Raya as TTC

09:01

Tiap kali raya soklan yang paling feberet untuk TTC adalah jeng, jeng, jeng..korang pun tau kowt soklan apa..aku pun TTC so aku tak terkecuali dengan soklan cepumas ni especially time kitaorang balik kg mak aku..mmg kitaorg tadah telinga je la..rasa kalau time sedara mara,jiran2 kampung datang ke umah beraya, nak elak2kan diri..sebab dorang2 yang tau aku & mr hubby dah lama kawen, nampak je muka kitaorang..tu ar soklan yg pertama kuar..bile kena tanya soklan tu ar yang membuatkan aku rimas, rimas, rimas & rimas..nak je aku jerit kat dorang2 sume RIMAS ar woiiii..tak yah tanya boley..kalau gi raya umah sedara mara,jiran2 sekampung ni aku dah tau mesti kena tanya punya soklan tu..kenkadang naik stress nak menjawabnya..kalau aku dah ada anak, sah2 le aku bawak sekali gi raya umah dorang2 sume nak tunjuk yang aku dah ada anak,kan..ni kalau nampak aku & mr hubby datang ngan famili members yg lain & aku @ mr hubby tak dukung baby pun, maksudnya kitaorg tak de anak lagi der..tu pun susah ke dorang nak pikir..tetap nak jugak tanya soklan tu..

aku ada terbaca tips dari 1 blog ex TTC..alhamdulillah onwer blog ni dah pun berjaya pregnant & dah bersalin pun..muda lagi dari aku tapi dia TTC 3 tahun lebey kalau tak silap. menarik jugak aku baca tips dia tu..ni aku copy paste entry tips dari blogger JayFarhana..

Soalan Bila nak ada baby? Atau Dah ade isi ke belum? Pastinya akan menjadi soalan hangat setiap tahun raya.
Jangan lari. Memang kena punya.
Tipsnya ialah jangan TAKOT sangat dengan soalan tu. Jangan terlalu nak anticipate soalan yang menyakitkan hati. Kalau orang tanya jugak, senyum just ckp takde belum lagi. Then cepat2 susuli dengan soalan ko pulak. Takyah la tunggu die je tanya tanya tanya...yang ko menyirap tapi terpaksa senyum, annoying kan buat macam tu?

Bile die tanye je, ko jwp then cepat2 tanye die balik. Tanye lah ape2, die keje mane skang? Dok kat mane? Ape2 lah! Asalkan jangan biar dieeee je tanye kite.

Tahun lepas ade cousin laki aku tanye. "Awak lom pregnant2 lagi eh"
Aku jawap "Belum :) Eh awak dah rase ke kek yang mak buat?"
"oh yang tu buat ke?"
"buat laa..penat tau kite tolong..bnlaalbalbla"

Yo-yoo je aku. MIL aku beli sbenanye kek tu. Saje je aku nak suh die diam. Secara tak lansung, kalau kite tukar topik, si penanya mungkin faham yang kite tak suke ditanya macam tu.

Daripada kau biar je die tanye, pastu kau pun jawap la the USUAL jawapan like "belum ada rezeki..doakan lah..blablabla..." kompem die lagi bizi bodi nak tanye soalan lain seperti "tak buat treatment ke? awak try la produk itu ini..blablabla"
Kepada yang selesa bercakap tentang TTC dgn orang yang takpaham TTC, silakan.
Aku dulu cuma selesa ckp psl TTC dengan orang yg FAHAM TTC je. Yang PERNAH mengalaminye. Yang tak penah, aku mmg boring nak cite. Jadi sebab tu aku lebih suka tukar topik dari menyakitkan hati sendri.

Atau boleh juga macam ni,
"Dah ada isi?"
"Dah kot..hahaha..." (sambil buat muke kering)
cakap je KOT...mane tau jadi betul2..haha..aku buat mcm tu lah last year. Bile aku jawap Ada kot?
Orang terus cakap Alhamdulillah...bukan kite nak tipu tapi kite cakap KOT je. KOT tu maknenye belum check, mane tau check2 ada? Jadi jawap je ADA KOT.
(kata2 tu kan doa) eheh..

Manusia ni suka judge. Dari setiap inci celah kain ko pun die nak judge.


Kredit to JayFarhana  

Tips nya jangan TAKUT dengan soklan tu..so geng2 TTC time balik kampung nanti kita jangan lari2kan diri dari sedara mara, jiran2 sekampung (aku le yang selalu buat camtu)..jadiknya raya ni bior kita tunjuk muka kita yang cun ni kat dorang so bila dorang tanya kita jawab je dengan konpidennya..mesti dorang cakap 'eh, kesiannya..dah lama kawen tak de anak lagi'..lepas tu nanti dorang mesti duk membebel suruh makan ubat itu le,ini le, gi berurut ar @pun dorang suh gi check Dr le pdhal tak tau yang kita ni dengar je tukang urut tu bagus terus tanpa was2 menyerah diri gi urut, keluar masuk klinik/hospital jumpa pakar sakit puan,ubat/supplement jangan cakap le..bitau je kat mana nak beli, for sure kita akan beli tapi if kita citer kat dorang, dorang paham ke jadik dalam situasi cam ni cepat2 le kita cari topik lain..tak yah ar kita nak kontrol2 cun, masa dorang cakap tu kita angguk2 padahal dalam hati menahan je perasaan..

Macam JayFarhana tulis kat entry dia, kita TTC lebih selesa bercakap mengenai TTC dengan orang yang pernah mengalaminya je..dengan yang tak pernah alaminya memang BORING nak cite..sebab dorang tak pernah paham situasi kita & tak tahu apa treatment yang pernah kita buat @ apa supplement/ubat yang kita kena telan..so adalah sangat borinkkkk citer dengan orang yang tak pernah TTC..buat penat ko citer je, bukannya dorang paham pun. lepas tu nanti ko kena jugak w/pun ko dah explain panjang lebar..trust me, aku pernah mengalaminya tahun lepas..aku dah citer bagai nak rak, pi jupe Dr bagai..makan ubat Dr sume..tapi masa nak keluar dari rumah sedara aku tu, aku terdengar dia cakap 'kesian, dah lama kawen tak de anak lagi'..aku dalam hati 'derrrr..tadi aku citer apa????'

1 lagi yang pada aku boleh dijadikan tips sekiranya orang tanya soklan cepumas tue aku baca kat blog Adieyza, depends pada orang yang tanya soklan tu..kalau elok dan berhemah cara menanya..sopan dan berhemah le jawabnya..kalau kasar soklannya, kasar jugak ar cara jawabnya..maaf terpaksa buat camtu sebab nak jaga hati sendiri..malas asik kitaorang yg TTC ni je asik jaga hati orang lain..tapi orang lain tak pernah pun nak jaga hati kitaorang yg TTC.. 

Yes,insan2 TTC ni adalah sangat sensitip dengan soklan ZURIAT..

if korang ada adik-beradik, sedara-mara @ kawan2 yang seperti aku & geng TTC lain, tak payah ar time raya nanti nak tanya soklan tu..mmg kalau ko tanya, dia senyum tapi dalam hati, ko tau x dorang memendam perasaan. korang tanya la soklan lain selain dari soklan ITU..banyak lagi soklan lain boley ditanya..kenapa perlu nak tanya soklan yang sensitif itu jugak..

Panjang lebar entry aku ni..sedikit luahan as TTC & tips beraya untuk TTC :)

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI & MAAF ZAHIR BATIIN    :D

You Might Also Like

2 Comment

  1. haih... sue x taula blh handle ke x klu org2 duk tanya soklan cepumas ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshallah Sue..kita cuba..saya pun pun tak le konfiden benor tapi x mo tiap kali jumpa mereka2 yang tak memahami situasi kita ni, asik menyakitkan hati je..

      Delete