AFB Feeds

bisnes kecil-kecilan

nak stop biz on9?

20:46

eiiiii..stress la haku bile jadik something yg kita x expect bile buat biz on9 ni..rasa give up je..malas nak buat sales..rasa nak stop je buat biz on9 ni..menyampah,mencik sume ada..aku cam fobia je nak bukak fb ku yg itu..ni yg aku update blog..meluah ketidakpuasan hati dlm blog..nak story ngan mr hubby,takut kena marah balik..huhu..haritu dh jadik..ni macam nak jadik lagi sekali jerrrrr..stress le ahkak klu asik kena macam ni..x larat nak tanggung kerugian..so patut ke tak aku stop je biz on9 ku ini......hmmmmmmm..

LifeStyle

Gong Xi Fa Cai @ KKRM

10:59

Gambar-gambar sekitar sambutan tahun baru cina semalam @ KKRM..so hari ni WW, so kurangkan ayat..letak gambor jer.. :D

kat luar Dewan
ada orang main muzik atas pentas tu tapi x baper nampak sgt sbb aku duduk belakang..

ofismate aku..kak Yus & kak Tipah

owner blog ler & kak Yus

yee sang (betui ke ejaan dia..)ala,kalau tahun baru cina mesti ada ni..gaul2 sume ni..ikut kepercayaan cina, masa gaul2 ni kalau lagi tinggi kita angkat lagi bertuah..cam tu le..

persembahan tarian singa..nak tngkap yg appear kat screen tu tapi tak baper clear jugak..aku kan duduk belakang..tue la amik lagi seat belakang..

menu..gambor makanan lupa nak snap..dah abis sume,baru aku teringat..

student dari SJK (C) buat persembahan yoyo kot..tapi bukan yoyo yg macam kita selalu main..dia lain sikit..aku rasa permainan tradisional cina..

ni pun sama macam gambor kat atas..

tunjuk gigi putih berseri..jadik guna le ubat gigi darlie..ngeeeee

owner blog & kak tipah

2 orang kakak yg rapat ngan aku kat opis..

eh, macam tak WW je..banyak je ayat yg ku taip.. ;)

luahan perasaan

'CIK'

14:44

new look.....santek tak?hehe..nnti2 ai story pasal new look ni..skrg tengah beranginnnn ngan 1 agensi kerajaan (LHDN-Kg.Attap)..just now, me & mr hubby gi ke situ..ada urusan sikit..pasal layanan kat kaunter, okey..staff friendly & senyum je selalu..lepas setel urusan kat kaunter tadi, me tetiba nak terbuang air kecik..akceli masa tgh tunggu turn lagi, aku dah rasa nak terkucil..tapi ku tahan..lepas dah setel tadi, aku mencari bilik air kat situ..tadi aku & mr hubby ada urusan kat tkt.10..masa duk cari toilet kebetulan lalu sorang staff kat c2 yg muka dia langsung okey langsung tak de senyum ke hapa..so aku tegur..aku panggil 'CIK' lagi w/pun aku rasa klu ikutkan boley je nak pnggil kak tapi sbb professional & berhemah, aku pnggil dia 'CIK', aku tegur dia sbb aku nampak toilet tapi kat luar pintu ada note UNTUK STAFF shj..aku tanya 'CIK' ni tak de ke toilet untuk orang luar..dengan muka SOMBONG & nada suara kurang ajar, staff tu cakap tak de toilet untuk orang luar,then dia terus bla dari situ..pas tu dia tunjuk ke arah tkt.9..mebi toilet tkt.9 kot boley orang luar pakai..tapi aku malas nak turun ke tkt.9 so aku usha dia dah masuk dalam ofis, aku ingat nak masuk gak toilet untuk staff tu sbb nak terkucil sangat..bile aku pegang tombol pintu toilet tu, ghupenye berkunci yea..memang bangunan tu tengah renovation tapi takkan le tak di sediakan toilet untuk orang luar dah tau jabatan dorang byk berhubung ngan orang luar..abis kalau ada yg nak terkucil ke, terberak ke..kena tahan le sbb toilet untuk staff je..ntah hapa2..then mr hubby cakap ada toilet kot kat G..okey, kitaorg turun ke G..tanya pakcik Guard situ..ada toilet tak? pakcik Guard tu cakap kat G tak di sediakan toilet..tingkat 10 ada toilet mebi pakcik tu tengok kitaorg orang luar so tu dia bagitau tkt.10..tkt.10, floor yang kitaorg ada urusan le tadi..aku terus jawab 'toilet kat tkt.10 berkunci..staff kat c2 tak bagi masuk'..pakcik guard tu senyum & geleng kepala jer..aku tak kisah le kalau toilet kat c2 disediakan untuk staff je tapi muka staff yg aku pnggil 'CIK' tadi, at least senyum le..susah sangat ke nak senyum..pas tu nada 'CIK' tu tadi, mmg cam kurang ajar..eh, apa motto LHDN yeak..'Perkhidmatan Terbaik Untuk Anda"..hmmmm..Perkhidmatan kaunter tadi mmg baik le & staff kaunter tu pun bagus..tapi staff yg aku pnggil 'CIK' tu, kena gi hantar kursus SENYUM..mr hubby suh aku isi borang aduan LHDN tapi masalahnya nama 'CIK' tu, aku tak pasan..lagipun aku tak nampak borang aduan LHDN kat c2 tadi..kalau aku nampak nama 'CIK' tu & borang aduan..mmg aku isi borang tu..nak tulis staff LHDN yg bernama si polan binti si polan sila hantar pergi kursus SENYUM @ apa2 kursus yg related dengan pelanggan..

LifeStyle

RM9.90

17:59

Tadi t/hari jumpa ngan sorang member blog yang sebelum ni cuma kenal dalam internet jer, aku panggil ina..sebelum aku ada blog ni, aku selalu masuk blog dia..baca story dia pasai TTC,kenkadang ada jugak dia update pasal menda lain macam masakan & lain2 ..suka baca blog dia..sejak aku ada blog sendiri ni,lagi le aku ghajin masuk blog ina sebab ada dalam bloglist aku..kalau dia update je entry baru, harussss jenguk.. alhamdulillah sekarang ina dah ada permata hati yang di tunggu2..comey jer..nama pun sedap..akceli nya ina beli kek coklat ngan aku..so tadi jumpa ngan ina kat Tesco area umah aku..sorry ina, terlambat sikit tadi..hehe..masa jumpa ina tadi,nengok le si kecik ina tu..kiut jer..moga maisarah cepat sihat & membesar bagai juara yea,dear..nak jenguk blog ina, leh view sini >>>>> dunia inahaireina..untuk TTCian kalau nak cari produk kesuburan, leh ar view blog Ina ni..

ni nak story pas jumpa ina tadi, aku & mr hubby singgah kedai nak beli kicap..memula mr hubby nak jugak kicap JALEN..cari punya cari tak jumpa..sebelum tu ada kat 1 kedai tadi ada le kicap Kipas Udang size besar rega RM8.50 tapi kitaorg tak amik sebab nak cari gak kicap JALEN..cari kat 2-3 kedai lagi, tak de..dah abis..so mr hubby suh ambik je kicap Kipas Udang yg besar..aku pun amik..beratur kat kaunter..sekali masa nak bayar cashier tu cakap RM9.90 terkejut aku..aku terlupa yg kat kedai sebelum tu baru RM8.50 size besor..aku dah macam blur,terus keluar duit..bayar..tak banyak citer..bagitau ngan mr hubby..aku yg kena marah balik..mr hubby cakap apsal aku tak letak balik..beli kat kedai yg sebelum tu,murah sikit..aku dah kena marah terus senyap jer lah..hanginnn aku jap..balik umah tadi, macam majuk jugak le coz ahkak ni kan sensitip..kan boley mr hubby tinggi sore sikit..mula le muncung..hai, nnti ada anak, kena marah dah muncung, sensitip..tau le ikut sapa..hihi..otw balik umah tadi, mr hubby cakap 'blacklist' kedai tadi tu..harga barang mahal..sebelum ni tak pernah pun kitaorg beli kat situ..tadi lak boleh ter beli..ke mmg rega kicap Kipas Udang ni kat tempat lain pun mahai jugak??

harga kicap kitaorg beli tadi RM9.90..sorry cam blur sikit tulisan..




petua

Petua Orang Lama

14:30

Bukan sebarangan air dalam gambar tu......ayor + garam (2 sudu kecik)..aku kan ulser dari ahad lepas..tak tahan le ghasa..sakit,pedih bile bergesel ngan gigi..nak senyum pun tak leh..kalau nak senyum, aku terus senyum tunjuk gigi sbb nk tarik mulut tu senyum sikit,tak tahan pedih sbb ulser tu bergesel ngan gigi..memang aku dah beli ubat yg sebelum ni aku citer cam mujarab je tu..tak baper nak mujarab lak ngan aku kali ni..bile letak ubat tu, time tu je pedih hilang sebab dia jadik kebas..so ko tak rasa sakit.tapi bile dh hilang kebas tu, tahan je le ngan pedih,effect sekali kat kepala pun sakit.....tension aku..so hari rabu lepas, aku tak kira..aku try jugak petua orang lama ni..kumur  ngan air garam..aku bancuh garam ni dalam air panas..aku tunggu agak2 suam baru aku kumur..perghhhhh..masa kumur tu aku tak kumur sangat pun sebab pedih sangat..tak tahan..mata aku merah..jadiknya aku cuma biar je air garam ni dalam mulut aku..aku buat 2-3 kali..sebelum tidor  aku repeat lagi..hasilnya semalam, dah kurang sikit pedih..malam semalam,aku buat lagi sekali..and pagi ni, dah kurang lagi sikit pedih2..time makan tu still lagi le aku berhati2 sebab takut terkena tang ulser tapi idok le pedih sangat..alhamdulillah..korang pun kalau2 kena ulser, cuba je lah petua orang lama ni..tak yah beria beli ubat bagai..

bisnes kecil-kecilan

Ada Name Card

14:30

sila le korang jangan bohsan baca entry aku yg pasai biz ni,yea..akceli aku saja nak share sbb rasa excited pulak tadi tetiba masa tengah amik lauk untuk lunch kat blok F,JKR ada some1 tegur aku tanya aku ke yang letak kek coklat kat kedai mini kat c2..aku of course le terus angguk laju2..aku tanya camne dia tau,dia cakap kakak kat kedai tu yang bagitau..so kebetulan lak aku ada kat area c2 tadi, mebi kakak kat kedai tu nampak aku so bile orang tanya pasai kek ni, terus je le dia tunjuk kat arah aku..masa tu lak aku tengah bz amik nasi & lauk untuk lunch..ahkak kan tak diet w/pun ulcer tak baik2 lagi ni, tetap berselera..yg tanya pasai kek coklat tu, aku agak dia cam berminat nak beli dalam kuantiti yang banyak kot..masa borak2, dia tanya macam ne nak kontek..'Ada Name Card,tak?'..aku gelak2 ckp,ala biz kecik2 je..tak de biz card bagai..so aku just bagi no.phone je kat dia..eleh, kecoh je aku ni kan..baru sorang tanya dah kepochi tulis dalam blog.. yang menanya tadi tu pun baru tanya2 je..saja je aku tulis kat dalam blog..ada entry baru sbb aku ni tak banyak idea sangat so ada story2 cam ni,tulis le kat blog,kan :D

bisnes kecil-kecilan

super duper yummy ;)

11:42

as you all tahu..cewah,cam fefeling datin je ckp cam tu..saja je verangan..okey,back to the point..aku kan baru bjinak2 jual kek coklat yg sedap lagi yummy tu ;) ..aku ni kalau nak pi jual kat sorang2 mmg malu yang amat la..not like mr hubby..mmg muka selamber jer dia jual kat kawan2 ofis..and sememangnya diakui, kalau mr hubby bawak kek coklat tu ke ofis dia mmg SOLD OUT..siap ada request suh bawak lagi..macam smlm mr hubby bawak ke ofis, mula2 ada sorang kakak kat ofis mr hubby tu tak mau beli..sekali tak lama pas tu, kakak tu kol mr hubby suh bawak lagi esok..kakak tu cakap 'mula2 rasa cam tak nak beli tapi ramai yg cakap sedap, tu terasa nak try lak'..hai, memacam..tak pe la,kira mjadik le strategi mr hubby jual sikit2 kat ofis..mula2 dorang rasa dulu..kalau sedap,mana tau nanti dorang beli banyak pulak @ dorang war war pada sedara mara/kengkawan..inshaallah..macam aku lak, ai kan pemalu gilerrrrr..mmg tak le aku nak jual kat ofismate..bukan eksen ke apa tapi ai pemalu, hokayyyy..so aku try letak kek coklat kitaorg ni kat 1 kedai mini kat foodcourt block F, JKR..last week le aku baru start letak kek ni kat kedai tu..aku letak 10 bekas je..test market dulu..last week kan ramai yg still coti2 malaysia so masa 2nd day pas aku letak kek ni, aku saja usha kat kedai tu laku ke kek coklat kitaorg..sekali tengok bersusun tinggi lagi kek coklat kitaorg tu..mksudnye tak de orang beli lagi ler..okey, x pe..think +ve..ramai orang coti lagi..and semalam masa aku nak tukar duit ngan kakak yg jaga kedai mini tu, aku tak nampak lak kek coklat..aku duk ingat kakak tu simpan dalam fridge yg letak air kotak/tin tu ke..sekali kakak tu nampak aku,dia suh bawak lagi..aku cam terkezut..aku tanya akak tu dah abis ke?akak tu tunjuk ada balance 1 je lagi..depan aku je..mana aku nak nampak, dah rendah (alasan..padahal mmg tak nampak even bermata 4..hehe)..pagi ni aku gi hantar lagi kat kedai tu..alhamdulillah..mendapat sambutan ghupenye..kakak tu pun inform aku tadi, ada yang beli sampai 2-3 bekas sekali..pada sesapa yang kerja dekat ngan area ofis aku ni JKR,Jalan Sultan Salahuddin..kalau berminat nak try, sedap ke idok kek coklat aku citer ni,try le beli dulu kat kedai dalam foodcourt kat Blok F, JKR tu..kalau rasa sedap, if korang nak beli banyak leh kontek ai..no. kontek ai seperti di dalam gambar kat bawah ni..mana nak tau kot korang tengah plan nak buat event cam wedding,tunang, bday party, cukur jambul & mencari something utk doorgift..boley ar bagi kat tetamu/sedara-mara/kengkawan coklat cake yang super duper yummy ni ;)


Note : lupa nak mention..C.O.D area KL & Selangor (Kajang, Semenyih)..yg negeri2 lain,harap maaf tak leh nak antor kek ni guna Pos..nanti sampai kat korang, tak serupa kek..

LifeStyle

Againnnnn..

09:44

againnnnn kena ulser mulut..baru je 5 bulan lepas kena..kena lagi..adoiiiii.. bukan 1 yea..2 lagi..tau x betapa pedih & seksa nak makan..pagi semalam gigih mencari ubat ulser yang penah ai beli 5 bulan lepas tapi yang tu mak mertua dah amik..sbb mak mertua pun kerap gak kena ulser..ada sekali mak mertua datang ke umah, kena ulser so aku bagi le ubat yg aku punya tu..so semalam beli yang lain..haishhhh,10sion kalau kena ulser ni..nak makan pun rasa cam malas w/pun perut dah nyanyi2 macam irama..cepat le baik yeak ulser..

mr hubby

Guna alamat kitaorg..

13:10

ni aku nk story pulak last week punya hal..akceli nya aku & mr hubby ada apply BR1M yg org duk berebut mintak..and kitaorg dh tau pun yg kitaorg tak berjaya sbb sehari sebelum dapat surat BR1M, kitaorg call direct ngan LHDN Hulu Langat sbb alamat kitaorg bawah Hulu Langat..masa call tanya status tu, staff LHDN cakap tak berjaya..yg menelefon tu,aku..mr hubby suh aku yg call w/pun yg mohon atas nama dia..okey,x pe..ahkak okey je..kalau dapat duit BR1M tu kira ai ada gak le komisyen,kan...hehe..masa tengah on line ngan staff LHDN tu, mr hubby suh tanya napa permohonan kitaorg tak berjaya..staff tu inform, check dalam sistem dorang borang permohonan kitaorg tu aku isi nama aku kat ruangan nama isteri & tanggungan..pttnye org LHDN ckp aku tulis 'kosong' kat ruangan tanggungan sbb sistem dorang mengong tak leh nak detect..so sytem dorang detect macam error gitu sebab nama yg sama kat nama isteri & tanggungan..masalah aku ke kalau sistem dorang yg ntah hapa2..masa aku isi borang tu, mula2 bhg.tanggungan tu aku tak tulis apa pun.aku biar kosong..yea ar dah kitaorg tak de anak lagi,kan..tapi masa nak hantar, tak leh nak tekan butang 'send' sbb ruangan tanggungan kosong..so, aku pun pikir logik letak nama aku le..betui le kan sbb aku bawah tanggungan mr hubby..tu yg langsung tak dapat sbb letak nama yg sama..sistem LHDN yg macam mengong..mmg mr hubby agak bengang jugak msa dapat tau kitaorg tak dapat BR1M ni..then,selang sehari @ 2 hari lepas tau kitaorg tak berjaya BR1M tu, dapat surat..cop besor lagi kat depan "BR1M 2.0"..aku pun duk agak,hmmm ni mesti surat bagitau kitaorg tak berjaya le..aku pass kat mr hubby..masa nak pass tu baru perasan nama orang lain..tapi alamat mmg confirm kitaorg punya..wah....bestnye orang tu mohon BR1M guna alamat kitaorg..dah 2x ni..orang yang sama..mr hubby nak buat report polis..just in case, mana le nak tau in future orang ni pinjam 'AH Long'..sesedap rasa guna alamat kitaorg..nnti dia tak bayar tetiba nengok keta @ umah kitaorg yg kena simbah ngan cat merah plak (Mintak dijauhkan lah)..sebelum jadik macam tu, better kitaorg wat report polis..tapi aku cam musykil lak, boleh yeak orang berkenaan guna alamat orang lain nak mohon BR1M..so conclusion disini, aku syak yg kitaorg tak dapat BR1M 2.0 ni bukan sebab sistem tapi ada orang dah guna alamat kitaorg dulu..pdhal tu umah kitaorng..tak penah lak kitaorg sewa ngan sesapa..

 

LifeStyle

Komen aku pasai citer ni

13:13


Setelah beberapa hari cuti, aku nak buat review pasai filem Husin, Mon & Jin Pakai Toncit yg aku, mr hubby & adik aku dah gi tengok last week..kitaorg gi tengok citer ni hari sabtu rasanye..masa kitaorg nak booking online, nengok seat cam byk kosong..tapi bile dah masuk lam panggung, tu diaaa penuh seat..smpai kat depan screen pun penuh..citer ni aku & mr hubby mmg plan nak nengok kat panggung sbb terpengaruh nengok filem yg sebelum ni Hantu Kak Limah Balik Rumah..so expect harusss le best tapi b4 gi nengok tu, ada baca kat blog2..so dorang ada bagi review sikit..jangan letak high expectation kat filem yang baru ni..ada yg suka filem sebelum ni, ada suka filem yang baru ni..citarasa setiap orang berbeza..so,aku & mr hubby dah set awal2..okey..dont put high expectation..hmmm..lepas dah tengok citer ni comment aku - kalau citer yg pada aku mmg lawak, aku leh gelak tak abis2..even dah abis citer pun, aku tak abis gelak lagi tu maksudnya citer tu mmg kelakar habis untuk aku..tapiiiii ada tapi nye kalau citer tu tak best sangat..aku senyum2 je,ermmmm paham2 sendiri le yeak..pada aku, HKLBR lagi besttttt..pada mata aku le..masa tengok citer ni kat panggung pun ada le scene yg aku rasa kelakar, aku gelak sikit2..yang lain tu, cuma senyum2 jer..itu maksudnye...pikior le sendiri..tapi dalam panggung tu, ada gak le aku nengok penonton yg beria2 gelak..mebi pada dorang kelakar kot..pada aku,besa2 je..tu je la review..malas nak buat sinopsis lak..kalau korang rasa nak tau citer smpai habis, sila gi nengok citer ni di pawagam berdekatan..ewah, cam iklan berbayar je.....ataupun kalau korang rasa tak berbaloi nak nengok di panggung, tunggu je di Astro First..nanti ada le kuar..apapun aku rasa kalau watak Johan dikekalkan dalam citer ni, sure lagi best..yg ni pun bukannya tak best tapi rasa cam ada kurenggg sikit..kalau nak bagi ***** tu dari 5..aku bagi 2 1/2 @ 3 je kot.. ;)

luahan perasaan

Terkesannnn

14:22

Terkesannn sungguh dengan something happen pagi tadi..sentap aku bile org yg aku harapkan untuk memahami situasi aku tapi sebaliknya yg berlaku..aku pun tak mintak jadik macamni..apa la daya aku nak buat..ringan je mulut aku nak bercakap, setiap apa yang berlaku ada hikmahnya but kita sebagai hambaNYA kena le berusaha jugak + berdoa..kalau tak de buat apa2, mana nak datang hasilnya..mebi nasib kitaorg tak sebaik orang lain tapi kita usaha untuk ubah..jangan le duk senyap tak buat apa2..tapi org tu bercakap macam kitaorg ni teruk sangat2..walhal aku penah baca,kalau kita rasa kita teruk pandang orang lain yg lagi teruk dari kita..ntah ar aku nak cakap lelebey pun aku bukannya pandai sangat dalam hal agama ni..sikit2 boley ar..orang tu agama lagi pandai, tapi tak habis2 duk bercakap 'apa la malang, apa la malang'..kalau dh selalu sebut, tu macam doa..bile jadik menda yg tak di expected marah,marah..abis tu suka sangat sebut 'apa la malang, apa la malang'..cuba sebut something yg positif sikit..tapi sedey sangat bila aku teringat ayat2 yg keluar dari mulut dia pagi tadi..sampai2 opis tadi, meleleh gak ar air mata aku..

ofis

Ganti P.A.

11:47

Ala..rini kena duk kat pejabat TKSU (O)..tak beshhhh..mula2 cam tak beshhh je tapi dh nak t/hari ni rasa okey le plak sbb x yah buat keje sgt..cuma cover kena angkat call je & terima surat2..hihi..smbil2 tu boley aku update biz kat fb ngan blogshop aku tu.. :D


wedding

2.2.2013

11:07

Sekarang ni bz sungguh le aku nak update blog pun jarang2..sorry le yea kengkawan (kalau ada le yg datang singgah..nengok blog tak berupdate)..sejak2 dah menceburkan diri dalam biz online ni, asik bz mengupload gambor baju,kasut, beg & memacam lagi kat fb ngan blogshop aku tu..okey ni nak story bersempena ngan cuti Hari Wilayah last week, aku, mr hubby & famili aku balik kampung coz ada kenduri kawen adik sepupu aku kat kampung abah aku di Padang Rengas, Kuala Kangsor..so story pendek2 je..yang lain korang nengok gambor je lah..

pelamin..santekkan..tetiba jeles..hehe

ketibaan pengantin..adik sepupu aku pengantin pompuan tu..

tu dia..pengantin masuk nak duk kat pelamin

pengantin

aik..tetiba terselit lak..mr hubby ngah baca paper..masa ni kitaorg tengah nunggu abah aku yg kena tinggal ngan mak & adik2 aku..dorang dah chow cin cau dulu..tak larat..kepanasan..nasib aku & mr hubby tak gerak lagi..kitaorg lepak kat umah sedara kat c2..tapi yg bestnya kitaorg smpai umah dulu sbb mak,adik2 aku ngan sorang mak sedara aku gi jenjalan kat pekan Kuala Kangsor..dorang bershopping..

Flickr Images

ShopLink Asia

HAK MILIK

[PERINGATAN] Komen yang mempunyai pautan ke mana-mana blog atau laman web yang menjurus kepada perniagaan atau bersifat keuntungan sebelah pihak, akan dipadamkan serta-merta. Jika berminat untuk meletakkan link atau pautan ke dalam blog ini, sila hubungi penulis di fieza_amy81@yahoo.com


[PENAFIAN] Pemilik blog juga tidak akan bertanggungjawab terhadap komen-komen yang di siarkan dan ianya adalah tanggungjawab penulis komen itu sendiri.


Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pendapat peribadi yang mahu dikongsi bersama para pembaca blog ini dan untuk rujukan kepada pemilik blog untuk kegunaan pada masa hadapan.