Budi Bahasa Budaya Kita

08:31

Nak bagi satu situasi kat korang..agak2 apa reaksi korang??

Situasinya adalah korang tengah beratur kat toilet untuk membuang apa yang patut tapiiii..dah nak sampai turn korang pun..tetiba datang sorang acik bersama anaknya dua orang, terus dengan selamba potong line..buat muka tak bersalah..siap muka ketat..Rasa2 korang nak buat apa?Marah makcik tu @ buat tak tahu je..ala..potong line nak masuk toilet je pun..apa ada hal kan!!

Situasi kat atas ni berlaku kat aku baru2 ni masa aku, mr hubby, adik & adik ipar bercuti ke Melaka..kitaorang stop kat salah satu R n R ni..aku je yang nak ke toilet..yang lain tunggu dalam kereta..Apa reaksi aku masa ni?aku tunggu jugak acik ni cakap maaf dengan aku sbb dia nak potong line..tapi harammmm..siap buat muka ketat lagi..aku perli2 jugak acik ni, aku cakap "seronok kan potong line"..ingatkan reti bahasa tapi nan hadooo, memang jenis tak reti bahasa..sekian....aku tak marah tapi budi bahasa tu mana?tak boleh nak cakap "maaf yea..acik potong barisan sebab dah tak tahan sangat ni"..

Kang kata kurang ajar..marah..orang lain pun beratur tau tak masa tu..

Perangai orang kita..tak semua..ada segelintir tu macam acik dalam citer ni..sila jangan contohi yea..

You Might Also Like

4 Comment

  1. huhuhu...kita kalo org mintak baik2 x de nye nak marah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue la..kalau mintak baik2, tak de nya saya nak marah..paham..dah tak tahan sangat kan..tapi mintak la izin..ni main langgar je barisan..orang lain pun beratur..bukan pendek barisannya..start dari pintu masuk..

      Delete
  2. kalau ada pemegang kat luar pintu toilet tu, dah lama Yani pegang kasi dia terperangkap lama2 sikit dlm tu...kasi ajar oang mcm tu. Biarkan lama sikit....lantak le dia nak melaung minta tolong ke apa...heheheheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani..tak de pemegang ataupun kunci kat luar pintu..kalau tak, memang ku kunci je acik tu dari luar..bagi rasa sikit, lenkali jangan sedap2 je nak cut line..

      Delete