Urusan @ Unit Jualan, DBKL

13:27

Nak share story berurusan di Pejabat DBKL..ni story bulan Mei ritu gak..hehe..sorry le, sume story tertangguh sebab bulan Mei kena sindrom M.A.L.A.S..sorry, entry ni agak panjang sikit..kalau cam malas nak baca, tiada paksaan di situ, yea.. hehe

kan aku ada inform bulan Mei lepas, aku & mr hubby cuti coz hantar adik ipar aku attend interview untuk sambung belajar peringkat ijazah..lepas hantar adik ipar aku & mak mertua aku kat tempat interview tu..kitaorg gi ke pejabat DBKL sbb aku nak hntr borang pembelian rumah PPR sbb abah aku dapat rumah tu tapi sewa jadik disebabkan abah aku dah pencen, abah suruh aku beli umah ni sbb loan perumahan aku belum guna lagi..

pas dah isi borang sume & cop pesuruhjaya sumpah..aku &  mr hubby gi ke pejabat DKBL depan Kg.Baru tu..Menara DBKL 3, tingkat 6 (Unit Jualan) sebab untuk pembelian rumah PPR, borang hantar ke situ (aku dah kol dulu ar nk confirm ngan dorang hntr borang tu kat mana)..paham2 je lah kan,berurusan dengan DBKL ni..sesapa yg penah berurusan tau kot camne layanan BAIKKKKKKKK dorang..mebi tak sume staff DBKL BAIKKKKKK tapi ada le sorang dua yang memang baik,sopan, peramah @ seangkatan dengannye..

okey, berbalik pada story aku tadi, mr hubby tunggu kat bawah sebab area situ susah nak dapat parking..kalau parking suka suki kat bawah, kang ada gak kena saman..aku naik je tingkat 6 (Unit Jualan), tanya kat kaunter yg ada 2 orang staff ..tak tau ar apa fungsi letak sampai 2 orang sebab bila aku cakap nak hntr borang pembelian rumah PPR, salah sorang staff tu suruh aku tunggu orang yg jaga..maksudnya kat kaunter tu 3 orang sekali staff tapi masa aku sampai, ada 2 orang je..kat Kementerian aku ni pun,kat kaunter ada sorang je jaga..tak de letak sampai 2/3 orang sekali..kalau ada staff DBKL kot2 terbaca entry aku ni, tolong ar bagi suggestion kat pengurusan atasan korang, kat kaunter tak yah ar letak sampai 2/3 orang sekaligus kalau tak de fungsi..kalau duduk setakat tayang muka, borak2 pas tu orang datang tanya pun buat muka macam mintak PELEMPANG, cakap pun kurang ajar bekkkk tak payah duk kat kaunter..sambung citer balik>>>>

so tak pe, aku tunggu..lama gak le..yg 2 orang staff ada kat kaunter tu, tak de le inisiatif nak panggil staff lain pun..duk berborak je..ada le sorang staff lain muncul kat kaunter tapi dia tengah attend sorang pakcik yang datang lepas aku..tak pe la, memandangkan pakcik, aku bagi laluan ar kat dia..pas tu aku nak tnya ngan staff yang tengah attend pakcik tu, aku cuma nak tanya je nak bagi borang tu kat sapa tapi staff tu tak mo layan aku..dia duk suh tunggu..tak lama pas tu, muncul gak staff yang ditunggu2..aku tengok nama kat situ & name tag sama so betullah hantar kat staff tu..bagi je kat staff tu terus dia cop terima,tak check2 pun..aku mintak dia check sbb paham je la DBKL ni,kang lepas dah hantar ada je tak kena..check punya check, dia cakap nama abah aku tak de dalam sistem..ahhhh sudah..dia pass borang aku kat staff bhg.dalam..aku tunggu lagi kat kaunter..

then, tak lama pas tu muncul staff pompuan yang check borang aku tu..kuar2 je kat kaunter tu, nengok staff pompuan tu cam nak terkeluar bijik mata dia (menahan marah), dia tanya sapa punya borang..aku pun cakap le aku punya..dia cakap kat aku borang tu salah isi tapi intonasi & reaksi muka dia, boley agak dia MARAH..dia cakap borang tu salah isi sebab ketua penyewa abah aku, so kena letak nama abah..tak leh letak nama aku..aku letak nama aku sebab yang nak beli umah tu aku & nak pakai loan aku..kena le buh nama aku..aku nak cakap dgn staff tu tapi memandangkan dia dah jegil2 bijik mata & bagi muka cam nak mintak PELEMPANG, aku langsung tak ingat nak tanya..bile aku tanya soklan lain pun, dia cam nak marah..macam dia marah ar sebab aku tanya macam2 soklan..yelah aku tak tau, tu pasai aku tanya tapi staff ni muka dia cam tak puas hati..aku tau ar aku salah isi borang tapi cakap le elok2..tak yah ar nk jegil2 bijik mata, pandang aku macam nak maki, buat muka macam nak mintak pelempang..heiiiii..ko keje attend orang ramai kan..kalau tak mo attend orang ramai..mintak keje jadik RENJER HUTAN..duk kat hutannnn tu..turun2 je kat bawah, masuk dalam keta aku menjerit dalam keta sebab stress kena hadap staff DBKL yang sangattttttttttttttttttttt le baikhatiiiiiiiiiiiiiiiii..mr hubby bengang sbb aku lepaskan marah kat dia..lepas amik mama & adik ipar aku kat tempat interview, mr hubby ajak pusing balik nak gi jupe ngan staff tu tapi pusing2 balik nengok, tak de port nak parking lak so cancel..terus menuju ke muzium (entry SINI)..

silap aku jugak, tak tanya nama staff yg layan aku dengan BAIKKKKK tu..aku cuma ingat nama staff yang mula2 aku bagi borang tu je,tu pun sebab kat kaunter ada nama dia & dia pakai tag nama..staff pompuan tu mmg tak pakai name tag & tak introduce nama dia..tapi bengang punya pasal, aku buat gak aduan kat website dorang..tak tau ar,dorang amik action ke tak..yg penting aku komplen..

moral of the story, kalau korang ada urusan di DBKL, sila pastikan korang dapat nama staff yg layan korang tu..just in case kot2 staff tu buat kerek @ jegil2 bijik mata dorang kat korang..boley ar laju2 korang komplen kat website dorang (aduan) @ korang direct e-mail kat ketua jabatan dorang @ kalau korang berani, direct je gi jupe bos besor dorang..yang aku kena layanan dengan BAIKKKKK staff DBKL, kat sini >>>>

Unit Jualan,
Tingkat 6, Menara DBKL III,
Bandar Wawasan,
Jalan Raja Abdullah,
50300 Kuala Lumpur


**BAIKKKKK / sangatttttttttttt baikhati = KURANG AJAR**

You Might Also Like

7 Comment

  1. Ralat rasanya sebab adalagi agensi kerajaan/semi kerajaan yg masih x mesra pelanggan. Baik lagi berurusan dengan polis, cepat, mudah, mesra. huhuhuhuh :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa apapun depends pada attitude individu tu sendiri tak kisah samaada dia keje kerajaan/semi kerajaan..tapi tak semua le kerek..ada jugak yg okey cuma dengan DBKL ni mmg dah selalu dengar orang merungut pasal attitude staff2 dia yang x mesra pelanggan langsung..kalau dtg ke ofis dorang, mmg dorang buat muka cam hapa jer..

      Delete
  2. common attitude for staff gomen terutama dr pihak PBT...baik dbkl mahu pun mbsa ke..smua pn sama yg letak di kaunter tu smua nye mcm puaka...ehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju sangat,sangat,sangat..tak tau apa fungsi yg duk kat kaunter tu kalau tak mo attend customer yg datang..setakat tayang muka pas tu bile orang tnya, jawab balik intonasi sore kurang ajar..macam baguih sangat pdhal keje cam HAMPEH..duk kat kaunter,berborak je kejenye..bayar gaji dorang untuk borak2/gosip2 je la..

      Delete
  3. hurmm, maybe sikap sesetangah dripda diorg kot.. tapi jgn la nak marah2..sue baca pun skit hati.. suka hati nak marah.klau salah isi, btulkan la.. aduhhh... kena sawan kot.. sue pnah jadi camni dgn staff JAKIM.. tapi lepas tu sue tukar n proses dkat JAWI..smooth je.. n ramah tamah staff kat JAWI compare to JAKIM..HUhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tue ar pasai sue..saya ni tindak balas lmbt sikit..lps dh setel urusan,baru sya rasa cam nak marah ngan staff DBKL tu sbb reaksi dia masa attend saya..klu dia rasa x nak keje @ stress keje kena bhadapan dengan orang ramai..baik dia benti je keje..gaji nak mahal tapi keje cam haremmmm..

      Delete
  4. Peragainya sombong serta perkhidmatan yg sgt Baikkkkkkkkkkkkk itu memyebabkan kena pergi 2 kali. Sewaktu sy dgn husband pergi, husband I naik lah me tingkat 6 utk dptkan borang pembelian rumah tersebut, husband i call pd I utk berckp dgn pegawai tersebut, I jelaskan bahawa kits nak membuat pembelian rumah PPR kami Dan tolong bagi spa yg perlu. Dgn cepatnya meletak gagang telefon. Seterusnya kita pergilah ke Pejabat Peguam kat Wangsa Maju, bila tiba giliran kami, pekerja kat situ tanya Resit Pembayaran di mana? Huh, mana ada buat pembayaran? Lepas explain baru tau kami perlu membuat bayaran kat DBKL Tkt 6 di mana kami mengambil borang tersebut. Masa tu ingin sgt akumengekik leher mrk yg tidak bertanggungjawab langsung atau lebih enak do panggil Tidak Proaktik...Itulah layanan yg terbaikkkkkkkkkk.

    ReplyDelete