AFB Feeds

Budi Bahasa Budaya Kita

08:31

Nak bagi satu situasi kat korang..agak2 apa reaksi korang??

Situasinya adalah korang tengah beratur kat toilet untuk membuang apa yang patut tapiiii..dah nak sampai turn korang pun..tetiba datang sorang acik bersama anaknya dua orang, terus dengan selamba potong line..buat muka tak bersalah..siap muka ketat..Rasa2 korang nak buat apa?Marah makcik tu @ buat tak tahu je..ala..potong line nak masuk toilet je pun..apa ada hal kan!!

Situasi kat atas ni berlaku kat aku baru2 ni masa aku, mr hubby, adik & adik ipar bercuti ke Melaka..kitaorang stop kat salah satu R n R ni..aku je yang nak ke toilet..yang lain tunggu dalam kereta..Apa reaksi aku masa ni?aku tunggu jugak acik ni cakap maaf dengan aku sbb dia nak potong line..tapi harammmm..siap buat muka ketat lagi..aku perli2 jugak acik ni, aku cakap "seronok kan potong line"..ingatkan reti bahasa tapi nan hadooo, memang jenis tak reti bahasa..sekian....aku tak marah tapi budi bahasa tu mana?tak boleh nak cakap "maaf yea..acik potong barisan sebab dah tak tahan sangat ni"..

Kang kata kurang ajar..marah..orang lain pun beratur tau tak masa tu..

Perangai orang kita..tak semua..ada segelintir tu macam acik dalam citer ni..sila jangan contohi yea..

You Might Also Like

4 comments

Flickr Images

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.