RM***.00

20:42

Alhamdulillah..aku n mr hubby dapat balik duit deposit yang kitaorg bayor untuk booking keta..
Al-kisahnye, sebelum raya haritu kitaorg gi tgk2 keta..nak tukar..bukan sebab tukar kitaorg ni banyak duit tapi nak kurangkan komitmen bulanan kitaorg..nak jual keta kitaorg yg ada ni n nak amik keta 2nd hand..at 1st berkenan keta buatan msia kat 1 kedai area ampang..terus submit dokumen sume untuk apply loan, tapi lepas submit kedai tu x folo up ngan kitaorg..macam slow je..even bank2 pun x de kol kitaorg..so okey x pe..cari keta kat kedai lain lak..gi kat kedai yg ke-2, area jalan klang lama..ofismate mr hubby yg suggest kedai ni..kitaorg pun usha2, macam minat dengan 1 keta ni walaupun x baper nak berkenan sangat..buat2 cam minat, boley????buatan obersee tapi tahun lama -2005..tapi kitaorg proceed jugak sebab nak kurangkan bayaran  bulanan punye pasal..terus submit dokumen on the spot tanpa pikir panjang..lepas dh submit sume, sekali staff tu keluarkan buku resit padahal dorang x inform pun masa mula2 tadi kena bayor deposit..kena le bayor deposit RM***.**..dorang inform kalau loan tak lulus, kitaorg dapat balik full deposit yang dah bayor tu..okey, fine....so lepas raya ritu, ada le bank tepon tapi macam x lulus je..and as expected betul, x lulus..jadiknye kitaorg mintak ar balik deposit yang dah bayor tu..kitaorg paham, x de nye kedai tu akan bayar full amount..mesti dia nak tolak duit kertas le, duit fail le n lain2..so mula2 dorang nak refund tak sampai separuh pun..lepas diskuss dengan mr hubby, x puashati sbb banyak sangat dorang amik untung @ komisyen. aku tepon balik kedai tu nak mintak lebey lagi..kalau dorang x nak bayor, kitaorg nak buat aduan kat tribunal pengguna..call2, staff tu cakap akan diskuss dengan bos dia dulu..masa kol tu, mmg aku buat sore tegas n tak puashati..aku x inform kalau dorang x mo bayar amount macam aku mintak tu, aku nak buat aduan kat tribunal..kira cam nak buat senyap2 je (if x dapat)..dalam petang, kedai tu tepon balik..dorang setuju bayor RM***.** macam yang aku mintak..(nasib baik dorang setuju, kalau x, c u in court)..
Petang semalam aku n mr hubby gi amik duit refund kitaorg tu..alhamdulillah..
Akceli panjang story kitaorg nak beli keta ni tapi aku buat ringkasan je..klu x panjang lebor entry aku ni..menyampah lak orang nak baca (konon cam ramai benor orang baca..hehe)..

You Might Also Like

2 Comment

  1. nape beli kereta kat use car, beli terus kereta baru, kan senang... kalo use car ni mesti mcm2 nnt kene bayar.. mesti ada helah muslihatnye.. hati2 tau next time.. tapi kalo tak jadi gini, mane kite nak tau kan nak jadi... syukur dpt blk duit booking kereta kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue la pengalaman..saja story kat sini sebab nak share experience dengan reader jugak..hati2 kalau nak beli keta kat used car..nasib pun loan tak lulus kat kedai ke-2 ni, ada dengar story keta2 2nd kat kedai tu,dorang adjust meter..

      x pe,ni kitaorg dah dapat keta lain kat used car yang first..keta 2nd hand jugak tapi baru lagi..keluaran 2012.. :)

      Delete