kembali bersemangat

11:33

Cewah..tajuk tak menahan..biler ada masalah, rasa nak benti ler..sume ada..biler dah okey, kembali bersemangat..hehe..dalam entry sebelum ni aku ada mention cam rasa nak stop je biz on9 ,kan tapi sebab dah setel masalah tu tak jadik le nak benti..plus dlm entry aku sebelum ni ada yg sudi bagi komen membina..tq :).. alhamdulillah, sorang customer aku dah terima beg yang dia nak semalam coz customer aku nak guna hari ni..smlm aku mesej tanya dah tima ke beg sbb aku check kat tracking Pos Laju, beg dah bawak keluar untuk delivery..lama gak baru dia reply sbb baru blik keje..dia ckp beg dah dapat..komen dia 'cantik & puas hati'..alhamdulillah..sonok bile dengar customer komen cenggitu..ada sorang lagi customer aku pttnye tima baju dia semalam gak tapi atas sebab musabab yg tak dapat dielakkan,baju dia baru pick up semalam..mmg sah2 tak delivery harini sbb Pos Laju cuti..next week ler baru dia dapat..pdhal dia nak pakai baju tu untuk attend wedding harini..huhu..so aku mintak maaf sangat2 ngan dia..aku mengaku silap aku amik order dia coz aku ingat okey & tak de masalah untuk delivery by semalam..customer ni pun buat payment kat aku hari rabu..jadik aku ingat boley ar arrange delivery hari khamis so semalam dia boley dapat baju dia order tu tapi ada masalah sikit. aku tak mo salahkan sesapa..mistake aku jugak dengan konpiden amik order dia..aku nak tnggung kos postage tapi customer tu cakap tak pe lah,menda dah jadik..aku inform ngan dia kalau nak refund duit dia tak dapek le sebab aku dah bayar supplier..so kos postage aku boley bayar dia balik sbb salah aku,kan..but nasib customer ni okey..cuma dia frust sbb nak pakai baju tu utk.wedding yg dia nak attend harini..maafkan akak yea wahai customer ku yang sgt bertoleransi..Pengajaran kat diri aku sendiri, lenkali jangan amik order customer kalau last minute..sebab kita tak tau masalah di pihak yang lagi satu tu..kita expect okey & boley..tapi bile terjadik perkara2 macam ni, mengagap nak jawab kat customer..dapat customer okey cam customer aku ni tak pe..dapat customer yg byk citer,mengigil nak reply mesej..duk cari idea nak kelentong inform kat customer..tapi aku jenis,apa2 aku terus terang je..nasib ler kalau customer marah, dengor je lah..

note : borinkkkk..mr hubby kena keje le plak..ni yg update blog..  ;)

You Might Also Like

6 Comment

  1. tu la kan fieza.. saya [un byk kali jadi gitu.. sampai ade barang customer kene kutip sendiri kat pej pos lepas dah 2 minggu.. time saya dok menyerang la org pos laju.. kol memang depa tak jawab.. email la bagai.. cari no pej pos kat setiap tempat dia anta tu.. sabo je laa.. risiko meniaga online kan.. hehehhe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui tu ina..risiko meniaga online ni..tapi gagah jugak mengadap sbb kita yg pilih nak niaga camni,kan..kenkadang mmg betui kita yg kena kontek pej pos kat mana barang tu ada sbb nak assist customer..ptt le ada sesetengah seller update kat wall pasal Pos Laju ni,skrg tak baper nak laju so tak leh nk janji ngan customer harini hntr, esok le dapat..ikut nasib kdg2 ada yg bernasib baik sehari je dah leh tima barang..ada tu mkn masa 2-3 hari baru dapat..

      Delete
  2. takpe kak....
    belajar dari kesilapan......
    nasib customer tu okay.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui tu AJ..belajar dari kesilapan

      Delete
  3. berniaga ni mmg ade turun naik mood.. saya dulu pun lalui masa turun naik [wat kek jgak secara online] selama 2 tahun lebih berniaga online, but start raya tahun lepas dh stop wat kek, sbb hubby yang slalu jadi assistant asyik keje malam je, then byk lagi masalah lain..nak tak nak, berhenti dah... tapi adekalanya rindu nak baking, nak deco cupcakes cam dulu2..huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui..kadang2 rasa cam down je bile ada masalah..tapi biler nengok RM,RM,RM terus mata bersinar2..hehe

      wah..terer gak awk membaking yea..saya klu nak buat cenggitu,mmg tak de bakat le..tmbh2 nk amik order orang,lagi le tak konpiden..tapi klu cam awak,ada bakat apa salahnye teruskan..cari side income..

      Delete