AFB Feeds

anak angkat

Anak Anugerah

10:45


Nak share info dengan korang yang mencari baby & berkemampuan..aku ternampak member aku share status ni dari FB Fynn Jamal..kalau-kalau ada yang mencari, boleh ar sebarkan..Sekadar sharing info untuk mereka yang mencari & berkemampuan untuk membantu..URGENT case kerana baby bakal dilahirkan bila-bila masa..





Semoga dipermudahkan urusan both biomum..

vacation

Review Percutian : P.Pangkor #KedaiMakan

12:37

Wah..entry ni memang aku tak sabor nak taip..pasal kedai makan kat luar Coral Bay Resort ni..Straight to da point je la..Keluar je dari Coral Bay Resort ni, ada 2 kedai makan..sebelah kanan & sebelah kiri..Sebelah kanan, nama kedai aku tak ingat sangat tapi rasa macam ada Ilham2 kowt kat belakang..masa hari 1st tu, kitaorang gi makan kat sini..orang ramai makan kat situ..tengok menu semua..okey, kat menu ada harga (nanti korang tau napa aku mention ni)..cari punya cari dalam menu, kitaorang decide amik Set B (which is RM78)..air tak include..dalam set ni ada :~

Ikan masak 3 rasa
Kerabu Seafood
Tom Yam 
Kailan Ikan Masin
Telur Goreng

kitaorang tambah sekor lagi ikan masak 3 rasa

**Jenis ikan yang kitaorang amik tak ingat la plak..huaaa..ahkak kan pelupa**

then, air ..memacam la..ada yang amik air buah, milo ais, nescafe ais, sirap & etc..aku pun tak ingat la..

Rasa dia okey, sedap..n banyak pilihan..tetiba taip menu-menu ni, perut aku berbunyi..hehe

Total bayar - RM152.00 (ada sen2 kat belakang..tak ingat exact amount)..mula-mula rasa macam mahainya....tapiiiii....sila baca kat bawah ni plak..

hari ke-2, makan kat kedai sebelah kiri..konon nak try kedai lain kan..sebab yang hari 1st dah makan kedai sebelah kanan nun..

kedai ni ada letak banner 'Tom Yam Seafood Ikan Bakar Cheff Assraff'..sebelah kiri Coral Bay Resort..Bersebelahan dengan Norizan Beach Collection..

kitaorang tak plan nak masuk kedai ni..masa lalu sebelah kedai ni, memang tak de orang pun..then, beberapa orang pekerja dalam tu duk cakap-cakap ngan kitaorang suh masuk sebab dorang tengok kitaorang tak nak masuk kedai dia..kitaorang plan nak straight je tapi pekerja kedai ni cakap straight tu sume kedai-kedai makan cina..kalau tengok signboard memang nampak macam kedai makan cina pun kalau straight tu..so okey, kitaorang pun masuk kedai Cheff Assraff ni..sebelum tu, bukan main lagi cakap ada ikan bakar la, nama kedai pun seafood kan..tapi kalau tengok kedai dia tak de la gah pun..gerai tepi jalan..tak kisah sebenarnya tepi jalan pun tapi layanan tu biar la elok..jadik kita makan pun rasa best je..harga plak jangan la letak sesuka hati..kalau harga reasonable, makanan sedap, layanan bagus, walaupun kedai tepi jalan orang tetap datang makan..kalau ada yang datang bercuti ke situ kali ke-2,3,4 & seterusnya, dah tau situ ada kedai makan sedap..mesti akan repeat punya..kan????

Bila dah masuk kedai ni, start order..ketam tak de..itu tak de..ini tak de..tengok menu pulak, tak de list price cuma nama menu je..mr hubby dah sound kitaorang jangan order merepek2 sebab tak de harga kat menu..kang memang kena tekan je..so terus order yang goreng-goreng..

2 nasi goreng kampung
2 kuew tiaw ladna
 1 kuew tiaw biasa
 1 nasi goreng ayam 
sotong goreng tepung

air plak>>milo, sirap, limau ais, fresh orange & etc..masa kitaorang order goreng-goreng tu pun, muka dorang dah lain dah..abis dah sebelum tu bila order seafood (ketam) & apa ke lagi..ada sorang pompuan ni..tak tau la mebi owner kowt..jawab 'tak de, dorang tak antar stok'..la..dah tau tak de stok, tak yah la promo bagai masa kitaorang nak masuk..tapi yang tak best tu muka dia masa cakap 'tak de' tu, ketat giler..masa cakap tu tak pandang pun muka kitaorang..memang muka sombong..sorang adik ipar aku order fresh orange..dapat-dapat bukan main banyak semut dalam air tu..mintak tukar  @ adik ipar aku suggest tapis je la, janji tak de semut..rasanya memang ditapis je..tak de makna buat hat lain..memandangkan layanan pun dah macam hapa je kan..jadik kitaorang rasa makanan dia tak la best sangat..so so je..

total = RM88.00 (ada sen2 jugak..tak ingat exact amount)..

biras aku macam terkejut..tanya lagi sekali, pelayan tu cakap "RM88..sotong goreng tepung RM35"..masa dia bgitau harga sotong goreng tepung tu, dia tak pandang pun muka kitaorang..dia mengadap ke tempat lain..sotong goreng tepung tu kitaorang order dpt 1 pinggan bentuk bujur, saiz kecik je..tak banyak pun isi dia..

Dah bayar & kuar dari kedai tu, memang kitaorang kutuk ar kedai tu..dah la layanan, servis macam hapa..harga mahai giler..better kedai belah kanan yang masa kitaorang makan hari 1st tu..walaupun bayar RM150, macam-macam ada..yang RM88 ni kitaorang order goreng-goreng je pun..

so kalau korang datang menginap kat Coral Bay Resort ni, hati-hati ngan kedai Cheff Assraff yang tersangatlah cheff ni kan..kedai dia tak gah pun..tak de papan tanda nama kedai pun..cuma dia letak kain rentang / banner tulis nama kedai dia macam aku tulis kat atas ni..

biras aku balik je ke apartment..terus hapdate kat fb..sila ar klik gambar untuk nampak clear apa yang kawan-kawan dia komen..korang nilaikan sendiri..

kawan biras aku yang komen, aku bulat kat atas ni..kalau tak silap memang duduk kat Pangkor jadik dia tau la kedai yang mana murah, kedai mana mahal..

Note :~ kedai siam a.k.a yang kedai belah kanan, aku citer yang first kat atas..yang hat nama Ilham2 kowt belakang dia..heee..jadik kalau datang ke Pangkor, stay kat Coral Bay Resort ni korang makan le kat kedai siam ni je..tak yah la gatai-gatai cuba kedai belah kiri..kang korang order ketam, udang, ikan..semua tak de..dapat air, bersemut..walaupun adik ipar aku yang order air fresh orange je dapat air bersemut tapi impression kitaorang pada kedai makan ni dah totally OUT..dengan layanan yang macam hampeh dot com plus ekspressi muka owner & pekerja-pekerja dia yang masa serve kitaorang, muka macam hapa je..

vacation

Review Percutian : P.Pangkor #ConvenienceMarketShop

14:09

Dalam entry semalam dah bitau pasal kedai dalam Coral Bay Resort ni yang pada aku & mr hubby harga kat situ berpatutan..Jadik jom kita review, k..

Masa sampai kat Coral Bay Resort ni, memang nampak kedai ni sebab dia kat depan kolam, on the way nak naik ke aparment..First-first memang tak expect pun nak masuk sebab duk pikir, mesti mahal..padahal kat banner depan kedai, kat ruang legar tunggu lif ada tulis 25% diskaun untuk sesapa yang menginap kat situ..okey, fione..tak pe..masa 2nd day lepas breakfast rasanya, aku, mr hubby, mama & adik ipar aku pi jenjalan kat luar Resort ni..kat situ ada deretan kedai-kedai yang jual baju2, souvenir, mini market pun ada..tak jauh dari situ, boleh nampak laut..kira sambil-sambil cuci mata kat kedai-kedai tepi jalan tu, dah sampai kat tepi pantai..kitaorang just usha-usha je..dah cuci-cuci mata kat pantai tu, kitaorang gerak balik jalan kaki ke Resort..Sambil-sambil tu ada la masuk dalam kedai-kedai yang jual baju, souvenir kat tepi2 jalan tu..akceli nak cari seluar pendek untuk mr hubby..so memandangkan mr hubby kan comel jadik size dia semua mahal..rata-rata yang kitaorang survey, semua atas RM30..okey, tak pe tengok je la dulu..kalau mahal memang tak jadik la beli..so, on the way balik ke bilik, kan lalu kat depan kedai Convenience dalam Coral Bay Resort ni..jadik apa kata try singgah..cari-cari, ada seluar pendek size mr hubby..tanya hargaa..waaa..RM20..design semua sama macam kitaorang tanya kat kedai luar tu..tapi kat kedai luar semua atas RM30..dah abang kedai ni bagi murah..aku rembat t-shirt untuk anak buah aku sehelai RM21..seluar untuk aku RM14..tiga-tiga item ni abang ni ada bagi kurang lagi tapi aku tak ingat exact amount..tapi untuk aku murah, okey..sebab sebelum tu kitaorang survey kat luar, harga seluar yang mr hubby tu mahaiiii..pas tu petang plak kebetulan kitaorang jenjalan kat kedai yang belah luar tu..ternampak seluar sama yang aku beli dalam kedai Convenience tu ada jual kat kedai luar jugak..sama design, kaler..tanya harga RM25..pftttt..so conclusionnya memang lepas tu kitaorang beli kat kedai dalam Coral Bay Resort je la..masa hari ke-2, yang lepak kat kolam tu..aku kan tak mandi kat kolam sebab tak gheti berenang so sambil2 lepak kat tepi kolam, aku gi beli seluar sama macam aku beli untuk mak plak..hari ke-3, belanja mama t-shirt Pangkor..harga RM23..normal price RM30.90..t-shirt berwarna yang ada tulis pangkor untuk abah aku RM10..t-shirt ni kalau kedai luar, yang kaler putih je RM10..yang berwarna, sume atas RM10..

Kat kedai ni ada jugak jual kopok2, air kotak, air tin, keychain, fridge magnet..mungkin sebab tu nama dia Convenience Market Shop..memacam ada..baju, seluar, pelampung, souvenir Pangkor..kira best la kedai ni, aku suka sebab murah walaupun kedai dia kecik je..tak banyak pilihan sangat compare ngan kedai-kedai yang berderet kat luar tu..kowt-kowt korang yang planning, nak stay kat sini, boleh ar shopping cenderamata Pangkor kat sini je..pada aku, harga kat sini murah plus owner kedai baik & peramah..

Convenience Market Shop

vacation

Review Percutian : P.Pangkor #Hotel

16:52

Okey..lama tak hapdate kat sini..minggu lepas is cuti2 Malaysia..so cuti kerja, cuti blog, tapi tak cuti instagram & facebook..hehe..tetap bukak kalau dapat line..last week cuti bersambung-sambung..which is 1hb hari wilayah, jatuh hari ahad so dapat cuti hari Isnin..hari Selasa, cuti Thaipusam pulak..jadiknya kita apply 3 hari cuti - Rabu | Khamis | Jumaat..dapat straight cuti seminggu..pftttt..sakan cuti ko..sesekali kannn..lagipun aku rasa memang patut cuti sebab aku 'STRESS' masa bulan Januari ritu..maklum ar baru dapat jaga bos baru..pompuan..and she is cerewetsss sikit tapi okey..jadik amik masa aku nak kenal & ikut cara kerja dia..agak stress disitu..jadik memang percutian haritu, sangat-sangat diperlukan..walaupun gi bercuti tak jauh pun..tak sampai obersee..kat Perak je.. ;)

Last week kitaorang (me, hubby & family mr hubby) gi coti-coti ke Pangkor je..tak banyak aktiviti yang kitaorang buat..at first plan nak snorkelling tapi cancel jadik aktiviti cuma mandi kat kolam, lepaks tepi pantai & shopping sikit-sikit..yang shopping tu, aku nak suggest kedai yang sangat berpatutan dalam hotel kitaorang stay tu..selalu tanggapan kita bila menginap kat hotel, kalau ada kedai yang jual souvenir kat hotel tu, mesti mahal..tapi kedai ni..murah kowt untuk aku & mr hubby..sesapa yang menginap kat situ, dapat 25% diskaun..murah2..plus owner kedai tu sangat baik..suka beli dengan dia..dah dapat diskaun, dia bagi lagi sikit diskaun..wah..bagusnya..moga murah rezeki abang tu..okey, tu nanti la story..

kat Pangkor ni, kitaorang menginap @ Coral Bay Resort >> apartment 3 bilik & 2 bilik air..2 bilik, ada katil besar..1 bilik lagi, ada 2 katil single..unit yang kitaorang stay tu mengadap kolam renang..cuci-cuci mata tengok mat & minah salleh seksi-meksi gitew...hehe..tengah-tengah hari terik, boleh dorang mandi kat kolam..panas kat situ, memang terikkk sangat..sakit pala aku..tapi still maintain cun..

ni view dari apartment kitaorang stay..mengadap kolam..okey, best..tapi ni gambar dari mr.google..
Okey, meh nak buat review sikit experience stay kat sini :~

- condition dalam apartment, okey..katil, tv, kerusi, meja makan, almari..semua okey..

- tekanan air dalam bilik air, rendah..especially bilik air yang kat luar..kalau nak flush tu agak jenuh sikit..bilik air dalam bilik, so far okey tapi still tak kuat sangat kalau nak flush..air shower, okey cuma tetiba tengah mandi, jangan terkezut air dia kecik..dia tak boleh ko bukak air kat sinki sekali dengan shower..terus air jadik kecik..conclusion bukak satu-satu..

- breakfast okey..sedap & banyak choice..like mr hubby cakap, duk kat hotel 3 star, expect makanan macam kat hotel 5 star, memang jauh la beza..tapi untuk aku, makanan kat sini sedap..boleh masuk kat tekak aku cuma bubur nasi dia masin sikit haritu & biras aku amik mee sup, pedas sangattt..

- untuk berinternet, cuma dapat coverage wifi kat lobi hotel je..kat dalam bilik, tak dapat..huhu..1 star di situ..mungkin boleh diperbaiki lagi di masa akan datang..cewahhh..hehehe

- kalau nak makan kat luar, ada 2 kedai makan kat kiri & kanan hotel ni..tapi review aku..coz kitaorang makan malam kat dua-dua kedai ni..kedai pertama yang kitaorang gi dinner haritu, okey dengan price reasonable plus layanan, makanan best tapi kedai yang kedua..ermmmm..harga, layanan, makanan macam hampeh dot com..(nanti aku story lebih lanjut, k..)

- kalau korang nak tour kat Pulau ni, no worry kat perkarangan Coral Bay Resort ni memang melambak van a.k.a teksi untuk disewa..cuma sediakan ongkos je..heeee..sewa depends..

jom la layan gambar-gambar masa kitaorang kat P.Pangkor haritu..hehe..saja je nak share..macam orang heran je kannn..


Kitaorang naik feri dari Jeti Marina Island..jarak dari sini ke Pangkor, lebih kurang 15minit je..kalau naik dari Lumut, lama sikit..Kereta boleh parking kat sini, caj dalam 0.50/jam..haritu parking 3 hari dari 2hb sampai 4hb, total kena dalam RM20..kat  jeti Marina Island ni tak ramai sangat orang macam kat Jeti Lumut..


Ni 1st day sampai, kitaorang mandi kat kolam..ceh..kitaorang..dorang je..aku main di gigi2 air je..ada la skali, aku tengah leka  mr hubby tarik aku masuk dalam kolam..menjerit-jerit aku suh mr hubby antor aku kat tepi kolam balik..hehe..iolls kan tak gheti berenang..masa aku duk main di gigi air ni, aku, adik ipar & biras aku bawakkan anak buah kitaorang main kat kolam budak-budak..ada la sorang budak pompuan ni tetiba je main simbah-simbah air kat aku..aku macam..tak kan nak marah kan..lagipun sian budak tu tak de kawan..dia mandi sensorang je..mak dia duk kat tepi..so aku pun balas le balik, main-main air ngan dia..heeee..budak yang pakai baju pink dalam gambar ni tapi nampak muntot je..

2nd day, patutnya planning nak snorkelling tapi cancel..so cadangnya nak mandi kat laut tapi bukan laut yang dalam gambar ni..sekali cancel jugak..jadik lepaks je di tepi pantai kat area hotel kitaorang stay ni..dah agak-agak bohsan, kitaorang menyerang kat kolam lagi sekali..ada kemudahan kan, jadik kita gunakanlah..aku amik kesempatan, sopping kat kedai sebelah kolam ni yang aku cakap murah tu..
my family in law..2nd day yang tak jadik snorkelling & mandi laut..jadik lepaks di tepi pantai sajork sambil makan eskrem & burger..pantai ni & hotel kitaorang stay, tak jauh sangat..jalan kaki je..

3rd day..@ jeti Pangkor..selesai percutian di Pangkor..percutian yang simple & santai..untuk release tension..




Flickr Images

ShopLink Asia

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.