada orang lain. Hanya Zafran Aldrin!” – Idayu.

Apa kesudahannya kisah duda terlajak yang agak laris ini? Akan diturutkan jugakah untuk menikahi Idayu atau sebaliknya?


Kata orang-orang tua, cakap tu biar berpijak di bumi yang nyata. Jangan bongkak sangat nanti terpaksa telan kata-kata sendiri. Kata-kata sendiri, boleh diterima lagi kalau terpaksa dia telan, tapi kalau terpaksa jilat ludah sendiri? Memang taklah!

Sumber :  Penulisan2u

Flickr Images

ShopLink Asia

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.