Review Novel #2 ~ Rindu Awak 200%

09:31

Holla..okey, nak buat review novel terbaru yang aku baru abis baca..Rindu Awak 200% karya Liyana Zahim..Novel ni dah di adaptasi ke drama yang baru start hari selasa lepas kat tv3 pukul 7pm..

Watak2 ~ Zill Faezrul (Zul Ariffin), Armel Aisya (Ayda Jebat), Azad, Raziqah, Zahirin, Iqbal, Daria, Raizil, Nazneen, Irene

Permulaan novel ni, macam slow sikit..macam boring pun ada..tapi bila dah part Armel & Zill Faezrul ni dah berkenalan baru okey sikit..tambah2 part lepas dorang kawen..haihhhh..geram aku ngan si Armel ni..rasa nak lempang2 je sebab attitude dia yang sangat ego, perasan bagus, pandang rendah pada suami sendiri, tak hormat orang tua & bla bla bla..

Zill Faezrul seorang pilot..Armel lulusan luar negeri..Lepas kawen, Armel tak tahu pekerjaan Zill..cuma dia pelik waktu kerja Zill yang tak menentu tu..3-4 hari hilang pas tu cuti lama..tapi sebabkan ego Armel yang tinggi, dia malas nak amik tahu kerja Zill..dia dengan life dia..tido pun bilik asing-asing..Armel ni nak tunjuk dia punya lagak, dia memang buat tahap kurang ajar kat Zill walaupun Zill layan dia baik..sabar je layan karenah dia yang ntah hapa-hapa tu..Zill pulak jenis suka cakap lepas, lagi la buat Armel bengang dengan dia..Armel pulak buat perangai macam orang bujang, ikut kepala dia..keluar suka-suka hati sampai tahap keluar dengan ex-bf dia..tapi ada satu peristiwa yang buatkan Armel ni berubah 100%..baru la si Armel ni nak buat baik dengan Zill..Zill pulak tahap give up dah tak kose nak layan Armel..tapi cair jugak Zill dengan Armel sebab bila tengok attitude Armel yang berubah 100% walaupun dia ragu-ragu masa mula-mula..Si Armel ni rasa kecik hati jugak la bila tengok Zill layan tak layan dengan dia.. hah!! baru si Armel tau macamne perasaan Zill bila dia buat macamtu kat Zill..

Bila dorang dah start baik ni, baru la best sikit..sangat loving okey..masa dorang dah baik mula-mula, Armel still tak tahu kerja Zill..Zill pulak tak nak berterus terang..tapi one day Armel 'ter'baca diari Zill..tahu la Armel kerja & life story Zill sebelum dorang kawen..baru la ada part rindu-rinduan (sesuai dengan tajuk kan), bila Zill kena fly berhari-hari..

Dorang dah baik, ada pulak orang ke-3 yang nak porak peranda kan rumahtangga dorang sbb orang ke-3 ni suka dengan Zill..orang ke-3 ni, memang dah lama taruh hati kat Zill tapi Zill anggap dia kawan biasa je..Macam-macam dia buat untuk tarik perhatian Zill tapi Zill sangat setia dengan Armel..sikit pun dia tak tergugat..Tak dapat pengaruh Zill, orang ke-3 ni buat cerita pada Armel plak..Armel percaya jugak la dengan pengaruh orang ke-3 tu..mebi sebab masa tu Armel tengah pregnen so emo sikit..tambah-tambah Mel pernah jumpa dengan orang ke-3 tu masa dorang gi honeymoon so Mel nampak la reaksi & cara orang ke-3 tu memang suka kat Zill..cuma Zill tak percaya bila Mel cakap orang ke-3 tu suka dengan dia..sebab bagi Zill dia layan semua kawan-kawan dia sama je..Bila Zill kena tikam dengan orang ke-3 tu, baru la terbongkar kisah sebenar..

Ending >> of course happy ending..Zill & Armel dapat baby..baby tu dinamakan Faiq Esyan..

Review ni berdasarkan pada novel Rindu Awak 200%..tak pasti kalau dah adaptasi ke drama, dorang ikut exactly jalan citer macam dalam novel atau ada ubah sikit2..so meh la kita layan Rindu Awak 200% pulak lepas KTAR (Kerana Terpaksa Aku Relakan)..eh, tetiba 'ter' promosi plak..hihi

You Might Also Like

18 Comment

  1. makin best lak citer ni, hahaha.. walaupun pada mula episod, actress baru ni cam tak brape best dia berlakon, heeee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue la..saya masa 1st episod macam tak de mood nak tengok sebab heroin dia macam tak baper kenal sangat..Start 2nd episod, macam ada feeling nak tengok sebab hero dia hensem kowt..hehe..tapi gandingan hero & heroin drama ni macam kurengggg sikit.. ;)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Fieza,Peristiwa apa yg buatkan mel berubah ye? ^-^

    ReplyDelete
  4. Pelakon citer ni kurang menjiwai compare ngan kerana terpaksa aku relakan...drama ktar lg best dr novel

    ReplyDelete
    Replies
    1. drama KTAR mmg best..cuma masa episod ending tu, macam rushing sikit..byk potong2 rasanya..tapi so far citer RA200% ni pun okey jugak cuma mebi pelakon utama dia, baru..tak baper sangat..dari segi lakonan, okey la..not bad..

      Delete
  5. alar, si mel tuh x kene kualat ke?.. mcm kene samba petir ke?, sbb thp biadap dye, bole peca kce tv aku nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar dear..haha..mmg geram ngan si Armel tu..tahap kurang ajar dia macam orang tak sekolah je..nnti dia kena ngan ex bf dia tu..padan muka..tu pun nasib baik suami yang dia pandang rendah sangat tu datang tolong..

      Delete
  6. Sebab ape armel berubah nanti??jeng3.....ada cite di sebaliknya yg buat armel tetiba insaf...masa tu la baru zill lak sentap...give up dah ngan si armel tu...

    ada part yg sedey...sedey sangat....

    Drama tu dah diubah ckit la dari novel...sbb kalo dalam novel daria kapel ngan ezril...kazen armel...tp dalam drama daria kapel ngan abg armel...idhan...

    raizil ngan armel break off kat chicago kalo ikot novel tp ikot drama dorg break off selepas armel balik malaysia..selain tu ade la part2 yg diubah2 ckit...but siyesly kalo baca novel...novelnye sangat sopan...xde la kata ada ayat2 berunsurkan 18sx ke walopon ckit....novel yg bersih la kiranya....

    kesimpulannya drama ngan novel sama je best...cuma kalo watak armel tu nellydia senrose yg bawak mungkin lebih best kot.... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup setuju setuju setuju..jeng,jeng, jeng..nantikan Armel berubah..selalunya macam tu, kalau novel adaptasi ke drama memang lain sikit..dorang akan ubah sikit2..tapi so far, drama & novel tak jauh beza jalan citer..kalau ubah pun sikit2 je..

      saya pun mula-mula tak baper prefer watak armel tu ayda sebab tak kenal ayda ni..tapi bila dah folo drama ni, rasanya ayda sesuai bawak watak armel..kena dengan ekspresi muka, watak dia..memang mjadik..ramai kowt sakit hati ngan watak armel..which means ayda berjaya bawak watak armel aisya yang ego..

      kalau baca novel pun, memang hangin betul ngan Armel ni..tak sabar nak abiskan novel haritu sebab nak tau kesudahan si Armel yang berlagak ni..

      Delete
  7. Sebab ape armel berubah nanti??jeng3.....ada cite di sebaliknya yg buat armel tetiba insaf...masa tu la baru zill lak sentap...give up dah ngan si armel tu...

    ada part yg sedey...sedey sangat....

    Drama tu dah diubah ckit la dari novel...sbb kalo dalam novel daria kapel ngan ezril...kazen armel...tp dalam drama daria kapel ngan abg armel...idhan...

    raizil ngan armel break off kat chicago kalo ikot novel tp ikot drama dorg break off selepas armel balik malaysia..selain tu ade la part2 yg diubah2 ckit...but siyesly kalo baca novel...novelnye sangat sopan...xde la kata ada ayat2 berunsurkan 18sx ke walopon ckit....novel yg bersih la kiranya....

    kesimpulannya drama ngan novel sama je best...cuma kalo watak armel tu nellydia senrose yg bawak mungkin lebih best kot.... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk dulu sampai habis,dia punya pelakon ok apa.awak ni terikut2 dgn drama 2 terdahulu

      Delete
  8. Sebab ape armel berubah nanti??jeng3.....ada cite di sebaliknya yg buat armel tetiba insaf...masa tu la baru zill lak sentap...give up dah ngan si armel tu...

    ada part yg sedey...sedey sangat....

    Drama tu dah diubah ckit la dari novel...sbb kalo dalam novel daria kapel ngan ezril...kazen armel...tp dalam drama daria kapel ngan abg armel...idhan...

    raizil ngan armel break off kat chicago kalo ikot novel tp ikot drama dorg break off selepas armel balik malaysia..selain tu ade la part2 yg diubah2 ckit...but siyesly kalo baca novel...novelnye sangat sopan...xde la kata ada ayat2 berunsurkan 18sx ke walopon ckit....novel yg bersih la kiranya....

    kesimpulannya drama ngan novel sama je best...cuma kalo watak armel tu nellydia senrose yg bawak mungkin lebih best kot.... ;)

    ReplyDelete
  9. Bagi aku, oke je. Kalau korang geram dgn watak armel kat tv tu maknany lakonan dy menjadi. Yah, walaupun die plakon baru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul setuju..okey lakonan ayda sebagai armel..menjadik lakonan dia sebab ramai yang menyampah dengan dia..kalau ikut novel pun, mmg watak Armel ni buat kita rasa meluat sebab perangai berlagak dia tu..

      Delete
  10. Isnin ni last episod kan. Jom tengok sama2! ;)

    ReplyDelete
  11. DRAMA MELAYU PERTAMA YG MEMBUAT SAYA TERUJA...SUKA SANGAT2...TERUTAMA ZUL ARIFFIN :) <3

    ReplyDelete