Kesian..Kesian..Kesian

15:27

Harini nak story pasal 'KESIAN' untuk TTC..napa yeak, orang kan kalau tahu kita yang TTC ni belum ada zuriat..suka cakap 'KESIAN'..aku rasa macam tak kena je perkataan tu..ntah ar bila orang cakap je 'eh si fieza tu tak de anak lagi ke?' pas tu ada orang jawab 'belum lagi'..terus ayat yang keluar dari mulut si penanya tadi 'kesian'..eh eh kesian sbb apa yeak?confuse aku jap..anak tu rezeki Allah..adakah yang mana dah ada anak tu, rasa diri hebat sebab isteri @ suami korang POWER (sorry, tetiba cam emo)..jadik kitaorang yang belum ada anak lagi ni tak power..cam tu ke????tak kisah la kannn kalau nak cakap yang TTC ni tak power ke hapa..Anak tue rezeki dari Allah..KUN FA YA KUN..

untuk yang suka sebut perkataan 'kesian' tu pada TTC macam aku ni, baik cakap macamni 'ooo..tak pe nanti ada le tu..lambat sikit rezeki'..kan sedap sikit hati aku yang TTC ni dengar dari perkataan 'kesian'..macam baru2 ni aku jumpa ngan suami pada kawan aku..hah..jangan pikirin bukan2 yeak..atas urusan biz okey.. Jumpa pun kat area opis aku ni, hah..masa jumpa ngan suami kawan aku ni, dia tanya..tapi masa dia nak tanya tu pun..berlapik..ayat dia 'fieza..sorry..aku nak tanya sikit..' aku jawab la 'apa dia?' terus suami pada kawan aku ni tanya 'ko dah ada anak ke belum?'..sebab cara dia tanya tu berlapik..siap mula2 cakap sorry..aku okey je..aku bitau je ' a-ah belum ada lagi..tak de rezeki lagi'..so suami pada kawan aku ni jawab balik 'oo..tak pe..bukan tak der rezeki..lambat sikit..nak bagi ko & laki ko enjoy berdua dulu'..aku yang dengar ayat ni terus tak rasa macam nak marah pun..cool je..jadik aku tak paham kenapa orang suka sebut 'kesian' pada orang yang TTC macam aku ni..kesian sebab apa..sebab kitaorang tak de anak lagi ke????sebab tu ke orang suka sebut 'kesian..kesian..kesian'..lenkali kalau tak tau nak cakap apa pada orang yang TTC macam kitaorang ni..tak payah cakap apa..cakap la pasal menda @ topik lain..selamat..tak menyakitkan hati kitaorang yang TTC ni..memang la pada sesapa yang tak berada dalam situasi TTC ni, mesti akan cakap 'alah..cakap kesian je pun..sentap ke?' aku tak tau TTC yang lain tapi for me 'ya, aku sentap'..simple word tapi sangat menyakitkan hati..biler orang cakap, memang aku senyum tapi dalam hatiiii!!!!!

You Might Also Like

18 Comment

  1. setuju!!
    ape ntah yg diorg kesian sgt kat kita ni..
    sbb kita rasa ok je kan..syukur sgt dgn kehidupan skrg ni..

    salam pkenalan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan, dear..

      betul..tu yg confuse..apa yg nak dikesiankan..anak tu rezeki dari Allah..walaupun masih belum ada zuriat sendiri, rasanya kita bersyukur dengan apa yang ada sekarang..

      Delete
  2. fieza..ayat tu mmg buat sue sentap n bengang gak.. kononnya org yg takde anak ni mnyedihkan je kot bgi diorang ni.. pastu kadang2 bila cakap kesian tu bukan mcm betul2 rase kesian, tapi lebih kepada memerli..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kita..hehe..ingat saya je yang emo lebey..betul..bengang je bila orang cakap 'kesian' kat kita..yea kita faham yang kita ada kekurangan tak macam dorang yang sangat perfect itu tapi bila dorang cakap perkataan kesian kat kita, rasa macam kita hina sangat..

      Delete
  3. perna dapat ayat mcm ni.. siap cakap xpandai buat la.. itu ini laa.. sedih sgt.. ='( ayat langsung xblapik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kita sendiri rasa rendah diri bila orang kata macam2 sebab tahu kita ni ada kekurangan..tak sehebat dorang2 yang POWER itu..

      Delete
  4. Fieza....waktu ni Yani baru nampak kelebihan belum diberikan rezeki zuriat, sebab Allah nak Yani dan suami fokus uruskan arwah mak selama 3 tahun 5 bulan ini (arwah mak meninggal sama tarikh dengan tarikh Yani menikah - 29 Okt 2010, mak meninggal 29 Mac 2014)...Allahuakhbar, perancangan Allah tu adalah yang terbaik...syukur alhamdulillah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yani..betul setiap yang berlaku ada hikmahnya..

      Delete
  5. saya dulu siap org bandingkan dgn kawan yg kawin lambat dari saya dah dapat anak.. Tapi masa tu saya abaikan jer org tu cakap.. BFF saya pulak yg hangin bila dengar mcm tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaza..kalau ayat yang okey2 tak pe @pun dorang cakap tu berlapik macam suami kawan saya tu..ni cakap, semua menyakitkan hati..kenkadang tu boleh buat tak tau..tapi kenkadang tu teremosi jugak..hehe

      Delete
  6. fieza, i heran betui bila org cakap kesian kat kita yg x dapat anak lagi ni. errr... apa nak dikesian kan eh? rezeki masing2 kan...Allah x beri anak, Dia murahkan rezeki tang lain. Cuba kalau org lain cakap kt org tu "eh...kesian eh ko duit abis kat anak sampai x leh nak pi jalan2..." marah tak agak2 nye??? hehehehhe ;-P Moral of the story, syukurlah dgn rezeki masing2...x yah nak compare2 kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..setuju sangat,dear..a'ah, tak terpikirkan..agak2 kalau kita cakap macam tu kat dorang, dorang marah tak?kesian sangat kat kita kan..jadik kita kesian kan dorang plak..tgk reaksi dorang..
      tak paham apa di kesian sangat dengan kita..rasa kita okey je..alhamdulillah, sekarang kitaorang dah ada umah sendiri, keta.. :)

      Delete
    2. Betul. Kalo kite plak yg kate kesian kat dia byk anak kena belanja besar pandai plak kate itu rezeki Allah. Ape lak kesian. Tak faham betul

      Delete
    3. Betul. Kalo kite plak yg kate kesian kat dia byk anak kena belanja besar pandai plak kate itu rezeki Allah. Ape lak kesian. Tak faham betul

      Delete
  7. Yela. Kita kan pernah ttc. Memang faham sgt. Even ly tak suke tnye org belom kawen, bila nak kawen? Tak suke. Kita faham situasi org tu dia tak kawen bukan sbb dia tak gedik cari laki or bini. Belom sampai rezeki nak kawen. Same goes to ttc. Anak tu rezeki Allah. Ape la sibuk nak tnye2. Doakan aje cepat2 kita ni mengandung. Kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..dari sibuk tanya2 tu, bek doakan kita cepat mengandung..kita yang dengar pun sejuk hati..

      Delete
  8. setuju...
    orang tak rasa memang tak fhm, kenapa kita sentap, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..orang yang tak berada dalam situasi kita, tak kan paham kenapa kita sangat sensitip..

      Delete