Resipi Asam Pedas Ringkas

08:30


Untuk pencinta asam pedas, nak share resipi asam pedas ringkas lagi senang dengan Perencah Asam Pedas Adabi..eh!!macam promoter pulak kannn..

Dah tak yah melalut sangat seorang fieza ni..straight to da point..

Dah 2x aku try masak asam pedas dengan perencah ni, memang hasil walaaaa..

Resipi dia senang je : 

Bahan2 ~

(a) Perencah Asam Pedas Adabi (1-2 peket)

(b) Seikat daun kesom

(c) Bunga Kantan

(d)  Bendi

(e) Ikan (Kembong, patin, ikan pari & etc)..

**So far 2x aku masak asam pedas, aku guna ikan kembong & ikan patin**

Cara Masak ~

(a) Panaskan 1 sudu minyak masak. Tumiskan 1 peket perencah Asam Pedas Adabi sehingga pecah minyak.
(b) Masukkan 250ml (1 1/4 cawan) air. Kacau sehingga sebati dan biarkan mendidih.
(c) Masukkan 200g ikan (ikut kesukaan masing-masing), sayur bendi & daun kesum.
(d) Kecilkan api, masak selama 2 minit dan SIAP!!!


resipi asam pedas ringkas
Asam Pedas Kembong
resipi asam pedas ringkas
Asam Pedas Patin
Hasil memang meletesss. Abah, mr hubby aku puji..sedap weiii..
Yelah..yelah bukan la original resipi sebab aku guna perencah je pun..point kat sini, perencah ni memang sedap..

You Might Also Like

2 Comment

  1. suka asam pedas..tp belum pernah cuba adabi ni. Boleh juga simpan stok satu ni. Kalau terdesak. Boleh pakai jimat masa masak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba la lyn..confirm sedap..masa sya beli, tokey kedai pun cakap yang sama..

      Delete