vacation

Krabi Part 3 - Day 1

15:16

sambung part 3 untuk hari pertama di Krabi..kan main panjang ko..hari 1st je dah part 3..hehe

Dah sewa motor kat Krabi, lepas check in..mandi semua..apa lagi..kita merempit..aku ajak mr hubby gi ke Krabi Night Market..semua yang dah pernah sampai ke sini, duk citer kalau datang Krabi kena gi ke Night Market ni..lagi pun dia cuma bukak hari Jumaat, Sabtu & Ahad je..kebetulan kitaorang sampai hari tu hari Sabtu..So, okey..here we goooo..waaa..agak jauh benornya naik motor dari Aonang nak ke Krabi..cuci mata sepanjang jalan nak ke pekan Krabi ni..tengok negara orang macamne..kalau tengok pattern rumah-rumah lebih kurang macam malaysia pun..even orang-orang sini pun, macam orang melayu kita..masa lunch kat gerai tepi jalan area Aonang tu, aku boleh tercakap melayu dengan orang meja sebelah..sekali bila aku terdengar lepas tu, dorang bercakap thai..aku macam..der...patut la masa aku cakap ngan dorang, dorang angguk2 je..haha..

gigih selfie ataih motor..

hasil research kat google sebelum kitaorang holiday kat krabi ni, ada terbaca otw nak ke Krabi Night  Market ni ada satu port untuk bergambar, ada tulisan 'Krabi Romantic Road' ..dah aim nak amik gambar kat sini, masa lalu kat area ni, dah nampak la port tu tapiiiii perkataan Krabi Romantic Road tu dah banyak yang tertanggal..dah ropong-ropong je..port yang kitaorang tangkap ni, baru punya kowt..pun boleh jugak.. 'We Love Krabi'..

selfie sajoo..tak de orang nak mintak tolong tangkapkan gambor..tapi elok pas kitaorang tangkap gambar ni, tetiba ada sebiji motor benti..2 orang pompuan, orang situ..aku macam dah cuak..terus cakap ngan mr hubby, dah jom2..motor yang benti ni tadi nampak kitaorang dah pegang helmet nak naik motor, terus dia gerak..mr hubby syak mungkin dorang nak tolong tangkapkan gambar & bagi la tips sikit..
Port bergambar "We Love Krabi"..yang  ni berdepan dengan "Krabi Romantic Road"..seberang-seberang
 jalan je..




2 lampu isyarat ni, masa kat pekan Krabi..rare hokayyy..kat Malaysia tak de cam gini..hihi

review aku pasal Krabi Night Market ni..akceli tak de apa pun..untuk aku la..besa je..pasar malam..tapi part nak beli makanan tak baper konfiden sangat kehalalannya..aku & mr hubby just pusing-pusing je..ada orang jual baju, souvenir, ada budak buat persembahan tarian, main alat muzik & bla bla..akceli ada gambar tapi tak tau pasaipa tak berjaya nak hapload kat sini..nampak sekerat je..

sebelum ke Krabi Night Market ni, kitaorang gi beli SimPack Thailand kat satu pasaraya area situ..kan main jenuh nak beli simpack..cari kat Aonang sebelum tu, semua tak de..tu sampai ke Krabi beli simpack..

lepas dah pusing-pusing kat Krabi Night Market, kitaorang gerak balik ke Aonang..cari makan malam & nak beli pakej aktiviti kat travel ejen..kat Aonang ni berderet kowt travel ejen..pilih je yang mana berkenan..

kitaorang pilih yang bawah ni..friendly sangat..point amik kat sini sebab kitaorang cadang nak amik ATV adventure..tak mo naik gajah..kat sini je yang bagi murah..kat bawah nanti aku bitau rega..

tu nama dia..

boleh lagi selfie sambil tanya-tanya price pakej..

gambor ni kitaorang amik masa mama & adik ipar aku dah sampai kat Krabi..
gambor kat bawah ni lak, aku tak ingat samaada kitaorang gi ke 7-11 lepas makan tengahari @ makan malam, ..nak cari makanan untuk kudap-kudap dalam hotel tapi agak payah benornya nak cari sebab tak de logo halal..nak tak nak, kenalah check dulu logo halal kat packaging..kalau ada, baru amik..jadik tak banyak pun membeli-belah kat sini..tapi aku boleh cakap harga 7-11 kat sini, 'NAPA MURAH NI?'..jauh beza dengan 7-11 kat Malaysia..



ni la hasil membeli-belah kat 7-11..tak banyak pun..ubat gigi tu tak menahan..mr hubby guna sekali je..sebab dia berasaskan herba..so warna dia hijau pekat sangat..and ada rasa pahit-pahit sikit..hehe..yang bungkus warna merah tu, krim mak aku guna..sebab murah, aku grab 2 ketui..maggi tu sedap..then, krim untuk uv protection..beli hat kecik je..sbb pakai kat muka je..and, sabun cuci baju..

kitaorang tukar duit = RM1,500.00..jumlah dalam bhat = 13,000.00

Wokey, jom kira..perbelanjaan di hari pertama :~

Hotel : RM800.00
Flight tiket : RM506.00
**Hotel & flight bayar asing yea**

Cash / Tunai :~

Bus dari airport ke Aonang : RM33.50 / seorang (RM67.00) [ 300 bhat ]
Sewa motor : RM22 (24 jam) [ 200 bhat
Isi minyak motor : RM16.75 [ 150 bhat ]
Shopping kat 7-11 : RM16.42 [ 147 bhat ]
Makan tengah hari @ gerai tepi jalan kat Aonang : RM22.35 [ 200 bhat ]
Simpack Thailand : RM16.75 [ 150 bhat ]
Dinner @ Restoran Lemon : RM43.56 [ 390 bhat
Beli pakej : RM1,016.55 [9100 bhat ]
**ATV Adventure + Hot Spring Waterfall + Emerald Pool (2 orang)
pakej yang ni, kitaorang dapat 1,800 bhat..harga asal 2,800 bhat
**Phi Phi Island (2 orang)
**Hong Island (4 orang)
untuk hong island ni, 4 orang sebab aku, mr hubby, mama & adik ipar aku..dorang sampai hari Isnin..so bayarkan dulu untuk dorang..

TOTAL BELANJA HARI PERTAMA :~
RM 1221.38 |10,637 bhat

vacation

Krabi Part 2 ~ Hotel

14:52

Gambor-gambor dah transfer..yeayyyy..meh kita mulakan cerita percutian aku & mr hubby di Krabi..part 2 ni, aku review pasal Hotel je dulu..ingat nak combine dengan aktiviti lepas kitaorang check in sekali tapi aku rasa akan jadik panjang berjela..so..tengok dulu camne..

Ingat tak, kat part 1 aku tanya korang..dari Airport Krabi, aku & mr hubby naik bas ke teksi nak ke hotel..so jawapannya adalah

tadaaaaa!!!!!


Sampai-sampai je kat airport ni, aku & mr hubby memula macam tercangak-cangak..nak naik bas ke, teksi ke gi hotel ni?baper kali kitaorang duk berjalan ke depan ke belakang dalam airport..aku tanya mr hubby, mr hubby tanya aku..so conclusion naik bas je..jimatttt..ada kaunter kat situ so pegi je beli tiket bas kat kaunter..masa nak keluar, ada sorang macam ejen kowt..nampak kitaorang pegang tiket bas, check tiket & tanya stay kat hotel mana..lepas dah bitau stay hotel mana, dia tunjuk arah bas..masa naik-naik tu, bas tak penuh..dekat 1/2 jam jugak la nunggu dalam bas baru penuh..dan mr hubby gi merokok dulu..dah penuh bas, baru la gerak..masa nak sampai kat hotel, driver bas akan jerit nama hotel yang kita stay..

tambang is 150 Bhat/person..total 2 person = 300 Bhat 
Dari Airport ke Hotel di Aonang


Dalam bas




Welcome uolls..signboard ni betul-betul depan airport..




ada orang tu sampai tertidur-tidur..kepenatan..dekat1 jam dalam bas..
snap ni dalam bas..dah sampai kat pantai Aonang..waaaaa..sejuk mata memandang..

Hotel yang kitaorang stay kat Krabi ~ Buri Tara Resort..Booking kat Agoda..


tengah tunggu nak check in..bilik tak ready lagi..check in kat sini pukul 2.00pm tapi kitaorang sampai awal..

dapat welcome drink, air nenas..aku macam..dah minum, "erk..air nenas ke ni?' tanya kat mr hubby..mr hubby angguk..erm..dah setengah gelas kowt aku minum..ku sangkakan air oren upenya air nenas..aku is tak minum air nenas tapi sebab dah terminum setengah gelas..ku habiskan je la air tu..sedap pulak tambah-tambah cuaca kat sini sangattttt panas weiii..sedap je air nenas lalu kat tekak aku ni..sejuk plak tu..
Sebab menunggu check in agak lama so kitaorang decide nak sewa motor kat hotel..memang disediakan cuma bayor je..try tanya kat kaunter baper hengget..200 bhat..mula-mula mr hubby tak baper nak sebab ingatkan mahal..try google tengok review yang dah pernah datang kat Krabi, berapa rate sewa motor..hasil google, rata-rata 200 bhat - 300 bhat..tak de la yang dapat rate bawah dari ni..so, conclusion..amik je lah..nak cari makan..lapo kowt..breakfast dalam flight tak baper nak mengenyangkan..


kat Krabi semua motor jenis macam ni je..dah sewa motor, sila isi minyak yea..tak de nya di sediakan dengan minyak.. :)

Untuk keselamatannnn..

For lunch, kitaorang makan kat gerai-gerai yang berderet kat tepi jalan area Aonang ni..murah pun murah..yang pancake glamor tu kat sini la..Pancake Yamin!!!

mr hubby makan Nasi Goreng Tom Yam

ni aku punya..Nasi Goreng Tuna

fuhhhh..sedapnya masa ni dengan cuaca panas giler..minum smoothie mangga..okey, layannnnn
Dah kenyang perut, check in kat hotel..baru dapat masuk bilik..
Ketibaan di sambut oleh 2 ekor gajah ni..trademark kowt kat Thailand..


sibuklah nak tangkap gambar dengan gajah tuala ni..tuala je punnn..peghak benornyaa..

yeayyy..ada bath tub..padahal mr hubby cakap aku mandi kat dalam ni dah macam orang kampung je ghupenya..hehe..sila tak yah bayangkan sangat..

sinki mangkuk tu sangat la berguna..sebab aku basuh baju..rendam dulu dalam tu..hehe..

shower..

dalam lemari..

nescafe, teh, coffe, gula, jajan..yang hat jajan tu sila bayar kalau ter'amik..

price dia..

dalam fridge..air 'tu' masa stay kat sini, aku letak kat luar sebab aku ada bawak ubat aku..


balkoni..bergunaa sangattt..jemur baju, suar selain cuci mata..hehe

Oren tu The Small Krabi..hotel hat mama & adik ipar aku akan stay..tapi dorang sampai lambat sikit coz flight dorang hari Isnin..kitaorang hari Sabtu dah ada kat Krabi..flight & hotel booking lain-lain tu yang tak sama..mr hubby memang cari hotel yang berdepan @ dekat dengan hotel dorang..jadik Buri Tara la jadik pilihan kitaorang..hotel kitaorang ni memang dekat sangat dengan area pantai Aonang..jalan kaki je..nak gi beli makan kat gerai-gerai tepi jalan tu & kedai-kedai jual souvenir, memang dekat sangat la..

view dari balkoni bilik kitaorang..
Okey, aku rasa memang dah panjang berjela ni..nanti kita bersambung part 3 plak..
entry ni baru check in..gi lunch..belum masuk shopping kat 7-11, makan malam semua..hehe
part 3 nanti, aku update sekali dengan total perbelanjaan hari pertama di Krabi..

hah..kan dah kata..memang berjela..bertabah je la korang baca yeak.. 

vacation

Krabi Part 1 - Flight M.A.S

14:25

Okeyh..memandangkan gambor-gambor kat Krabi haritu belum transfer lagi dari kamera..so aku share pasal flight dulu la yeak..gambor-gambor masa naik | dalam flight , semua tangkap pakai handphone..sonang..tapi hat cun-cun pakai kamera.. ;)

Jom cekidaut ;)

Sebelum naik flight..abaikan muka yang tak baper nak senyum tu..

masa tengah tunggu kat gate untuk naik flight..time ni masa pemeriksaan, aku ada bawak botol air..kena buang air tu..sabor je lah..bawak air pun tak boleh!!!!Gigih tau beli botol air kat DAISO..hehe

hah, part ni memang nak share dengan korang  yang tak tahu sebab aku & mr hubby dalam kategori tak tahu..sebelum-sebelum ni naik AA je..tak peronah naik M.A.S..flight yang kitaorang naik ni ada tv kat tempat duduk..aku macam peghak, mr hubby sebelum ni pernah naik flight M.A.S & pernah dapat flight yang ada tv macam ni cuma mr hubby tak baper ingat kena amik earphone masa masuk2 dalam flight & nak cucuk celah mana earphone tu..atenya bukan selalu naik flight..

lepas godek-godek & kitaorang hagak kena pakai earphone, tanya pramugari..pramugari tu bitau, earphone semua letak kat depan..masa naik-naik tu, kat belah tepi..nasib baik pramugari kitaorang tanya ni baik hati..dia pi tolong amikkan..setel..dah dapat earphone, "eh celah mana plak nak cucuk ni"..jenuh la lagi sekali laki bini menggodek..sebelum tu, aku ada ternampak penumpang yang seat sebelah cucuk earphone dia kat tempat letak tangan..aku terus check, a'ah ko..tu hat gambor no.2 tu..erm..terus cucuk earphone, tengok la citer apa yang korang nak tengok..aku mula-mula tak tau boleh tukar-tukar..mr hubby yang bitau..lorrrr..boleh tukar-tukar channel ke..ingatkan semua kena tengok citer sama je..nasib baik kalau tak tengok la citer boring masa kitaorang naik tu..hihi..mahap la..jakun sat..

Masa dalam flight boleh isi borang ni..Sila bawa pen..supaya tak de la korang mengagau nak pinjam pen orang sebelah kannnn??

Flight kitaorang pagi, ni la menu dalam flight..western breakfast..


Sampai je kat Krabi..ni masa tengah duk pikir nak naik teksi ke bas untuk gi ke Hotel??korang ghasa??

Total tiket M.A.S untuk 2 orang pergi-balik : RM506.00 
 Masa booking tiket ni, kitaorang dapat harga PROMO :D

reward blogging

Zalora

10:47

Hasil menyoppink di Zalora.. ;)

 kasut ballerina & sling beg..

Al-kisah masa bulan 1 haritu, aku terima 1 job dari Zalora..hehe..alhamdulillah..blog yang tak sebaper ni, dapat offer dari company besor macam Zalora..hasil kerjasama, as appreciation pihak dorang bagi voucher Zalora..okey la kannn..masa dapat voucher ni, tak terpikir pun nak beli apa..try jugak masuk kat website dia tapi tak de yang menarik perhatian nak di beli..at first nak beli untuk mak aku tapi usha-usha tak de yang sesuai..so tersimpan je la voucher yang aku dapat ni..

Baru-baru ni tetiba tertengok kasut yang selalu aku pakai kat ofis, macam sedihh je ghupenya..terus laju masuk kat website Zalora..search punya search..berkenan hat kasut kat dalam gambar atas ni..tapi price dia kurang dari jumlah voucher yang aku dapat..so add plak sling beg tu..kegunaan sling beg tu nak letak kat ofis so senang kalau hari jumaat keluar, bawak hp & purse..nampak tak..motip sangattt nak bitau, hari jumaat time lunch lama..harus keluar.. :D

so order dengan Zalora hari Isnin, hari Rabu dah selamat sampai kasut & sling beg ni..sampai-sampai je, terus rasmikan kasut tu..selesa memang selesa plus cantik & simple memenuhi kriteria yang aku suka tapiiiii kasut baru kannnn..patut kena gigit dulu kasut baru sebelum pakai..oleh sebab tak gigit, kasut ni gigit kaki aku dulu..stop kejap pakai..melecet.. :D ..tak tau le betul ke tak kalau nak pakai kasut baru kena gigit kasut dulu..orang  tua-tua la cakap ni..aku dengor je..tapi aku tak gigit pun..motippp nak gigit kasut!!!!haha
tak pe mula-mula je ni..kasut baru..nanti2 okey la ni..







vacation

teaser dulu

12:56

Bagi teaser dulu..Bz bebenor nanti dah free2 sikit, aku share story hokay!!!!

vacation

Tukar duit

16:28


Nak melancong kat oberseee kan..kena la tukar duit..hasil research mr hubby..dapat info money changer kat Mid Valley ni yang paling murah rate dia compare tempat lain..so ke Mid Valley la kitaorang hari Sabtu lepas tukar duit RM ke THB..rate hari sabtu tu RM11.46..



Beratur panjang weiii kat sini..masa kitaorang sampai tu memang dah panjang..beratur je la..lepas2 tu terpandang kat belakang..berderet orang beratur belakang kitaorang..selang sebuah dari MyMoney Master ni ada 1 lagi money changer..rate murah sama macam MyMoney Master ni..ingatkan lagi murah, nak tukar la kan..pas tu try check, sama je..jadiknya beratur je la kat sini..kat money changer yang kedua ni pun sama, beratur panjang jugak..