Cencaru Sambal Kelapa

11:47

Wehhhh dah lama tak share resipi kat sini..meh nak share resipi semalam punya..Menu ni  festime aku try >>>>>>>

Cencaru Sambal Kelapa

Yang resipi ni at first aku ingat nak google jer..pas tu kebetulan mak mertua aku datang sini, aku tanya la resipi kat mak mertua aku jer..tapi mak mertua aku balik awal..dia just bagitau camne nak buat sambal kelapa..lepas mak mertua aku balik, famili aku plak datang umah..erm, terus tanya mak aku je la..

Bahan~Bahan ~

Ikan Cencaru (2 ekor) ~ dah siap belah kat bhg.belakang
Daun Pandan ~ untuk ikat lepas dah sumbat sambal kelapa dalam ikan..supaya sambal tu tak terkeluar masa digoreng (seperti dalam gambar)




Untuk Sambal ~ 

10 biji cili merah
kelapa
belacan
garam
air sikit (untuk blend)

**mak aku cakap kalau tak nak berair sambal tu, the best 'SILA TUMBUK' bahan-bahan kat atas ni tapi oleh sebab aku pemalas, aku guna blender jer..so tu sambal kelapa yang aku buat ni cam berair sikit**..

Cara-Cara ~
  1. Lepas dah blend bahan-bahan untuk sambal ni, sumbat la sambal tu dalam ikan..lepas tu goreng jer..
  2. Dah siap goreng..apa lagi, time untuk makan ler.....

 Note ~ Watermark masih belum suksess lagi..so letak je watermark sesuka hati..

Y.E.S >>>>> Klik SINI

Visit CFB

You Might Also Like

6 Comment

  1. Sedap tu...Fav cencaru sumbat kelapa...nyum2

    ReplyDelete
    Replies
    1. azie..sama le, fav asben jugak ni..

      Delete
  2. Replies
    1. shud try sbb mmg sedap pun..hehe..plus my resipi ni simple je..

      Delete
  3. tak penah try sumbat dgn kelapa, selalu bwk, cili , belacan je... tapi masak ke dalam tu... kalo teror mesti masak la kan.. api kene slow kan fieza...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eMMe, masak..kena biar ikan tu lama dalam kuali..nak bagi dia betul2 masak..tapi kena tengok2 selalu masa goreng tu,kang hangus lak..hehe

      Delete