AFB Feeds

Dapur FiezaSani ~ Ayam Kam Heong

11:46

Dah lama tak share resipi..meh nak share dengan korang..Aku dah try haritu, masak ayam kam heong ni..Hasilnya..Walaaaa..sedap..habis la..kira tak membazir haritu sebab habis licin..

Kat bawah ni resipi nya..Aku dapat dari FB..

 Ayam Kam Heong

Bahan-bahan

  • 2 ulas bwang besar (sbiji didadu & sebiji lagi potong kasar)
  • 4 ulas bwang putih (ketuk)
  • 6 cili merah (belah 2) -/+ ikut thap kpedasan anda
  • 7 cili kmpung (belah 2) -/+ ikut thap kpedasan anda
  • 20 helai daun kari
  • 2 sudu mkn sos cili
  • 2 sudu mkn sos tomato
  • 2 sudu mkn sos tiram
  • 2 sudu mkn kicap lemak manis
  • 3 or 4 sudu mkn kari
  • Minyak utk menumis
  • Garam jika perlu saja

CARA MASAK  
  •  Ayam goreng dahulu & ketepikan..
  • Serbuk kari dibancuh dgn sedikit air...jgn cair sngt...  
  • Panaskan minyak...tumis bwang besar & bawang putih shingga wangi  (pakai minyak bekas goreng ayam tadi)..
  • Masukkan kari dan daun kari
  • Masukkn sos & kicap..Gaul sebati..
  • Tunggu sampai sebati & agak pekat..
  • Balik2 kan...tunggu sampai mendidih..
  • Masukkan ayam goreng & cili... 

You Might Also Like

3 comments

Flickr Images

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.