Review Novel #1 ~ Jauh Dari Cinta

15:51

okey..sapa ikut drama ni kat Astro..angkat tangan..akuuuuu..hehe..mula-mula ingat nak abis baca novel ni dulu baru tengok drama..sekali haritu dah terbaca bab 1-2 secara online kat blog Penulisan2u..eh eh macam best la plak kan..terus tengok drama..ni aku baru je abis baca novel Jauh Dari Cinta..meh nak buat review plak..haritu kan aku inform sebab aku dah jadik pencinta novel..so mana2 novel yang aku dah baca, aku bagi review sikit..waaaa..macam hebat je..ala, saja je..nak bagi nampak blog aku ber'update'..bijak tak, bijak tak.. :)

 Jauh Dari Cinta karya Adah Hamidah..watak utama Nysa SakinahFarish Aqil..watak-watak sampingan ~ Sara Lilyana, Hadif, Kamal, Miza, parents Nysa & parents Farish..

Citer dia bermula dari Universiti..Nysa & Aqil ni 1 universiti..Nysa junior Aqil..Nysa dah lama gilerrrr jatuh cinta dengan Aqil ni..tapi masa Nysa bitau kat Aqil pasal ni..Aqil tolak mentah-mentah sebab masa tu Aqil ni ada Lily..walaupun sebenarnya Aqil ni pun dah jatuh cinta kat Nysa jugak tapi dia nafikan..dia anggap Nysa macam adik (konon)..so lepas Aqil tolak cinta Nysa..Nysa menjauhkan diri..Lepas beberapa tahun, dorang di pertemukan semula untuk dijodohkan atas aturan keluarga..Nysa mula-mula tak percaya betul ke Aqil ni bakal dijodohkan dengan dia sebab Aqil kan pernah tolak cinta dia..tapi masa sebelum dorang bertunang, Aqil macam serius je siap bagi bunga bagai..tunggu depan umah sewa Nysa malam-malam nak jumpa Nysa..so dorang bertunang jugak..tapi lepas bertunang..si Aqil ni berubah sikap, nak contact susah..nak jumpa lagi la susah..macam mengelak dari Nysa pun ada..Nysa pun macam dah berjauh hati..1 hari masa kenduri doa selamat kat rumah Aqil, Nysa terjumpa 1 nota yang ada e-mail & password dalam bilik Aqil..Nysa pun saja check e-mail tu,sekali banyak e-mail dari seseorang bernama Lily untuk Aqil..dari situ Nysa buat andaian sendiri yang Aqil tak boleh terima Nysa..cuma Lily je dalam hati Aqil ..so Nysa pun sebab dah lama kan tunggu 2 tahun tengok si Aqil tak de jugak bagi hint untuk melangsungkan wedding dorang..Nysa nak putuskan pertunangan dorang..macam-macam la Nysa ni buat tapi tak menjadik..kawen jugak..

Dah kawen, si Aqil ni bawak Nysa pindah ke kondo yang Aqil ni dah beli untuk dia & Lily sebenarnya..decor & warna dalam kondo tu semua favourite Lily..Nysa pendam rasa je..sampai 1 tahap Nysa ni rasa dia perlu cari Lily untuk bahagia kan Aqil (konon)..Nysa nak undur diri sebab bila Aqil dengan Nysa, macam tak bahagia (andaian Nysa)..macam-macam Nysa buat tapi tak berjaya..Konon-konon Nysa nak mengundur diri bagi Aqil kawen dengan Lily tapi Lily yang mengundur diri lagi beberapa hari pernikahan dorang..

Sebenarnya Aqil dah lama sayang & cinta kat Nysa tapi Nysa ni seorang yang suka buat andaian sendiri..

okey, novel ni sweet ada, sakit hati pun ada..aku bagi 4 bintang..hehe..drama Jauh Dari Cinta sekarang tengah tayang kat Astro Prima..lakonan Hafizul Kamal (Farish Aqil), Anzalna (Nysa Sakinah), Nas-T (Hadif), Sara Lilyana (Shera Aiyob)

You Might Also Like

4 Comment

  1. Salam Ramadan fieza, how are u dear..lame tak dtg sini...miss u.. ai dah tak rajin baca novel.. tgk tv pun kenkadang miss... sibuk dgn twin.huhuhu.. twin nak mama dia tak buat keje lain, dok la ngadap depe je..huhuhuh... fiza, tatau pun de kuar kt tv dah jauh dari cinta ni... nampak tak? astro prima pun dah makin jauh dari i..huhuhuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan eMMe..saya sihat2 je..saya pun lama tak bw ke blog eMMe..skrg ada hobi baru, baca novel..tu yg bz manjang..hehe..paham la kan dah ngadap novel ni..tak mo benti..ibu2 macam eMMe mmg tak dan la nak baca novel..dah ada anak..tambah2 eMMe, twin plak..lagi haru..nak baca novel, nak ngadap twin lagi..

      a'ah novel ni dah adaptasi ke drama..heroin dia Anzalna..hero dia muka baru..

      Delete
  2. Eyza pun layan gak citer ni.. tapi, macam tak berapa suka sikit tgk hero citer ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hero dia muka baru kowt..saya pun jarang layan drama..sejak2 dah terjebak dengan novel ni, baru rajin tengok drama..sebab banyak novel2 dah adaptasi ke drama..

      Delete