Shopping

Shopping Barang Dapo Online

08:00

Percubaan shopping barang dapo secara online kat TESCO Online..

Menarik..Mr hubby punya idea beli barang dapo secara online kat TESCO..Tapi apa pun kena register dulu as member TESCO..baru la korang boleh shopping online kat web TESCO ni.

Okey jugak beli online ni..sebab

~ tak merepek beli barang yang tak penting
~ aku duk umah flat so kalau beli barang banyak-banyak, confirm2 sakit tangan time nak mengangkut barang-barang yang dah beli melambak kat TESCO tu naik ke rumah..selalunya aku ngan mr hubby memang lupa diri bila time membeli tu..semua nak amik..lupa duk umah flat..ingatkan duk umah teres..heeee
~ boleh la bajet baper yang kita nak beli..jimattt..
~ jimat duit minyak, parking (walaupun kebanyakan TESCO parking free je).. 

yang tak best pulak beli online ni
~ tak boleh pegang barang-barang..contoh macam softener..tak tau yang mana wangi..jadik main amik je la..kalau gi TESCO terus, boleh pilih hat mana yang wangi..
~ barang-barang yang kita order secara online tu, tak semuanya ada..
~ kitaorang tak beli bahan-bahan mentah macam ayam, ikan, daging sebab tak tau fresh @ elok ke tak yang nak di hantar..

Senarai barang-barang yang kita order, akan diberitahu melalui e-mail..Nanti masa orang TESCO hantar barang kat kita, kita check dulu samaada semua barang ada ke tak?kalau tak ada, boleh inform balik so dia akan tolak baper amount yang kita patut bayar..Macam aku haritu, ada 2 barang tak de dalam senarai yang di order so tolak jumlah yang kita kena bayar..Opss..lupa lak nak inform tarikh & waktu untuk delivery barang-barang kita ni, kita boleh pilih..Aku haritu, order hari Ahad tapi delivery hari Ahad penuh..jadik pilih hari Isnin, waktu penghantaran antara pukul 6pm-8pm lepas waktu kerja..

Senang kan..so lepas ni rasanya memang kitaorang beli barang dapo secara online je la..


E-Mail yang diterima, senarai barang-barang yang telah di order..

TTC

Cara Kiraan Hari Subur

11:27

Ni aku share cara kiraan hari subur dari group kat FB..ingatkan aku nak try sbb macam senang je nak ikut..sebelum tu banyak kali jugak la aku repeat baca nak bagi paham..

Cara kiraan ni untuk yang regular cycle period..huhu..baru ingat nak try..tapi memandangkan Cik P aku jenis tak baper nak regular, aku share je kat sini..jangan kedekut ilmu..heee

Cara kiraan ni untuk memudahkan kita mengesan waktu subur..semoga membuahkan hasil..yang penting usaha..  :)

Cara yang betul dalam pengiraan hari subur (ovulation)

1. Pastikan kita catat tarikh haid selama 6 bulan sekurang-kurangnya

2. Kira average cycle day dengan cara kira cycle day setiap bulan (hari pertama haid sehingga sehari sebelum haid seterusnya) selama 6 cycle dan tambah kesemua jumlah tersebut dan bahagi kepada 6

Contoh :-
1st cycle - 27 hari
2nd cycle - 30 hari
3rd cycle - 29 hari
4th cycle - 30 hari
5th cycle - 27 hari
6th cycle - 31 hari
Average cycle day = 174/6 = 29 hari

3. Ovulation day adalah N-day di mana formula untuk N-day adalah :-
Average cycle day - 14
Contoh (ambil kiraan di atas) :-
29 - 14 = 15 (cycle day ke-15 ; bahasa mudah hari ke-15 haid)
BUKAN hari ke-14 haid (CD14) ya! Ramai yang silap di sini

4. Pada yang ada OPK, boleh mula test dari 5 hari sebelum N-day (atau 3 hari sebelum N-day pada yang mempunyai cycle day yang regular) sehingga (N+3)-day

5. Pada yang tiada OPK, bolehlah bersama suami pada (N-3)-day sehingga (N+3)-day (selang sehari ye sebab kalau hari-hari nanti sperm tak berkualiti dan penat yang boleh menimbulkan stress)

6. Namun ini hanyalah kiraan yang dikaji manusia. Segalanya dengan keizinan Allah. Jika Allah mengizinkan tanpa haid boleh ovulate, kun fayakun. Begitu juga andai ovulation day menjadi seawal CD10 atau selewat CD20, semuanya dengan izin Allah

7. Boleh juga gunakan teknik suhu basal tubuh (BBT) untuk periksa waktu subur kita
 

Sekadar peringatan bersama. Andai kita nak test UPT, pastikan :-
1. Guna urine pertama di pagi hari dengan cara kencing sedikit dan tahan. Kemudian baru tadah urine untuk diuji
2. Guna sekurang-kurangnya 2 jenis UPT yang BERLAINAN jenis dan jenama agar keputusan yang diperolehi lebih meyakinkan dan tidak ragu-ragu. Mana tahu dapat alat yang dah rosak (factory error) atau dah expired tanpa kita sedari

TTC

Perkahwinan Tanpa Zuriat

09:00

Aku terbaca ni kat SINI..tersentuh baca apa yang di tulis..yup, setuju sangat hanya mereka-mereka yang berada dalam situasi kita ni saja tau macamana perasaannya..


"Berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang memikul"... Pepatah lama yang hanya akan difahami oleh mereka yang bernasib sama..
Tiada satupun pasangan suami isteri yang telah ALLaH satukan dalam pernikahan yang sah yang tidak mahukan zuriat.. Tapi rezeki manusia itu berbeza-beza.. Ada yang sudah bernikah bertahun-tahun lamanya tapi masih belum ada rezeki anak..
Orang keliling hanya tahu bertanya dan berkata tanpa fikir perasaan orang lain..
"Rugi kalau dapat anak lambat.. Nanti bila dah tua, anak-anak masih kecil"
"Jangan la biar lama-lama baru nak dapat anak.. Takut nanti tak sempat nak menimang cucu sendiri"
"Takde berubat mana-mana ke? Cubalah ikhtiar"
"Orang perempuan ni kalau dah kahwin tapi takde anak, dah serupa macam kain buruk"
"Bro.. Air mani kau tak power kut..."
MashaALLaH... Yang berkata dan bertanya pun seolah-olah seperti tiada iman.. Ingat anak ni macam beli air kat vending machine ke? Masuk duit, tekan punat nak jantina apa, terus keluar anak tu? Satu lagi, pasti ke yang kita akan hidup sampai tua? Sedangkan Nabi ALLaH Zakaria a.s. diuji dengan tiada zuriat sehinga Baginda tua.. dan Baginda tak putus-putus berdo'a memohon agar dikurniakan zuriat.. Sesungguhnya tiada yang mustahil bagi ALLaH SWT.. Akhirnya Nabi Zakaria a.s. dan isterinya yang mandul dikurniakan seorang anak iaitu Nabi Yahya a.s. 

Hanya mereka yang faham saja akan benar-benar mengerti.. Setiap bulan si isteri berdebar menanti kedatangan haid dengan harapan biarlah "sangkut".. Alangkah kecewanya hati, alangkah sedihnya hati bila tiba-tiba "bocor".. Air mata cepat-cepat dikesat agar jangan sampai suami nampak.. Serta-merta terus berpura-pura gembira seolah-olah takde apa yang dirasa kerana taknak suami turut kecewa.. 

Bukan taknak ikhtiar.. Fitrah manusia itu sendiri berikhtiar.. Zaman sekarang dah ada macam-macam teknologi canggih.. Tapi bukan semua orang mampu.. Katalah kalau mampu sekalipun, bohong kalau takde rasa bimbang.. Bagi si isteri, bagaimana kalau terbukti memang dia tak boleh mengandung? Bagaimana penerimaan suami nanti? Apa fungsi seorang isteri? Perlukah diizin suami menikah lagi? 

Bagi si suami pula, bagaimana jika terbukti dia tak mampu memberi zuriat? Hancurkah ego seorang lelaki? Hilangkah kejantanannya? Bagaimana harus dijelaskan kepada isteri? Semua ini memerlukan tahap redha dan persediaan mental yang amat tinggi.. Ada juga suami yang salahkan isteri setiap bulan apabila isteri datang haid.. Seolah-olah isteri itu yang menentukan dia mahu hamil atau tidak.. Tak semua pasangan mampu duduk bertentang mata untuk sama-sama menyelesaikan masalah ini.. 

Hati isteri mana yang tak tersentuh melihat suami mendukung anak orang lain? Hati suami mana yang tak terkilan melihat isteri membelek-belek dan merenung pakaian bayi yang comel-comel ketika keluar shopping bersama? 

Anak angkat... Memang mudah untuk dilafazkan tapi tak semua pasangan mampu melakukannya.. Ada suami yang berkeras hanya mahukan zuriat daripada bakanya sendiri.. Ada pula yang memikirkan masa depan anak itu nanti.. Bagaimana nak hadapi waktu untuk menjelaskan status anak itu nanti bila dia sudah dewasa.. Satu lagi yang ramai terlupa.. Anak angkat juga merupakan rezeki anugerah ALLaH.. Bukan semua pasangan ALLaH hadiahkan anak angkat.. Ada kes yang bertahun-tahun mencari anak angkat tapi ada je halangannya.. Duit dah keluar, tapi akhirnya si ibu ubah fikiran.. Ada juga yang memohon di Jabatan Kebajikan Masyarakat tapi proses itu tidak semudah ABC.. Banyak prosedur dan saringan yang akan dilakukan.. Akhirnya penantian itu jadi terlalu menyiksakan..

Kepada pasangan yang ALLaH uji tanpa zuriat lagi, kuatkanlah semangat kalian.. Mungkin ALLaH nak bagi masa untuk kalian kuatkan ikatan perkahwinan.. Mungkin ALLaH nak kalian enjoy honeymoon lama sikit.. Bersangka baiklah kepada ALLaH.. Jangan putus berdo'a dan cubalah cari masa yang sesuai untuk berbincang suami isteri.. Pilihlah jalan terbaik.. Jika nak ikhtiar, biarlah dipersetujui oleh kedua-dua pihak.. Bagi keluarga, sanak saudara dan rakan taulan, hentikan soalan-soalan yang boleh mengguris perasaan.. Ini semua hak mutlak ALLaH.. Mempersoalkan zuriat seseorang sama seperti mempersoalkan Qada' dan Qadar ALLaH.. Hati-hati jangan sampai jatuh kufur.. Bagi yang sudah ada zuriat, jangan sombong dengan mereka yang masih belum ada zuriat.. Kita tak tahu nasib anak kita nanti macam mana.. Apa jadinya dia bila dewasa.. Betul, anak yang soleh/solehah boleh membantu ibu bapa di Akhirat.. tapi anak juga mampu menarik tangan ibu dan bapa ke Neraka.. Jangan sibukkan hal orang lain sehinggakan hal mendidik anak itu kita abaikan.. 

Kepada yang masih mencuba, amalkanlah do'a Nabi Zakaria a.s. iaitu Ayat 89 daripada Surah al-Anbiya'.. 

Pastikan isteri ambil EPO, Acid Folic dan Vitamin E 400 secara berterusan dan suami pula makan Multivitamin (apa-apa brand pun boleh).. Boleh beli di farmasi untuk stabilkan hormon dan sihatkan sperma.. Pastikan "bersama" di antara hari ke-9 sehingga hari ke-21 daripada hari haid pertama dan mesti "bersama" setiap 4 hari sekali dalam tempoh 13 hari ini.. Ini waktu subur wanita dan tempoh 4 hari sekali memastikan sperma suami berada dalam keadaan kualiti yang paling optimum.. Ramai lelaki berpendapat air mani yang tersimpan lama adalah lebih baik, tetapi ianya SALAH! Menurut pakar perubatan, air mani lelaki berada dalam keadaan yang paling sihat adalah ketika ia minimum 3 hari dan maksimum 5 hari. Selepas hari ke-5, sperma di dalam air mani mula bertukar menjadi sperma yang tidak berkualiti lagi. Para suami semua sila ambil perhatian!
Sekian, terima kasih.

Hasil Nukilan:
ATOK
15 Jun 2015
1.45pm


Lovely BB Cream

15:00

Tengah mencari foundation baru ni..foundation sekarang dah nak habis..memang plan nak tukar yang lain pulak sebab yang aku pakai sekarang mahal..nak dekat seratus hengget..tapi tahan 2-3 bulan jugak..depends pada cara pakai..kalau picit sikit2, jimat la..kalau picit banyak, cepat lah habisnya....sekian..

google punya google..terjumpa foundation ni..tapi aku tak pernah nampak la pulak kan..ke aku yang tak up to date??tengok testimoni, ada beberapa orang artis pakai..kira glam jugak la kan..aku yang ketinggalan rasanya..tak kisah la..dah kebetulan google, terjumpa ni..boleh ar try..

banyak keistimewaan foundation ni..

LOVELY BB CREAM BY AMY MASKARA - ALL IN 1 ( 30ml )

BB CREAM NO 1 PERTAMA DI MALAYSIA MANFAAT 10 DALAM 1


Foundation
Whitening
Sunblock
Concealer
Skin Repair
Moisturizer
Oil Control
Make Up Base
Refine Pore
Night Masker 
 KELEBIHAN LOVELY BB CREAM .
 
1. Mempunyai 1 Warna sahaja yang sesuai dengan semua jenis Kulit
2. Mengikut Aliran Darah
3. Mempunyai kelulusan KKM
5. SPF35 yang mampu melindungi kulit dari Sinaran UV Berbahaya
6. Menutup cela parut , jeragat , pigmentasi
7. Tidak berminyak
8. Tidak Bertompok walaupun berpeluh
9. Tidak merekah kat tepi hidung, tepi mulut
10. Kulit tak kering walaupun pakai dalam masa yg lama
11. Hasil solekan gebu, flawless dan glowing
12. Tahan sehingga 16 Jam
13. Tahan sehinggan 3 - 5 bulan
14. Mudah di pakai dan di bawa
15. Halal dan boleh dibawa solat dan wuduk kerana ia menyerap dllm kulit tidak menutup permukaan kulit .
.
KELEBIHAN LOVELY BB CREAM SEBAGAI PERAWATAN WAJAH
 1. Mencerahkan kulit wajah
2. Mengecutkan jerawat seawal 1 hari sahaja
3. Mampu memudarkan parut pada wajah
4. Melembapkan kulit dan merawat kulit kering
.
CARA PAKAI -ratakan pada kulit muka yang bersih - dan boleh pakai make up.. 

antara artis yang gunakan Lovely BB Cream ni

http://amora.my/item/593-bb-cream

wahhhh..ini sudah menarik..selain untuk cover jerawat2 kat muka boleh merawat jugak..hmmm..interesting ni..patut try..hehe..nak usha kat website AMORA (kalau korang nak usha jugak, klik je kat gambar)..

Give Away

Menang GA

09:37

 Atas ni video masa owner blog GA buat pengumuman nama pemenang..nampak tak nama blog aku tu..


Alhamdulillah..Menang GA yang aku joint kat SINI..hadiah yang aku duk target nak menang tapi tak sangka la pulak boleh dapat..Sebenarnya 2 hadiah dia, aku duk target..tak sangka pulak, lekat satu..yang paling menarik dalam banyak2 hadiah dia..heeee..rezeki..

1st time menang, masuk GA..sebelum ni selalu joint GA tapi tak bernasib baik..hehe..Semalam owner blog yang anjurkan GA ni buat video untuk umum pemenang..rasa nak menjerit bila tengok kuar nama blog aku menang hadiah paling utama dalam GA ni..haha..nasib dah tengah malam..

hadiah yang aku menang ni rasanya paling feveret semua peserta yang joint GA ni..

Sebelum diumumkan nama pemenang untuk hadiah yang aku dapat ni, aku macam erm..tak de luck la nak menang..tak pe, tak pe..cakap dalam hati, saja je suka2 joint GA ni..sekali dia umum je nama blog aku menang,rasa nak lompat2..lepas dah tau menang tu, nak tido pun, bukan main payah..terpusing-pusing..hehe..duk teringat-ingat..mr hubby siap perli lagi..tak nak ngaku la kan..mana tak excited, first time menang weiiii..hadiah best pulak tu..

nak tau hadiah apa aku dapat....jeng jeng jeng

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
 V
V
V
V
V
V
V
V
V
Penginapan 2H 1M di The Kabin..heeeeee
Nanti aku buat review, yea bila dah redeem hadiah ni..

Lazada

Big Grand Sale

09:19

KLIK GAMBAR


Big Grand Sale @ Lazada..offer sempena bulan kemerdekaan sehingga 70%..yeay..

Jom cekidaut kat web Lazada..

Kebetulan pulak fridge kat rumah aku & washing machine dah buat hal pulak..haih..macam tau2 je dah gaji kannnn..tak pe, kita survey2 dulu kat Lazada..

affialiate

Join Affiliate Amora.My

12:41

Pernah tak korang terfikir untuk memulakan perniagaan produk kecantikan dan kesihatan tetapi kekurangan modal dan kepakaran?
Tak mengapa. Jom sertai program affiliate Amora dan berpeluang menjana pendapatan sampingan setiap sebulan. Daftar sekarang melalui link berikut:

amora.my

Apa keistimewaan yang dibawakan oleh sistem affiliate Amora?:

1. Pendaftaran adalah percuma. Tiada sebarang yuran atau caj yang akan dikenakan.
2. Anda tidak perlu menyimpan sebarang stok.
3. Anda tidak perlu menguruskan order atau pembelian.
4. Anda hanya perlu berkongsi unik URL atau link yang disediakan ke semua laman media sosial anda seperti Facebook dan Twitter. Ataupun hanya dengan semudah melalui Whatsap dan bersedia untuk menerima komisen.
5. Anda berpeluang untuk menerima komisen sehingga 3% bagi setiap pembelian (bergantung kepada jenis produk) yang dilakukan oleh pelanggan yang di-referred oleh anda ke sistem kami.
6. Setiap referral akan di-tag ke akaun anda selama setahun. Anda akan mendapat komisen bagi setiap perbelanjaan mereka sepanjang tempoh tersebut! 


Apa yang lebih menarik lagi?
1. Anda boleh meningkatkan lagi komisen anda dengan cara mengajak lebih ramai rakan-rakan anda untuk menjadi Affiliate Agent kami dengan menggunakan Unique URL atau link yang disediakan di ruangan dashboard akaun anda.
2. Contoh: Anda mengajak si A untuk menjadi agent. Maka anda akan mendapat komisen sehingga 2% (bergantung kepada jenis produk) sekiranya si A membawa pelanggan untuk membeli di Amora. Sekiranya si A mengajak si B menjadi agent, anda tidak akan memperoleh sebarang komisen sekiranya si B membawa pelanggan untuk membeli di Amora.
3. Pertandingan dan hadiah lumayan untuk Affiliate yang memberikan prestasi terbaik dari masa ke semasa. 


Jangan tunggu lagi! Inilah peluang anda menambah pendapatan!
Terima kasih.




Untuk korang yang tertanya-tanya apa Amora ni?tak pernah dengar pun, baca kat bawah ni yeak..


 Korang pernah dengar ZALORA, LAZADA kan? AMORA ialah syarikat e-commerce bumiputera yang mengambil konsep seperti ZALORA dan LAZADA tetapi fokus kepada niche barangan kecantikan, kesihatan dan perfume.




Doa

Doa Kesuburan

08:54

  Kat bawah ni aku share doa kesuburan yang aku dapat hasil dari google..yang TTC boleh la cuba amalkan..

Doa Kesuburan :


Sebelum memulakan bacaan: 



1. Istighfar 10x.

2. Shalawat Nabi 10x.

3. Al-Fatihah 1x.

4. Ayatul Kursi 1x.

5. Doa Untuk Mendapat zuriat. (setiap kali selepas solat)



. Doa Nabi Zakaria a.s :(Surah Al Anbiyaa: Ayat 89).



 Maksudnya :

 Dan (Sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika dia merayu kepada TuhanNya dengan berkata; Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (Dengan tidak meninggalkan zuriat) dan engkaulah jua sebaik-baik mewarisi. (Surah Al-Anbiya: Ayat 89)



Doa Nabi Zakaria a.s :(Surah Ali Imran: Ayat 38)




 Maksudnya :

 Ketika itu Nabi Zakariya berdo'a kepada TuhanNya, katanya: "Wahai Tuhanku Kurnialah kepadaku dari sisiMu keturunan yang baik; sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) do'a  permohonan."




Keterangan ayat:


Al-Imam al-Samarqandi meriwayatkan bahawa Nabi Zakaria pernah merasakan baginda tidak akan mendapat zuriat sehinggalah baginda melihat anugerah Allah memberikan Mariam a.s. buah-buahan pada bukan musimnya.

Maka baginda meyakini bahawa Allah berkuasa mengurniakan anak kepadanya. Tambahan pula baginda memegang amanah menjaga kunci rumah Qurban yang diwarisi turun-temurun.



Khasiat dan kaifiat beramal:


Melihat ayat ini secara positif dan berbaik sangka dengan Allah SWT, digalakkan pasangan yang belum beroleh zuriat agar berdoa dengannya. Juga dinasihatkan supaya memperbanyakkan sedekah, puasa sunat dan qiamullail untuk mendapat anugerah Allah yang hebat itu.


6. Doa Kesuburan (Surah Al-Anbiyaa: Ayat 30) - 11x



Sediakan botol air yang bersih secukupnya. Setiap kali habis membaca "Doa Kesuburan" maka ditiupkan kepada air tersebut. Minum air bacaan setiap hari. Sapu air pada bahagian bawah pusat ke turun kebawah dengan air ini sebanyak tiga (3) kali sambil membaca "Doa Kesuburan". InsyaAllah pada bahagian yang bermasalah akan pulih dengan izin-Nya. Jika ada yang tersumbat maka akan terbuka saluran tersebut.






Dan tidakkah orang-orang kafir itu memikirkan dan mempercayai bahawa sesungguhnya langit dan bumi itu pada asal mulanya bercantum (sebagai benda yang satu), lalu Kami pisahkan antara keduanya? Dan Kami jadikan dari air, tiap-tiap benda yang hidup? Maka mengapa mereka tidak mahu beriman?




Di bawah ini pula adalah antara petua yang boleh diamalkan.


Perbanyakkan makan buah berikut  : 


Badam (almond) 5 Biji tiap hari. 

Buah Delima 

Buah Zaitun 

Buah Kurma
 
Jauhkan dan elakkan makan benda-benda masam, nenas, minuman bergas serta makanan yang berasid seperti jeruk buah-buahan, Kurangkan makanan seafood. Banyak makan sayur dan buahan. Suami perlu banyak makan daging, ayam. Elakkan minum air kelapa.


SUMBER : DOA KESUBURAN