Tips Menyusu Badan Di Bulan Puasa

08:30

 thebabystore.com.my?tracking=572c225f1f8f5

Nak bulan puasa ni, ibu-ibu yang menyusukan baby sure risau pasal susu merudum..Ada dengar jugak member-member ofis yang tengah menyusukan anak risau susu badan sikit time bulan puasa nanti..Yea la, siang kita berpuasa..malam baru makan..Kalau aku pun, aku risau..Baby kan..Dia mana nak tau bulan puasa ke tak?dia tau, lapar je..susu mesti ada..Ada sorang member ofis aku tu cerita, style dia kalau nak susu badan meriah kena makan & minum banyak..Nanti dah bulan puasa acane pulak..Aku nak bagi pendapat pun, orang tak ada pengalaman lagi..Cuba la korang yang ada masalah macam kawan ofis aku tu tengok tips-tips kat bawah ni..Mana tau boleh cuba..Untuk si manja korang jugak, kan...


1. Cukup rehat


Berasa letih ketika berpuasa itu lumrah, apatah lagi jika si ibu baru saja menyusu. Cuba untuk beristirahat sejenak, dengan tidur atau sekadar relaks menenangkan fikiran. Ibu menyusu perlu tahu, semakin kerap payudara dihisap oleh bayi, maka penghasilan susu akan semakin banyak. Jadi, bila ibu rajin menyusu semasa berpuasa, penghasilan susu ibu akan tetap lancar.

2. Pengambilan air 


Jika mampu, minum air masak 2 liter sehari, ditambah dengan jenis cairan lain seperti jus buah, teh manis suam dan susu. Minum segelas susu setiap sahur boleh mengurangkan ancaman anemia bagi ibu hamil dan menyusu. Anemia adalah berkurangnya kadar hemoglobin (Hb) dalam darah. Berbuka puasa dengan minum minuman suam adalah elok untuk ibu menyusu.

3. Mengepam pada waktu malam


Jika anda tiada masa untuk mengepam pada waktu siang? Lakukan lebih aktiviti mengepam pada waktu malam. 


 thebabystore.com.my?tracking=572c225f1f8f5


4. Jangan stress jika susu kurang


Korang rasa susu badan berkurang? Jangan risau, teruskan mengepam supaya ada "demand and supply". Sentisa berfikiran positif dan jangan stress. Stress boleh kurangkan penghasilan susu ibu.

5. Pengambilan Milk Booster.


Anda boleh cuba menggunakan milk booster seperti Mamom Milk Booster atau Umma Lacto Milk Booster bagi menggalakkan susu badan.

 thebabystore.com.my?tracking=572c225f1f8f5

Mamom Milk Booster
 thebabystore.com.my?tracking=572c225f1f8f5
 thebabystore.com.my?tracking=572c225f1f8f5

Umma Lacto Milk Booster
 thebabystore.com.my?tracking=572c225f1f8f5

6. Elakkan Minuman Bikarbonat dan Minuman Berkafein


Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan.

7. Amalkan Madu atau VCO


Korang sangat digalakkan untuk amalkan madu atau VCO setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi. Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh. VCO atau Minyak Kelapa Dara seperti D'Aura juga amat sesuai untuk ibu menyusu.

 thebabystore.com.my?tracking=572c225f1f8f5

D'Aura Minyak Kelapa Dara
 thebabystore.com.my?tracking=572c225f1f8f5


8. Jangan Abai Sahur


Jangan meninggalkan waktu bersahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.

9. Banyakkan Buah Dan Sayur


Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.


10. Makan Kurma Ketika Berbuka


Berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang-kurangnya tiga biji. Amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa sepanjang hari.

SELAMAT MENCUBA IBU-IBU 

You Might Also Like

0 Comment