Streamyx

15:48

Tadi gigih la aku naik cab gi TM Muzium..Sebelum ni, selalu gi situ ngan mr hubby..tapi memandangkan mr hubby dah tukar tempat keje kat Subang..mana boleh kuar suka2 hati..tambah2 swasta kan..so kena la belajar berdikari sikit..masa nak gi situ tadi, serius aku tak tau nak bagi direction kat driver taxi..aku tau kat mana TM Muzium tu cuma tak gheti nak bagi direction nak ke situ..kan ada sesetengah driver taxi tak tau jalan..dia balik tanya kita..tapi nasib baik la teksi aku naik tadi, tau..walaupun mula2 dia macam tak sure..kena caj RM5.40..tapi sebab keperamahan aku borak ngan driver taxi tu, dia bagi RM5.00 je..okey la..

Gi TM tadi nak terminate line streamyx kat umah kitaorang yang kat Semenyih tu..sebelum ni kitaorang guna streamyx sbb kat situ tak dapat UNIFI..mr hubby dari dulu lagi nak pakai UNIFI..memandangkan kitaorang dah stay ngan parents aku, kitaorang upgrade ke UNIFI..area umah parents aku, ada UNIFI..so Streamyx kat Semenyih tu kena le terminate..tadi sampai2 kat kaunter, kena isi borang Residential Service Termination Request Form (macam dalam gambar )..


 Lepas dah abis isi borang atas ni, gi balik kat kaunter..staff tu akan check dulu..kowt ada tertinggal apa2 info ke, dia akan bitau..lepas tu baru dia bagi no.giliran..aku gi tadi, pagi..so orang tak ramai sangat..


Sampai kat kaunter..bagi borang & i/c..dorang akan fotostat i/c kita..then dia amik borang kat atas tu..cop terima..1 copy bagi kat kita balik..dah setel..nanti dorang akan terminate line streamyx kita..eh lupa plak..kalau nak terminate line streamyx sekali ngan line telefon umah..kena bawak sekali telefon yang TM bagi masa mula2 kita register ngan TM..kalau tak kena caj RM66.00..kalau tak nak bagi balik pun tak pe kita simpan telefon & nombor telefon kita tu..tapi kita kena bayar la sewa bulan2 telefon RM25.00 / RM26.00 cam tu..kalau korang guna telefon tu untuk buat panggilan, kena bayar le caj panggilan baper yang kena setiap bulan tu..ataupun boleh je nak maintain nombor telefon kita sekali ngan telefon tu..TM akan bagi pengurangan sewa telefon RM25.00 / RM26.00 tu..so bulan2 cuma bayar RM1.00 je..ni orang TM tu la yang bitau aku tadi..cakap ngan dorang nak maintain nombor telefon..setel..kat borang aku tadi, staff tu tulis 'maintain'..tak tau le betul ke idak..nnti tunggu bil telefon bulan ni..tengok betul ke tak staff TM tu cakap..kalau salah, mmg kena serang ngan aku TM Muzium tu..

nak balik opis tadi, memula aku nak naik cab..sekali tunggu kat bus stop macam kena berebut je ngan warganegara asing..teksi lak, bukan main payah nak muncul..kalau time tak nak tu, siap hon2 lagi..masa tunggu kat bus stop tu, baru aku pasan yang TM Muzium tu dekat je ngan Dataran Maybank depan PuduRaya tu..aku macam lerrrr..aku tau le kalau kat situ, dekat ngan LRT Masjid Jamek..jadiknya exercise le sikit tadi jalan kaki ke LRT Masjid Jamek..nasib cuaca okey..tak panas..naik LRT kat situ, benti kat SOGO..pas tu apa lagi..exercise la lagi sampai opis..kurus aku.. :)

You Might Also Like

2 Comment

  1. Hehe..dh mcm zmn blaja dulu plak dok amik cab + jln kaki..;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..kan..cam time2 belajar dulu plak..

      Delete